Kinetoterapia în disfuncțiile sexuale

exercitii kinetoterapie

Un subiect mai puțin dezbătut este abordat astăzi de profesorul Ilie Onu, șeful Departamentului de fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii Micromedica din Piatra Neamț.

Reporter – Ce probleme de sănătate mai rezolvă kinetoterapia?
Fizioterapeutul Ilie Onu – O zonă tabu a medicinii fizice și de recuperare este tratarea disfuncțiilor sexuale, dar nu numai. În mare parte, după ce nasc multe femei omit să-i spună medicului de tulburările de dinamică sexuală, de incontinența urinară, etc. Trebuie amintit că antrenamentul musculaturii abdominale și perianale ajută foarte mult femeile lăuze.
Rep. – Mișcarea și exercițiile fizice într-adevăr fac minuni pentru sănătate, dar cum intervine kinetoterapia în astfel de probleme?
I.O. – Alături de kinetoterpie, reflexoterapia, electrostimularea și masajul specializat aduc un aport considerabil în rezolvarea disfuncțiilor sexuale și în îmbunătățirea confortului vieții sexuale. Dar, electrostimularea intravaginală și masajul specializat sunt două tehnici care în Piatra Neamț nu se practică, este ușor de înțeles de ce.
Rep. – Vorbiți-ne despre celelalte tehnici.
I.O. – Ne bucurăm că în ultimii ani gravidele au început să facă gimnastică pentru a ușura nașterea naturală și apoi, după ce nasc, femeile vin ca pacienți pentru acest tip de recuperare. Pentru că după nașterea naturală, trebuie început un program de reeducare a musculaturii abdominale şi planşeului pelvian , inclusiv vaginale, pentru reluarea activităţii sexuale în regim normal şi pentru a regla elasticitatea ţesuturilor din planşeul inferior.

planseu pelvin kineto
Rep. – Spuneaţi de incontinenţa urinară, o problemă reală în unele cazuri.
I.O. – Pacienţii cu incontinenţă urinară pot beneficia de kinetoterapie alături de programul Kegel pentru a întări musculatura şi pentru a reduce micţiunile necontrolate. Exerciţiile Kegel nu se fac oricum, pentru că mai întîi trebuie făcută o evaluare a pacientului, apoi programul de exerciţii se personalizează şi dacă mai sunt necesare şi alte intervenţii pe lângă programul Kegel, toate vor fi incluse de către fizioterapeut în programul de recuperare.
Rep. – Să explicăm ce sunt exerciţiile Kegel şi importanţa lor.
I.O. – Exerciţiile Kegel sunt practic un set de contracţii care au ca rol întărirea musculaturii pubo-coccigiene, denumită kegel şi ajută la întărirea ligamentelor planseului pelvin. Planşeul pelvin susţine uterul, vezica urinară şi intestinul; practic ajută la fixarea acestor organe şi este răspunzător de controlul vezicii urinare, a intestinului precum şi de senzatiile de plăcere în timpul actului sexual.
Rep. – Pot fi vizualizate şi pe internet, dar cât sunt de corecte?
I.O. – Cine se tratează cu sfaturi virtuale, tot la noi ajunge în cele din urmă! Pentru că tulburările musculaturii planşeului pelvian nu apar izolate, ci pot veni la pachet cu alte probleme de statică şi postură, de biomecanica articulaţiilor, ale organelor interne, etc.
De aceea spuneam că este nevoie de o evaluare a pacientului înainte de a i se recomanda programul Kegel, pentru ca fizioterapeutul să poată stabili ce exerciţii sunt optime, regularitatea lor, alternanţa lor şi efectele scontate.
Cel puţin legat de starea generală de sănătate, aici la Micromedica lucrăm în echipă cu medicul internist care este prezent permanent şi în curând vom face echipă cu medicul ginecolog.
Important de menţionat este şi faptul că la cabinetul nostru avem şi pacienţi copii cu enurezis nocturn, doamne care primesc tratament pentru prolaps genital şi domni care sufera de diferite tulburări din acestă sferă. Tocmai de aceea, în cazurile deosebite discutăm cu ceilalţi medici de diverse specialităţi – ginecolog, pediatru, internist, neurolog – pentru a putea aborda individual şi cu rezultate notabile fiecare pacient.

exercitii kegel
Rep. – Cum ajută reflexoterapia?
I.O. – Reflexoterapia, ca metodă complementară, stimulează şi echilibrează circulaţia sangvină în zona organelor din cavitatea pelvină, a organelor interne, reglează sistemul nervos, normalizează funcţiile glandelor, reface echilibrul energetic dizarmonizat de boală, de stres, de traume.

Trebuie menţionat faptul că doar prin respectarea cu stricteţe a prescripţiilor fizioterapeutlui, legate de exerciţii Kegel şi asociate, a terapiilor complementare, a masajului terapeutic şi a modului de igienă şi viaţa, se poate imbunătăţi starea generală de sănătate, scăderea consumului de medicamente, temporizarea intervenţiilor chirurgicale sau recuperarea rapidă după acestea. În cadrul Deparamentului de Fiziokinetoterapie Micromedica aceste terapii şi tehnologii de lucru sunt disponibile pacienţilor nemţeni, toate acestea făcându-se sub strictă supraveghere medicală de către personal atent şi bine instruit.