Recuperarea în coxartroză

coxatroza fiziokinetoterapie

coxartroza piatra neamt

 

Coxartroza, ca efect mai degrabă al altor afecţiuni ale sistemului osos şi articular, aduce multă suferinţă bolnavului. Cu incidenţă mai mare la femei, odată instalată coxartroza vine cu un întreg alai de probleme. Din fericire, există remedii pentru ameliorarea acestei boli. Care sunt opţiunile aflăm din interviul acordat de fizioterapeutul Ilie Onu, şeful Departamentului de fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii Micromedica din Piatra Neamţ.

Reporter – Coxartroza este foarte răspândită în rândul femeilor dar nu numai, ce ne puteţi spune despre această insidioasă afecţiune?
Ilie Onu – Studiile arată că această afecţiune invalidantă este în vârful piramidei bolilor degenerative. Apare cu preponderenţă la femeile de peste 50 de ani, dar nici bărbaţii nu sunt feriţi. Iar în ultimii ani alarmant este faptul că această boală atacă persoane tot mai tinere.
Rep. – Cum apare, care sunt simptomele?
I.O. – Dureri la nivelul şoldului, limitarea mişcărilor, dimineaţa pacientul are un start greoi, mersul se deformează, apar contracturi musculare şi în stadiile finale blocaj articular.
Revistele mondene tot aduc în discuţie alimentaţia şi stilul de viaţă. Dar adevărul e departe! De obicei, coxartroza apare din cauza unor tulburări mecanice ale componentelor portante din aparatul locomotor – membre inferioare şi bazin.
Rep. – Aţi spus tulburări mecanice, ce înseamnă acest lucru?
I.O. – Din păcate, coxartroza este ultimul fenomen din lanţul fenomenelor cu potential distructive ale articulaţiei coxofemurale, şi aici amintesc inegalitatea de membre inferioare, deviaţii ale genunchiului sau de aliniament osos pe tot membrul inferior (o plantă cu probleme, un genunchi diform), în timp acestea vor duce la prejudicii asupra articulaţiei corespondente. Mai putem vorbi de luxaţia congenitală de şold „tratată” cu înfăşatul excesiv al copilului care se practica într-o vreme, manieră total depăşită datorită apariţiei posibilităţii de diagnosticare imagistică.
La capătul acestor probleme apare in final coxartroza.
Rep. – Există remedii, ce se poate face?
I.O. – Prima dată trebuie să tratăm problemele mecanice care duc la apariţia şi menţinerea artrozei. Odată înstalată şi nemaiputând beneficia de modalităţile profilactice, intervin trei mari specialişti care pot ţine în frâu această boală – reumatologul, fizioterapeutul şi balneologul.
Medicul reumatolog este cel care diagnostichează afecţiunea şi stabileşte programul de recuperare – medicamentos şi ce va mai urma.
Fizioterapeutul trebuie să evalueze aparatul locomotor al pacientului şi să găsească posibilităţi biomecanice pentru a compensa, pentru a recupera deficienţele existente, prin mijloace fizical-kinetice. Aici, la Departamentul de fiziokinetoterapie avem la îndemână multiple tehnologii moderne, nedureroase şi blânde pentru a veni în ajutorul bolnavilor de coxartroză.
Apoi balneologul, prin procedurile oferite de factorul natural terapeutic – băi, nămoluri şi alte procedee specifice, dublat de electroterapie, poate aduce o stare de bine pacientului suferind.
Rep. – Ce ţintesc aceste intervenţii?
I.O. – Prima dată, trebuie să prevenim prin corectarea posturilor vicioase şi altor deficienţe. Apoi, dacă s-a instalat deja boala, încercăm să limităm procesul de degenerare, atât cât se poate, şi dacă limitarea nu e suficientă, urmează intervenţia medicului ortoped care va înlocui toată articulaţia coxofemurală cu o proteză metalică de şold. După care, pacientul vine pentru recuperare la fizioterapeut, pentru că are nevoie să-şi reeduce mersul şi să-şi refacă funcţia musculară, aşa încât să se poată întoarce la munca lui, la familie, la viaţa socială.
Rep. – Ce şanse le oferă celor suferinzi de coxartroză fiziokinetoterapia?
I.O. – Dacă ne gândim la faptul că această boală este pe undeva şi un fenomen natural degenerativ, de care nu prea scăpăm, dar şi un duşman care atacă adulţii în putere, apţi de muncă, adâncind astfel apăsarea psihică, putem vorbi că doar abordarea fiziokinetoterapeutică – adică mişcarea executată controlat – duce la încetinirea şi uneori frânarea procesului invalidant, prin căile şi metodele de care dispune. Noi, aici la cabinetul din Micromedica avem numeroşi pacienţi, iar echipa mea de asistenţi nu are doar menirea de a aplica nişte proceduri şi de a executa programele terapeutice indicate, ci şi de a alina suferinţa psihică a bolnavilor, prin respectul pe care îl arată pacientului şi maleabilitate. La asta se adaugă dotările excepţionale de care dispunem şi, deloc de neglijat, faptul că lucrăm împreună cu toată echipa de medici specialişti atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.

Recuperarea în coxartroză