HERNIA DE DISC LOMBARA si HERNIA DE DISC CERVICALA

Hernia de disc, cunoscuta si sub numele de ruptura a discului intervertebral, este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral apasa elementele anatomice din canalul spinal (radacinile nervoase si maduva spinarii).

Acest lucru se intampla atunci cand inelul fibros care mentine discul pe loc se rupe, permitand nucleului central sa alunece in afara. Rezultatul este hernierea nucleului pulpos in canalul spinal.

Varsta si traumatismele repetate sunt factori care predispun la aparitia herniei de disc lombare.

Cele mai frecvente hernii de disc sunt intalnite in portiunea inferioara a coloanei lombare, la nivelul discurilor L4 si L5.
HDL L4-L5

Protruzia discala este o alunecare unilaterala a discului spre canalul spinal si radacina nervoasa, cauzand durere, amorteala si slabiciune musculara pe acea radacina nervoasa pe care o afecteaza.

Simptome:

Durerea este prezenta in mod constant si este localizata in stransa relatie cu discul intervertebral herniat. Durerea este numita si sciatica, ea se extinde din spate spre coapsa pe portiunea posterioara, pana la nivelul gambei si piciorului, uneori numai unilateral.

Tabelul urmator ilustreaza localizarea deficitului motor, a deficitului de sensibilitate si a modificarii de reflexe in functie de diferitele nivele ale herniei de disc lombare:
DISCUL DEFICIT MOTOR REFLEX MODIFICAT DEFICIT SENZITIV
L3 – L4 Flexia coapsei, extensia genunchiului Reflexul rotulian diminuat sau abolit Partea anterioara a coapsei, regiunea tibiala
L4 – L5 Picior si dorsiflexia halucelui – Partea dorsala a piciorului
L5 – S1 Picior si flexia plantara Reflexul achilian diminuat sau abolit Partea laterala a piciorului si talpii

Diagnostic

Examinarea coloanei vertebrale arata scaderea amplitudinii lordozei lombare, scaderea gradului de mobilitate din cauza musculaturii contractate. Testul Lasegue (ridicarea piciorului intins) provoaca durere prin intinderea radacinii nervoase.
Testarea grupelor musculare izolate poate arata deficit motor. Reflexele rotuliene si achiliene pot fi modificate. Sensibilitatea poate fi diminuata la testarea cu acul.
Daca istoricul pacientului si examenul fizic sugereaza o afectare a discurilor lombare, atunci investigatia de electie pentru precizarea diagnosticului este imageria prin rezonanta magnetica nucleara (RMN). Cand aceasta nu este disponibila, se poate efectua examen computer-tomograf (CT) lombar sau mielografie-CT.

Tratament

Tratamentul initial presupune administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene si repaus la pat. Circa 80% dintre herniile de disc se pot ameliora prin tratament. O parte din medici prescriu tratament fizioterapic, tractiuni musculare, aplicatii de ultrasunete, stimulare musculara pentru combaterea contracturilor precum si gimnastica medicala pentru intarirea musculaturii spatelui si a abdomenului. Acestea au rolul de a preveni recurentele sciaticii in aceasta boala. Cand tratamentul conservator si medicamentos nu dau rezultate, sau cand apare deficitul motor, interventia chirurgicala este absolut necesara.
Operatia consta intr-o incizie dorsala la nivelul coloanei. Muschii paravertebrali sunt departati, iar o parte din lama vertebrala este ridicata pentru a avea acces la disc si radacinile nervoase. Discul este rezecat atat cat sa permita radacinii sa aiba un traseu liber si sa nu mai fie comprimata. Interventia se numeste discectomie lombara.
Evolutia postoperatorie este favorabila cu conditia ca pacientul sa respecte indicatiile de repaus si recuperare.
HERNIA DE DISC CERVICALA

IntroducereHernia de disc cervicala este o afectiune predominat degenerativa, care afecteaza discurile intervertebrale ale coloanei cervicale si ligamentele vertebrale in aceasta zona.Coloana vertebrala cervicala este compusa din 7 vertebre: 2 cu aspect special: atlasul- situat imediat sub craniu si axisul situat sub acesta urmand alte 5 vertebre aliniate pana la nivel toracal.

Hernia de disc cervicala este cel mai adesea o afectiune degenerativa care afecteaza in principal discul intervertebral dar si ligamentele vertebrale. Poate fi asociata cu prezenta osteofitelor (ciocuri) care comprima radacinile nervoase si maduva cervicala.

DiagnosticSemnele clinice sunt reprezentate de durere cervicala cu iradiere in omoplat, umar si brat. Durerea se accentueaza progresiv, initial la efort, apoi permanent, cu exacerbari nocturne. Pe masura ce boala progreseaza apar parestezii in brat, antebrat si degete, care pot fi insotite de deficite motorii.

Caracterul radicular indica nivelul leziunii, adica al discului afectat.
DISCUL DEFICIT MOTOR REFLEX MODIFICAT DEFICIT SENZITIV
C4 – C5 mm. supraspinos, subspinos, deltoid, biceps Reflexul bicipital diminuat sau abolit Durere in ceafa, deltoid, piept, fata laterala a bratului
C5 – C6 mm. biceps si radialul extern Reflexul bicipital si stiloradial diminuate Durere in ceafa, regiunea scapulara, deltoid, fata laterala a bratului si antebratului, police si index
C6 – C7 mm. triceps Reflexul tricipital diminuat sau abolit Durere in ceafa, omoplat, deltoid, fata dorsala a antebratului, index si medius
C7 – T1 mm. extensori ai pumnului Reflex tricipital modificat Durere in ceafa, regiunea interna a bratului si antebratului, degetul mic si uneori mediusul

In stadii avansate ale bolii, maduva cervicala poate fi afectata global, pacientul prezentand fenomene de mielopatie cervicala, adica tetrapareza (deficit in toate cele patru membre), ataxie (tulburare de mers), tulburari sfincteriene, si tulburari senzitive cu diverse topografii.

Diagnosticul de prezumtie se pune pe examentul neurologic si radiografia cervicala simpla.
Radiografie cervicala Radiografie cervicala profil – modificari de tip degenerativ cu pensarea marcata a spatiilor intervertebrale c4-c5 si c5-c6

Diagnosticul de certitudine se pune prin examinarea cu rezonanta magnetica nucleara (IRM), care arata in detaliu gradul de suferinta al maduvei cervicale ca urmare a compresiunii exercitate de leziune. Modificarile osoase sunt cel mai bine puse in evidenta prin tomografie computerizata a coloanei cervicale.

Tratament

In faze incipiente hernia de disc cervicala poate beneficia de tratament conservator, medicamentos, fizioterapic. Uneori repausul cu guler poate ameliora temporar simptomele.

Cand afectiunea nu se amelioreaza sub tratament conservator, sau cand durerile si deficitele aparute o impun, se recomanda interventia chirurgicala.

Aceasta consta in abordul coloanei vertebrale cervicale pe cale anterioara, reperajul radiologic al discului afectat, rezectia acestuia si rahisinteza cu un grefon osos autolog ( propriu pacientului) care este recoltat din creasta iliaca dreapta. Postoperator pacientul se poate mobiliza la 2-3 zile si trebuie sa poarte un guler Philadelphia circa 2 luni, pana la consolidarea grefonului. Rezultatele operatiei sunt foarte bune in cazul herniei de disc necomplicate. Reinsertia socio-profesionala este de asemenea foarte buna. Pacientii cu mielopatie beneficiaza de tratament de recuperare pe termen mai indelungat, in functie de gradul de afectare medulara.
Guler cervical guler cervical philadelphia

sursa: neurochirurgie4.ro