Recuperarea umărului blocat

fizioterapie umar

umar fk2

 

Boala care afectează tot mai mulţi oameni tineri – periartrita scapulohumerală (PSH) – se poate trata foarte uşor, în forma ei nedegenerativă, chiar în Piatra Neamţ.
Există terapii nedureroase şi tratamente novatoare pentru cei care ajung în imposibilitatea de a-şi folosi braţul şi au acest diagnostic.
Despre toate acestea în interviul acordat de fizioterapeutul Ilie Onu, şeful Departamentului de Fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii Micromedica Piatra Neamţ.

Reporter – Domnule fizioterapeut, ce ne puteţi spune despre această afecţiune?
Ilie Onu – Este una dintre bolile comune care, statistic vorbind, loveşte persoanele în vârstă, dar mai nou şi pe cei mai tineri, din jurul vârstei de 40 de ani. Mai este denumită boala umărului blocat sau umăr dureros şi ca o particularitate are un debut insidios, dar este perfect tratabilă prin terapii nedureroase: masaj, fizioterapie, kinetoterapie.
Rep. – Cum se manifestă?
I.O. – Prin limitarea mişcării din umăr, dar ca să nu intrăm în detalii tehnice, trebuie să se ştie că bolnavul ajunge să nu se poată spăla pe faţă, să nu se poată pieptăna, pacienta nu poate să-şi încheie sutienul, toate însoţite de durere mare. Asta, după ce boala s-a instalat deja prin semne mai puţin sesizabile: durere la anumite mişcări şi forme de efort, care cedează singure şi astfel nu dau semnalul de alarmă.
Rep. – Spuneaţi că este o afecţiune tratabilă, ce se poate face?
I.O. – Prima dată trebuie descoperit factorul declanşator. Se analizează condiţia fizică a pacientului, starea de sănătate şi mediul în care munceşte, pentru că trebuie să-l oprim din activităţile care presupun loviturile gen ciocan şi ridicatul greutăţilor.
Rep. – Cine îl evaluează?
I.O. – Diagnosticul este pus de medicul de familie cel mai probabil, confirmat de imagişti, ortopezi, reumatologi. Pe baza diagnosticului, specialistul fizioterapeut va face un program de recuperare folosind masajul, gimnastica de recuperare, terapii electrice şi cu laser, kinesiotaping şi alte tehnici noi de tratament de care noi dispunem aici la Departamentul de fiziokinetoterapie de la Micromedica..
Rep. – Este suficientă fiziokinetoterapia?
I.O. – Mulţi pacienţi scapă de medicaţie, sau în cel mai rău caz o reduc. Dar ceea ce trebuie înţeles este faptul că nu există pastilă pentru recuperarea funcţiei pierdute sau afectate. Doar fiziokinetoterapia este de ajutor în această afecţiune.
Rep. – Aţi spus că este o boală tratabilă, care ar fi intervalul de aşteptări pentru pacienţi?
I.O. – Greu de spus, pentru că recuperarea se adresează omului care trebuie să respecte cu sfinţenie un plan terapeutic, să-şi adapteze modul de viaţă, pentru a trece de acest eveniment.
Noi, aici, asigurăm toate tehnologiile necesare de tratament, în baza unei experienţe de 10 ani în practica medicală. Ca incidenţă, avem aproximativ 15% din pacienţi cu această afecţiune, iar succesul recuperării depinde de stadiul în care a fost descoperită, de importanţa pe care o dă pacientul recuperării, de tehnologiile utilizate în tratament.
Ne bucurăm să înregistrăm 90% de cazuri cu ameliorări notabile, aici la Departamentul de fiziokinetoterapie de la Micromedica.

Recuperarea umărului blocat