Testul Lasegue poate fi efectuat de catre kinetoterapeut si este util pentru a se evidentia existenta unei hernii de disc lombare.
Testul Lasegue are o sensibilitate de aproximativ 90%.
Se pozitioneaza pacientul in decubit dorsal, cu capul pe planului patului. Kinetoterapeutul fixeaza bazinul pacientului pentru a preveni rotatia acestuia iar celalalta mana prinde calcaiul pacientului si ridica membrul inferior progresiv cu genunchiul extins.
Daca apare durere lombara intre 30 si 70 de grade de flexie a coapsei pe bazin, semnul este considerat pozitiv. Daca testul este negativ se exclude hernia de disc lombnara cel putin in randul pacientilor tineri. Dupa varsta de 30 de ani, un test negativ poate sa apara chiar si in prezenta unei hernii de disc.
Testul Lasegue contralateral este pozitiv atunci cand ridicarea membrului pelvin determina durere in partea opusa. De asemenea, acest test are importanta pentru hernia de disc si are o sensibilitate mai mare decat testul clasic. De obicei daca este pozitiv testul Lasegue contralateral prognosticul este rezervat pentru tratamentul fiziokinetoterapeutic si recomanda examinari mai amanuntite inclusiv RMN lombar.
Testul Lasegue trebuie insotit si de alte teste:
SEMNUL LERI– semn de tractiune a durei mater si se pune in evidenta prin flexia capului , decubit sau ortostatism.
SEMNUL BRAGARD– este o completare a semnului lasegue cu flexia piciorului pe gamba, la un unghi maxim nedureros.
LASEGUE INVERSAT- pacientul in decubit ventral genunchii in flexie se face extensia coapsei pe bazin. Apare durere pe fata anterioara a coapsei, semn de iritare a nervului crural.
Autor: Fizioterapeut Ilie Onu