Terapia cu ape minerale (balneoterapia)

Apele minerale si proprietatile lor terapeutice

Izvoarele de ape minerale sint extrem de cautate pretutindeni. Trecind prin straturile succesive cu continut variat de diverse substante, apa spala si dizolva anumite minerale si saruri solubile. In plus, apele minerale pot sa contina Ape mineraleanumite substante organice si bioactive sau gaze dizolvate. Din aceste motive, apele minerale sint utile in cure interne sau externe. De aceste cure cu ape minerale beneficiaza cei cu afectiuni ale aparatului locomotor sau ale cailor respiratorii, bolnavii de reumatism sau cei care necesita cure de recuperare dupa traumatisme sau interventii chirurgicale.

Apele minerale pot actiona impotriva carentei de saruri minerale, in ele existand mari depozite de calciu, magneziu, si chiar fluor. De asemenea contin si oligoelemente care sunt foarte bine asimilate de organism, asemeni sulfatillor ce le confera virtuti diuretice si laxative.

Apele minerale folosite in cure interne vindeca sau amelioreaza boli digestive, normalizeaza functiile gastrointestinale, actioneaza in procesele inflamatorii ale aparatului uro-genital. Apele carbogazoase sint un stimulent, imbunatatind peristaltismul stomacului si intestinului, maresc sau scad, dupa caz, aciditatea gastrica, stimuleaza circulatia la nivelul stomacului si al ficatului. O alta functie de maxima importanta a apelor minerale este lichidarea foamei de oxigen la nivelul tesuturilor, ameliorind rezistenta organismului la boli.

Alte utilizari ale apelor minerale

Cosmeticienii s-au straduit sa asigure hidratarea, hranirea si mineralizarea corespunzatoare a pielii si, pe aceasta cale, a intregului organism. Desigur, metoda clasica o reprezinta baile, mastile si compresele cu apa minerala. Pe linga acestea, au fost inventate sprayuri cu apa minerala, care se pulverizeaza pe fata, pe miini si git. Procedeul este salvator in zilele toride, caci hidrateaza masiv pielea, exact in zonele cele mai expuse la intemperii.

Un alt procedeu, la fel de simplu si eficient, este stergerea fetei si a gitului cu cubulete de gheata, obtinute prin congelarea apei minerale. Gheata mareste tonusul pielii si accelereaza circulatia capi-lara la nivelul ei, iar apa minerala topita din cubuletele de gheata hidrateaza pielea.

Romania are o treime din izvoarele termale si minerale din Europa. Efectul vindecator al acestor izvoare a fost dovedit stiintific si acest lucru face ca multe statiuni balneoclimaterice sa fie recunoscute pe plan international.

Indicatii terapeutice

boli ale aparatului locomotor si ale sistemului
nervos periferic, sechele dupa traumatisme ale
aparatului locomotor;
afectiuni ale aparatului respirator
afectiuni ginecologice cronice
diabet zaharat incipient
intoxicatii cu metale grele
boli digestive
afectiuni ale ochilor
sindrom supraponderal.

Contraindicatii

Persoanelor ce tin un regim stric in privinta sarii nu le este indicata cura cu ape minerale, Acestea fiind bogate in sodiu sunt contraindicate in caz de hipertensiune arteriala si femeilor ce sufera de retentie de apa. In schimb este indicata intr-o mica masura vara, dupa un efort fizic mare, caci compenseaza
pierderile de apa prin transpiratie.

Hidroterapia

Hidroterapia este acea ramura a medicinei naturiste care se bazeaza pe utilizarea externa a apei, în scop terapeutic sau profilactic.

Principalele cai prin care apa actioneaza asupra organismului uman sunt :Hidroterapia

excitatia termica, care depinde exclusiv de temperatura apei
excitatia mecanica, ce este data de presiunea apei asupra corpului

Pielea, fiind bogat vascularizata si cu o retea abundenta de terminatii nervoase, recepteaza impactele termice si mecanice ale bailor hidroterapeutice, prelungind în organism actiunea lor binefacatoare.

Cele mai importante procedee de tratament cu ajutorul apei sunt urmatoarele:

a) compresele

compresele calde
compresele cu aburi
compresele reci
comprese stimulente (comprese Priessnitz)
comprese alternante

b) împachetarile umede.

Dupa dimensiunea regiunii pe care se aplica ele pot fi:

împachetarea inferioara
împachetarea superioara
împachetarea pe trei sferturi
împachetarea trunchiului

În functie de durata se pot clasifica astfel:

de scurta durata (10 – 15 minute)
de durata medie (40 – 50 minute)
de lunga durata (50 – 90 minute)

c) Frictiunile

partiale
complete
cu sare

d) Baile terapeutice

Aceste bai sint proceduri larg raspindite in cadrul tratamentului balnear. Baile pot fi generale sau locale. In baile generale procedura vizeaza intregul corp si pacientul se cufunda (pina la git sau pina la piept) in apa, iar in cele locale se cufunda in apa numai partile afectate (miini, brate, picioare etc.).
Din punctul de vedere al temperaturii apei, baile terapeutice pot fi:

bai reci – sub 20 grade Celsius
bai racoroase – la 20-30 grade CelsiusBaie
bai intermediare – 34-37 grade Celsius (numite si la temperatura corpului)
bai calde – la 38-39 grade Celsius
bai fierbinti – la 40 grade Celsius si mai mult.

Compozitia apei pentru baile terapeutice este, de asemenea, variata. Se poate folosi apa dulce (obisnuita), apa minerala, gazeificata (cu bule), aromatizata sau medicinala (cu diferite adaosuri de substante sau plante aromate sau medicinale).

Exista citeva reguli privind baile terapeutice. Spre exemplu, se interzice sa se faca bai dupa mese copioase sau imediat dupa ce s-a luat masa. Baile calde si cele fierbinti, mai cu seama, trebuie sa se incheie cu un dus mai rece. Durata unei bai este de 10-15 minute, iar dupa aceea se impune o scurta odihna de aproximativ 15 minute. Baile terapeutice se fac, totdeauna, numai la recomandarea sau prescriptia medicului. Acesta indica temperatura apei, durata baii, frecventa si numarul total de bai in cadrul unei cure. De asemenea, medicul va hotari si reluarea tratamentului dupa un interval de 6 sau 12 luni, precum si combinarea bailor cu alte proceduri.

Efectele terapeutice ale bailor

Baile reci si cele racoroase au un efect excitant asupra sistemului nervos si stimuleaza eliminarea excesului de temperatura din organism. Asemenea Bai terapeuticeproceduri sint recomandate persoanelor sanatoase si antrenate, cu un organism rezistent si bine calit. Baile cu temperaturi intermediare, cu apa obisnuita (dulce), se recomanda pentru efectul lor reconfortant, iar baile calde au un efect calmant si sint recomandate in insomnii. In raceala este recomandata baia fierbinte, dar numai daca bolnavul nu are febra. Aceasta baie provoaca sudatie, o incalzire generala a organismului si stimuleaza procesele metabolice, cu eliminarea intensa a toxinelor si relaxarea muschilor.

Pentru a obtine efect maxim, in apa din baie se adauga treptat apa fierbinte, crescind temperatura peste 40 grade Celsius. Durata unei asemenea bai este de numai 5-10 minute. In timpul acestor proceduri se recomanda sa se aseze pe capul pacientului un prosop inmuiat in apa rece, iar dupa baie pacientul se sterge bine pe tot corpul, se imbraca in haine uscate si calduroase si se culca sub plapuma.

Bai cu adaos de ulei de pin (sau alte conifere)
Astfel de bai pot fi facute si acasa, adaugind in cada cu apa la 36-38 grade Celsius o cantitate de 3-5 g ulei de pin (brad etc.). Durata obisnuita a acestei bai este de 15-20 minute pentru adulti si 5-10 minute pentru copii. In orice caz, durata ace 818k1023i stora nu trebuie sa depaseasca 20-30 minute. In timpul baii se verifica periodic pulsul si starea generala a pacientului. Apa nu trebuie sa treaca de zona inimii (pieptul, umerii si gitul raminind deasupra nivelului acesteia). Asemenea bai se pot pregati si folosind extract (uscat sau lichid) de conifere.

Bai cu diverse saruri
Aceste bai sint folosite in tratarea afectiunilor aparatului locomotor, ale sistemului nervos, ale aparatului cardio-vascular sau ale pielii. Ele sint foarte simplu si usor de pregatit. In cada cu apa mai calda sau mai rece se dizolva 250-500 g sare marina sau sare de bucatarie (se pot folosi si alte tipuri de saruri), cernuta in prealabil sau asezata intr-un saculet de pinza. Baile se fac o data la doua zile, o cura fiind de 12-15 bai.

Alte tipuri de bai curative
Exista numeroase feluri de a pregati baile pentru tratarea diverselor afectiuni. Astfel, se fac bai cu plante medicinale, folosind salvie, musetel, tei, rozmarin, pelin, hamei, nuc, menta, muguri si frunze de plop, scoarta de stejar, soc, tarite sau mustar (faina sau boabe). Fiecare dintre aceste bai are o serie de recomandari si mare parte dintre ele se pot face si acasa (desigur, dupa consultarea medicului specialist).

In continuare, va invit sa cititi doua articole excelente despre hidroterapie:

Hidroterapia – tratament naturist simplu pentru numeroase afectiuni

Hidroterapia este utilizarea terapeutica a apei in toate formele si in toate modalitatile. Este o tehnica simpla si putin costisitoare, care poate fi la dispozitia tuturor si care este eficienta indiferent de circumstante. Unul dintre avantajele acestui tratament este faptul ca in corpul pacientului nu ramin urme ale substantelor chimice straine.

Tehnicile curei termale

Sanatatea este armonia care exista intre diferitele parti ale corpului, in timp ce boala este aparitia unor tulburari ale uneia dintre aceste parti. Toate organele corpului lucreaza in armonie unele cu altele si se sustin unele pe altele. Daca un organ este bolnav sau ranit, toate celelalte organe sufera, tot trupul este bolnav.
Curele termale utilizeaza tehnici specifice repartizate in trei mari grupe:

hidroterapia externa sau generala (bai si dusuri)
hidroterapia interna sau locala (aerosolterapia, inhalatiile, gargarismele)
cura de apa (consumul apei minerale).

Toate statiunile termale trebuie sa propuna aceste trei tipuri de tehnici Statiuni termaleadaptate in functie de boala ce trebuie tratata. O baie asociata cu o apa minerala si cu o temperatura specifica permite calmarea durerii (efect sedativ). Toate acestea impreuna cu gazul termal vor facilita circulatia sangvina (vasodilatare). De asemenea, durata si ritmul ingrijirilor prescrise sint factori importanti pentru eficacitatea tratamentului. Hidroterapia trebuie sa raspunda unor proceduri riguroase care vor fi recomandate de medic sau de asistentul termal care se ocupa de pacient.

Functiile apei

Utilizarea corecta a apei curate aduce cu sine sanatatea. Este bautura pe care Dumnezeu a oferit-o oamenilor, animalelor si plantelor pentru a putea supravietui.
Apa are trei mari functii: dizolvarea impuritatilor care circula in singe, eliminarea a ceea ce a fost dizolvat si permiterea singelui astfel purificat sa circule regulat, reconfortarea sau fortifierea organismului slabit. Nu trebuie sa ne gindim ca hidroterapia este un panaceu, ea este inclusa intr-un proces mult mai complex si mai exigent pentru bolnav care trebuie sa-si revizuiasca modul de viata.
Daca singele circula prin tot organismul, atunci trebuie tratat intreg organismul
Un organism sanatos poseda destula caldura pentru a indeplini diversele sarcini pe care le are de rezolvat. In cazul in care este incapabil, trebuie gasita o modalitate pentru a ajuta natura pe o anumita perioada. Apoi corpul va putea redeveni autonom. Daca singele circula prin tot organismul, atunci trebuie tratat intreg organismul, desi aplicatiile sint pentru locuri precise.

Obiectivele aplicatiilor terapeutice ale apei sint urmatoarele:
Dizolvarea substantelor patologice. Pentru eliminarea acestor substante nocive se recomanda bai calde de ierburi. Eliminarea substantelor patologice. Compresele, infuziile si impachetarile sint recomandate.
Fortifierea organismului. Sint recomandate baile reci, infuziile si alte mijloace de intarire a corpului.

Efectele aplicatiilor de apa calda

Ca efect primar, se constata stimularea creierului si a sistemului nervos. Aplicatiile de apa calda permit diminuarea tensiunii musculare si disparitiaBai termale durerii. Aceasta difuzie a caldurii permite dilatarea vaselor sangvine care se gasesc aproape de sursa de caldura. Se observa imbunatatirea circulatiei singelui, ceea ce determina ca principiul de autoconservare a corpului sa fie stimulat. Cresterea fluxului sangvin duce la eliminarea mai rapida a deseurilor, deoarece baile calde deschid porii si ajuta astfel la eliminarea impuritatilor.

Aplicatiile calde, daca nu sint urmate de aplicatii reci, maresc numarul globulelor albe reduc numarul globulelor rosii. Aplicatia calda prelungita pe regiunea abdominala, contribuie la cresterea secretiilor ficatului si stomacului. Exista si efecte negative, precum favorizarea oboselii, atunci cind aplicatiile sint prelungite prin bai calde, sau anumite organe sint private de singe, deoarece acesta este atras catre suprafata corpului.

Ce este baia fierbinte

Cind se face baia fierbinte, tot corpul este scufundat in apa, cu exceptia capului. Aceasta forma de tratament se recomanda pentru a mari fluxul sangvin spre piele, pentru a intensifica metabolismul, pentru a mari transpiratia, pentru a ridica temperatura corpului, pentru a diminua durerea, incordarea si oboseala si pentru a scadea congestia organelor interne. Baia fierbinte este indicata in circulatie proasta, durere, contractura musculara si oboseala generala, congestie a organelor interne.

Este contraindicata persoanelor care sufera de diabet, cancer, cardiopatie ischiemica si vulvopatii, tulburari vasculare, hipertensiune arteriala. De asemenea, trebuie sa se tina seama de faptul ca persoanele in virsta sau debile nu tolereaza bine baia fierbinte. Daca apare starea de ameteala sau de lesin, baia trebuie oprita imediat si in orice caz, persoana respectiva nu trebuie sa fie niciodata singura atunci cind face baia. Baia fierbinte nu se utilizeaza in timpul menstruatiei.

Apa din cada trebuie sa fie la temperatura de 40 de grade Celsius si trebuie sa ocupe circa 2/3 din cada. Dupa ce persoana a intrat in cada, trebuie sa se instaleze confortabil, punindu-si o pernita sau prosoape impaturite sub solduri si sub cap. Capul trebuie racorit cu o compresa rece. Durata primului tratament se recomanda a fi de 10 minute. La baile mai lungi se recomanda folosirea unei pungi cu gheata deasupra inimii si consumarea unor lichide reci. Pulsul nu trebuie lasat sa treaca de 80 de batai pe minut. Mare atentie la iesirea din cada, deoarece persoana poate ameti sau se poate simti epuizata de efortul de iesi din cada. Baia trebuie urmata de o frectie cu alcool sau cu un burete inmuiat in apa rece. Apoi, corpul trebuie uscat in intregime, iar persoana respectiva trebuie acoperita cu o patura. Dupa tratament pacientul trebuie sa se odihneasca timp de o ora.

Baia la temperatura corpului (calda)

Baia la temperatura corpului nu este nici fierbinte, nici rece. Ea nu creste temperatura corpului pentru a intensifica activitatile corpului si nu contine stimuli reci, care sa provoace reactia organismului. Ea are astfel un efect linistitor, adica relaxeaza corpul, linisteste sistemul nervos, asigura sedarea (linistirea) pacientului care sufera de boli cardiovasculare si care nu ar putea suporta tratamentele fierbinti sau reci. Baile calde sint indicate pentru curatire, insomnie, iritabilitate nervoasa sau epuizare, anxietate, diaree cronica, polinevrita, boli ale inimii si ale vaselor sangvine unde nu se pot folosi tratamente prea fierbinti sau prea reci (arteroscleroza) si diabet. Sint contraindicate in anumite cazuri de eczeme si in insuficienta cardiaca importanta.

In cada, pacientul trebuie sa aiba sub cap o perna pneumatica sau un prosop impaturit. Se recomanda acoperirea partilor expuse ale corpului cu un prosop sau acoperiti cada cu un cearsaf pentru a mentine constanta temperatura apei. Persoana respectiva trebuie sa stea intinsa, linistita si relaxata. Daca este nevoie se poate folosi o compresa rece pe frunte. Durata poate varia intre 15 minute si 4 ore. Corpul trebuie uscat fara frectie sau frecari inutile. In final, persoana trebuie sa aiba o perioada de odihna de cel putin 30 de minute.

Tratamentul cu inhalatii de abur

Tratamentul cu inhalatii de abur consta in dirijarea vaporilor de apa de la o sursa de apa care fierbe spre zona nasului si a gurii. Inhalatiile vaporilor inlatura inflamatia si congestia mucoasei respiratorii superioare, inlatura iritatia gitului produsa de aerul umed, calmeaza respiratia spasmotica (astm, laringita), fluidifica secretiile si stimuleaza eliminarea lor din git si din plamini, relaxeaza muschii si calmeaza tusea, previne uscarea excesiva a mucoasei. Inhalatiile sint indicate in urmatoarele cazuri: tuse, congestia plaminilor, nasului si gitului, iritarea gitului si git uscat etc.

Sint contraindicate pentru copiii foarte mici sau persoanele in virsta care nu pot fi capabile sa reactioneze la temperatura inalta. Pacientul trebuie sa isi mentina capul deasupra recipientului cu apa fiarta, in care s-au pus citeva picaturi de ulei de pin sau de eucalipt, astfel incit vaporii sa ajunga direct la nasul si la gura acestuia. Se pune un prosop peste cap pentru a capta aburul. Trebuie sa respire usor si adinc. Procedeul se repeta de cel putin 2-3 ori pe zi timp de 30 de minute. Dupa tratament, pacientul trebuie sa se odihneasca cel putin o jumatate de ora.

Aplicatiile de apa rece pot fi stimulante sau obositoare
Aceste aplicatii pot fi stimulante sau obositoare. Ca prim efect, se constata o depresie vitala cu contractarea vaselor sangvine. Acest lucru este util pentru reglarea activitatii vitale in cazul durerii sau inflamarii. Atunci cind aplicatia rece este de scurta durata, se produc efecte imediate, cum ar fi paloarea urmata indeaproape de dilatarea vaselor capilare ale pielii. In cazul plagilor proaspete deschise, baia locala rece are scopul de a reduce singerarea tesutului. Are loc cresterea circulatiei pentru a inlatura resturile inflamatoare ale ranii si pentru a asigura buna oxigenare a substantelor vitale. Local, aplicatiile reci stimuleaza ganglionii nervosi simpatici ai peretilor vaselor sangvine si favorizeaza alimentarea muschilor, marindu-le activitatea. Ca efect negativ, se remarca formarea unei posibile zone in care se vor aduna materiile patologice.

Baia rece este un stimulent puternic

Baia rece este un stimulent puternic si de aceea se foloseste numai in cazul persoanelor viguroase. Acest tratament se foloseste in cazul in care temperatura corpului este normala, avind efect stimulent si tonic, in caz de febra pentru scaderea temperaturii si in cresterea numarului globulelor albe in circulatie. Baia rece este indicata pentru o calire fizica gradata si pentru febra. Baia rece este contraindicata in debilitate, ca aceea produsa de o infectie, in boli de inima, in menstruatie, alergie la frig si forme severe de diabet. Inainte de a face o astfel de baie pacientul trebuie mai intii sa se incalzeasca, asigurindu-se ca este cald. De asemenea, se poate folosi o baie fierbinte la picioare.

Cada trebuie sa fie umpluta circa 2/3 cu apa la temperatura de 24 de gradeBazin acvatic Celsius. Persoana trebuie frecata puternic cu manusi pentru frectie, iar perioada pentru baie este de 10 secunde. Apoi trebuie sa se usuce foarte repede, sa se imbrace cu ceva calduros, sa intre repede in pat si sa se acopere cu ceva cald. Trebuie sa ramina acoperita cel putin doua ore sau toata noaptea.

Cind se utilizeaza baia rece pentru reducerea febrei mari trebuie sa se inceapa cu o temperatura numai cu citeva grade mai scazuta decit temperatura corpului, ca sa nu apara o reactie la rece. O astfel de reactie ar putea ridica febra. Temperatura ridicata trebuie tratata sub supraveghere medicala.

Curele clasice

Prin traditie acestea dureaza 21 de zile, cu 18 zile de tratament complet adaptat la fiecare persoana in parte. Ele sint intotdeauna realizate sub prescriptia medicala in cadrul statiunilor termale

Ce sint minicurele

Acestea dureaza intre 8 si 10 zile. De asemenea, ele sint recomandate si persoanelor cu stari patologice cronice, fie o data pe an, fie de doua ori pe an (primavara si toamna), dar aceasta modalitate de cura este recomandata in special ca si cura de intretinere sau persoanelor a caror profesie nu le permite decit un timp liber limitat. Desfasurarea acestora este comparabila curelor clasice.

Ce sint curele libere

Ele dureaza intre 5 si 8 zile si sint efectuate intr-un scop precis, facind apel la ingrijiri termale specifice. Statiunile propun diverse modalitati de tratament dintre care clientul are posibilitatea de a alege. Este binevenita practicarea unor sporturi de agrement.

Care sint contraindicatii generale

Hidroterapia nu este indicata persoanelor care prezinta:
o stare generala foarte deficienta;
o deficienta organica grava;
o deteriorare mentala grava;
o deteriorare senila.
Afectiuni reumatologice, sechele ale traumatismelor osteo-articulare, sechele neurologice
Tehnicile de bai si de dusuri calmeaza durerea si decontracteaza. Aplicatiile de namol locale sau generale calmeaza durerea la nivelul articulatiilor, relaxeaza si decontracta la nivel muscular.

Tratametul cailor respiratorii
Obiectivul principal este aducerea apei si/sau a gazului termal in contact cu tesuturile care afecteaza caile respiratorii. Acest lucru se realizeaza prin diverse tehnici de aerosolterapie pentru a curata, a degaja si a regla caile respiratorii. Baia generala, dusul local, aerosolii, inhalarea vaporilor, gargara si baia nazala stimuleaza activitatile locale si se obtin vindecarea sau diminuarea crizelor respiratorii.

Dermatologie si afectiuni bucale
In dermatologie principalele tehnici termale sint baile cu apa minerala care catifeleaza pielea si dusurile filiforme care, cu presiune reglabila, au o actiune de reducere a mincarimilor. Pulverizarile cu apa minerala au un efect de cicatrizare si calmare. Dusul gingiilor curata tesuturile cavitatii bucale, iar baile locale calmeaza durerea.
Bolile cardiovasculare
Baile si dusurile, asociate gazului termal, maresc capacitatea vaselor sangvine, amelioreaza si reglementeaza circulatia sangvina (vasodilatare). Dusurile cu presiune foarte mare provoaca decontractia musculara si drenajul tesuturilor.
Afectiunile aparatului urinar si bolile metabolice
Cura cu apa minerala este tratamentul termal principal care are drept obiectiv eliminarea reziduurilor de calculi si reechilibrarea aparatului urinar. Baile si dusurile vin sa completeze efectul, adica eliminarea calculilor (pietre sau nisip). De asemenea, baile si dusurile au rolul de a calma durerile si de a preveni infectiile.

Tulburari in dezvoltarea copilului
Diferitele tehnici termale utilizate calmeaza durerile, stimuleaza si socializeaza copilul. Baile generale asociate cu gazul termal si dusurile sint propuse in cadrul unei ingrijiri globale a copilului (din punct de vedere psihologic si al educatiei sanitare).

Afectiunile aparatului digestiv
Cura cu apa minerala este tratamentul principal in cazul colitelor, tulburarilor digestive sau hepatice. Aceasta este asociata bailor sau dusurilor care au un efect de reglare a functiilor si laxativ. Aceste metode se completeaza cu o educatie nutritionala adaptata.

Acest articol a fost preluat din Revista „Leacuri si terapii”

Proceduri cu apa

Dusurile reci

Sunt o procedura de hidroterapie derivata din clasicele „afuziuni” ale preotului german Sebastian Kneipp, parintele medicinii naturiste, care a redat cu ajutorul apei reci sanatatea multor oameni, intemeind o adevarata scoala de vindecare. Principiul de functionare al acestor dusuri reci este oarecum asemanator celui din homeopatie: o doza de frig mica ne face imuni la afectiunile provocate de „frigul mare” din anotimpul rece.

IMPORTANT: dusurile reci vor fi facute numai de catre persoanele care nu sufera de nici o boala in faza acuta, care nu sunt in convalescenta si nu prezinta o stare de slabiciune fizica accentuata.
Cand si cum se fac dusurile: cel mai bun moment pentru dusul rece este Dusuri recidimineata, la putin timp dupa trezire. Se va folosi de preferinta o apa ceva mai calduta la inceput, care va fi racita gradat (pentru a nu produce socuri cardiovasculare). Dupa dus, trupul trebuie frecat pe toata suprafata cu un stergar de canepa sau cu o lufa, pentru activarea circulatiei, evitand insa sa ne udam pe cap. Urmeaza stergerea cu prosopul uscat si imbracarea cu haine si sosete calduroase. Cel mai bine este sa facem si putina gimnastica usoara, de incalzire, dupa acest procedeu, pentru a ne mari temperatura corporala rapid.

Durata dusurilor reci. In primele zile, dusul rece nu va dura mai mult de un minut, mai ales daca sunteti o persoana friguroasa, care suporta greu temperaturile scazute sau daca nu aveti o constitutie prea robusta. Apoi, durata acestor dusuri se prelungeste pe masura ce organismul se caleste, ajungand la o durata de maximum trei minute. O cura completa de stimulare a sistemului imunitar presupune sa facem zilnic, dimineata, cate un dus rece, vreme de trei-patru saptamani, dar ne putem crea din acest procedeu si un obicei zilnic, pe toata durata vietii.

Efectele dusurilor reci: primul efect, care apare la 5-15 minute dupa ce am facut un dus rece, este o incalzire puternica si extrem de placuta a intregului corp, care se explica printr-o activare a circulatiei sangelui. Apoi vom remarca o inviorare a tonusului psihic, aparitia unei stari de buna dispozitie. Vom sesiza, de asemenea, o acomodare mult mai rapida la variatiile de temperatura si o reducere a sensibilitatii la frig si la curentii de aer. Prin mecanisme inca putin cunoscute, dupa o saptamana de cura externa cu apa rece se remarca deja si o intensificare a activitatii imunitare. Ca atare, sensibilitatea la racelile de tot felul va fi redusa, anumite afectiuni cronicizate vor ceda gradat sub actiunea acestei proceduri si a celorlalti factori terapeutici conjugati.

Precautii: acest procedeu facut in momente nepotrivite, atunci cand suntem infrigurati, cand ne simtim momentam foarte slabiti sau deja bolnavi, ori practicat cu exces de zel (expunerea prea indelungata la apa rece sau omiterea imbracarii in haine calduroase) are efecte inverse celor scontate. Este bine sa retineti faptul ca expunerea la apa rece se va face gradat, asa incat delicatul sistem cardiovascular sa nu fie expus la socuri, care-i vor dauna mai tarziu sau chiar in acel moment.
Contraindicatii ferme la aceasta procedura: bolile cardiovasculare grave (ischemie cardiaca, accident vascular, arteriopatii etc.), infectiile respiratorii, urinare si intestinale in faza acuta, nevralgia, reumatismul in faza acuta.

Baile fierbinti (hipertermice)

Sunt o procedura destinata, ca sa ne exprimam mai plastic, „pacalirii bolii”. Cum? Prin marirea temperaturii corpului cu ajutorul apei fierbinti, mimand un acces de febra. (Atunci cand avem febra – de regula la 38,5 C – anumite celule ale sistemului imunitar au un maximum de activitate, microorganismele care produc bronsita, pneumonia, cistita, au o rezistenta foarte scazuta, iar multiplicarea lor este oprita.)
Cand si cui ii sunt indicate baile fierbinti – in primul rand, sunt recomandate Bai fierbintipersoanelor care dintr-un motiv sau altul au fost nevoite sa se expuna la frig (dar nu pana in faza de degeraturi, cand este indicata intr-o prima faza tot apa rece). De asemenea, sunt foarte eficiente baile fierbinti atunci cand simtiti ca sunteti pe cale sa raciti, avand o senzatie persistenta de frig, de ameteala, dureri in zona spatelui si a membrelor, senzatie neplacuta (ca atunci cand ne-ar zgaria hainele) la nivelul pielii. Cu conditia sa nu fie sub incidenta vreuneia dintre contraindicatiile de mai jos, aceasta metoda poate fi aplicata de oricine, fiind deopotriva indicata constitutiilor mai firave si celor mai robuste. Cu precizarea ca dupa aceasta baie trebuie sa ne odihnim suficient timp si sa nu ne expunem la frig, procedura poate fi aplicata oricand simtim nevoia, in timpul zilei. Cel mai bun moment este insa seara, inainte de culcare, deoarece are si un efect somnifer excelent.

Cum se fac baile fierbinti – inainte de a intra in cada de baie, apa va fi adusa aproape de temperatura normala a corpului (36-37 C), asa incat sa ne acomodam rapid. Apoi, prin adaugarea continua de apa fierbinte, se va ajunge la o temperatura de 39-40 C, avand grija sa nu fortam, daca simtim o senzatie de ameteala sau disconfort. Vom ramane in apa la aceasta temperatura vreme de 15-20 de minute, dupa care ne vom sterge si ne vom odihni vreme de macar o ora in pat, la caldura, evitand apoi alte 4-5 ore orice contact cu frigul sau cu curentii de aer. Efectele terapeutice ale bailor fierbinti: marirea temperaturii corpului are drept efect imediat o intensificare a activitatii sistemului imunitar, care va lucra foarte eficient, existand sanse mari sa inabusim in fasa un guturai, o gripa sau o cistita care apar pe fondul unei expuneri indelungate la frig.

Baie terapeuticaDaca dusurile reci stimuleaza si mobilizeaza resursele organismului, baile fierbinti ajuta la regenerarea si conservarea acestor resurse, fiind extrem de indicate in momentele in care ne simtim obositi si cu rezistenta scazuta. De asemenea, sunt foarte eficiente in cazul reumatismului, nevralgiilor, starilor de contractura musculara care se agraveaza la frig si curent. Cat de des este bine sa recurgem la baile fierbinti – acest procedeu este extrem de eficient aplicat ocazional, la nevoie, eficienta scazandu-i daca este aplicat prea des. Din acest motiv, baile fierbinti nu vor fi facute zilnic, asemeni dusurilor reci prezentate anterior, ci mai degraba in momente critice (cand simtim iminenta unei raceli sau profilactic, in timpul epidemiilor gripale).

Precautii: atunci cand facem bai fierbinti va fi necesar sa fim foarte atenti ca temperatura apei sa nu depaseasca limita suportabilitatii, care variaza de la om la om. La 39¡C exista persoane care deja ametesc si au o senzatie de sufocare, in timp ce altii pot urca temperatura la 41¡C, fara sa simta cel mai mic disconfort. Asadar, bunul-simt este extrem de necesar pentru a ne doza temperatura la aceasta procedura, altfel existand posibilitatea de a aparea efecte extrem de neplacute si chiar nocive.

Contraindicatii ale acestei proceduri: persoanele care sufera de boli cardiovasculare (hipertensiune, aritmie cardiaca, ischemie cardiaca, accident vascular, tromboza etc.) nu vor face bai fierbinti. Aceeasi interdictie este valabila si in cazul persoanelor la care bolile infectioase, mai ales insotite de accese de febra, s-au instalat deja, precum si cele cu o constitutie foarte sensibila.

Un mic secret: daca la apa de baie fierbinte vom adauga 10-20 de picaturi de ulei volatil de menta sau 30-40 picaturi de ulei de brad (se gasesc in magazinele naturiste), efectul benefic al acestei metode contra bolilor respiratorii se va dubla sau chiar tripla. Contra nevralgiei si reumatismului se vor adauga in apa de baie 20 de picaturi ulei de cimbru si/sau ienupar. In fine, pentru un somn odihnitor si vise placute vom pune in apa de baie 40 de picaturi de ulei volatil de lavanda sau de portocal.

Acest articol a fost preluat din revista Formula As.