Profesia noastra nu este nici incadrata, nici protejata

“ Profesia noastra nu este nici incadrata, nici protejata” Doctor in Kinetoterapie in Romania si vice-presedinte al F.I.O.P.F., Elena Caciulan expune prioritatile acestei profesii in tara sa.

Investirea dumneavoastra in calitate de vice-presedinte al FIOPF va ajuta sa promovati aceasta profesie in tara dumneavoastra?
Apartenenta noastra la FIOPF este foarte importanta caci ne permite numeroase schimburi atat de nivel cultural, profesional cat si in domeniul formarii profesionale. Aceasta federatie ne ajuta in cadrul formarii noastre profesionale, congresele sale ne permit sa cunoastem mai bine si sa beneficiem de bogata experienta colegilor de peste hotare. Incercam astfel sa adoptam experienta franceza in interiorul asociatiei noastre profesionale Muntenia Bucuresti, care contine peste 300 de membri si a dezvolat in special cursuri de formare continua.
FIOPF ne permite de asemeni sa promovam profesia de kinetoterapeut in Romania si sa facem sa se inteleaga ca aceasta terapie este folositoare. Avem intradevar mult efort de depus pentru a face cunoscut acest lucru in randul populatiei romanesti. Nu trebuie sa uitam ca numarul practicienilor in tara noastra se situeaza intre 1000 si 2000 (nu avem statistici exacte) si ca Romania are aproximativ un kinetoterapeut la 26.000 de locuitori, ceea ce ne trimite pe ultimul loc in Europa. Profesia aceasta este in situatie de inutilitate caci numerosi tineri iesiti din universitate nu-si gasesc servic iar numarul de posturi in spitale este redus. Unele orase din Romania nu au, de altfel nici un kinetoterapeut. Trebuie deci sa schimbam acesta mentalitate pentru a dezvolta profesa noastra. In ceea ce priveste salariile, ele sunt mici: de la 200 euro pe luna pentru un debutant si 400 de euro pentru un kinetoterapeut cu 15-20 ani de experienta.
Cum este organizata formarea kinetoterapeutilor in Romania?
In domeniul formarii, scolile franceze sunt cele mai bune in lume, relatiile, pe care le-am dezvoltat cu Institutul National al Kinetoterapeutilor, ne sunt foarte utile. Astfel dispunem de o lista cu formatori francezi pregatiti sa tina cursuri in Romania. In privinta formarii initiale, exista doua cai:
– Facultatea de Kinetoterapie urmeaza proiectele (profesionale) Bologne. Viitorii profesionisti urmeaza trei ani de studii, apoi un master de doi ani care le permite sa-si exercite profesia.
– O diploma de fizio-kinetoterapie de trei ani exista si in cadrul facultatii de medicina. Dar nu au masterul necesar pentru pentru a practica meseria de kinetoterapeut, nediind in cadrul Universitatii de Medicina ciclul doi universitar .
Dispuneti de un regulament special pentru a incadra aceasta profesie?
Este o problema majora: nici o lege nu incadreaza sau protejeaza profesia de kinetoterapeut in tara noastra. Este una dintre principalele noastre cereri la Ministerul Sanatatii din Romania. In prezent exista o comisie “asa zisa” de specialitate la Minister care se ocupa, printre altele, si de profesia noastra. Dar din ea fac parte doar medici si toate numeroasele noastre cereri, nediind consultata asociatia noastra profesionala. Meseria noastra nu este deci nici incadrata, si nici protejata. De fapt Ministerul Invatamantului incadreaza formarea initiala si kinetoterapeutii in activitate ca dependeti de regulamentele interne ale spitalelor, cu exceptia catorva cabinete particulare instalate mai ales in Bucuresti. In prezent exista infintate aproximativ 30 din acestea. Pacientii care se duc in aceste cabinete, nu sunt ramburasati de sitemul de asigurare medicala decat daca cabinetul are un medic.
Unii kinetoterapeuti pleaca in strainatate?
Din lipsa unui loc de munca, numerosi kinetoterapeuti cauta sa lucreze in strainatate, in special in Europa, cu precadere in Franta; Statele Unite, Canada, unde diploma noastra este recunoscuta. Organizatia noastra profesionala ii ajuta sa-si faca dosarele.
Urmatoarea adunare generala a FIOPF se va tine la Paris pe 2 octombrie 2008.

Nota: acest artiocol nu aduce atingere profesiunii de balneo/fizio/kinetoterapeut si republicarea sau folosirea in alte scopuri a textelor sau fragmente de text, este posibila doar acodul scris al autorului acestui blog.

Autor: prof. Dr. Caciulan Elena