Kinetoterapia in tratamentul celulitei

Celulita este un termen care se refera la grasimea cu aspect neplacut de sub piele si la excesul de fluide din tesuturi, fapt care cauzeaza denivelari ale epidermei. Celulita este o dereglare a schimbului de substante, prin acumularea sub piele a grasimilor si a reziduurilor toxice.

Cand apare celulita?

In 12% din cazuri celulita apare in perioada de pubertate, 25% – in consumul de anticonceptionale, 20% – in timpul si dupa sarcina si 25% din cazuri in perioada de menopauza. Astfel, se poate afirma ca celulita apare frecvent in perioada „exploziilor hormonale”.

De ce apare celulita?

Estrogenii actioneaza asupra vaselor sanguine din tesutul adipos subcutanat. Ca rezultat al dereglarii circulatiei sangelui in vasele mici, se deregleaza aportul de oxigen spre tesutul de grasime. Se formeaza celule moarte si celule muribunde. Se formeaza conglomerate dure de grasime. Ca rezultat se formeaza suprafata caracteristica a pielii cu aspect de movilite.

Ce contribuie la aparitia celulitei?

Factorigenetici.
Modul gresit de alimentatie (o cantitate considerabila de grasimi animale, excesul de glucide, conservanti si aditivi alimentari, consumul insuficient de legume, fructe proaspete si a suplimentelor de vitamine).
Sedentarismul.
Dereglari hormonale (disfunctii ale ovarelor, suprarenalelor).
Stresul (provoaca o hipersecretie de hormoni, care contrubuie la depunerea grasimii pe burta si coapse).
Fumatul, cafeaua si alcoolul.
Dereglari de circulatie a sangelui.

Cum arata celulita?

Celulita este un dusman mizerabil al frumusetii, armoniei si al starii de spirit. Daca nu se iau masuri din timp, corpul se deformeaza in mod ireversibil. Sunt 4 stadii de formare a celulitei:

Stadiul I: La inceput scade nesemnificativ tonusul pielii si tesutul subcutanat devine mai putin compact. Suprafata pielii este aparent neteda. Insa, daca este stransa in pliu pielea de pe coapse, se observa aspectul de portocala.

Stadiul II:Aspectul de coaja de portocala este evident si fara a strange pielea, mai ales in pozitia culcat. Apar gropite. Tonusul pielii scade continuu, pielea parca se ofileste. Adipocitele (celulele grase) se maresc in volum, dereglandu-se spatiul intre celule. Sangele circula mai greu spre piele. Apare un edem usor. Acest aspect inestetic exclude din garderoba pantalonii scurti, fustele scurte.

Stadiul III: In acest stadiu multe femei isi urasc corpul. O arie tot mai extinsa de piele capata un aspect respingator – cu o multitudine de noduli subcutanati, umflaturi si gropite. Fiecare adipocit (celula grasa) se poate mari in volum de pana la 50 de ori mai mare decat marimea sa initiala, inrautatind circulatia sangelui si a limfei. In acest stadiu celulita provoaca si probleme de sensibilitate a pielii. Daca nu se iau masuri, se pot dezvolta schimbari ireversibile.

Stadiul IV (celulita grava) In final, pielea capata un aspect de movilite si desfigureaza corpul. Coapsele si picioarele incep sa semene cu un aluat dospit, care a fost gaurit intens cu degetul. Celulita in acest stadiu este o boala cu dereglari severe de circulatie, cu umflaturi masive, dilatarea venelor. Pielea devine dureroasa la atingere.

Cum sa inlaturi celulita?

Multi oameni incearca sa scape de ea cu orice pret. Problema o constituie faptul, ca nu intotdeauna dietele riguroase, masajul si exercitiul fizic sunt o solutie in acest caz. Este necesara inlaturarea factorilor, care contribuie la dezvoltarea celulitei. Celulita nu este doar o problema estetica. Celulita este un avertisment: trebuie sa imbunatatesti modul de viata, alimentatie, sa te hranesti echilibrat si sa faci mai multa miscare.

despreslabire.ro

Program de exercitii fizice pentru eliminarea celulitei:

Programul nr.1

Ex1: sezand: tarare pe sezuta inaintand cu fata si cu spatele, timp de 1-5 min. Miscarea se face prin deplasarea sezutei spre calcaie prin indoirea genunchilor si intinderea lor la tararea cu spatele.

Ex2: sezand departat cu mingea sau o carte tinuta deasupra capului; rotari de trunchi de la stanga la dreapta. Se repeta de cate 5-6 ori in fiecare sens, in 3-4 reprize intercalate cu pauze de odihna.

Ex3: aceeasi pozitie: aplecarea trunchiului inainte, atingand solul cu mingea si extensia trunchiului cu ridicarea mingii in sus. Se executa de 15-20 ori.

Ex4: sezand cu mainile la glezne si trunchiul aplecat: departarea si apropierea picioarelor prin alunecare pe sol. Se executa 2-3 reprize de cate un minut fiecare, intercalate cu pauze de odihna.

Ex5: sezand: ridicarea picioarelor cat mai sus cu mentinerea pozitiei 5 sec si coborarea lor. Se executa de 10-15 ori

Ex6: culcat pe spate cu mainile linga corp: tarare pe spate, impingand alternativ cu mainile si calcaiele. Se executa 1-3 min si cu pauza de 15 sec.

Ex7: aceeasi pozitie: ducerea picioarelor intinse peste cap pana la sol si revenire. Exercitiul se executa de 30 de ori, cu pauza dupa 15 repetari.

Programul nr.2

Ex1: culcat pe partea stanga, bratele in prelungirea corpului: strangerea genunchilor la piept prin alunecare pe sol si revenire in pozitia initiala. Se executa de cate 10-25 ori pe fiecare parte, cu pauza de odihna de 15 sec la schimbarea sensului.

Ex2: aceeasi pozitie: ducerea picioarelor inainte si inapoi prin alunecare pe sol (balans), de 15-20 de ori; se schimba partea si se executa acelasi dupa o pauza de 15 sec.

Ex3: pe genunchi cu mainile la ceafa: asezare pe soldul stang, revenire pe genunchi si asezare pe soldul drept. Se executa de 2-3 reprize de cate 15 ori pe fiecre sold, cu pauza de odihna.

Ex4: aceeasi pozitie: asezare pe calcaie si revenire pe genunchi. Se executa de 2-3 reprize de cate 15 ori fiecare, intercalate cu scurte pauze de odihna.

Ex5: stand cu mainile la ceafa: genuflexiuni . se executa 2-3 reprize de cate 10-15 ori fiecare intercalate cu pauze scurte.

Ex6: stand: aplecarea trunchiului si ridicarea de pe sol a unei scobitori. Se repeta de 20-50 ori, cu pauze.

Ex7: stand cu hantelele in maini: ducrea bratelor prin lateral inainte cu ridicarea piciorului stang spre brate; revenire si se executa la fel cu dreptul. Se repeta de 10 ori cu fiecare picior.

Ex8: aceeasi pozitie: aplecarea trunchiului cu ducrea hantelelor la piciare si revenire in pozitia initiala. Exercitiul se executa de 10-15 ori, si eventual cu arcuiri la fiecare aplecare

Autor: Fizioterapeut Onu Ilie