Norme privind cabinetul de masaj – reflexoterapie

masaj spate

Pentru ca masajul sa fie aplicat intr-un mod corect, care sa nu puna in pericol sanatatea pacientului, si sa dea rezultatele asteptate, este nevoie de mai multe elemente: de deprinderea temeinica a tehnicii, de o cunoastere profunda a efectelor, de asigurarea unor conditii optime de lucru si de respectarea tuturor normelor igienice si metodice ale acestei activitati.

SPATIUL IN CARE SE EFECTUEAZA MASAJUL
Masajul trebuie practicat de preferinta intr-o incapere speciala, numita sala de masaj sau cabinet de masaj.
Incaperile destinate masajului trebuie sa indeplineasca toate conditiile de igiena necesare unei institutii profilactice si/sau curative, fiind intotdeauna luminoase, bine aerisite si calduroase.
In ceea ce priveste temperatura aerului din aceste incaperi, ea nu trebuie sa coboare sub 20oC, pentru a nu expune clientul la pericolul racelii, dar nici nu trebuie sa fie cu mult mai ridicata, pentru a nu-l obosi pe practician.
Curatenia cabinetului de masaj trebuie sa fie perfecta, trebuie sa se poata face repede si sa se poata intretine cu usurinta.
Banchetele, scaunele si toate celelalte elemente din incapere vor fi in asa fel aranjate incat cel care lucreaza sa aiba spatiu suficient pentru a-si desfasura in conditii optime activitatea, pentru a putea sa se deplaseze in voie in jurul mesei de masaj.
Pentru efectuarea masajului in conditii tehnice superioare, sunt recomandate banchetele speciale de masaj.
In incaperea de masaj nu trebuie sa existe decat mobilierul strict necesar pentru executarea masajului.

REGULI FUNDAMENTALE DE IGIENA
Practicianul din domeniul masajului trebuie sa isi dezvolte si sa isi pastreze calitatile sale profesionale printr-un regim meticulos si corect de viata si munca. El trebuie sa manifeste tot timpul o grija deosebita pentru curatenia corporala si pentru curatenia echipamentului sau.
Costumul sau de lucru trebuie sa fie foarte simplu: pantaloni lungi si o bluza cu maneci scurte. Echipamentul de lucru este mentinut curat si schimbat ori de cate ori este necesar.
Lenjeria utilizata este inlocuita conform normelor de igiena.
Spalatul pe maini inainte si dupa sedinta de masaj este o regula fundamentala care are ca scop evitarea transmiterii de germeni patogeni de la o persoana la alta. Practicianul, barbat sau femeie, trebuie sa aiba unghiile foarte ingrijite, nu trebuie sa poarte inele, bratari sau alte bijuterii care-l pot deranja in munca sau pot leza pielea celui pe care il maseaza.
Maseurul trebuie sa fie rezistent la oboseala, deci sa aiba o pregatire fizica generala buna, pentru a ajunge sa capete forta si rezistenta, suplete si indemanare, sensibilitate si ritm.
Timpul de odihna planificat este respectat pentru mentinerea conditiei fizice pe durata intregii zile de lucru. Potentialul de lucru al maseurului este refacut prin respectarea pauzelor dintre sedintele de masaj.
Profesiunea de maseur nu este compatibila persoanelor cu deficiente fizice, organice si psihice.
Pregatirea teoretica da oricarui practician convingerea in valoarea activitatii sale, il face sa aiba incredere in sine si sa fie cu mult mai operativ, de aceea consideram ca fara o baza teoretica solida nu se poate pleca la drum.
In raporturile cu persoana pe care o maseaza, practicianul va proceda cu mult tact si intelegere, cu seriozitate si constiinciozitate. El trebuie sa fie intotdeauna bine dispus si comunicativ, dar in acelasi timp cuviincios si discret.
Crearea unui mediu relaxant este vitala pentru orice forma de masaj, si cu cat va straduiti mai mult sa asigurati o atmosfera calma si confortabila, cu atat mai eficace va fi tratamentul pe care il aplicati.

reflexoterapie
In timpul masajului profesionist se folosesc intotdeauna prosoape pentru acoperirea acelor parti ale corpului asupra carora nu se lucreaza, atat pentru protejarea intimitatii, cat si pentru conservarea caldurii corporale.
Principiul aranjarii prosoapelor este foarte simplu: descoperiti doar acea parte a corpului clientului pe care urmeaza sa o masati in continuare, lasand restul corpului acoperit; de indata ce ati terminat de masat o zona, acoperiti-o din nou cu un prosop.
Igienizarea zilnica cu ajutorul materialelor de curatare, dezinfectare si dezodorizante este foarte importanta pentru a preveni transmiterea infectiilor cutanate si pentru a pastra un climat placut si sanatos.
Lumina din incapere trebuie sa fie pe cat posibil naturala, iar cand acest lucru nu este posibil, ea trebuie sa fie difuza, asezata pe un perete lateral, pentru a nu cadea direct in ochii pacientului.

sursa: http://www.mediculmeu.com