Lombalgia explicata radiologic

Medicul trebuie sa interogheze pacientul despre semnele de gravitate ale lombalgiei .
In cazul urmatoarelor simptome care insotesc lombalgia trebuie consultat de urgenta un medic:

  • Pierderea in greutate recenta inexplicabila
  • Dificultati la urinat si defecatie, scaderea fortei musculare a gambelor, tulburari de sensibilitate in regiunea perianala si fesiera
  • Traumatism important
  • Antecedente de cancer
  • Febra
  • Utilizarea de medicamente intravenos
  • Utilizarea de medicamente corticoide (cortizon)
  • Varsta superioara a 55 de ani sau inferioara a 20 de ani
  • Dureri agravate de repausul orizontal
  • Dureri nocturne severe

Aceste simptome pot necesita o interventie chirurgicala de urgenta deoarece pot fi datorate unei infectii rahidiene, unei tumori, unei fracturi vertebrale, unei compresii majore nervoase (sindromul de “coada de cal”).

Sistematic trebuie evaluate reflexele osteotendinoase, sensibilitatea cutanata si forta musculaturii membrelor inferioare, asocierea sau nu a sciatalgiei (sciatica) la lombalgie.
Numeroase teste clinice pot fi facute de medic pentru a evalua cauzele lombalgiei.
In durerile cauzate de hernia de disc, cauza lombalgiei si a sciaticii este hernia de disc. Totusi, intr-un numar semnificativ de cazuri cauzele lombalgiei si ale sciaticii nu coincid, ceea ce face tratamentul mai dificil.

Examene imagistice

Examenul radiologic
Radiografia coloanei vertebrale lombare trebuie efectuata in minim doua incidente, de preferat in ortostatism (in picioare). La nevoie, medicul poate sa ceara incidente speciale, ca si radiografii dinamice (in flexie si extensie).
radiografie coloana vertebrala hernie de disc
Radiografia coloanei lombare de profil care arat? sc?derea discului intervetrebral L4-L5 comparativ cu cea a discului L3-L4

Mielografia reprezinta injectarea unei substante de contrast radiologice in interiorul spatiului dural pentru a vizualiza continutul nervos al canalului medular. Actual examenul RMN a inlocuit in mare parte mielografia.

Examenul CT (tomografie computerizata), mielo CT
Acest examen presupune iradierea de intensitate mare a regiunii examinate. De aceea daca pacienta care trebuie examinata este insarcinata se contraindica in principiu examenul CT. Se pot obtine diferite sectiuni ale coloanei vertebrale si la nevoie se poate obtine o imagine tridimensionala a coloanei prin reconstructia imaginilor obtinute cu ajutorul unui program informatic special. Ca si examenul radiografic standard, CT poate fi combinat cu mielografia pentru a creste acuratetea vizualizarii structurilor nervoase. Actual se considera ca examenul CT obtine date foarte utile in privinta structurilor osoase. De asemenea, daca la nivelul coloanei este prezent un implant metalic, examenul CT poate inca vizualiza detalii osoase, spre deosebire de examenul RMN, care nu poate fi folosit in cazul unui implant metalic. CT poate fi efectuat destul de rapid, fiind folosit pentru diagnosticul in urgenta al patologiei vertebrale, unde obtinerea unui diagnostic si momentul inceperii tratamentului sunt esentiale in privinta prognosticului leziunilor nervoase. Nu in ultimul rand pretul acestui examen fata de cel RMN este mult mai mic.
CT coloana vertebrala
Scintigrafia osoasa
Reprezinta vizualizarea scheletului dupa administrarea unei substante radioactive care se fixeaza la nivelul unde exista o leziune osoasa. Astfel scintigrafia poate fi pozitiva cand radiotrasorul hiperfixeaza la nivelul coloanei vertebrale in spondilodiscita, tumori, artroza etc. Actual scintigrafia este prescrisa de catre medic mai ales in cazul existentei leziunlor osoase multiple (frecvent metastaze) pentru a evalua invazia la nivelul intregului schelet a maladiei.

Examenul RMN
Ofera detalii ale ale structurilor nervoase, si discale pe care nici o alta tehnica imagistica nu le egaleaza. Pretul unui examen RMN este destul de mare, iar interpretarea rezultatului nu este intotdeauna usoara. Observarea unor anomalii anatomice la examenul RMN nu este responsabila totdeauna de simptomatologia curenta adica RMN este un examen foarte sensibil dar nu si specific.
Existenta unui implant metalic, ca si a unui pacemaker (stimulator) cardiac contraindica examenul RMN.
In principiu majoritatea pacientilor care urmeaza sa beneficieze de o interventie chirurgicala la nivelul coloanei vertebrale au nevoie de un examen RMN.
Actual se considera ca cea mai mare acuratete in interpretarea durerii de tip discal o reprezinta corelarea vizualizarii leziunii RMN cu rezultate pozitive ale discografiei.

Examen RMN care evidenaiaza o hernie de disc cu protruzie intracanalara si compresia radacinilor nervoase

Discografia

Reprezinta injectarea unei substante de contrast radiologic in discul intervertebral. Se urmareste modul in care aceasta substanta se distribuie in interiorul discului intervertebral si de asemeni este evaluata si reactia dureroasa in momentul injectarii. Discografia este un examen considerat destul de specific pentru durerea cauzata de degenerarea discala, iar aceasta investigatie se efectueaza de preferinta inaintea practicarii unei interventii chirurgicale vertebrale.

sursa: emedonline.ro

Autor: Dr. Alexandru Nitulescu

Medic ortoped