Razele infrarosii
Tratametul cu infrarosii este unul foarte simplu si comod dar in acelasi timp cu efecte extrem de benefice pentru corp. Mai intai, vom vorbi despre rolul de tratament termic prin incalzirea directa si profunda si prin faptul ca produce o transpiratie purificatoare foarte sanatoasa, la temperaturi cu mult mai mici.
Infraterapia are insa si o multime de alte surprize placute pentru noi:
· reducerea tesutului adipos
Cercetarile au demonstrat ca, in afara efectului caldurii, razele infrarosii ajuta producerea andenozin-trifosfatului care este o sursa reala de energie in celule ceea ce duce la reducerea considerabila a tesutului adipos.
· imbunatateste radical aspectul pielii
Transpiratia curata porii inchisi de impuritati fixate profund dar si de celulele moarte, lasandu-va o piele radianta si foarte fina.Cresterea circulatiei sangvine duce la improspatarea tenului cu un val de nutrienti sanatosi, dand fermitate pielii si imbunatatindu-i elasticitatea.
· elimina toxinele
Transpiratia e procesul natural de detoxifiere a organismului de materialele nefolositoare acumulate zi de zi.Infra-terapia stimuleaza acest proces natural la o temperatura confortabila. Prin penetrarea in profunzime a celulelor grase razele infrarosii duc la eliminarea celulitei.
· reduce durerile musculare
Razele infrarosii dilata vasele de sange periferice. Aceasta actiune are efecte benefice asupra problemelor musculare si ale tesuturilor fine. De asemenea, cresterea circulatiei sangvine transporta sange oxigenat in zonele cu probleme musculare, ajutand la grabirea procesului naural de refacere
· reduce stresul si oboseala
Caldura linistitoare a infrarosiilor au efectul de relaxare si calmare asupra muschilor incordati. Infrarosiile au efecte si asupra problemelor legate de inaintarea in varsta: reumatism, dureri musculare, oase intepenite.
Electrostimularea EMS
Electrostimularea musculara (EMS) este o tehnologie care a cunoscut insa cea mai mare dezvoltare la inceputul anilor 1970, cand a fost folosita pentru astronautii care aveau nevoie de o punere rapida in forma a musculaturii la intoarcerea din calatoriile in spatiu.De atunci s-au facut numeroase studii si experimente si aceasta tehnologie a avansat foarte mult, ajungandu-se in zilele noastre la rezultate incredibile.
Aparatele de electrostimulare au existat pana nu demult doar in spitale, avand multiple functii de tratament in special in cazurile de distrugere a nervilor, durere, reabilitare post-accident, etc Aparatura profesioala de electrostimulare proiectata pentru centrele de slabire foloseste o tehnologie extrem de sofisticata si de puternica pe baza de curent, destinata exclusiv pentru remodelare corporala, slabire localizata, inlaturarea tuturor tipurilor de celulita, intarirea si tonifierea musculaturii, atenuarea semnelor de imbatranire.
Electrostimularea este o procedura sigura si simpla prin care micro curentii sunt aplicati pe fibrele musculare ale zonei de tratamet stimulandu-i si facandu-i sa lucreze.Aceasta stimulare creaza o cerere uriasa de energie in muschi.Pentru a satisface aceasta cerere, muschii utilizeaza grasimile din imprejurimi ca si sursa de energie, arzandu-le in acelasi fel in care se ard in timul unor exercitii obisnuite.
De fapt, electrostimularea este un fel de fitness extensiv, pentru ca expertii au evaluat ca 45 de minute de electrostimulare echivaleaza cu 6-8 ore de gimnastica fara intrerupere.Asa se face ca efectele sunt vizibile imediat, uneori chiar dupa prima sedinta pierzandu-se intre 1-4 centimetri (in cazul persoanelor cu un surplus mai mare de greutate).In plus, ca rezultat al tratamentelor de electrostimulare, muschii si pielea devin mai ferme iar grasimile sunt eliminate. In afara de tonifierea musculara si arderea grasimilor, care duc la o incredibila scadere in centimetri, electrostimularea creste metabolismul, circulatia sanguina si gradul de oxigenare al zonei respective, facand-o un instrument extrem de eficient in tratarea celulitei. Centrele de slabire si de infrumusetare din Europa folosesc electrostimularea de 25 de ani, in timp ce in SUA devine cel mai modern mijloc de imbunatatire a aspectului personal, devansand atat fitness-ul cat si procedeele chirugicale de corectare a problemelor de frumusete.
Liftingul facial
Se realizeaza prin aplicarea micro-curentilor pe suprafata pielii; acesti micro-curenti imita practic curentii electrici produsi in mod natural de organism, acei bio-curenti care incep sa incetineasca odata cu inaintarea in varsta.
Efectele sunt multiple: microstimularea reduce procesul de imbatranire prin cresterea circulatiei sangvine si aducerea nutrientilor la muschi si celule; de asemenea este extrem de eficient pentru drenaj limfatic, reface procesul natural celular si imbunatateste functionarea tenului; accelereaza producerea colagenului. Prin stimularea in profunzime a muschilor, tratamentele aplicate ulterior sunt foarte bine absorbite, multiplicandu-le efectul. De asemenea, prin producerea de colagen tenul devine mai elasitc si duce la atenuarea ridurilor fine.
E deosebit de eficient in tratarea ridurilor din jurul ochilor si a gurii, a obrajilor cazuti, barbiei duble, a riduriolor de pe frunte si dinspre sprancene.
Drenajl limfatic
Procedeul consta intr-un preso-masaj, prin care se actioneaza asupra lantului de ganglioni limfatici.
Lipsa de exercitiu determina ingreunarea circulatiei limfatice, slaba circulatie a sangelui si in particular drenajul limfatic defectuos. Specialistii considera ca drenajul necorespunzator ce determina invadarea tesutului subcutanat de celule gresoase, este cauzat si de inmultirea toxinelor. Reducerea drenajului limfatic si a circulatiei sangelui determina acumulari de grasime, tesutul conjunctiv isi pierde elasticitatea, aparand astfel imperfectiuni si denivelari ale pielii. Pentru a optimiza drenajul limfatic este necesar ca muschii sa se contracte, tesutul conjuctiv sa fie ferm, oferind un grad ridicat de compresie. Importanta unui drenaj limfatic corespunzator merge mult peste rolul sau de eliminare a rezidurilor. Limfa actioneaza de asemeni ca un filtru al tesuturilor: distruge bacteriile si toxinele cu ajutorul globulelor albe localizate in ganglionii limfatici.De aceea sistemul limfatic este considerat un fel de gardian al sanatatii corpului. Exercitiile fizice sau diversele tratamente specializate corespunzatoare au ca obiectiv intarirea tesutului conjunctiv, imbunatatirea circulatiei, absorbtia excesului de grasime de catre tesuturile de sub piele.
Drenajul limfatic in cancerul sanului:
Acest masaj este unul special, care asigura o buna circulatie a limfei in organism si care impiedica aparitia complicatiilor, dupa mastectomii. Drenajul se face pe lantul ganglionar, in asa fel incit acumularile de limfa si umflarea bratelor nu se mai intimpla. Drenajul limfatic practicat in estetica nu este acelasi cu drenajul limfatic recomandat femeilor operate de cancer la sin. Mai mult decit atit, drenajul limfatic realizat cu diverse aparate de remodelare corporala este interzis femeilor care au suferit o mastectomie. Singurul masaj recomandat este cel facut pe lantul ganglionar, asa cum procedz in cadrul cabinetului
Ridicare sani
Prin stimulare musculara, muschii ridica tesuturile subcutanate care sunt fixate pe muschii longitudinali de sub clavicula, ceea ce permite ridicarea sanilor si chiar cresterea lor in dimensiune, obtinandu-se maxim 4 cm in plus la circumferinta bustului.
Este o procedura extrem de sigura si neinvaziva, fara efecte secundare sau reactii adverse, dar nu este recomandat afectiunile sanului.
Autor: Fizioterapeut Onu Ilie