Hernia de disc lombara

 

Degenerarea discului intervertebral ca urmare a actiunii mai multor factori poate duce la hernie, mai ales a discurilor L4 si L5. Prezenta durerii, radiculopatia si alte simptome depind de locul si gradul herniei. Un istoric detaliat si un examen fizic atent, suplimentate daca este necesar cu un examen RMN pot diferentia hernia de disc de alte afectiuni care se manifesta cu simptome similare.
Majoritatea pacientilor se recupereaza dupa aproximativ patru saptamani de prezenta a simptomatologiei. S-au conturat de-a lungul timpului mai multe metode de tratament pentru hernia de disc lombara (HDL), dar studiile efectuate au produs adesea rezultate contradictorii. Descoperirea de la bun inceput a complicatiilor importante (deficitele neurologice, sindroamele de coada de cal, sindroamele refractare la tratament) este esentiala in abordarea terapeutica corecta a HDL.
Discul intervertebral este responsabil de legarea vertebrelor intre ele, oferind flexibilitate, absorbind si distribuind greutatea aplicata pe coloana vertebrala.
Odata cu inaintarea in varsta, discul isi modifica volumul si forma si de asemenea isi modifica compozitia biochimica si proprietatile biomecanice. HDL ar rezulta din degenerarea inelului fibros ceea ce duce la o slabire a sa cu posibilitatea aparitiei herniei.
Simptomele unei HDL pot fi adesea dificil de deosebit de cele ale altor afectari ale acestui segment. Pentru o abordare corecta a afectiunii este foarte important ca istoricul si examenul clinic sa fie corect efectuate.
Este de asemenea important sa se inteleaga istoria naturala a herniei de disc si a radiculopatiei consecutive ei, probabilitatea unei ameliorari spontane si contributia diagnosticului imagistic alaturi de consultul ortopedic.

 

Etiologia degenerarii discului
Discul intervertebral este constituit din patru zone concentrice: un inel fibros exterior format din fibre dense de colagen, un inel fibros intern fibrocartilaginos, o zona de tranzitie si nucleul pulpos central. Matricea discului este compusa din fibre colagene in inel, ceea ce-i ofera rezistenta la tensiuni si proteoglicani in nucleul pulpos, care ofera rigiditate si rezistenta la compresiuni.

O serie de factori genetici sau schimbari in hidratarea colagenului joaca un rol important in dezvoltarea afectiunilor degenerative discale. La un disc sanatos, nucleul pulpos distribuie in mod egal presiunile asupra inelului fibros. Scaderea hidratarii discului poate reduce efectul de amortizare, ceea ce poate duce la aparitia de leziuni. Cresterea continutului de colagen a nucleului a fost gasita de asemenea responsabila de degenerarea discului.
Posibilitatea unor influente genetice a fost investigata pentru alte afectiuni ale coloanei, cum ar fi scolioza, spondilolistezisul si spondilita anchilozanta.

Istoricul afectiunii
Informatiile obtinute de la pacient ii permit medicului sa faca un examen fizic tintit, ceea ce conduce la o mai mare acuratete de diagnostic.
Simptomele relatate trebuie diferentiate de cele pe care le-ar produce alte afectiuni, cum ar fi metastazele, afectiunile reumatismale cronice, fracturile sau infectiile.
Nivelul la care se produce cel mai des hernia este discul L4 sau L5. Debutul simptomatologiei este caracterizat de o durere ascutita, ca o arsura in regiunea lombara, cu iradiere pe fata posterioara sau laterala a membrului inferior pana sub genunchi.

Durerea este superficiala, localizata si adesea insotita de parestezii. in cazurile mai grave pot apare diminuarile de reflexe osteotendinoase si deficitul motor. Aparitia disfunctiilor urinare sau intestinale impun interventia chirurgicala de urgenta, pentru a nu se ajunge la pierderea definitiva a functiei.
Adesea cel mai dificil aspect al evaluarii pacientilor cu simptome de hernie de disc centrala este diferentierea de un lumbago acut musculoligamentar. Acesta din urma produce durere exacerbata la ortostatism si la miscarile de rotatie ale coloanei, in timp ce durerea cauzata de HDL se accentueaza la pozitiile care cresc presiunea pe inelul fibros, cum ar fi pozitia sezanda, flexia trunchiului.

Examenul fizic si neurologic al coloanei lombare
O examinare completa poate dezvalui deficite motorii la diverse nivele. Primul gest in examinare este sa se caute orice manifestare externa a durerii, inclusiv adoptarea unor pozitii antalgice. Postura pacientului si mersul trebuie examinate in afectarile radacinilor sciaticului, fiind adesea relevante in hernia de disc.

Vor fi palpate cu grija apofizele spinoase si ligamentele interspinoase. Va fi apreciat gradul de mobilitate. Durerea aparuta in timpul flexiei sugereaza o durere de origine discogena, in timp ce durerea la extensia lombara sugereaza o afectare a articulatiilor interapofizare. Contractura musculoligamentara poate cauza durere la inclinatiile contralaterale.
Examenul functiei motorii si senzitive si examenul reflexelor poate duce la determinarea nivelului radacinii afectate.
Examinarea coloanei lombare pe nivele neurologice ajuta la localizarea sursei simptomatologiei.
Identificarea discului herniat

Discul Localizarea durerii Deficitul motor
T12 Regiunea inghinala si fata mediala a coapsei Nu exista
L1 Regiunea anterioara si mediala a coapsei superioare Cvadriceps; reflex rotulian
L2 Regiunea anterolaterala a coapsei Cvadriceps; reflex rotulian
L3 Regiunea posterolaterala a coapsei si anterioara a tibiei Cvadriceps; reflex rotulian
L4 Durere în regiunea dorsala a piciorului Extensorul propriu al halucelui si extensorul comun al degetelor
L5 Durere pe fata laterala a piciorului Flexori picior; reflex achilian

Imaginea discului herniat
Semnul cel mai important oferit de radiografia simpla a coloanei lombare la un bolnav cu HDL este scaderea inaltimii discului. Radiografia are valoare diagnostica limitata pentru hernia de disc pentru ca modificarile degenerative sun legate de varsta si sunt prezente atat la persoanele asimptomatice cat si simptomatice. S-au descris modificari radiologice la o treime din pacientii asimptomatici. Din acest motiv tomografia computerizata (CT) are de asemenea valoare diagnostica scazuta in HDL.
Modalitatea cea mai de pret pentru vizualizarea unui disc herniat este rezonanta magnetica (RMN), care a fost descrisa ca avand aceeasi acuratete ca si mielografia CT, atat pentru hernia de disc toracica cat si lombara.
Totusi, marimea herniei este de obicei subestimata datorita semnalului slab al unora din structurile locale. RMN poate demonstra pe langa afectarea discului intervertebral si edemul adiacent
De asemenea, poate descoperi protruzia si degenerarea discului la persoanele asimptomatice. De aceea decizia terapeutica trebuie sa se bazeze pe examenul clinic coroborat cu rezultatele testelor paraclinice.
RMN a fost folosita in mod traditional pentru a obtine imagini in plan axial si sagital. Mai nou se pot obtine si imagini oblice, care ofera un aspect mai bun al unor structuri anatomice si care nu puteau fi vizualizate pana de curand.

Tratamentul conservator
Durerea lombara si radiculopatia (durerea iradiata de-a lungul membrului inferior) sunt acuzele cele mai comune. Majoritatea pacientilor ajung la ameliorarea sau chiar la disparitia simptomelor chiar si fara aplicarea vreunei metode terapeutice. Un studiu a aratat ca la 70% din pacienti a aparut o scadere a durerii in membrul inferior dupa patru saptamani de la debut.
Studiul afirma ca este benefic pentru pacient sa i se administreze tratament simptomatic in primele sase saptamani. Din aceasta perspectiva, medicul de familie joaca adesea rolul unui educator, care ofera sfaturi competente pentru diminuarea durerii cauzate de hernia de disc. Majoritatea pacientilor raspund bine la terapia conservatoare, incluzand repausul la pat, anumite exercitii si in unele cazuri tratament injectabil.
Numai medicul poate stabili strategia optima pentru fiecare pacient, explicandu-i acestuia in amanunt starea sa, posibila evolutie a bolii si mijloacele de tratament potentiale.
Ratiunea repausului la pat consta in reducerea durerii mecanice si a presiunii in disc. Durata optima a repausului la pat pentru pacientii cu HDL este discutabila, dar se recomanda in general intre doua si sapte zile.
Beneficiul unor exercitii fizice in ameliorarea durerii radiculare este controversat. Se afirma ca intarirea musculaturii lombare si abdominale poate reduce durerea, scadea greutatea bolnavului si ameliora anxietatea sau depresia.
Utilizarea terapiei cu ultarsunete, iontoforeza, sau alte forme de electroterapie pot avea un efect aditional. Terapia epidurala cu steroizi a fost raportata ca favorabila in herniile de disc cu radiculopatie.

Indicatiile chirurgicale ale HDL
Chiar daca majoritatea pacientilor pot fi tratati conservator, unii nu raspund la acest tip de terapie sau au simptome care trebuie sa conduca spre actul chirurgical. Orice decizie in acest sens trebuie sa se bazeze pe simptomatologia clinica coroborata cu rezultatele paraclinice. Indicatiile operatorii se pun pentru: sindrom de coada de cal, deficit neurologic progresiv, deficit neurologic agravat, durere severa, refractara la tratament conservator dupa patru-sase saptamani.