Tehnician maseur – o meserie vocaţională

recuperare medicala piatra neamt
Se conturează tot mai mult în ultimii ani o nouă meserie îmbrăţişată de oameni dornici să aline suferinţele semenilor, să le aducă bunăstare şi confort prin menţinerea stării de sănătate, să le îmbunătăţească forma fizică şi psihică.
Tehnician maseur este o meserie relativ recentă care prinde tot mai mult teren, cu atât mai mult cu cât cei care o practică sunt oameni devotaţi ideii de a ajuta persoanele cu diverse afecţiuni ale articulaţiilor, ale muşchilor, în procesul de recuperare medicală. Este clar o meserie vocaţională pentru că implică un efort susţinut, cunoştinţe temeinice şi pregătire permanentă. Ce este această meserie aflăm din interviul acordat de fizioterapeutul Ilie Onu, şeful Departamentului de fiziokinetoterapie al Clinicii Micromedica Piatra Neamţ.

Reporter – Este evident că piaţa meseriilor în România este tot mai diversificată în ultimii ani şi cererea de noi servicii face ca interesul către noi ocupaţii să aducă specialităţi şi specialişti noi. Una dintre aceste noi meserii este cea de tehncian maseur, care cunoaşte o frumoasă dezvoltare în ultimii ani.
Ilie Onu – Tehnician maseur este un profesionist în domeniul sănătăţii umane, conform Codului de Ocupaţii din România, şi alături de asistentul de fizioterapie desfăşoară proceduri manual – fizicale bazate pe un program de reabilitare prescris de un fizioterapeut sau de medici de reabilitare medicală.
Rep. – Tehnicianul maseur lucrează pe lângă un specialist sau nu e obligatoriu?
I.O. – Prin natura meseriei lui, tehnicianul maseur poate lucra independent, ca orice profesie liberă, în cazurile nemedicale. Adică, poate executa reflexoterapie, masaj de relaxare şi anticelulitic, dar pentru a executa masajul terapeutic trebuie să aibă un diagnostic clinic al pacientului şi cu o indicaţie pentru execuţia procedurilor.
Pe de altă parte, tehnicianul maseur poate avea şi o colaborare cu un medic sau cu un fizioterapeut, astfel că va executa anumite planuri de tratament bazate pe anumite scheme de tratament.
Mai nou, tehnicianul maseur poate, pe o plajă de afecţiuni, să execute anumite programe de mişcări sau exerciţii fizice medicale prescrise de un fizioterapeut. Principalul instrument de lucru al tehnicianului maseur este masajul terapeutic, el fiind în temă cu indicaţiile şi contraindicaţiile acestuia. Vorbesc de o bună şi complexă pregătire teoretică şi practică ce trebuie să aibă un tehnician maseur.
Rep. – Poate un tehnician maseur să activeze în domeniul wellnes?
I.O. – Tehnicianul maseur este pregătit pe partea de wellness, întreţinere şi modelare corporală, beauty, spa. Este profesionistul care face în condiţii de siguranţă toate procedurile manuale şi fizicale, cunoscând indicaţiile şi contraindicaţiile şi efectele procedurilor pe care le aplică.
Cum îngrijirea corporală este un domeniu care a explodat în ultimii ani, tehnicienii maseuri sunt tot mai căutaţi nu doar în România, ci şi în afara ţării, pentru că la nivel de pregătire sunt mult peste nivelul obişnuit întrucât au şi cunoştinţe medicale. Pregătirea lor se face printr-un curs de 12 luni.
Rep. – Unde se fac aceste cursuri?
I.O. – Se pot face în mai multe oraşe ale ţării, dar şi aici la Piatra Neamţ. Cei care îşi aleg această meserie trebuie să fie oameni conştienţi că vor lucra pe oameni, să le placă să ajute şi să facă bine celor din jur, nu este o meserie uşoară şi, ca în multe alte domenii, trebuie să ai un anume talent. Această meserie te schimbă, pentru că îţi dă posibilitatea ca prin propriul tău exemplu, cu o viaţă echilibrată, un mod de a trăi sănătos, pe baza cunoştinţelor medicale şi de anatomie acumulate şi cu pregătirea pe care trebuie permanent să şi-o dezvolte ajung să ajute real şi eficient pe cei care au nevoie de alte remedii.
Eu mă bucur că pot pregăti viitori tehnicieni pentru că nivelul de cunoaştere al formatorului profesional trebuie obligatoriu să fie peste nivelul tehnicianului gata format, asigurand astfel calitatea actului terapeutic.
Rep. – Colaboraţi cu tehnicienii deja formati de dumneavoastră
I.O. – Dupa terminarea cursurilor cei care vor practica meseria în sfera masajului medical, vor avea nevoie de îndrumare şi indicaţii în anumite cazuri. Deja am o excelentă colaborare cu foşti cursanţi pe o serie cazuri dificile, colaborare care le dă încredere şi siguranţă în forţele proprii completând actul terapeutic.

Tehnician maseur, o meserie vocațională