MASAJUL TRANSVERSAL PROFUND

I. MASAJUL TRANSVERSAL  PROFUND IN TRATAMENTUL LEZIUNILOR TENDINOASE

 

A. Tendinite  propriu-zise – daca nu este vorba  despre o falsa tendinita ( prin fractura  de exemplu ) diagnosticul este dat de triada:

1.absenta durerii la miscarile pasive ( in  afara  semnelor de  blocaj intern si ocazional , durere la intindere maxima );

2.durere care apare la  contractia  izometrica a tendonului interesat ( pe toata amplitudinea cursei de miscare );

3.zona dureroasa pusa in evidenta la palparea tendonului.

In aceasta categorie de leziuni, masajul  transversal  profund are o eficienta variabila in functie de muschiul interesat si de localizarea afectiunii. In urma stagiilor  clinice si a diagnosticelor  prezentate, s-a constatat ca reactioneaza pozitiv la tratamentul  prin masaj transversal profund  coiful rotatorilor umarului, bicepsul, epitrohleenii, adductorii, ischiogambierii si cvadricepsul in jurul  rotulei.

Exemplu: epitrohleenii  nu raspund la acest  tratament daca leziunea  este localizata la nivelul jonctiunii teno-periostale  dar  1 cm mai jos intre  epicondil si capul  radiusului, aceasta  teaca este valabila  si asigura o vindecare in 50% din cazurile tratate.

B. Tenosinovite – acestea constituie afectiuni pentru tratatrea carora masajul transversal profund  este foarte indicat, subliniind prin cateva exemple:

– tenosinovita flexorilor si extensorilor degetelor ( mai ales a policelui ) , a gambierilor anteriori si posteriori, a  peronierilor laterali,  reactioneaza foarte bine  la aplicarea  masajului  transversal profund;

– tenosinovita lungului abductor si a  scurtului extensor al policelui, nu raspunde la acest tip de tratament daca sediul leziunii este  intre  stiloid si trapez.

Ca observatie – in unele cazuri masajul transversal profund  poate fi practicat ca atare, iar in altele, atunci cand apare limitarea amplitudinii miscarii, devine tehnica  complementara si se asociaza cu posturi.

II. MASAJUL TRANSVERSAL  PROFUND IN TRATAMENTUL LEZIUNILOR LIGAMENTARE

 

Ca observatie – inainte  de a se aplica tratamentul asupra  unui ligament, trebuie apreciata gravitatea  si statusul traumatismului, fiindca masajul transversal profund se poate aplica numai atunci cand este vorba despre o ruptura ( fie ea de natura  complementara sau  partiala ) si nici cand sunt de importanta  sub semne inflamatorii.

Aplicarea masajului transversal profund  este justificata prin refacerea jocului  ligamentar dupa perioada de imobilizare, actionand dupa urmatoarea schema  de tratament:

– posturi

– masaj transversal  profund  pentru ruperea  eventualelor  aderente

– miscari active.

In  leziunile ligamentare recente  tratamentul poate incepe imediat  dupa producerea leziunii, din momentul in care s-a stabilit un diagnostic  benign, urmarind urmatoarea schema:

–         saptamana I:

– efleuraj regional  anesteziant al zonei lezate ( 10-20 min);

– masaj transversal profund pe ligament ( 1- 3 min);

– aplicatii cu gheata, la sfarsitul sedintei (20-30 min);

– saptamana  a II-a

– suprimarea efleurajului si crioterapiei;

-aplicatii prelungite si intense de masaj transversal profund;

-fizioterapie complementara ( ultrasunete, unde electromagnetice );

– inceperea contractiilor izometrice a muschilor, a caror tendoane pot  sustine si intari  actiunea ligamentului lezat;

– saptamana  a III-a

– lucru cu incarcatura sau stimulare  proprioceptiva, dupa caz;

– integrarea miscarilor articulatiei lezate in schema motrica globala;

– tonifiere  musculara;

– continuarea masajului transversal  profund pana  la disparitia  totala a durerii.

Concluzie –  la  membrul inferior s-a observat  ca vindecarea unei  entorse lasa in urma  o „stangacie „  a inflamatiilor proprioceptive ( in timpul unei activitati globale, pacientul evita solicitarea  ligamentului care a fost lezat  folosind alte scheme  motrice ce tind sa se permanetizeze ) astfel inlaturarea restantului dureros determina revenirea la un comportament kinetic normal.

In  leziunile ligamentare vechi , progresia tratamentului  este identica  cu precedenta , dar momentul sau  de incepere corespunde celui de-al doilea  stadiu ( din practica s-a constatat ca in cazul entorselor  vechi  de cativa ani persista un punct dureros la palpare  si  inhibarea unor scheme motorii  – aceste scheme  sunt susceptibile  de ameliorare prin aplicarea tratamentului folosind masajul transversal profund ).

 

 

III. MASAJUL TRANSVERSAL PROFUND IN TRATAMENTUL LEZIUNILOR  ARTICULARE

 

Masajul transversal profund al capsulei articulare in intregime  nu este posibil. El poate fi aplicat  doar pe  portiuni de capsula  si pe ligamente. Din punct de vedere, ca alta observatie,  partea superioara a mansonului capsulei  articulatiei acromio-claviculare; fata  anterioara – uneori externa – a trapezo-metacarpianului de la radacina policelui; fata  externa a articulatiei  calcaneo-cuboidiene, constituie  exemple  de afectiuni cu bune indicatii pentru masajul transversal profund.

La nivelul coloanei vertebrale unde discul intervertebral degenerat nu isi mai poate indeplini rolul de amortizare si franare, iar joctiunea intervertebrala este  plasata  in pozitia externa  si ligamentele aflate pe margine sunt  solicitate mai mult decat de obicei devenind o sursa de stimuli durerosi. Tratamentul  de baza  al  acestei „patologii a pozitiei extreme” consta  in diminuarea  tensionarii  ligamentare printr-o  educatie posturala adecvata, unde  masajul transversal profund este de folos in vindecare.

  1. IV. MASAJUL  TRANSVERSAL PROFUND IN TRATAMENTUL LEZIUNILOR MUSCULARE

 

 

De  obicei, in faza acuta , leziunile musculare  sunt tratate  prin repaus ( punerea muschiului intr-o pozitie care sa asigure  suprimarea  tensionarii pasive  a  fibrelor ), antiinflamatorii, fizioterapie si masaje  cu scop  de stimulare a circulatiei  sanguine  si limfatice.

Inceperea recuperarii unei contractii  nedureroase se face progresiv (dupa aproximativ 3 saptamani ) folosind urmatoarea schema de tratament:

–  lucru analitic  inaintea  celui global , miscare condusa inaintea  celei libere  si solicitand, la sfarsitul sedintei, contractii musculare voluntare sau provocate prin excitatii  electrice ( ca  observatie – in cazul in care muschiul oboseste repede  se folosesc  contractiile induse prin  iradiere ).

Pentru a-i reda  pacientului un muschi  indolor in timpul miscarii cu  amplitudine  normala, masajul transversal profund  este in unele situatii singura alternativa a chirurgiei ( exemplu: atunci cand leziunea este localizata la nivelul tricepsului sural, se formeaza o zona cicatriceala retractata si inextensibila a carei jonctiune  cu fibrele sanatoase  este  dureroasa iar muschiul  nu poate fi pus in pozitie  de intindere maxima –  flexia dorsala maxima  a piciorului cu genunchiul intins ).

Alt exemplu este examinarea zonei  lezate prin punerea in tensiune simpla sau in  contractie izometrica a muschiului , aici kinetoterapeutul vede sa localizeze punctul cel mai dureros si sa aplice  frictiunea cu pulpele degetelor; transversal pe  corpul muscular relaxat prin pozitionarea  pacientului.                                                                                                                                                 Bibliografie:  Marza-Danila Doina,Dobreci L.Masaj transversal profund-Ed Alma Mater Bacau 2009;Marza Doina Metode speciale de masaj-Ed. Plumb Bacau 2009

sursa: vindeca-te.ro