Polineuropatiile

Polineuropatiile se pot transmite genetic

Cauze

* Ereditate – sint polineuropatii la care etiologia este genetica. Ele se mostenesc si se intilnesc in mai multe familii. „In familie cineva poate fi doar purtator. Starea de purtator trebuie diagnosticata si exista posibilitatea de purtator fara semne clare sau cu semne foarte discrete. Prin teste specifice se determina starea de purtator si astfel se poate spune ca avem de-a face cu o polineuropatie de etiologie genetica. Daca stim exact cauza, putem indica corect tratamentul
“, subliniaza prof.dr. Popescu.

* Alcoolul – cel mai des intilnite polineuropatii sint cele care tin de toxice, in special cele cauzate de consumul in exces de alcool. „Alcoolul induce o carenta de vitamina B1 si aceasta lipsa de vitamina B1 produce polineuropatia. Suplimentele de B1, cu conditia opririi excesului de alcool, alaturi de alta medicatie ofera sistemului periferic nervos posibilitatea sa se refaca pentru a ameliora disfunctiile care sint evidente. Toxicele (alcoolul, medicamentele) mai cauzeaza alaturi de polineuropatie atrofie optica, atrofia unor structuri specializate ale creierului cum ar fi cerebelul”, spune prof.dr. Popescu.

* Diabetul – a doua cauza a aparitiei acestei afectiuni este diabetul. Daca polineuropatia apare la un diabetic, inseamna ca ceva nu este in regula cu tratamentul.

* Medicamente – exista si intoxicatii cu unele medicamente care sint recomandate in unele afectiuni pentru ca nu exista alte medicamente: de exemplu, un bolnav care primeste izoniazida – pentru TBC – poate face polineuropatie. Tocmai de aceea, izoniazida se asociaza cu vitamina B6, care este una dintre vitaminele cu efect favorabil in polineuropatii si atunci se diminueaza indicele de gravitate al afectiunii. Alte medicamente care pot conduce la aparitia polineuropatiei sint din clasa antitumorale – limblastina, cisplastina, la care se adauga si unele medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei cum ar fi fenitoinul.

* Tulburari metabolice
– “Alte cauze pot fi legate si de alte tulburari metabolice. De exemplu, uremicul – bolnavul cu insuficienta renala, chiar bolnavul cu insuficienta renala care urmeaza dializa, poate dezvolta in timp polineuropatie. De asemenea, exista polineuropatii in cazul disfunctiei hepatice si daca se combina hepatita cronica cu ciroza hepatica, ce are ca inductor alcoolul care afecteaza si ficatul si nervii periferici, deficitul de tip polineuropatie este mai grav”, adauga prof.dr. Popescu.

Ce sint si cum se manifesta polineuropatiile

Polineuropatiile sint un grup de afectiuni care se produc prin cuprinderea intr-un proces patologic a terminatiilor nervoase cele mai indepartate de maduva spinarii. Practic, are loc afectarea terminatiilor nervoase din muschii degetelor de la miini si picioare. „Este vorba de asa-numitul sistem nervos periferic care se termina la muschii ce determina miscarile la degetele de la miini sau picioare. Aceste terminatii sint afectate din diverse motive si asa apare boala”, explica prof.dr. Cristian Dinu Popescu.

Boala se manifesta prin aparitia a trei tipuri de tulburari: motorii, senzitive si vegetative. Tulburarile motorii cu deficit – acestea se manifesta prin lipsa de forta pentru miscarile de finete ce trebuie executate de mina; sau in cazul membrelor inferioare – bolnavii afectati de polineuropatie merg mai greu cu un pantof sau papuc. Tulburarile: senzitive cit si leziuni ale fibrelor senzitive cele mai indepartate de maduva spinarii.

„Deficitele senzitive se manifesta prin furnicaturi, amorteli, dureri. Boala se poate manifesta initial cu dureri la nivelul membrelor inferioare sau superioare. De asemenea, pacientul poate avea senzatia ca percepe, simte eronat suprafetele unui covor, ale parchetului, ale unui linoleum. Bolnavul are senzatia ca este nefiresc, ca nu percepe normal”, explica prof.dr. Popescu.

Tulburarile vegetative: acestea se traduc fie printr-o o piele cu exces de umiditate, cu o transpiratie puternica, cu o culoare spre rosu sau, dimpotriva, bolnavul are o piele foarte uscata, cu disparitia firelor de par pe gambe, cu ingrosarea pielii de pe palma, uneori cu o coloratie spre galbui si cu senzatie de rece.

sursa: ziaruldeiasi.ro/ghidul-pentru-sanatate