Scolioza reprezinta un capitol inca nerezolvat, o “pata neagra” a ortopediei. Din acest motiv consideram ca el ramane deschis explorarii permanente si cautarilor neancetate pentru gasirea unor tehnici si metode cat mai eficiente. Alcatuirea unor programe adecvate se poate face numai daca aceasta deviatie este privita in ansamblu si se iau in considerare multitudinea si complexitatea aspectelor sale.
Deoarece una din cauzele scoliozelor toraco-lombare este asimetria bazinului, ipoteza lucrarii s-a axat pe redresarea acestuia, prin formarea unei centuri musculare puternice si crearea unui reflex corect de atitudine. De asemenea, folosirea elementelor din metoda Schrodt, a contribuit la obtinerea unor rezultate foarte bune.
Muschiul psoas-iliac este implicat in miscarile membrelor inferioare ca si in bascularea inainte si in lateral a bazinului. De aceea, rolul lui in pozitia si stabilitatea bazinului, influenteaza aparitia dar si corectarea scoliozelor. Este un muschi format din doua portiuni: psoasul si iliacul, care au actiuni diferite – iliacul confera forta de actiune iar psoasul confera amplitudinea de actiune. Daca se contracta bilateral, fie flecteaza coapsele pe bazin, fie face flexia trunchiului pe bazin. Cand se contracta unilateral este flexor al trunchiului pe bazin dar in acelasi timp imprima coloanei vertebrale o miscare de inclinare laterala de aceeasi parte si o rotatie de partea opusa. Psoas-iliacul este unul dintre cei mai importanti muschi in statica si dinamica trunchiului.
Alaturi de acesta, un alt muschi cu actiune asupra coloanei vertebrale si bazinului este patratul lombelor. El este alcatuit din trei grupe de fascicule: ilio-costale, ilio-transversale si costo-transversale. in functie de cum se contracta, fie coboara ultima coasta si inclina coloana lateral –de partea muschiului care lucreaza, fie inclina bazinul lateral pe torace.
Studiul s-a desfasurat in perioada mar. 2000 – mar. 2001, in sala de kinetoterapie a Centrului I.O.M.C. din Calea Grivitei si in sala de kinetoterapie a Centrului de zi “Aurora” din Bucuresti. Subiectii au fost selectionati din randul copiilor care frecventeaza aceste centre, cu varste inte 12-16 ani. Din cei 10 subiecti, 7 au fost de sex feminin si 3 de sex masculin.
Subiectilor li s-au intocmit fise individuale, efectuandu-se trei masuratori: initiala, intermediara si finala.
in cadrul acestui studiu, am urmarit lucrul analitic pe grupe musculare. Programele au fost alcatuite din exercitii statice, care pozitioneaza corect bazinul (decubit, asezat, pe genunchi –cu variantele lor) din care s-a actionat dinamic asupra trunchiului si membrelor inferioare, solicitand atat musculatura trunchiului, cat si cea cu actiune pe bazin, respectiv psoas-iliac si secundar patratul lombelor .
Metoda Schrodt cuprinde exercitii izometrice pentru musculatura paravertebrala si fixatoare a bazinului, executate din pozitii care descarca coloana vertebrala de greutate, precum si exercitii de respiratie dirijata.
Deoarece s-a actionat cu preponderenta asupra psoas-iliacului, s-a urmarit o pozitionare cat mai corecta a coloanei astfel incat sa se evite accentuarea lordozei. O astfel de pozitie este pe genunchi pe calcaie asezat cu trunchiul inclinat anterior (la diverse grade), asezat pe scaun sau sezand turceste, precum si pozitia de decubit lateral cu fixarea bazinului si a trunchiului de catre kinetoterapeut.
in cele ce urmeaza vom descrie o parte din aceste exercitii, considerate de noi ca fiind foarte eficiente.
1. Decubit dorsal, membrele superioare fixate oblic-lateral pe suprafata de sprijin, membrele inferioare flectate pe abdomen; bazinul se inclina oblic-lateral de partea convexitatii lombare –se actioneaza asupra psoas-iliacului si patratului lombelor;
2. Decubit lateral, de partea convexitatii lombare, bazinul fixat de kinetoterapeut, membrul superior de pe suprafata de sprijin flectat –capul sprijinit pe el, membrul superior de deasupra se sprijina pe sol; membrele inferioare sunt extinse; se vor ridica membrele inferioare de pe suprafata de sprijin, cat mai mult posibil, fara a se modifica pozitia bazinului sau a trunchiului;
3. Pe genunchi pe calcaie sezand, trunchiul la orizontala, membrele superioare flectate cu bratele pe langa trunchi si mainile in pronatie; kinetoterapeutul fixeaza antebratele pacientului in treimea inferioara opunandu-se miscarii; pacientul relizeaza extensia antebratului pe brat, acesta din urma pastrandu-si pozitia neschimbata;
4. Pe genunchi cu sprijin pe palme (patrupedie), trunchiul la orizontala, mainile sunt pozitionate cu degetele in interior, membrul inferior de partea concavitatii lombare fixat pe linia mediana a bazei de sprijin, celalalt membru inferior fiind ridicat de pe suprafata de sprijin; se executa o miscare de inclinare laterala a bazinului de partea convexitatii (respectiv de partea membrului inferior ridicat);
5. sezand turceste, trunchiul pe verticala; membrele superioare flectate, bratele la orizontala, antebratele oblic in sus, mainile apuca doua bastoane situate stanga-dreapta in treimea superioara a coapsei; pacientul impinge in jos in bastoane simultan cu miscarea de ducerea coatelor inapoi.
6. sezand pe scaun, membrele superioare oblic inapoi, mainile apuca speteaza scaunului, picioarele se sprijina pe sol, talpile paralele, trunchiul inclinat anterior; se executa retroductia umerilor cu apropierea omoplatilor si impingerea in speteaza scaunului;
7. “Calare fandat” pe scaun, trunchiul inclinat anterior, membrele superioare flectate, bratele la orizontala, mainile se sprijina pe spatar; se executa presiune pe spatar simultan cu apropierea omoplatilor.
Aceste exercitii reprezinta numai o mica parte din programul kinetic, el fiind mult mai complex. Avand in vedere spatiul scurt de prezentare a lucrarii am ales pentru a va expune doar exercitiile cu actiune corectiva asupra scoliozei, care antreneaza muschii mai sus mentionati..
Adaugand la cele de mai sus faptul ca este obligatorie efectuarea programului de minim trei ori pe saptamana sub supravegherea specialistului, putem afirma ca am obtinut rezultate pozitive la toti subiectii, ele variind de la foarte bune la satisfacator.
Lucrarea de fata a incercat sa atraga atentia specialistilor asupra necesitatii corectarii curburii lombare in cadrul scoliozelor, deoarece, din observatiile noastre majoritatea kinetoterapeutilor acorda o mai mare atentie curburii toracale, fapt explicat prin evidentierea mai mare a gibozitatii costale. Pentru o buna redresare a coloanei vertebrale, atunci cand este vorba de o sccolioza, trebuie actionat in paralel asupra ambelor curburi, existand cazuri in care este primordiala actionarea preponderenta asupra bazinului si coloanei lombare. Mai mult, am incercat sa aratam eficienta lucrului simultan pe musculatura care actioneaza direct pe bazin si pe cea fixatoare a centurii scapulare.
sursa: kinetodema.ro