Lombalgia Kinetoterapie

Discopatia vertebrala lombara se caracterizeaza prin durere de spate localizata in regiunea lombara si afecteaza in medie, intre 70 si 80% dintre adultii activi, intr-un anumit moment al vietii lor. Studiile actuale subliniaza faptul ca discopatia vertebrala se regaseste la persoane din ce in ce mai tinere.
Notiuni de anatomie…

Coloana vertebrala a omului este alcatuita dintr-o insiruire de vertebre si discuri intervertebrale. Discurile intervertebrale sunt formate din tesut conjunctiv, adica dintr-un cartilaj, ce are rolul de a permite miscarea si de a amortiza socurile mecanice. Aceste socuri pot avea loc cu prilejul caderilor in picioare de la inaltime, sariturilor, ridicarii si purtarii unor greutati, a miscarilor de aplecare si torsiune efectuate la nivelul trunchiului, precum cele din momentul ridicarii greutatilor, a franarilor bruste sau a practicarii activitatilor sportive intr-o maniera neadecvata.

La randul sau, discul este inconjurat de un inel fibros, care se poate rupe. Toate discurile inconjurate de inelul fibros propriu, precum si vertebrele de deasupra si de dedesubt, sunt consolidate de ligamente si muschi paravertebrali.
…si de patologie

Daca exista un joc anormal al discurilor sau al vertebrelor intre ele, are loc lovirea ligamentului care le consolideaza, iar durerea lombara care apare se mai numeste si lombalgie, putand evolua spre criza de lumbago. Aceasta e insotita de blocajul zonei prin contractura musculaturii paravertebrale. Se vorbeste despre discopatia aflata in faza nechirurgicala.
Cauze

Socurile sau loviturile, mentinerea timp indelungat a unor posturi sau pozitii neadecvate, precum statul pe scaun la birou, in fata calculatorului, statul in picioare (ortostatismul prelungit), ridicarea si purtarea de greutati, inclusiv ghiozdanul sau geanta de catre copii si adolescenti sau gentile, plasele grele purtate de catre noi, adultii, alcatuiesc conditii favorizante degradarii bruste sau progresive a discului intervertebral cu ruperea inelului.

Degradarea consta in fragmentarea sau migrarea discului sau a unui fragment rupt al acestuia dincolo de inelul fibros. Cand apare hernierea sau deplasarea discurilor sau a fragmentelor provenite de la acestea, sunt preseate tesuturile din jur, in special pe radacinile nervoase care pleaca de la maduva spinarii spre membrele inferioare. Avem de-a face astfel cu criza de lombosciatica. Criza este insotita de durere de spate care coboara pe un picior sau este asociata cu amorteala sau furnicaturi. Durerea poate duce la imposibilitatea mersului, cat si la dificultatea odihnei, a somnului. Hernia de disc reprezinta o modalitate de exprimare a discopatiei vertebrale. Poate deveni chiar si o urgenta chirurgicala.

O alta cauza a discopatiei vertebrale lombare este reprezentata de degradarea lenta, in timp, a structurii discurilor, cu scaderea distantei si apropierea vertebrelor. Ca urmare, incep sa se formeze osteofite sau ciocuri pe marginile sau pe conturul vertebrelor, la locul in care se lipesc ligamentele dintre vertebre. Discurile degradate se fragmenteaza si pot da si ele criza de lombosciatica. Aceasta este faza de spondilodiscartroza vertebrala si caracterizeaza suferinta vertebrala lombara la persoanele mai in varsta. Nu necesita neaparat interventie chirurgicala. Necesita insa programe adaptate de fiziokinetoterapie.

Discopatia sau suferinta discala poate aparea la persoanele tinere, aflate in plina activitate fizica si sportiva, la persoanele varstnice, sedentare, dar si la cele supraponderale sau obeze. Afecteaza atat barbatii, cat si femeile.

Este bine de stiut ca recuperarea unei crize de discopatie vertebrala lombara, in special in situatia in care s-a produs hernierea partiala a discului intervertebral, dureaza pana la 6 – 8 saptamani.
Metode de prevenire accesibile

Prevenirea aparitiei discopatiei vertebrale lombare este la indemana tuturor si se poate realiza, tinand cont de urmatoarele:

* ridicarea greutatilor se va face prin flexia genunchilor si a soldurilor, nu prin aplecarea trunchiului in fata;
* la birou se va sta pe un scaun al carui spatar va lua contact cu spatele in doua puncte, (lombosacrat si la nivelul umerilor), iar picioarele vor fi ridicate de la sol si sprijinite pe un suport, genunchii fiind indoiti in unghi drept;

* relaxarea coloanei vertebrale se va face in pozitie culcat pe o parte, cu genunchii usor indoiti la piept. Puteti incerca si stand pe burta cu o perna mare sub bazin sau pe spate, cu genunchii flectati (usor indoiti);

* se recomanda repaus la orizontala pentru 15 – 20 minute, dupa fiecare doua ore petrecute in picioare sau in pozitia sezand;

* practicati unui sport, precum inotul, dar si un program de exercitii fizice recomandat de catre un specialist in domeniu!

Scopul exercitiilor fizice prescrise este acela de a mentine un tonus muscular permanent si adecvat efortului de sustinere a coloanei vertebrale intr-o postura corecta, evitand astfel pozitiile vicioase, generatoare de suferinte discale.
Tratamentul discopatiei vertebrale lombare

Daca s-a ajuns la instalarea durerii, pozitia ideala, indicata pentru o criza acuta este intins sau culcat pe un plan dur. Sederea pe scaun sau in picioare agraveaza durerea si rigiditatea zonei lombare. Specialistii propun doua tipuri de posturi sau exercitii de redresare: McKenzie (se bazeaza pe extensia posterioara pasiva) si Williams (exercitii efectuate pe flexia coloanei vertebrale). Ambele tipuri prezinta indicati, limite si contraindicati. De cele mai multe ori, repausul la pat sau pe un plan dur, pentru o durata cuprinsa intre 2-7 zile, reprezinta cel mai eficient tratament.

Discopatia vertebrala de natura spondilodiscartrozica beneficiaza, in plus si de tratament balnear efectuat sub forma de cura intr-o statiune balneara de profil, cat si de tratament antiartrozic, utilizand suplimentele medicamentoase care exista in farmacii.

Tratamentul discopatiei vertebrale lombare urmareste 6 aspecte importante:

* ameliorarea durerii;
* promovarea vindecarii tesuturilor suferinde;

* miorelaxarea regionala;

* revenirea la mobilitatea avuta anterior;
* educatia pacientului in vederea prevenirii instalarii altor episoade;

* revenirea pacientului la activitatile sale anterioare.

Sfaturi utile

In cazurile usoare de discopatie vertebrala lombara se vor aplica comprese calde, perna electrica sau se poate purta imbracaminte calduroasa la nivelul zonei dureroase a spatelui in vederea ameliorarii contracturii musculare ce insoteste crizele dureroase din cadrul discopatiei.

Daca bolnavul se poate mobiliza, este recomandat sa incerce manevre de extensie ale coloanei prin agatarea cu mainile de un suport solid precum marginea unui dulap, marginea usii, bara de batut covoare etc.

Pacientul poate urma tratament cu analgezice, antiinflamatoare sub forma de comprimate, supozitoare sau sub forma injectabila. Acestora li se asociaza un miorelaxant, cat si masaj locoregional efectuat cu blandete, folosind cu un gel sau o crema cu proprietati analgezice si antiinflamatoare.

Dupa toate aceste masuri medicamentoase si manevre recomandate, durerea ar trebui sa se amelioreze în 7-10 zile. Daca durerea, contractura musculara, pozitia defectuoasa si dificultatea de mobilizare persista, pacientul trebuie sa consulte medicul specialist neurolog sau neurochirurg, la indrumarea medicului de familie.

Pacientul va urma fie un tratament medicamentos mai puternic, constand in antiinflamatoare steroidiene, infiltratii etc, fie va fi supus unor investigatii paraclinice (radiografie, computer tomograf, rezonanta magnetica nucleara) spre a se stabili oportunitatea unei interventii chirurgicale sau recomandarea unui tratament fizical-kinetic de recuperare medicala.
Metode alternative

Fitoterapia stimuleaza circulatia si ajuta la ameliorarea durerilor. Aplicati in zona dureroasa comprese fierbinti cu musetel, valeriana, ghimbir sau calin. De asemenea, puteti masa zona cu un amestec in cantitati egale de glicerina si tinctura de ardei iute;

Tratamentul homeopat recomanda administrarea pe cale bucala de arnica sau hypericum. Pentru dozaj, urmati indicatiile specialistului.

Chiropractica presupune ajustarea coloanei vertebrale ce consta in aplicarea unei forte la nivelul acesteia.

autor:  Dr. Georgiana-Ozana Tache