Raed Arafat poate salva destinul Kinetoterapeutilor romani

Absolventii de Kinetoterapie nu mai primesc in Bucuresti Autorizatie de Libera Practica pentru specializarea kinetoterapie. Acestia primesc autorizatii ca Prof. CFM (Cultura Fizica Medicala). Acest lucru le anuleaza dreptul de a se angaja.
Elena Caciulan, Presedinta Federatiei Romane a Asociatiilor de Fizioteterapie , atrage atentia asupra faptului ca absolventii specializarii de Kinetoterapie si Motricitate Speciala, licentiati in Educatie Fizica si Sport, nu se mai pot angaja in sistemul de sanatate public si privat, daca Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti va continua eliberarea autorizatiilor de libera practica pentru Prof CFM (Profesor de Cultura Medicala) si nu pentru kinetoterapeut.

”Nu integem de ce absolventii care isi depun dosarele la Directiile de Sanatate Judetene primesc autorizatia de libera practica pentru kinetoterapeut, iar cei care se adreseaza Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti primesc autorizatia de libera practica pentru Profesor CFM. Legislatia nu este aceeasi pentru toti?” Elena Caciulan.

Invatamantul Superior de Kinetoterapie a fost infiintat in 1992. In acest fel, Kinetoterapia a fost inclusa pe lista specializarilor universitare prin Hotararea de Guvern nr 568/26.07.1995 si 294/16.06/1997. Tot atunci a fost stabilita si durata studiilor, de 4 ani, ulterior 3 ani (procesul Bologna) si calificarea absolventilor: kinetoterapeut.

In acest moment, nu exista un ordin ministerial sau o lege care sa modifice titulatura autorizatiilor de libera practica. Cu toate astea, riscul pentru generatia de absolventi ai specializarii Kinetoterapie si Motricitate Speciala de la Facultatile de Educatie Fizica si Sport este acela de a ramane ‘someri cu diploma’.

Absolventii de Kinetoterapie de la Facultatile de Educatie Fizica si Sport nu mai primesc in Bucuresti Autorizatie de Libera Practica ca practician kinetoterapeut. Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti elibereaza pentru acesti absolventi autorizatie de profesor de Cultura Fizica Medicala (C.F.M.) Acest lucru le blocheaza accesul profesional in sistemul de sanatate publica si privata.

sursa: www.evotv.ro