Sindromul Baastrup

Definitie sindrom: un sindrom este un set de simptome sau conditii care apar impreuna si sugereaza prezenta unei boli sau a unui anumit risc crescut de dezvoltare a bolii.

Etimologie

Numit dupa Christian Ingerslev Baastrup,  radiolog danez (1855 – 1950)

Sindromul Baastrup este reprezentat de ingustarea spatiilor dintre procesele adiacente spinose la nivelul coloanei vertebrale lombare, fiind caracterizat de frecarea unui proces impotriva celuilalt, rezultand in linia mediana focar de durere si sensibilitate exonerat de flexie si agravat de extensie.

 Epidemiologie

Acesta tinde sa fie mai frecvent la varstnici.

Patologie

Acest proces poate duce la o hipertrofie degenerativa, sau o modificare inflamatorie (asa cum se vede în cazul 1) si chiar o pseudoartrita cu formare de bursa. Aceasta bursa interspinoasa poate prelungi intre ligamentele galbene (flavae ligamentum) in linia mediana cu formarea unui chist epidural, care contribuie la stenoza canalului deja existente .

Aceasta conditie este o gasim de obicei, la pacientii cu lordozarea excesiva ale coloanei vertebrale lombare.

Caracteristici radiografice C.T.

* Prezinta adesea apropierea stransa si de contact ale proceselor adiacente spinose (tepi de sarut)
* Exista extindere rezultanta prin scleroza si aplatizarea reactiva a suprafetelor interspinoase.

RMN / IRM

Poate fi demonstrata prin prezenta unui fluid interspinos – burse sinoviale, si chisturi  postero-centrale peridurale. RMN-ul poate fi foarte util pentru a determina daca exista rezultate de compresie posterioara a sacului dural.

Tratament

Ambele optiuni, conservatoare si chirurgicale sunt disponibile pentru tratament. Injectii cu steroizi executate local, in procesele interspinoase vor usura de multe ori durerile de spate. Optiunile chirurgicale includ dispozitive de decompresie a proceselor interspinoase (de exemplu, Wallis Sistem, X STOP), si injectii cu steroizi / anestezic local in bursa.

 

 

 

Cazul 1 – sindromul Baastrup – cu hipersemnal in  T2,  fenomen de frecare intre procesele spinoase

Cazul 2 – in T2, sindromul Baastrup cu accesoriu marcat, stergerea curburii lombare, L2-L3 cu extruzie mediana, L3-L4 extruzie migrata cranial cu amprenatrea sacului dural anterior si posterior de catre bursa, L4-L5 dezhidratat cu tasarea acestuia.

Cazul 3 – STIR sagital – sindromul Baastrup anterolistezis L5 peste S1 de grad 2 (intre 25 si 50%),  pseudo-articulare intre procesele spinoase L5-S1

Autor: fizioterapeut Onu Ilie