Metatarsalgia este o condiţie caracterizată prin dureri şi inflamaţii ale oaselor metatarsiene (oasele mediale ale talpii piciorului). Metatarsalgia este întâlnită la persoanele active fizic, care participă la activităţi care implică alergatul, staţionatul în ortostatism prelungit, muncă fizică intensă, săriturile sau la cele care poartă pantofi nepotriviţi.
Metatarsalgia Morton este defapt o inflamaţie a unui nerv de la degetele de la picioare, cauzând durere intensă în jurul piciorului. Nu este un neurom adevărat, adică o tumoare nervoasă, dar severitatea durerii generată de compresia de nerv, face ca acestă boală să afecteze pe termen scurt-mediu funcţia piciorului, ducând la dificultăţi de mers.
Ca şi cauză de facto regăsim o compresie repetitivă a nervului digital comun al degetelor de la picioare. Acest lucru poate fi cauzat de purtarea de încălțăminte incomodă (tocuri înalte, pantofi cu vârfuri ascuţie, tălpi subțiri) sau de activități care implică un regim de încărcare excesiv al picioarelor în poziţie de stând pe vârfuri. De multe ori cu toate acestea, cauza exactă este dificil de identificat.
Ca simptome pacienţii drescriu o durere intensă, amorțeală și furnicături pe talpa piciorului, mai ales când sunt încălţaţi, evident în poziţie ortostatică dar mai deosebit în mers. Durerea poate iradia către degetele de la picioare atât pe faţa plantară cât şi pe cea dorsală, şi uneori pacienţii descriu fenomene parstezice sau chiar de arsură. Boala afectează de obicei degetele de la picioare 3 și 4 și, uneori, degetele 2 şi 3, dar poate să apară între oricare dintre degetele de la picioare. Reducerea durerii se va face prin repaus și îndepărtarea încălțămintei, dar aceasta va reveni din nou în mersul pe jos și în picioare. Este mai frecventă la femei, 65 % (datorită încălțămintei) și mai frecvente sunt afectate domanele între 25 și 50 de ani.
Diagnosticul va fi stabilit după minuțioasă și examinare a piciorului (ortopedică, reumatologică, neurologică şi fizioterapeutică) în care pot fi necesare radiografii (raze X), teste de compresie şi decompresie mecanică şi altele. Testele RMN, echograf de părţi moi, şi alte analize bilogice vor fi necesare dacă există suspiciuni de alte tipuri de metatarsalgii, fascite platare, TBC osos, etc.
Tratamentul fiziokinetoterapeutic:
– adaptarea încălţărilor
– orteze speciale de degete şi talpă
– modificarea regimului de postură corporală şi lucru
– electroterapie, laserterapie, ultrasonoterapie, etc.
– exerciţii personalizate
Tratamentul medicamentos
– AINS, analgezice,
– infiltraţii locale
– tratament chirurgical (în ultimă etapă)
Această afecţiune dacă este neglijată terapeutic şi se cronicizează poate avea un impact devastator asupra funcţiei piciorului ducând la impotenţă funcţională pe o perioadă scurta-medie de timp. Diagnosticarea cu toate formele de consult interdisciplinare, alături de tratamentul fiziokinetoterapeutic se pot efectua în cabinetul Elipetro Med
Autor: fizioterapeut Onu Ilie