RMN-ul zonei lombare efectuat prea devreme afecteaza mai mult pacientii ?

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este un instrument puternic pentru tratamentul si evaluarea durerilor de spate. Cu toate acestea, interpretarea rezultatelor este un lucru destul de complicat. Exista ghiduri de practica stabilite pentru utilizarea IRM în managementul durerii lombare acute.

De obicei, un RMN este recomandat în primele 4 saptamâni de simptome numai în cazul în care  pacientul este suspect de: fracturi, tumori, infectii, sau afectiuni nonvertebrale grave. În ciuda acestor recomandari, IRM-urile sunt adesea recomandate prea devreme la aparitia durerii lombare acute, fara o indicatie clara.
Un studiu recent scoate în evidenta efectele nocive recomandarii RMN-ului prea devreme, pentru pacientii cu dureri lombare cauzate de munca. Cei de la Webster au studiat o serie de 3.264 de cazuri.
Ei au descoperit ca 21% dintre pacienti au efectuat RMN-ul prea devreme, în medie  în primele 2 saptamâni dupa debutul afectiunii. Autorii au constatat ca in cazurile in care RMN-ul a fost facut prea devreme,  pacientii prezentau dureri pe termen lung, costuri medicale ridicate si interventii chirurgicale crescute.
De asemenea, s-a mai observat ca 22% dintre cei care au facut RMN-ul devreme au „necesitat” ulterior de interventii chirurgicale in zona lombara, cu toate ca starea lor se ameliorase cu ajutorul medicamentelor si kinetoterapiei.
Acest studiu, impreuna cu altele aferente, demonstreaza ca pacientii sau medicii, sau ambii cateodata se grabesc in a interpreta „gresit” diagnosticul specific, rezultat prin IRM-ul coloanei lombare.

Asadar, „ignoranta este fericire”. Sau poate ca acea afectiune observata pe RMN este acolo de ani de zile si nu are nici o legatura cu durerile lombare actuale. Sau nu ? sursa: alexxbaciu.blogspot.com