Investigatii radiologice

In functie de necesitate se pot face: radiografii pulmonare, abdominale, ale coloanei vertebrale, ale sistemului osos, mamografii,…

Radiografia cu raze X si testele singelui pot masura raspindirea bolii, adica stadiul bolii.

Radiografia osoasa este o radiografie realizata dupa injectarea în vena a unei cantitati mici de substanta radiodioactiva, pentru a evidentia orice zona a oaselorcare a fost afectata de cancer, traume sau inflamatii. În mod obisnuit, este facuta ambulatoriu.

Bronhoscopia. Examinarea, fotografierea si, recoltarea prin biopsie – când este posibil – a unei mici cantitati de tesut din interiorul plamânilor / cailor respiratorii. În prealabil se anesteziaza gâtul si se administreaza un sedativ pentru relaxare. Un tub îngust si flexibil, cu o camera minuscula în vârf se introduce prin nas sau gura si este ghidata spre zona afectata din plamân. Pe monitorul calculatorului apare o imagine a cailor respiratorii / plamânilor. Clestii minusculi de la capatul camerei vor recolta o proba din excrescenta. Proba poate fi maligna (canceroasa), sau benigna. În aceasta faza se poate stabili tipul de cancer pulmonar. Testul nu este dureros, dar poate crea disconfort si o durere de gât persistenta. Bronhoscopia poate fi facuta ambulatoriu, sau în regim de internare.

Radiografia la nivelul pieptului este o simpla radiografiere a pieptului care poate, uneori, sa evidentieze afectiuni inflamatorii, infectii, cicatrici sau excrescente.

Radiografie CT (tomografie computerizata) este o radiografie care arata o imagine tridimensionala a organelor corpului. Sesizeaza aparitia metastazelor la alte organe si eventuala afectare a nodulilor limfatici (glande) sau a vaselor de sânge. Uneori se administreaza un lichid pentru evidentierea anumitor organe. Radiografia este nedureroasa, dar da senzatia de apasare în timpul rotirii aparatului în jurul corpului. Anuntati personalul medical daca suferiti de claustrofobie pentru a va ajuta în timpul radiografiei.

Radiografie RMN (Rezonanta magnetica nucleara). Radiografiere cu ajutorul unui aparat – procedura nedureroasa dar zgomotoasa, asemanatoare tomografiei computerizate, care ofera un alt tip de imagine tridimensionala prin utilizarea unui câmp magnetic în locul razelor X. În timpul radiografierii se vor scoate bijuteriile, care ar putea fi magnetizate. Comunicati personalului daca suferiti de claustrofobie, ca sa va ajute în timpul procedurii.

Radiografie PET (Tomografie cu emisie de pozitroni). Obtinerea unei radiografii care ofera imagini a tumorilor maligne din tot corpul. O radiografie PET ar trebui efectuata înainte de operarea tumorii pulmonare si radioterapia radicala, pentru a va asigura deficienta unui tratament curativ (radiografia PET este mai exactadecât tomografia computerizata). Radiografie PET poate fi folosita totodata pentru a investiga un cancer suspectat, daca diagnosticul nu a fost posibil folosind alte teste. Pentru evidentierea celulelor canceroase active se injecteaza un marker radiologic. Radiografia este nedureroasa, silentioasa si nu veti fi introdus în întregime în aparat în timpul examinarii.

Ultrasunete. Este o radiografie nedureroasa care foloseste ultrasunetele pentru vizualizarea interiorului corpului. Se foloseste în examinarea rinichilor, ficatului si plamânului. Este utilizata adesea pentru a determina existenta lichidului în plamâni.
sursa: asociatiapavel.ro