Paralizia cerebrală este o rezultantă a distrucţiei cerebrale non-progresive petrecută în perioada anterioară maturităţii cerebrale, din momentul concepţiei până la vârsta de 5-6 ani care va duce la pierderea sau scăderea controlului asupra musculaturii voluntare. Din ultimele statistici rezultă că 5,5 / 1000 de nou-născuţi vii cu o distribuţie egală pe sexe şi rase. Simptomele variază de la un nivel relativ redus dar decelabil, până la aproape o totală pierdere a funcţiilor voluntare motorii şi întarziere extremă.
Planul terapeutic recuperator va fi făcut de catre kinetoterapeut pe baza evaluării clinice funţionale, coroborat cu diagnosticul medicului specialist pediatru, neonatolog, neurolog, etc., evaluare bazată pe gradele afectării (uşoară, moderată şi gravă), tipul de distribuţie a tulburărilor motorii şi a etilogiei dacă ne este cunoscută. Din nefericire o parte din pacienţi pot avea asocieri de manifestări motorii, cu reflexe primitive persistente, impotenţă funcţională sau tonus muscular inadecvat la nivelul exermităţilor afectate, facând astfel dificil diagnosticul şi recuperarea fizical-kinetică cu excepţia cazurilor de hipotonie şi spasticitate.
Vă prezint principalele tulburări motorii cu stadiile leziunilor şi caracteristicile acestora.
SPASTICITATEA cu sediul în cortexul motor, aria VI şi sistemul piramidal având ca şi caracteristici ROT hiperactive, tonus muscular crescut şi rezistenţă crescută la mobilizarea diferitelor segmente.
ATETOZĂ determinată de leziunea ganglionilor bazali şi a extrapiramidalului caracterizat prin mişcări crispate, continue, involuntare, lent realizate la nivelul extremităţilor, trunchiului şi capului.
ATAXIE cu sediul lezunii în cerebel sau în tracturile cerebeloase, caracteristic fiind mersul nesigur cu bază largă de susţinere, dismetrie, tremor intenţional la nivelul memebrelor superioare.
TREMOR care este generat de ganglionii bazali, adesea ereditar, asemănător tremorului din parkinson.
RIGIDITATEA cu cauză lezională specifică cortexului şi a ganglionilor bazali în care observăm musculatura cu o recativitate lentă, greoaie insuficientă uneori, rezistenţă crescută la mobilizările pasive şi mişcări voluntare lente şi laborioase.
HIPOTONIE cu origine de leziune în cortexul motor, aria VI, având caracteristic tonusul muscular foarte scăzut, hiperlaxitate articulară, coloană instabilă şi ROT hiperreactive dacă originea leziunii este de tip central.
Tratamentul recuperator este în marte parte kinetoterapia alături de medicaţia corespondentă, recuperare de preferat să fie realizată de specialişti cu experienţă pediatrică în centre dedicate.
Autor Kinetoterapeut Onu Ilie
Bilbiografie:
Curs recuperare pe afecţiuni, Onu Ilie
Curs puericultură, Onu Ilie
Ghid de medicină fizică şi recuperare medicală de Georgiana Ozana Tache