Hernia de disc

Hernia de disc este o afectiune a coloanei vertebrale tot mai des intalnita la omul modern, datorita predispozitiei populatiei spre sedentarism si limitare la minim a efortului fizic.

Vertebrele (oasele care alcatuiesc coloana vertebrala) sunt unite intre ele prin discurile intervertebrale. Acestea sunt rotunde, plate, si sunt alcatuite la periferie dintr-un inel fibros, iar central un nucleu pulpos (format dintr-un material gelatinos).

Daca aceste discuri sunt indemne,ele au rol de a mentine flexibilitatea coloanei vertebrale si a atenua socurile la care este supusa zilnic. Cand discurile se deterioreaza in urma traumatismelor sau imbatranirii, ele tind sa se deplaseze spre exterior prin slabirea inelului fibros sau sa se rupa, proces care poarta numele de hernie de disc, deplasare vertebrala sau ruptura de disc.

Hernia de disc poate aparea la orice nivel al coloanei vertebrale ,insa cel mai des afecteaza coloana lombara (partea inferioara), apoi in ordine coloana cervicala (partea coloanei corespunzatoare zonei gatului) si cel mai rar coloana toracala.

Care sunt cauzele herniei de disc?

Hernierea unui disc se datoreaza de obicei degenerarii inelului fibros. Odata cu inaintarea in varsta ,discurile incep sa piarda din lichidul care le ajuta sa-si mentina hidratarea si totodata pozitia normala. Volumul nucleului pulpos incepe sa scada cu timpul, presiunile nu mai sunt reapartizate uniform pe suprafata sa.

Hernia mai poate aparea si in caz de traumatisme la nivelul coloanei (accidente sportive, rutiere sau de munca,caderi de la inaltime, expuneri prelungite la vibratii, miscari bruste, eforturi intense si sustinute fara antrenament prealabil) care determina fisurarea inelului fibros si impingerea nucleului pulpos in afara prin aceste fisuri.

Ce simptomatologie genereaza o hernie de disc?

Daca discul herniat apasa asupra unui nerv,vor aparea dureri,amorteli si slabiciune musculara in zona corespunzatoare nervului.

Daca discul nu afecteaza traiectul nici unui nerv, hernia de disc poata sa treaca neobservata, deoarece nu determina nici un simptom suparator.

Daca hernierea are loc la nivel lombar, poate fi afectat nervul sciatic, iar afectiunile determinate de lezarea lui poarta numele de sciatica. Sciatica trece prin sezut spre gamba pana la incheietura piciorului si poate fi insotita de o durere surda lombara joasa.

Daca hernierea are loc la nivel cervical,durerea va aparea in brate,umeri sau in capul pieptului.

Pacientul cu lezarea unui nerv in urma unei hernii de disc poate prezenta:

– parestezii (furnicaturi) sau amorteala pe un picior, care incepe de la nivelul sezutului si se extinde spre sold, glezna sau picior.
– slabiciune musculara in teritoriul deservit de nervul afectat, care uneori se resimte in ambele picioare;
– dureri la nivelul anterior al coapsei;
– pierderea controlului voluntar asupra evacuarii de urina si materii fecalesi a capacitatii erectile, in sindromul numit “coada de cal” (compresiunea foarte puternica asupra radacinilor nervoase afecteaza centrii care controleaza aceste acte fiziologice).

Durerea de picior (lombosciatica) datorata unei hernii discale are urmatoarele caracteristici:

– apare de regula la un singur picior;
– debutul este brusc in cazul unui traumatism sau gradat la varstnici si in cazul degenerarii progresive a discului intervertebral;
– poate fi continua sau in pusee;
– se accentueaza la tuse, stranut, defecatie sau orice alt efort ce implica contractia musculaturii abdominale si pelvine;
– se agraveaza in condtii de sedentarism prelungit;
– se amelioreaza partial sau chiar total in timpul mersului, pozitiei intinse sau altor pozitii care relaxeaza coloana si scad presiunea exercitata asupra discului herniat.
– cu timpul, simptomatologia se agraveaza daca pacientul nu consulta medicul pentru diagnosticarea si tratarea cat mai rapid cu putinta a

– afectiunii: durerile devin aproape permanente, nu mai raspund la nici un fel de medicatie antialgica, iar perioadele de acalmie sunt din ce in ce mai rare; pacientul devine agitat,anxios,nu isi mai poate desfasura activitatile zilnice obisnuite.

Ce factori de risc pot duce la aparitia unei hernii de disc?

– varsta inaintata care duce la modificari degenerative inevitabile ale discului intervertebral, si totodata predispune la accidente cu potential traumatizant asupra coloanei vertebrale;
– sexul masculin;
– antecedente de traumatisme, interventii chirurgicale sau alte afectiuni sistemice, inflamatorii, tumorale, localizate la nivelul coloanei ,care slabesc structura sa de rezistenta;
– activitati care cresc solicitarile exercitate asupra coloanei, si slabesc progresiv structura discului: activitati care necesita pozitii sezande indelungate (munca de birou), ridicari de obiecte grele, rasuciri sau aplecari frecvente, miscari repetitive sau vibratii constante (cum ar fi condusul masinii).
– exercitii fizice efectuate neregulat, care solicita prea mult coloana dupa o perioada lunga de inactivitate;
– fumatul nicotina scade capacitatea discului intervertebral de a prelua din sange substantele nutritive necesare;
– obezitatea creste presiunea exercitata asupra discurilor, in special cele de la nivel lombar;
– tusea si stranutul frecvente, care solicita musculatura abdominala, pelvina si implicit cresc presiunea la nivelul coloanei vertebrale.

sursa: blogdesanatate.ro