Starea de bine a organismului depinde în foarte măsură de un stil de viață sănătos, ce include alimentație, odihnă, mișcare, satisfacții profesionale, viață socială. Sunt la îndemână câteva căi prin care, în mod simplu și ușor, putem să ne asigurăm un minim de confort fizic și psihic. Printre acestea, kinetoterapia este de departe unul din mijloacele adecvate atât pentru omul bolnav, dar și pentru omul sănătos. Cum anume ne ajută în viața de zi cu zi aflăm de la fizioterapeutul Ilie Onu, șeful Departamentului de fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii Micromedica din Piatra Neamț.
Ilie Onu: În țara noastră, kinetoterapia mai este cunoscută ca gimnastica medicală sau de recuperare plus mijloacele asociate. Cel care a venit cu denumirea de kinetoterapie este Clement Baciu, unul dintre părinții recuperării medicale românești, în anii 1970. La noi în țară a apărut mai întâi ca o necesitate a completării procesului de refacere, pentru a scurta timpul și a face ca bolnavul să-și reia rapid activitățile socio-profesionale.
Acum, trăim în secolul vitezei și oamenii au devenit sedentari și nu mai fac sport, în prejudiciul stării de sănătate.
Rep.: Să înțelegem că această gimnastică medicală se adresează și omului sănătos?
I.O.: Da, evident! Un program constant de exerciții fizice făcut după o evaluare individuală presupune un minim de exerciții pentru a menține în formă articulațiile, mușchii, aparatul cardiovascular și sistemul nervos. Fizioterapeutul este cel care evaluează și propune programul cel mai potrivit de exerciții fizice care să ofere câștig în cele patru planuri.
Rep.: Ce le recomandați celor care aleg un fizioterapeut virtual?
I.O.: Da, cunoaștem fenomenul, acuma toată lumea când are o problemă gravă sau mai puțin gravă, fuge repejor la internet. Ideea este însă ca specialistul să evalueze mai întâi persoana pentru a putea astfel stabili un program individualizat, în funcție de problemele care sunt sau de obiectivele propuse. Kinetoterapia este acea formă de tratament care utilizează mișcarea pentru a obține îmbunătățirea sau redarea funcțiilor pierdute sau afectate.
Rep.: Și fiziokinetoterapia ce este?
I.O.: Un terapeut care are la bază exercițiul fizic medical trebuie să posede și elemente asociate: masajul medical, electroterapia, laserterapia, termoterapia etc. Astfel, terapeutul încărcat și cu mijloace auxiliare are o paletă largă și complexă de metode prin care poate ajuta pacientul.
Rep.: De ce are nevoie de aceste mijloace suplimentare?
I.O.: Un terapeut bun trebuie să stăpânească elemente de anatomie, fiziologie și fiziopatologie umană suficient de bine încât să nu pună în pericol pacientul, pentru că poate aplica o serie de manevre greșite. Terapeutul are nevoie de diverse instrumente pentru a reduce durerea, inflamația, edemul și pentru a întări un răspuns fiziologic slab. Pentru asta, trebuie aparate care să ajute la atingerea obiectivelor. Toate elementele asociate fac parte din fizioterapie, adăugând și exercițiul fizic medical avem fiziokinetoterapia. Practic, este vorba de o singură specializare, ca și cum ai spune doctor – medic. Dar denumirile nu trebuie să fie un impediment pentru pacient. Oamenii trebuie să știe că fiziokinetoterapia este potrivită și pentru a preveni, și pentru a trata sau în cel mai rău caz pentru a frâna evoluția unui proces degenerativ, fiind un medicament ieftin, non-toxic, noninvaziv, fără efecte secundare dacă este executat corect.
Noi, la Departamentul de fiziokinetoterapie de la Micromedica dispunem de toate tehnologiile necesare pentru recuperarea pacienților cât mai ușor și plăcut, întrucât îmbinăm fermitatea cu blândețea.