TRATAMENTUL FIZIOTERAPIC
Baile calde produc o relaxare a musculaturii spastice la o temperatura de 25 – 320C, timp de 10 – 15 minue, iar programul kinetic se executa mult mai usor dupa aceste bai.
Galvanizarea decontracturata se foloseste în:
– Relaxarea ischiogambierilor, prin aplicarea electrozilor pe masa cvadricepsului.
– Relaxarea flexorilor soldului si a adductorilor coapselor prin aplicarea electrozilor pe masa musculaturii fesiere.
Poate fi utila si faradizarea (terapia prin impulsuri excitatorii).
Grancasnin ecomanda stimularea nervului peroneal 20 – 30 Hz, cinci minute pe zi, pentru corectarea picioruluichin.
MASAJUL
Masajul relaxant, este un mijloce terapeutic ajutator, prin efectele sale pozitive asupra organismului.
Masajul simuleaza circulatia sângelui si a limfei, activeaza nutritia, stmuleaza elasticitatea tesuturilor, îmbunatateste functiile si calitatile muschiului.
In paraplegiile flasce, majoritatea procedeelor din masaj sunt: neteziri, frictiuni, framântat, cernut, rulat, scuturaturi, taponament, tractiuni. În paraplegiile spastice, masajul se executa lent, se fa usoare neteziri,vibratii cu vârful degetelor, precum si tractiuni pentru relaxarea musculaturii contractate.
TRATAMENTUL MEDICAMENTOS
Tratamentul în functie de etiologie, include medicatie decontracturanta (Mydocalm) drajeuri – 0,05 g sau fiole a 1 ml, (Romparchin) tablete a 0,002 g, 2-3 ori pe zi, sau (Clorzoxazon paraflex) comprimate a 0,250 g, 1-3 ori pe zi, medicamente neurotrofice – vitamine din grupul B (B2 , B6, B12 ), vitamina C500,
Vitamina D10 . Pentru iritabilitatea psihica se administreaza diazepam.
HIDROKINETOTERAPIA
Hidrokinetoterapia reprezinta o forma aparte a kinetoterapiei.
Ea se practica în baine de dimensiuni si forme variate, rezistenta pe care apa o opune miscarilor, fiind directproportionala cu viteza miscarii si suprafata segmentului care participa la miscare.
În apa, conform principiului lui Arhimede, corpul pierde din greutatea sa o parte egala cu volumul de apa dislocat.
Astfel, miscarile se pot executa mai usor si recuperarea grupelor musculare deficitare se efectueaza în conditii mult mai favorabile.
Bazinele se doteaza cu diferite dispozitive (macara pentru ridicatul si coborâtul bolnavului pe targa sau scaun în bazin, scripeti mobili cu enturi de prindere, diverse planuri înclinate, plutitoare, labe de cauciuc, etc), care favorizeaza efectuarea miscarilor.
Hidrokinetoterapia ofera posibilitati multiple de recuperare.
Reluarea mersului în apa se face în conditii mult mai favorizate, exercitiise putând începe chiar în timpul imobilizarii, cu conditia ca aceasta sa se realizeze cu aparate din material plastic.
Prin scaderea nivelului apei, se pot obtine conditii de încarcare progresiva a membrelor inferioare.
ERGOTERAPIA
Ergoterapia (terapia ocupationala sau terapia prin munca) reprezinta o forma prelungita si specializata a kinetoterapiei.
Mijloc terapeutic complex, ergoterapia realizeaza puntea de legatura dintre terapia prin miscare si viata sociala si sta la baza reeducarii profesionale.
Scopurile principale ale ergoterapiei sunt urmatoarele:
-Contribuie la organizarea unui program zilnic, variat, de chinetoterapie dirijata, în conditii de lucru si de rcuperarea aplicativa a miscarilor. Reprezinta astfel o forma noua de miscare controlata si dirijata.
-Stimuleaza încrederea în sine a bolnavilor si creeaza conditii optime penru dezvoltarea personalitatii lor.
-Constituie un important test practic asupra capacitatilor si înclinatiilor profesionale ale bolnavilor, ale orientarii profesionale viitoare.
-Atenueaza socul psihic al bolnavilor la reintrarea lor în societate, ajutând astfel la depasirea cu mai multa usurinta a momentului de criza care apare daca se trece brusc de la inactivitatea fortata, direct în câmpul muncii.
-Materializeaza legatura dintre recuperarea medicala (facuta în clinica, spitale de reabilitare, sanatorii, ambulatorii) si cea profesionala, care plaseaza din nou bolnavul în circuitul poductiv.
MIJLOACELE ERGOTERAPIEI
În cadrul ergoterapiei pot folosite activitatile profesionale cele mai diferite.
În centrele de reabilitare ale deficientilor motori, se afla camerespecial amenajate, diferite ateliere de ergoterapie.
În aceste ateliere, în spatele diverselor aparate de lucru, la perete sau în tavan se instaleaza cadre metalice fixate, de care bolnavul se prinde în pozitiile sezând sau în picioare, pentru a asigurao pozitie corecta de munca.
La aceste aparate se pot anexa extensoare sau dispozitive ce pot grada rezistenta pe care bolnavii oîntâmpina la efectuarea miscarilor.
Exercitiile de munca trebuie sa fie corelate cu cele recomandate în cadrul programelor de kinetoterapie, pentru ca împreuna sa creeze stereotpuri motorii drijati, pe cât posibil, în sensul pregatirii bolnavului pentru viitoarea profesiune.
Rtmul si intensitatea activitatilor cresc progresiv, în timp ce perioadele de repaus se scurteaza. Îngreunarea progresiva a întregului proces al muncii se realizeaza prin: instrumente din ce în ce mai grele, etc.
Se tinde astfel sa se redea treptat deficientului o capacitate de munca si o calificare cât mai apropiata de aceea a unui om normal.
PSIHOTERAPIA
Radaptarea psihica sau mentinerea unei stari psihice normale, reprezinta conditia esentiala care aface posibila aplicarea programului de recuperare medicala
Invaliditatea temporara sau definitiva, mijloacele clasice de tratament, spitalizarea prelungita, contactul cu oamenii sanatosi, refularile sexuale, etc., streseaza spihicul bolnavului si pot atrage grae tulburari de personalitate, care se pot complica c tulburari de coordonare motrica si senzitiva, ce îngreuneaza procesul de reabilitare.
Pavlov, prin experientele lui, a demonstrat ca un animal imobilizat, nu poate suporta mult timp aceasta situatie.
La îneput el se zbate, apoi devine din ce în ce mai pasiv si la urma ajunge sa refuze mâcarea si moare. Pavlov a denumit aceasta ,,reflexul de libertate”.
Cu infirmul se petrece un fenomen asemanator, care trebuie combatut.
Starea psihica si vointa, calitatile sau defectele psihice complexe, refularile si înreaga viata psihica a bolnavului, trebuie cunoscute înainte de a se întreprinde orice act terapeutic.
Evolutia spihica a deficientului pe tot parcursul procesului de reabilitare sau dupa aceasta, trebuie obligatoriu urmarita si dirijata.
Orice trauma psihica, chiar minora, are asupra deficientilor motori, rezonante majore si poate produce diminuari importante ale stadiului de reabilitare atins.
Deficientul motor trebuie sa practice consecvent, în tot restul vietii, antrenamentul spcific, nu numai somatic ci si psihic.
sursa: www.elipetromed.ro
keywords: kinetoterapie, fizioterapie, fiziokinetoterapie, Piatra Neamt, recuperare medicala, masaj terapeutic, gimnastica de recuperare, ergoterapia, psihoterapia, hidokinetoterapia, masaj, fizioterapie, hidrokinetoterapie