Ghidul PORTAGE – dezvoltare motorie

portage motor

MOTOR 1

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: Întinde mâna după un obiect aflat în faţa lui la 15 – 22 cm

 

  • SUGESTII:
  1. Suspendaţi o jucărie pe tavan pe o sfoară lungă şi aşezaţi copilul în aşa fel încât să poată urmării mişcările jucăriei şi legănarea ei şi să poată întinde mâna după ea, ca s-o lovească. Întrebuinţaţi o coardă elastică pe care să legaţi obiectele.
  2. Folosiţi o jucărie preferată sau un aliment preferat, aşezaţi-le în câmpul său vizual. Mai întâi ajutaţi copilul să întindă mâna şi să prindă obiectele. Provocaţi-i interesul pentru a apuca obiectele. Împingeţi-i mâna să atingă obiectul.
  3. Lăsaţi copilul să întindă mâna şi să lovească cu palma pe masă, să plesnească (eventual pe cristal, geam). Demonstraţi aceste activităţi pentru ca el să capete idea întinderii după un obiect.
  4. Folosiţi o jucărie aşezată pe o suprafaţă plană la o distanţă de 15 –22 cm. În faţa copilului şi ajutaţi copilul s-o atingă şi s-o apuce.

 

 

MOTOR 2

 

VÂRSTA: 0 – 1 AN

TITLU:

 

SUGESTII:

 

MOTOR 3

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SE ÎNTINDE DUPĂ OBIECTELE PLASATE ÎN FAŢA LUI ŞI LE APUCĂ

 

  • SUGESTII:
  1. Puneţi copilul pe genunchii dv. Suspendaţi un obiect ademenitor în faţa sa destul de departe de el pentru ca să trebuiască să se întindă ca să-ajungă.
  2. Dacă copilul nu se întinde apropiaţi obiectul de el şi treptat îndepărtaţi-l pe măsură ce el învaţă să se întindă după obiect.
  3. Legaţi-vă o eşarfă sau o cravată sau puneţi-vă un şirag de mărgele de lemn în jurul gâtului . Aplecaţi-vă peste copil astfel ca el să vă poată vedea faţa şi să atingă eşarfa. Scuturaţi eşarfa astfel ca el să o poată privi şi să o atingă. Când copilul întinde mâna după eşarfă sau chiar o atinge, răsplătiţi-l. zâmbiţi-i şi arătaţi-i că sunteţi mulţumită. Pentru început mişcaţi eşarfa spre mâinile copilului , astfel ca el să nu se întindă prea mult după ea.
  4. Întrebuinţaţi o minge suspendată de o sfoară şi legată în jurul ei. Balansaţi mingea foarte încet în faţa copilului sau deasupra feţei sale. Ajutaţi-l să o lovească mişcându-i mâna.
  5. Suflaţi baloane de săpun în faţa sa. Încurajaţi-l să le atingă şi să le spargă vorbindu-i sau zâmbindu-i, aplaudându-l.

 

MOTOR 4

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: ÎNTINDE MÂNA DUPĂ UN OBIECT PREFERAT

 

  • SUGESTII:
  1. Stabiliţi o selecţie de câteva jucării astfel ca el să înveţe să accepte una ca preferată. Ţineţi jucăria în faţa sa şi nu i-o daţi imediat. Încurajaţi-l să întindă mâna după ea.
  2. Legaţi un prosop de-a curmezişul de barele patului aşa încât copilul să ajungă la el. Fixaţi pe el 2 obiecte de consistenţă (textură) diferită (mătăsos, aspru). După 1-2 zile mutaţi obiectele de la stânga la dreapta. Mai târziu înlocuiţi unul din obiecte. Apoi încercaţi cu 3 obiecte. Asiguraţi-vă că le vede şi le poate atinge uşor pe toate.
  3. Întrebuinţaţi obiecte colorate, strălucitoare sau jucării cu proprietăţi deosebite care să-i atragă atenţia copilului (care să reprezinte o faţă umană de exemplu).

 

 

MOTOR 5

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: DUCE OBIECTE LA GURĂ

 

  • SUGESTII:
  1. Mişcaţi mâinile copilului încoace şi încolo, strângându-i-le la piept, pocniţi-le ca pentru aplauze şi ghidaţi-le spre faţă.
  2. Aşezaţi un obiect în palma copilului şi ajutaţi-l să-l ducă la gură. Dacă este necesar legaţi obiectul de mâna sa cu un şnur.
  3. Daţi-i copilului o bucată dintr-un aliment şi dirijaţi-i mâna spre gură. Aşezaţi hrana tăiată în bucăţi pe o tavă, ridicaţi o bucată şi introduceţi-o în gura dv. Aşezaţi hrana în mâna copilului şi îndemnaţi-l să vă imite. Dacă copilul nu vă imită, aşezaţi-i hrana în mâna sa, apoi duceţi-i mâna la gură. Reduceţi ajutorul dat reducând presiunea dv. pe mâna lui.
  4. Folosiţi o bomboană pe băţ. Strângeţi mâna copilului în jurul beţişorului, ghidaţi-o spre gură.

 

 

MOTOR 6

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: ÎŞI ŢINE CAPUL ŞI PIEPTUL RIDICATE CU SPRIJIN PE BRAŢE, ÎN TIMP CE STĂ CULCAT PE ABDOMEN

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi pe podea copilul să stea pe burtă şi vorbiţi-i ca să-i captaţi atenţia.
  2. Aşezaţi copilul pe burtă sprijinit pe antebraţe şi suspendaţi o jucărie deasupra capului său încât el va trebui să se ridice pentru a o privi. Ridicaţi în sus jucăria ca el să ridice capul.
  3. Aşezaţi copilul pe o pernă, mâinile întinse pe podea şi încurajaţi-l să vă privească , atrageţi-i atenţia producând zgomote. Înlocuiţi perna cu alta mai mică astfel ca copilul va trebui să facă un efort mai mare (pentru a privi).
  4. În timp ce copilul stă pe abdomen aşezaţi-i o oglindă în faţă. Faceţi zgomot sau vorbiţi-i pentru a-l încuraja să ridice capul.

 

 

MOTOR 7

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SUSŢINE CAPUL ŞI PIEPTUL SUS CU SPRIJIN PE UN BRAŢ

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi copilul pe abdomen şi antebraţe. Ţineţi în mână un obiect viu colorat, o jucărie preferată sau un aliment, într-o parte a copilului aşa încât el să întindă braţul pentru a obţine obiectul. Dacă este necesar, acordaţi-i ajutor fizic – ghidaţi-i mâna.
  2. Aşezaţi copilul pe podea. Puneţi o bucată de pânză pe capul său ca să-i acopere ochii. Îndemnaţi-l să întindă mâna şi să o înlăture.
  3. Folosiţi o jucărie de tras, care face zgomot sau se mişcă, puneţi-i un şnur sau o mărgea sau un inel uşor de prins, la îndemână. Îndemnaţi copilul să tragă spre el jucăria aţa încât aceasta să scoată sunet sau să se mişte.

 

 

MOTOR 8

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: EXPLOREAZĂ OBIECTELE CU GURA

 

  • SUGESTII:
  1. Ţineţi un obiect în mână ca să-l vadă copilul . Aşezaţi-l în mâna sa dacă nu se întinde după el. Dirijaţi-l spre gura sa.
  2. Folosiţi rondele (inele din cauciuc), jucării din cauciuc moi şi rezistente – pe care copilul să le poată roade.
  3. Puneţi pe obiecte miere, jeleu sau alte alimente preferate pentru a-l determina pe copil să le bage în gură.
  4. Încercaţi să-l lăsaţi pe el să ţină în gură covrigi uscaţi, grisine, biscuiţi tari (uscaţi). Supravegheaţi-l ca să nu muşte o bucată mare din alimentul respectiv.

 

 

MOTOR 9

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SE ÎNTOARCE DE PE ABDOMEN PE O PARTE ŞI-ŞI MENŢINE ACEASTĂ POZIŢIE 50% DIN TIMP

 

SUGESTII:

  1. Aşezaţi copilul pe abdomen. Acordaţi-i ajutor fizic în rostogolirea de pe burtă pe o parte. Băgaţi-i braţul sub el. Sprijiniţi-l în această poziţie şi distraţi-l cu o jucărie sau vorbiţi cu el.
  2. Aşezaţi copilul pe burtă. Daţi-o jucărie preferată sau un obiect preferat pentru a se întinde după el în aţa fel încât va trebui să se rostogolească pe o parte pentru a-l lua. Acordaţi-i ajutor fizic dacă este necesar. Treptat reduceţi ajutorul .
  3. Îngenunchiaţi sau staţi într-o parte a copilului. Vorbiţi-i şi zâmbiţi-i îndemnându-l să se rostogolească.

 

 

MOTOR 10

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SE ROSTOGOLEŞTE DE PE BURTĂ PE SPATE

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi copilul pe burtă. Aşezaţi-i în faţă o jucărie sau un obiect preferat pentru a se întinde după el. Îndemnaţi-l să se întindă după el şi să-l apuce, făcând jucăria să….. Continuaţi să-i mişcaţi jucăria pentru ca el să se rostogolească. Daţi-i jucăria dacă reuşeşte.
  2. Treceţi obiectul încet peste capul lui îndemnându-l să se întoarcă după jucărie.
  3. Aşezaţi-vă într-o parte a copilului şi întindeţi mâinile spre el, vorbiţi-i afectuos şi îndemnaţi-l să se rostogolească spre dv.
  4. Puneţi copilul pe spate în pătuţul său. Lăsaţi-l să vă urmărească cum agăţaţi o jucărie de pătuţ. Apoi aşezaţi-l pe burtă şi îndemnaţi-l să se rostogolească pe spate pentru a putea vedea jucăria mişcându-se.
  5. Întindeţi-vă apoi alături de copil, trageţi-l de cămaşă şi vorbiţi-i îndemnându-l să se întoarcă pentru a vă vedea.

 

 

MOTOR 11

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: ÎNAINTEAZĂ PE BURTĂ O DISTANŢĂ EGALĂ CU LUNGIMEA CORPULUI

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi copilul pe podea cu braţele desfăcute. Aşezaţi-i jucăria sau un aliment la câţiva centimetri mai departe decât ajunge el. Răsplătiţi-l cu jucăria respectivă dacă este în stare să ajungă la ea. Treptat mutaţi jucăria mai departe de el.
  2. Aşezaţi-vă în faţa copilului cu capul în acelaşi nivel cu al său. Zâmbiţi-i şi vorbiţi-i pentru a-l îndemna să se deplaseze înainte.
  3. Deplasaţi-l încet înainte trăgându-l uşor de sub braţe.
  4. Ajutaţi-l să se legene înainte şi înapoi pentru a începe……………………………..

 

 

MOTOR 12

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SE ROSTOGOLEŞTE DE PE SPATE PE O PARTE

 

  • SUGESTII:
  1. Ghidaţi-l fizic în rostogolirea de pe spate luându-i braţul şi întorcând copilul (trageţi braţul stâng la dreapta, dreptul la stânga). Aşezaţi o pătură făcută sul în spatele lui pentru a-l ajuta să-şi menţină poziţia iniţial.
  2. Aşezaţi copilul pe o parte în pătuţul său, vorbiţi-i sau sunaţi un clopoţel pentru a-i atrage atenţia. Staţi pe partea cealaltă a pătuţului astfel ca el să trebuiască să se întoarcă pentru a vă vedea. Ajutaţi-l dacă este necesar şi treptat reduceţi ajutorul pe măsură ce este capabil să facă mai mult el însuşi.
  3. Aşezaţi copilul într-o cameră cu ceilalţi membrii a familiei pentru a-l stimula să se întoarcă pe o parte pentru a vedea pe toată lumea.
  4. Învârtiţi o jucărie muzicală cu cheie şi puneţi-o foarte aproape de capul copilului, într-o parte, pentru a se întoarce ca să o poată vedea.

 

 

MOTOR 13

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SE ÎNTOARCE DE PE SPATE PE BURTĂ

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi copilul pe spate. Apucaţi-i un braţ şi un picior şi rostogoliţi-l uşor spre dv. Treptat reduceţi ajutorul .
  2. Aşezaţi copilul pe o parte. Aşezaţi o pernă în spatele copilului pentru ca să nu se rostogolească pe spate. Îndemnaţi-l să se întoarcă pe burtă. Împingeţi-l uşor cu perna pentru a se rostogoli complet.
  3. Treceţi un obiect încet peste capul său pentru a-l determina să se rostogolească după jucărie.
  4. Aşezaţi-vă într-o parte a copilului şi întindeţi-vă braţele spre el. Îndemnaţi-l prin cuvinte afectuoase, mângâiaţi-l pentru a se rostogoli spre dv.

 

 

MOTOR 14

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SE RIDICĂ ÎN POZIŢIA ŞEZÂND CÂND APUCĂ DEGETELE ADULTULUI

 

  • SUGESTII:
  1. Rezemaţi copilul într-o poziţie aproape şezând. Apucaţi mâinile copilului şi ajutaţi-l să se ridice în şezut. Treptat reduceţi sprijinul (perna).
  2. Aşezaţi copilul pe podea culcat pe spate. Puneţi-l să vă prindă de degetele mari. Apucaţi-i mâinile în mâinile dv. şi ridicaţi-l în poziţia şezând.
  3. Dacă este necesar, pot să lucreze două persoane, una în spatele copilului, care-i sprijină capul şi celălalt care-i apucă mâinile şi îl trage în poziţia şezând. Reduceţi treptat sprijinirea capului copilului.
  4. Culcaţi copilul în poala dv. cu capul pe genunchii dv. Ajutaţi-l să se ridice trăgându-l de mâini şi ridicaţi-vă încet genunchii spre piept.

 

 

MOTOR 15

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: ÎNTOARCE CAPUL NESTINGHERIT CÂND CORPUL ESTE SPRIJINIT

 

  • SUGESTII:
  1. Rezemaţi copilul în siguranţă într-un scaun special pentru copii mici sau pe o canapea dintr-un colţ. Mergeţi încoace şi încolo în faţa lui în timp ce-i vorbiţi sau folosiţi un clopoţel pentru a-l face atent.
  2. Aşezaţi copilul în camera în care dv. lucraţi (bucătăria, camera de zi). Vorbiţi-i, faceţi zgomot cu farfuriile, faceţi mişcări care-l determină să întoarcă capul spre dv.
  3. Aşezaţi copilul împreună cu familia la masă, într-un scaun înalt sau de copil mic. Răsplătiţi-l cu zâmbete şi vorbiţi-i pentru ca copilul să-şi întoarcă capul ca răspuns la diferiţi membrii ai familiei.
  4. Aşezaţi copilul într-un scaun de sugar sau rezemat………………………..

 

 

MOTOR 16

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: ÎŞI MENŢINE PENTRU 2 MINUTE POZIŢIA ŞEZÂND

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi perne în jurul copilului, pe părţi puneţi-le mai sus.
  2. Aşezaţi copilul într-un colţ pe o canapea sau pe un scaun sprijinit cu perne.
  3. Aşezaţi copilul într-un scaun înalt legat cu un ham nu prea strâns, pentru sprijin.
  4. Puneţi copilul între picioarele dv. şi aşezaţi-i mâinile să se sprijine de picioarele dv. Treptat îndepărtaţi-vă de copil astfel ca el să-şi menţină singur echilibrul cu mâinile şi dv. aplicaţi numai o presiune uşoară pe spatele său.
  5. Puneţi copilul să stea într-un scaun special de copil şi trageţi-l spre dv. prinzându-i mâinile. Sprijiniţi-l de umeri sau de cap dacă este necesar.
  6. Aranjaţi un unghi drept din placaj sau dintr-o cutie de carton, utilizând numai un colţ. Rotunjiţi marginile. Fixaţi copilul în cutie, aşezându-i un braţ peste marginea cutiei pentru a-şi menţine echilibrul.

 

 

MOTOR 17

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: DĂ JOS DIN MÂNĂ UN OBIECT PENTRU A SE ÎNTINDE DUPĂ ALTUL

 

  • SUGESTII:
  1. Daţi-i copilului câte o jucărie în fiecare mână. Apoi oferiţi-i altă jucărie preferată sau un aliment favorit. Faceţi-l să dea drumul obiectului dintr-o mână şi să apuce obiectul cel nou, dacă el nu o face singur. Îndemnaţi-l prin….. Spuneţi-i :”pune jos întâi cubul ca să poţi avea biscuitul”.
  2. Imobilizaţi-i un braţ punându-i-L fie sub bluză sau sub …. scaunul său înalt. Daţi-i un obiect în mâna liberă. Oferiţi-i o jucărie preferată astfel ca el să trebuiască să dea drumul din mână primului obiect.
  3. Ori de câte ori vedeţi copilul că dă drumul la un obiect pentru a ridica un altul, răsplătiţi-l cu zâmbete şi cu laude.

 

 

MOTOR 18

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: RIDICĂ ŞI LASĂ SĂ CADĂ UN OBIECT, INTENŢIONAT

 

  • SUGESTII:

MOTOR 19

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: STĂ ÎN PICIOARE CU SPRIJIN MAXIM

 

  • SUGESTII:
  1. Ţineţi copilul bine de talie şi săltaţi-l astfel ca să sprijine greutatea corpului pe picioare, perioade scurte de timp.
  2. Ţineţi copilul în picioare în faţa oglinzii. Lăudaţi-l . spuneţi-i că el stă singur în picioare.
  3. Ţineţi copilul în faţa unei mese joase cu jucării. Îndemnaţi-l să se joace în timp ce dv. îl sprijiniţi să stea în picioare.
  4. Aşezaţi copilul în poala dv. cu faţa spre dv. trageţi-l în sus pentru a se ridica în picioare. Flecataţi-I genunchii şi îndemnaţi-l să salte în sus şi în jos.

 

 

MOTOR 20

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SALTĂ ÎN SUS ŞI ÎN JOS FIIND SPRIJINIT SĂ STEA ÎN PICIOARE

 

  • SUGESTII:
  1. Folosiţi pantalonii de pânză de la un ţarc cu rotile pentru învăţarea mersului. Suspendaţi-l ca pe un leagăn în …. uşii cu corzi elastice rezistente, astfel ca picioarele lui să atingă podeaua. Ţineţi-l de subţiori. Ajutaţi-l în mişcarea de sărit ridicându-l şi lăsându-l în jos.
  2. Folosiţi un scrânciob. Mai întâi ajutaţi-l să pornească pentru ca el să prindă ritmul.
  3. Aşezaţi copilul pe genunchii dv. şi săltaţi-l în sus şi în jos.
  4. Ajutaţi-l să stea în picioare, ţinându-se de marginea …lui şi stimulaţi-l să sară sau să salte.

 

 

MOTOR 21

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: MERGE DE-A BUŞILEA PENTRU A LUA UN OBIECT DE LA O DISTANŢĂ EGALĂ CU LUNGIMEA CORPULUI LUI

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi copilul pe podea, mişcaţi-i înainte un braţ, apoi repetaţi această mişcare alternând braţele.
  2. Aşezaţi copilul pe jos. Aşezaţi o jucărie la câţiva cm de raza lui de acţiune. Atenţionaţi-l lovind uşor jucăria de podea şi vorbiţi-i. Recompensaţi copilul cu obiectul dacă este în stare să ajungă la el. Treptat creşteţi distanţa dintre copil şi jucărie.
  3. Aşezaţi copilul pe o bancă lungă si joasă, pe burtă. Ajutaţi-l să se deplaseze mişcându-i braţele ca pentru înot şi să se proptească cu ele în podea. Stimulaţi-l cu bomboane ca să se întindă. (folosiţi un cărucior – platformă cu rotile – pe care copilul să se deplaseze în acelaşi mod).
  4. Staţi în faţa copilului, prindeţi-i braţele de la umeri şi trageţi-l spre dv.
  5. Aşezaţi sub copil un prosop, prindeţi ambele capete ale prosopului aşa încât să-l ajutaţi să-şi ridice abdomenul de pe podea. Când începe să se sprijine independent, reduceţi ajutorul .

 

 

MOTOR 22

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: STĂ SPRIJINIT ÎN POZIŢIA ŞEZÂND

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi-vă pe podea cu copilul şezând intre picioarele dv. astfel ca el să se poată sprijini prin aşezarea mâinilor lui pe picioarele dv.
  2. Aşezaţi palmele copilului pe podea cu faţa în jos. În vreme ce el şade împingeţi-l în jos de umeri uşor.
  3. Aşezaţi în faţa copilului un obiect atractiv, aşa încât dorinţa de a şade să fie menţinută.
  4. Folosiţi perne în jurul lui pentru a amortiza căderea, dacă se răstoarnă. Aşezaţi-vă in faţa lui cu picioarele întinse, rostogoliţi mingea sau împingeţi o maşinuţă ……..

 

 

MOTOR 23

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: DIN POZIŢIA ŞEZÂND SE ÎNTOARCE ÎN POZIŢIA DE MERS “DE-A BUŞILEA”

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi copilul în poziţia şezând şi îndemnaţi-l să vină la dv. folosind jucării sau dulciuri care să-l tenteze.
  2. Ajutaţi copilul dându-i sprijin şi recompensaţi cea mai neînsemnată întoarcere (mişcare) a mâinilor sau corpului, care ar putea fi legată de trecerea la poziţia de târâre.
  3. Aşezaţi copilul pe pat, încet, înclinaţi-l uşor, împingându-l ca să ajungă în poziţia de mers de-a buşilea.
  4. Şezând pe podea, în faţa copilului, bateţi cu palmele în podea. Îndemnaţi-l să se aplece înainte, continuaţi să loviţi podeaua cu palmele pentru a-l determina şi pe el să pună palmele jos şi să se încline înainte.

 

 

MOTOR 24

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SE RIDICĂ DE PE BURTĂ ÎN POZIŢIA ŞEZÂND

 

  • SUGESTII:
  1. Când copilul stă întins pe burtă, rostogololiţi-l pe o parte, ridicaţi-i genunchii la piept, puneţi-l să împingă cu mâinile ca să se ridice în poziţia şezând. Lăudaţi-l in timp ce îl ajutaţi. Treptat reduceţi ajutorul .
  2. Puneţi copilul pe podea, pe burtă. Oferiţi-i o jucărie sau un biscuit şi apoi treptat mişcaţi-o intr-o parte şi ridicaţi-o, îndemnaţi-l să se întindă şi să-şi schimbe poziţia pentru a apuca obiectul. Recompensaţi-l pentru reuşită cu jucăria pe care i-aţi oferit-o.
  3. Folosiţi un obiect de care se poate agăţa pentru a se ridica în poziţia şezând.
  4. Arătaţi copilului cum să se sprijine de scaun sau de perete şi să se împingă în sus cu mâinile pentru a se ridica în şezut.

 

 

MOTOR 25

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: ŞADE FĂRĂ SĂ SE SPRIJINE CU MÂINILE

 

  • SUGESTII:
  1. Sprijiniţi spatele copilului cu braţul dv. în timp ce îl îndemnaţi să se joace cu o jucărie. Treptat reduceţi ajutorul.
  2. Puneţi copilul sa şadă, intre picioarele dv. şi să-şi sprijine mâinile pe picioarele dv. În timp ce devine mai sigur daţi-i o jucărie să se joace cu ea pentru a nu-şi folosi mâinile pentru sprijinit.
  3. Puneţi copilul să stea pe podea cu picioarele bine întinse şi depărtate, aşezaţi perne în jurul său pentru a sta în siguranţă. Încurajaţi-l vorbindu-i şi jucându-vă cu el.

 

 

MOTOR 26

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: ARUNCĂ OBIECTELE LA ÎNTÂMPLARE

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi-vă lângă copil şi daţi-i o minge. Apoi mutaţi-vă la câţiva paşi de el, întindeţi mâinile şi spuneţi-i “aruncă mingea”. Lăudaţi-i reuşita.
  2. Aşezaţi-vă braţele în jurul braţelor lui şi ajutaţi-l să arunce mingea sau orice jucărie şi lăudaţi-l .
  3. Aşezaţi-vă pe covor în faţa copilului. Spuneţi-i să vă arunce mingea. Lăudaţi-l indiferent de direcţia în care a aruncat mingea.
  4. Folosiţi jucării care fac zgomot când cad (clopoţei) pe care copilul să le arunce sau să arunce obiecte în apă ca să se stropească.

 

 

MOTOR 27

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: STÂND SPRIJINIT PE GENUNCHI ŞI MÂINI SE LEGĂNĂ ÎNAINTE ŞI ÎNAPOI

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi un prosop de plajă sub pieptul copilului , ţinându-l de margini şi ridicaţi-l astfel ca numai mâinile şi genunchii să atingă podeaua. Mişcaţi prosopul înainte şi înapoi să legănaţi copilul .
  2. Sprijiniţi copilul de şolduri şi mişcaţi-l înainte şi înapoi.
  3. Demonstraţi practic mişcarea de legănare înainte şi înapoi. Apoi ghidaţi-l fizic să execute mişcarea.
  4. Aşezaţi o pernă mare sub pieptul copilului. Pentru început îndrumaţi-l în legănarea înainte şi înapoi. Lăudaţi-l şi încurajaţi-l verbal: “leagănă-te, hai leagănă-te” sau : “hai înainte şi înapoi”.

 

 

MOTOR 28

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: ÎN POZIŢIA ŞEZÂND TRECE UN OBIECT DINTR-O MÂNA ÎN ALTA

 

  • SUGESTII:
  1. Luaţi obiecte viu colorate şi puneţi-l neţi câteva dintre acestea în apropierea copilului; îndemnaţi-l să le ridice.
  2. Daţi copilului un obiect şi îndemnaţi-l să ia cu aceeaşi mână altul. Arătaţi-i cum să mute primul obiect în cealaltă mână pentru apoi putea apuca cel de-al doilea obiect. Dacă ţine ambele obiecte într-o mână sau le ţine la piept cu o mână, atunci daţi-i şi un al treilea.
  3. Dacă copilul tinde să folosească mai mult o mână decât cealaltă atunci în mâna pe care o foloseşte mai puţin puneţi-l prăjitură. Încurajaţi-l pentru apoi muta prăjitura în mâna cealaltă (care este cel mai des folosită).

 

 

MOTOR 29

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: REŢINE ÎNTR-O MÂNĂ 2 CUBURI MICI (CU LATURA DE 2,5 CM)

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi copilul într-un loc de unde să nu poată lăsa uşor jos un obiect. Oferiţi-i obiecte mici până când ia în fiecare mână câte unul. Apoi oferiţi-i un obiect preferat astfel încât trebuie să mute obiectul luat iniţial într-una din mâini în cealaltă. Dacă este necesar ajutaţi-l să facă aceasta.
  2. Folosiţi cuburi mici de 2,5 cm. Oferiţi-le spunându-i “ţine cubul”.
  3. Aşezaţi-i două cuburi într-o mână. Îndemnaţi-l să le ţină. Dacă este necesar daţi-i ajutor fizic. Stimulaţi-l cu laude şi cuvinte : “ia un alt cub, acum ai 2 cuburi”.

 

 

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SE RIDICĂ SINGUR ÎN POZIŢIA “ÎN GENUNCHI”

 

  • SUGESTII:
  1. Puneţi copilul într-un ţarc de joacă, în genunchi şi puneţi-l să se prindă cu mâinile de gratii. Lăsaţi-l aşa până când se obişnuieşte cu această poziţie, sprijinându-l fizic şi făcându-l să se amuze cu o jucărie sau de o acţiune veselă.
  2. Puneţi copilul într-un ţarc de joacă să stea aproape de gratii în poziţia şezând. Ţineţi o jucărie suspendată, destul de sus pentru ca el să trebuiască să se prindă cu mâinile de gratii, să se ridice în genunchi ca să se întindă după jucărie. Îndrumaţi-l fizic să execute dacă e necesar.
  3. Puneţi jucării pe o măsuţă joasă astfel ca, dacă copilul stă în genunchi, să le poată ajunge cu uşurinţă, jucaţi-vă cu jucării pe masă pentru apoi-l încuraja să vină şi el să facă acelaşi lucru.

 

 

MOTOR 31

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SE RIDICĂ ÎN PICIOARE SPRIJINÂNDU-SE

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi jucării sau o bucăţică dintr-un aliment preferat pe un scaun sau o masă joasă. Asiguraţi-vă că vă urmăreşte în timp ce faceţi aceasta. Când copilul se ridică singur să şi le ia, lăudaţi-l si lăsaţi-l să-şi ia jucăria sau mâncarea.
  2. Ajutaţi copilul fizic trăgându-l în sus să se ridice şi puneţi-l mâinile pe balustrada ţarcului sau pe marginea patului: daţi-i apoi o bucăţică dintr-un aliment preferat. Puneţi nişte pense mari sau asiguraţi-i un sprijin pentru mâini în timp ce se ridică în picioare.
  3. Faceţi zgomot cu o jucărie balansând-o deasupra copilului când aceasta stă în ţarcul său, în aşa fel încât el să o poată atinge dacă se ridică în picioare ţinându-se de marginea ţarcului.
  4. Aşezaţi copilul în aşa fel încât să se sprijine pe un genunchi şi cu talpa celuilalt picior pe podea, spuneţi-i să se ridice ţinându-se cu mâinile de , marginea ţarcului sau scaunului şi să împingă cu piciorul aşezat pe podea. Ajutaţi-l împingându-l de şezut.

 

 

MOTOR 32

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: FOLOSEŞTE PENSĂ DIGITALĂ PENTRU A RIDICA UN OBIECT

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi bucăţile mici de mâncare (de exemplu: biscuit) pe o tavă, în faţa copilului. Arătaţi-i cum să apuce cu degetul mare şi arătătorul. Demonstraţi-i dv. aşezându-i degetul mare şi arătătorul şi dirijaţi-l dv., dacă este necesar.
  2. Folosiţi stafide, bucăţi de rahat şi lăsaţi-l să le mănânce după ce le adună, una câte una, drept recompensă. Folosiţi mărgele mici şi puneţi-l să le ridice de pe masă şi apoi să vi le dea.
  3. Dacă copilul continuă să apuce cu toată mâna, imobilizaţi, legându-i celelalte 3 degete. Indicaţi-i întotdeauna “ridică” şi recompensaţi-l pentru îndeplinire.

 

 

 

MOTOR 33

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SE TÂREŞTE (MERGE DE-A BUŞILEA)

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi copilul pe o bancă joasă şi îngustă cu abdomenul lipit de ea. Ajutaţi-l să se deplaseze pe bancă, mişcându-i braţele ca pentru înot şi împingând cu mâinile în podea. Aşezaţi o jucărie în faţa lui ca să meargă spre ea (folosiţi un cărucior – planşetă cu rotile cu care copilul să se deplaseze prin împingere în mâini).
  2. Aşezaţi copilul pe podea. Puneţi o jucărie sau bucăţică de mâncare la câţiva cm. de el pentru a se întinde după ea. Faceţi-l atent lovind jucăria de podea şi vorbiţi-i. Dacă este în stare să ajungă la ea, oferiţi-i-o drept răsplată. Treptat creşteţi distanţa dintre copil şi jucărie.
  3. Aşezaţi copilul pe un prosop mare de plajă, ţinând marginile prosopului. Ridicaţi-l cu prosop, astfel încât mâinile şi genunchii să atingă podeaua. Împingeţi-l încet înainte (târâţi-l) de-a lungul podelei şi lăudaţi-l dacă merge.
  4. În timp ce el stă în poziţie de târâre, trageţi-l înapoi de un picior, apoi daţi-i drumul. El va face o mişcare automată de a împinge înainte piciorul pe care dv. i l-aţi tras înapoi. Faceţi acelaşi lucru cu fiecare picior. Treptat trageţi-l de picior mai uşor şi reduceţi ajutorul pe care i-l daţi la simpla apucare a piciorului.
  5. Ajutaţi-vă de două persoane ca să realizaţi mişcarea de târâre. O persoană îi mişcă braţele şi cealaltă îi mişcă picioarele, alternativ. Copilul să fie pus să se târască spre ceva anume ca această activitate să aibă un scop pentru el. De exemplu spuneţi-i: “hai să-l găsim pe tata”.

 

 

MOTOR 34

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: APUCĂ CU O MÂNĂ, DIN POZIŢIA TÂRÂRE

 

  • SUGESTII:
  1. În timp ce copilul stă în poziţie e de târâre îndemnaţi-l să întindă mâna după jucărie. Răsplătiţi-l verbal, sau cu o jucărie sau dulciuri, pentru orice încercare de a se întinde.
  2. Aşezaţi-i o jucărie aproape de mâna sa, astfel încât el va trebui să facă numai o mişcare  uşoară a mâinii. Treptat mutaţi jucăria ceva mai de parte de el pentru a se întinde mai mult.
  3. Agăţaţi o jucărie de o baghetă sau beţişor şi mişcaţi-o în faţa copilului , astfel ca el să o poată apuca din poziţia de târâre.
  4. Când copilul se târeşte, trageţi o jucărie legată de o sfoară în faţa lui la o distanţă acceptabilă, s-o poată prinde. Spuneţi-i : “ia maşinuţa” etc. Recompensaţi-l când întinde mâna după ea.
  5. Când este în poziţie de târâre, oferiţi-i bucăţele mici de mâncare pe acre să le poată mânca singur cu mâna.

 

 

MOTOR 35

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: STĂ ÎN PICIOARE CU SPRIJIN MINIM

 

  • SUGESTII:
  1. Puneţi copilul în picioare într-o parte a pătuţului sau ţarcului şi aşezaţi-i mâinile pe bară. Ajutaţi-l să-şi ţină mâinile acolo, punându-vă mâinile dv. peste ale lui.
  2. Daţi-i degetele dv. să vă apuce şi apoi ridicaţi-l în picioare, lăudaţi-l şi vorbiţi-i în aceste timp.
  3. Aşezaţi-vă mâinile dv. sub braţele lui în timp ce el se ţine de gratiile patului. Treptat retrageţi-vă mâinile pentru a se sprijinii singur .
  4. Aşezaţi o bară transversală la uşa de la intrare pentru a se putea sprijini să stea în picioare şi să privească afară.
  5. Treceţi un prosop sau o coardă sub braţele copilului. Sprijiniţi-l să stea ţinând capetele prosopului în spatele lui. Treptat reduceţi sprijinul.
  6. După ce copilul se ridică singur în picioare lângă un scaun sau pat, aşezaţi-vă pe podea lângă el şi ţineţi o jucărie destul de aproape de el, ca să trebuiască să-şi ia mâna de pe scaun ca s-o întindă după jucărie.
  7. Puneţi jucării preferate de copil pe divan, îndemnaţi-l să stea în picioare şi să se joace cu ele sprijinându-se de divan.
  8. Agăţaţi pantalonul de pânză de la ţarcul cu roţi pentru învăţarea mersului, în cadrul uşii, la o înălţime potrivită ca picioarele copilului să se sprijine ferm pe podea; când oboseşte , să se poată aşeza fără să cadă. Încurajaţi-l cu laude şi zâmbete.

 

 

MOTOR 36

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: LINGE MÂNCAREA DIN GURII (CÂND SE MURDĂREŞTE)

 

  • SUGESTII:
  1. Murdăriţi-l cu mâncare în jurul gurii (gem, unt, miere). Demonstraţi-i mişcarea pe care trebuie s-o facă cu limba. Îndemnaţi-l să-şi ia hrana de pe buze.
  2. Folosiţi o bomboană pe băţ şi după ce copilul o gustă plimbaţi-i în jurul gurii pentru ca copilul s-o urmărească cu limba.
  3. Puneţi o mică fărâmitură dintr-un aliment plăcut la gust, pe buza de sus a copilului. Îndemnaţi-l s-o lingă cu vârful limbii. Repetaţi aşezând hrana la colţul gurii. Lăsaţi-l să se uite în oglindă şi să lingă resturile de aliment.
  4. Aşezaţi un aliment dulce pe vârful degetului dv. şi după ce-l puneţi pe vârful limbii, lăsaţi o urmă şi în jurul gurii şi spuneţi-i : “este bună, papă”.

 

 

MOTOR 37

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: STĂ SINGUR ÎN PICIOARE 1 MINUT

 

  • SUGESTII:
  1. Ridicaţi copilul să stea în picioare şi puneţi-i mâinile să se sprijine de o mobilă stabilă (fixă). Vorbiţi-i şi zâmbiţi-i în timp ce faceţi asta. Treptat retrageţi sprijinul, oferiţi-i jucării pentru a le lua şi pentru a da drumul obiectului de care se sprijină.
  2. În timp ce stă sprijinit daţi-i o jucărie, o oglindă mică în care să se privească pentru a-i capta atenţia în timp ce stă în picioare.
  3. Lăudaţi-l pentru succese şi daţi-i o mică prăjitură pentru creşterea duratei de timp în care stă în picioare.
  4. Daţi-i în fiecare mână să ţină ceva (ex. cuburi mici) pentru a-şi menţine echilibrul.
  5. Ridicaţi copilul în picioare şi puneţi-l cu spatele la perete pentru a se sprijini.

 

 

 

MOTOR 38

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SCOATE OBIECTE DINTR-UN RECIPIENT, PRIN RĂSTURNARE

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi o cană şi câteva cuburi pe o tavă. Puneţi dv. cuburile în cană şi apoi răsturnaţi-le încet pe tavă. Cereţi-i copilului să vă imite. Dirijaţi-i mâna dacă este necesar şi lăudaţi-l în timp ce-l ajutaţi să îndeplinească sarcina.
  2. Puneţi drajeuri mici într-o cană pentru ca el să le scoată şi să le mănânce (sau pufuleţi).
  3. Puneţi stafide într-un recipient cu orificiul strâmt şi arătaţi-i cum să le scoată prin răsturnare.
  4. Spuneţi-i : “în cană”, arătând în cană “scoate afară” arătând la masă sau la tavă.
  5. Lăudaţi succesul prin îmbrăţişări, laude.

 

 

MOTOR 39

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: ÎNTOARCE PAGINILE UNEI CĂRŢI, MAI MULTE O DATĂ

 

  • SUGESTII:
  1. Citiţi-i poveşti simple şi arătaţi-i cum se întorc paginile în timp ce citiţi povestea. Ajutaţi-l să întoarcă paginile, conducându-i mâna. Treptat , puneţi-l pe el să vă ajute să întoarceţi paginile.
  2. Daţi-i reviste sau cărţi vechi să se joace cu ele, sau cărţi confecţionate din plastic.
  3. Lipiţi pe paginile unei cărţi bomboane sau pufuleţi şi arătaţi-i când faceţi acest lucru. Apoi daţi-i cartea şi lăsaţi-l să descopere
  4. Întrebuinţaţi o carte preferată de copil şi rugaţi-l să caute o imagine anumită, pe care o poate recunoaşte. Lăudaţi-l pentru întoarcerea paginilor.

 

 

 

MOTOR 40

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: IA MÂNCAREA CU LINGURIŢA

 

  • SUGESTII:
  1. Într-o cutie cu nisip, demonstraţi luatul cu lingura sau lopăţica. Ajutaţi-l să apuce lopăţica şi ghidaţi-l pentru mişcarea de încărcare cu nisip.
  2. Folosiţi o lingură care este uşor de apucat. Ajutaţi-l ghidându-i lingura în farfuria cu mâncare (piure de cartofi, etc.)
  3. Puneţi într-un recipient fasole sau paste făinoase nefierte. Îndemnaţi-l să le ia cu o lingură mare sau cu o cană gradată.
  4. Puneţi fasolea negătită într-un recipient. Îndemnaţi copilul să o ia cu lingura şi s-o pună într-un camion de jucărie.

 

 

MOTOR 41

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: PUNE OBIECTE MICI ÎNTR-UN RECIPIENT

 

  • SUGESTII:
  1. Folosiţi o cană de plastic şi cuburi mici (2,5 cm). Aşezaţi cana şi cuburile în faţa copilului. Luaţi dv. un cub şi băgaţi-l în cană apoi daţi copilului un alt cub şi spuneţi-i : “pune-l şi tu în cană”.
  2. Luaţi mâna copilului şi ajutaţi-l să apuce un cub, apoi ajutaţi-l să-l bage în cană, repetând de câteva ori. Lăudaţi-l.
  3. Daţi copilului un cub, înclinaţi cana spre el, arătaţi spre cană şi spuneţi-i : “pune-l înăuntru”.
  4. Pentru a păstra interesul copilului schimbaţi obiectele şi recipientul folosind diferite obiecte (nasturi, ghinde, pietricele, stafide).
  5. Folosiţi obiecte care fac zgomot când cad în recipient. Sunetul obiectului la cădere va fi o întărire pentru copil. După ce copilul a băgat obiectul în recipient, ajutaţi-l să agite vasul pentru a auzi cum sună.

 

 

MOTOR 42

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: SE AŞEAZĂ SINGUR ÎN POZIŢIA ŞEZÂND DIN POZIŢIA ÎN PICIOARE

 

  • SUGESTII:
  1. Ajutaţi-l să-şi îndoaie genunchii pentru a se aşeza pe vine şi mutaţi-i mâinile mai jos pe gratiile pătuţului; apoi ajutaţi-l fizic să se aşeze şi lăudaţi-l în timp ce faceţi aceste mişcări.
  2. Înainte de a-l ajuta să se aşeze, puneţi o jucărie sau un aliment preferat în pătuţ, pe podea sau în ţarcul de joacă. Asiguraţi-vă că el vede jucăria.
  3. Dirijaţi copilul pentru îndoirea genunchilor ca să stea pe vine, folosind 2 persoane, una aşezată în spatele lui ţinându-i şoldurile, cealaltă aşezată în faţa lui, pentru a-i sprijini genunchii.
  4. Staţi în faţa copilului şi ţineţi-i mâinile. Puneţi un alt membru al familiei să stea în spatele copilului. Împreună ajutaţi-l să se aşeze din poziţia în picioare. Persoana care stă în spatele copilului îi poate atinge genunchii pe la spate pentru a-l ajuta la începutul mişcării.

 

 

MOTOR 43

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: BATE DIN PALME

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi-i mâinile între ale dv. şi bateţi din palme împreună în timp ce-i spuneţi : “facem turtuliţe” sau “bravo – bravo”. Lăudaţi-l în timp ce faceţi asta.
  2. Reduceţi presiunea de pe mâinile copilului când îl simţiţi că execută mai mult singur .
  3. Spuneţi-i : “facem turtuliţe” în timp ce bateţi din palme. Îndemnaţi-l să facă şi el la fel. Lăudaţi-l şi răsplătiţi-l prin zâmbete, bucuraţi-vă.
  4. Aşezaţi copilul pe genunchii dv. îmbrăţişaţi-l şi foarte uşor prindeţi-i încheieturile mâinilor şi bateţi împreună din palme. Opriţi, îmbrăţişaţi-l, apoi repetaţi.
  5. Bateţi din palme când copilul face ceva care vă mulţumeşte. Îndemnaţi-l să bată şi el din palme.

 

 

MOTOR 44

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: MERGE CU SPRIJIN MINIM

 

  • SUGESTII:
  1. Sprijiniţi copilul de umeri din spate. O uşoară presiune pe umeri îl va ajuta să-şi mişte picioarele, alternându-le.
  2. Puneţi copilul să ducă diferite obiecte (jucării, cuburi etc.). Sprijiniţi-l de sub braţe. Treptat reduceţi ajutorul. Jucaţi un joc de mers, ducând obiecte la alte persoane din casă. Lăudaţi-l şi recompensaţi-l.
  3. Dacă este necesar pentru a-i sprijini şoldurile şi umerii ajutaţi-vă de încă o persoană.
  4. Copilul merge apucând mâna persoanei care-l ajută. Reduceţi la apucarea unui singur deget.
  5. Copilul merge ţinându-se de o sfoară sau de un prosop. Micşoraţi treptat presiunea pe sfoară.
  6. Puneţi copilul să stea în picioare în ţarc ţinându-se cu mâinile de gratii. Oferiţi-i un obiect, astfel încât să trebuiască să facă câţiva paşi pentru a-l lua, ţinându-se de gratii. Treptat creşteţi distanţa dintre copil şi obiect.
  7. Îndemnaţi copilul să împingă un cărucior de păpuşă pentru a exersa mersul cu sprijin.

 

 

MOTOR 45

 

  • VÂRSTA: 0 – 1 AN
  • TITLU: FACE CÂŢIVA PAŞI FĂRĂ AJUTOR

 

  • SUGESTII:
  1. Staţi în picioare în faţa copilului prinzându-i mâinile în ale dv. Trageţi-l uşor înainte. Treptat lăsaţi-l să meargă singur. Lăudaţi-l şi recompensaţi-l.
  2. Două persoane să stea pe scăunele mici, orientate cu spatele unul la celălalt la aproximativ 65 cm. Puneţi copilul să stea între scaune şi să se sprijine de unul. Una dintre persoane să-l strige pe nume, să întindă mâna şi dacă el vine să-i dea o jucărie sau ceva dulce. Treptat măriţi distanţa între scaune.
  3. Puneţi copilul în picioare la câţiva paşi de un obiect dorit, treptat reduceţi sprijinul pe măsură ce el se deplasează spre obiect.
  4. Daţi-i copilului să ţină ceva în mână sau puneţi-l să se ţină de propria lui îmbrăcăminte. Aceasta poate să-l ajute să-şi menţină echilibrul.

 

 

MOTOR 46

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: URCĂ PE SCĂRI DE-A BUŞILEA

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi copilul cu mâinile şi genunchii pe scară. Puneţi ceva care i-ar plăcea pe treapta următoare. Îndemnaţi-l să ia obiectul.
  2. Aşezaţi copilul în aceeaşi poziţie şi ajutaţi-l fizic să urce treptele. Susţineţi-i şi mişcaţi-i mâinile şi genunchii. Lăudaţi cel mai mic efort făcut de copil.
  3. Începeţi cu 2 trepte pentru ca copilul să târască. Aşezaţi o jucărie pe treapta a II-a şi dacă este necesar ajutaţi-l să o ia. Reduceţi ajutorul şi treptat creşteţi numărul de trepte pe care să se târască ca să-şi ia jucăria plasată pe una din trepte.
  4. Staţi pe ultima treaptă a scărilor şi chemaţi copilul îndemnându-l să vină la dv. puneţi o altă persoană care să stea în spatele copilului, în caz că alunecă sau cade.
  5. Puneţi câteva perne mari pe podea şi îndemnaţi copilul să urce pe ele.
  6. Folosiţi un scăunel sau o cutie şi sprijiniţi-l de perete. Îndemnaţi copilul să urce pe el şi apoi încercaţi să-l puneţi să urce pe scară.

 

 

MOTOR 47

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: SE RIDICĂ ÎN PICIOARE DIN POZIŢIA ŞEZÂND

 

  • SUGESTII:
  1. Când copilul stă pe podea atârnaţi o jucărie deasupra capului său pentru a-l încuraja să se ridice în picioare şi să se întindă spre jucărie. Când se ridică după jucărie, daţi-o.
  2. Întindeţi o mână spre el şi ajutaţi-l să se ridice apoi lăudaţi-l şi daţi-i o bomboană.
  3. Reduceţi din ajutor şi lăsaţi-l pe el să facă mai mult din mişcarea necesară pentru a se ridica în picioare.
  4. Folosiţi un scaun. Folosiţi treptat scaune mai joase.
  5. Puneţi copilul să stea pe prima treaptă a scării şi îndemnaţi-l să se ridice în picioare sprijinându-se de mâna dv. sau balustradă.
  6. Puneţi copilul să stea pe un scăunel mic sau o cutie şi aşezaţi-i în faţă un scaun rezistent de care să se poată sprijini pentru a se ridica în picioare.

 

 

MOTOR 48

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: ROSTOGOLEŞTE MINGEA IMITÂND ADULTUL

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi-vă faţă în faţă cu copilul, jos. Depărtaţi picioarele copilului. Deasemenea depărtaţi şi picioarele dv. Staţi la o distanţă aprox. de 60 – 70 cm de copil şi rostogoliţi mingea spre el. Aşezaţi-i mâinile pe minge şi ajutaţi-l s-o rostogolească înapoi spre dv. Răsplătiţi-i prin laude toate progresele.
  2. Staţi în spatele copilului. Luaţi-i mâinile şi ajutaţi-l să ţină mingea. Ajutaţi-l s-o rostogolească pe podea spre altă persoană. Reduceţi ajutorul pe care i-l daţi pe măsură ce dobândeşte îndemânare.
  3. Rostogoliţi mingea spre o ţintă fixată la o distanţă de 1- 1,5 m.
  4. Aşezaţi copilul în faţa oglinzii. Poate să încerce să rostogolească mingea spre imaginea sa.
  5. Folosiţi ca ţinte de popice cutii goale (spray), sticle de plastic. Rostogoliţi mingea spre ele, lovindu-le ca să cadă.
  6. Folosiţi mingi de diferite mărimi şi texturi, sau care produc sunete pentru a-i menţine interesul.

 

 

MOTOR 49

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: SE URCĂ PE UN SCAUN PENTRU ADULŢI, SE ÎNTOARCE ŞI SE AŞEAZĂ PE EL

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi copilul în faţa unui scaun tapiţat, cu mâinile pe scaun. Ajutaţi-l să-şi ridice un genunchi pe scaun şi împingeţi-l ca să se ridice. Întoarceţi-l dacă este necesar. Treptat reduceţi ajutorul fizic.
  2. Aşezaţi-vă pe un scaun. Îndemnaţi-l să se urce şi să stea cu dv.; daţi-i ajutor fizic dacă este necesar.
  3. Folosiţi scaune ceva mai joase la început.
  4. Ajutaţi-l să se apuce de un braţ al fotoliului pentru a se sprijini când se ridică dacă este necesar.
  5. Folosiţi un scaun de bucătărie care are bare transversale la spetează. Îndemnaţi-l să se aplece peste scaun (să se întindă) pentru a se prinde de o bară ca să se ţină când se urcă.

 

 

MOTOR 50

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: AŞEAZĂ 4 INELE PE UN SUPORT VERTICAL

 

  • SUGESTII:
  1. Folosiţi inele colorate de lemn sau plastic şi un suport vertical (tijă groasă). Lăsaţi copilul să exploreze inelele şi tija, apoi luaţi un inel şi puneţi-l pe suport. Daţi-i copilului un inel şi ghidaţi-i mâna spre suport. Ajutaţi-l să-l pună pe el dacă este necesar. Lăudaţi copilul indiferent de cât ajutor i-aţi dat.
  2. Pe măsură ce copilul devine mai îndemânatic reduceţi ajutorul dat.
  3. Daţi un inel copilului. Daţi-i instrucţiuni: “pune-l” şi indicaţi-i vârful suportului. Lăudaţi succesul când aşează un inel fără ajutorul dv. fizic şi verbal; mai daţi-i inele şi lăudaţi-i succesele.
  4. Folosiţi inele din metal şi o tijă groasă pe un suport rezistent cu baza din lemn. Aceasta permite copilului mai mult spaţiu în care să lucreze şi să reuşească mai uşor să aşeze inelele.

 

 

MOTOR 51

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: SCOATE DIN PLANŞETA CU ORIFICII PIESE CILINDRICE CU DIAMETRUL DE 2,5 CM

 

  • SUGESTII:
  1. Scoateţi o pisă de pe suport. Rugaţi-l pe copil să facă să facă acelaşi lucru. Spuneţi-i “dă-mi piesa”. Dacă nu vă dă, întindeţi dv. mâna, ajutaţi-l să scoată pisa de pe suport.
  2. Puneţi o singură piesă pe suport, îndemnaţi copilul să o scoată. Pentru a-i da o motivaţie, aşezaţi în orificiul de pe suport ceva vesel şi atrăgător (abţibild) astfel ca el să trebuiască să scoată piesa de pe suport pentru a vedea abţibildul.

 

 

MOTOR 52

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: PUNE PIESE CILINDRICE ÎN PLANŞETA CU ORIFICII (CU DIAMETRUL DE 2,5 CM)

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi în faţa copilului o planşetă cu orificii şi piese cilindrice. Aşezaţi o pisă pe suport. Spuneţi copilului să facă la fel. Spuneţi-i: “pune piesa la locul ei”. Lăudaţi-l când execută.
  2. Ghidaţi-i mâna copilului ca să aşeze piesa. Lăudaţi-l când reuşeşte.
  3. Pe măsură ce copilul capătă îndemânare reduceţi ajutorul şi continuaţi să-i lăudaţi reuşita.
  4. Începeţi cu piese cilindrice cu diametrul de 2,5 cm. Treptat folosiţi piese mai subţiri pe măsură ce câştigă îndemânare în activitate.
  5. Întrebuinţaţi un container mic din plastic (pahar), decupaţi un orificiu puţin mai larg decât dimensiunea pieselor cilindrice cu care exersaţi, în capac, introduceţi prin orificiul făcut piesa. Zgomotul pe care-l face la cădere va fi un stimulent; când el poate pune piesa în container încercaţi şi cu planşeta cu orificii.

 

 

MOTOR 53

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: FACE UN TURN DIN 3 CUBURI

 

  • SUGESTII:
  1. Puneţi pe masă 6 cuburi mici. Din 3 construiţi un turn. În timp ce aşezaţi cuburile spuneţi copilului să vă imite aşezând unul câte unul 1 cub deasupra altuia, mai degrabă decât să-i cereţi să pună el toate 3 cuburile unul peste altul. Lăudaţi-l după fiecare plasare corectă.
  2. Arătaţi-i unde să pună fiecare cub, spunându-i “pune-l aici” înlocuind ajutorul fizic cu instrucţiunile verbale.
  3. Luaţi mâna copilului şi ajutaţi-l să pună un cub deasupra altui cub. Lăudaţi-l şi treptat reduceţi ajutorul fizic.
  4. La început folosiţi cuburi mari, reducând treptat mărimea.
  5. Începeţi cu un cub mare ca bază (6 cm). Daţi copilului un cub mai mic să-l pună deasupra (4 cm). Al treilea cub trebuie să fie puţin mai mic decât al doilea. (2-3 cm).

 

 

MOTOR 54

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: TRASEAZĂ LINII

 

  • SUGESTII:
  1. Folosiţi hârtie şi creioane, cretă colorată. Fixaţi coala de hârtie pe masă ca să nu trebuiască s-o ţină copilul. Spuneţi copilului să facă un semn ca al dv. Un semn poate fi o linie orizontală sau verticală. Nu este nevoie ca linia lui să fie identică cu a dv. Lăudaţi orice încercare.
  2. Faceţi linii mari acoperind întreaga filă, faceţi-l repede pentru a încuraja imitaţia. După ce aţi desenat o linie, daţi copilului creionul şi luaţi-i mâna ajutându-l să facă o linie. Faceţi acest lucru de câteva ori, lăudând fiecare încercare şi reduceţi ajutorul pe măsură ce el devine mai îndemânatic.
  3. Exersaţi pe hârtie folosind degetul dv. în loc de cretă pentru a trasa o linie. Puneţi copilul să imite mişcarea şi apoi daţi-i creta.
  4. Dacă foaia de hârtie întrebuinţată nu este suficient de mare pentru copil începeţi cu un ziar. Treptat reduceţi dimensiunile hârtiei pe care exersează. Un creion cu pâslă ar putea stimula copilul să încerce.
  5. Cretă, tablă, tăbliţă magică cu hârtie cerată, creioane groase cu pâslă, vopsele colorate, ruj de buze ar putea stimula copilul în dorinţa de a desena.
  6. Prindeţi o coală de hârtie pe perete sau pe frigider în faţa copilului astfel ca el să poată desena pe ea stând în picioare.
  7. Folosiţi creioane moi şi groase, care pot fi apucate uşor de copil (apucare palmară).
  8. Folosiţi vopsele colorate sau cremă de ras şi exersaţi trasarea de linii cu ajutorul degetelor, pe masă.

 

 

MOTOR 55

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: MERGE INDEPENDENT

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi copilul în picioare sprijinit cu spatele de perete, cu faţa la dv. Pregătiţi o jucărie sau o bomboană. Aşezaţi-vă la aprox. 1 mână de copil şi fiţi gata să-l prindeţi dacă este necesar. Chemaţi-l să vină la dv. oferindu-i bomboana.
  2. Daţi-i un cărucior de păpuşi cu mânerul mai jos, coborât, (sau o cutie de carton) pe care să-l poată împinge. Aceasta va fi un suport în exerciţiul de mers independent. Acelaşi fel de exerciţiu va fi făcut prin împingerea unui scăunel de-a lungul podelei.
  3. Aşezaţi două scăunele la aprox. 70 cm. unul de altul şi aşezaţi copilul între ele. Unul din părţi, fratele sau sora, se aşează fiecare pe câte un scaun. Îndemnaţi copilul să se mişte de la un scaun la altul şi folosiţi diferite recompense (pufuleţi, dulciuri – oferite de fiecare persoană). Treptat creşteţi distanţa între scaune. Lăudaţi copilul pentru fiecare progres.

 

 

MOTOR 56

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: COBOARĂ SCĂRILE DE-A BUŞILEA, PUNÂND MAI ÎNTÂI PICIOARELE

 

  • SUGESTII:
  1. Puneţi copilul la baza scărilor. Lăsaţi-l să vă privească, când coborâţi câteva trepte de-a buşilea scoţând sunete de bucurie (ai, ai) în timp ce coborâţi.
  2. Puneţi copilul pe ultima treaptă de la baza scării. Aşezaţi-vă mâinile pe talia lui şi ajutaţi-l să coboare de-a buşilea dându-i ajutorul necesar fizic şi verbal.
  3. Repetaţi dându-i de fiecare dată cât mai puţin ajutor şi treptat măriţi numărul de trepte pe care să le coboare.
  4. Şedeţi în partea de jos a scărilor, chemaţi copilul să coboare la dv.
  5. Puneţi copilul în vârful scării. Aşezaţi-vă două trepte mai jos decât copilul , în timp ce vine spre dv. coborâţi pe trepte chiar în faţa copilului. Când copilul ajunge la baza scării, lăudaţi-l şi îmbrăţişaţi-l.
  6. Pentru început întrebuinţaţi o scară cu număr mic de trepte sau echipament adecvat construit în acest scop.

 

 

MOTOR 57

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: SE AŞEAZĂ SINGUR ÎNTR-UN SCAUN PENTRU COPIL

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi un scaun înalt (de adult) lângă un scaun mic pentru copil. Aşezaţi-vă încet pe scaunul mare arătând spre scaunul mic, spunându-i copilului să se aşeze, imitându-vă.
  2. Puneţi copilul în picioare lângă scaunul lui şi apăsaţi-l pe umeri să se lase în jos şi să se aşeze pe scăunel. Lăudaţi-l.
  3. Puneţi-l în picioare, cu spatele către scaunul lui. Lăsaţi-l şi vedeţi dacă se aşează. Aşezaţi-i mâinile de o parte şi de alta pe scăunel în timp ce stă pe el. Lăudaţi succesele.
  4. Puneţi copilul în faţa scaunului, arătaţi-i cum să-şi pună mâinile de-o parte şi de alta şi să le întindă înapoi încât să atingă scaunul cu mâinile înainte de a se aşeza.

 

 

MOTOR 58

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: SE AŞEAZĂ PE VINE ŞI SE RIDICĂ DIN ACEASTĂ POZIŢIE ÎN PICIOARE

 

  • SUGESTII:
  1. Jucaţi cu copilul jocuri (cu mingea, cules de obiecte mici de pe jos etc.) care îl solicită să ridice obiecte de jos, pentru a putea continua să se joace cu ele.
  2. Puneţi copilul să –şi ridice jucăriile şi să le strângă.
  3. Aşezaţi câteva dintre jucăriile lui preferate într-un loc în care trebuie să se aplece şi să le ridice pentru a le lua.
  4. Puneţi-l să vă imite – acum suntem mici – (când staţi pe vine) şi – acum suntem înalţi – (când vă ridicaţi).
  5. Prindeţi-i mâinile ca să-l sprijiniţi când el se lasă în jos ca să se aşeze pe vine.

 

 

MOTOR 59

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: ÎN TIMP CE MERGE, ÎMPINGE SAU TRAGE O JUCĂRIE DUPĂ EL

 

  • SUGESTII:
  1. Puneţi-i la dispoziţie un cărucior pentru păpuşă ca să-l poată împinge copilul. Acelaşi exerciţiu se poate face împingând un scăunel pe podea sau o cutie de carton.
  2. Folosiţi o jucărie muzicală, care face zgomot sau care se mişcă când este trasă au împinsă.
  3. Aşezaţi-i sfoara sau mânerul de la jucărie în mâna sa. Comandaţi-i să meargă spre cineva şi să-i arate cum trage el jucăria.
  4. Ţineţi-l de mână în timp ce el trage jucăria.
  5. Faceţi un “tren“ din cutii de pantofi sau recipiente din plastic legate cu sfoară între ele, în care copilul să ………………………………………………… .

 

 

MOTOR 60

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: SE DĂ DIN BALANSOAR

 

  • SUGESTII:
  1. Puneţi copilul într-un balansoar. Începeţi să-l legănaţi.
  2. Puneţi copilul să şadă în faţa dv. Staţi pe podea în aşa fel ca spatele lui să se sprijine pe pieptul dv. Arătaţi-i mişcarea de legănare legănându-vă înainte şi înapoi.
  3. Aşezaţi copilul cu faţa la dv., pe podea. Apucaţi-l de mâini şi spuneţi-i : “hai să vâslim în barcă”. Trageţi-l uşor spre dv. şi apoi împingeţi spre el.
  4. Aşezaţi copilul într-un balansoar sau pe un cal de lemn. Dacă utilizaţi un cal de lemn asiguraţi-vă că mâinile copilului sunt puse pe bară sau mânere. Faceţi o mişcare uşoară de legănare. Dacă copilul începe să plângă opriţi-l şi aşezaţi o jucărie sau o păpuşă pe scaunul balansoarului, iar copilul să privească cum se leagănă păpuşa în timp ce el împinge şi apoi încercaţi să puneţi din nou copilul.
  5. Determinaţi-l să urce singur pe scaunul balansoarului sau pe cal, la nevoie folosiţi un scăunel drept scară.
  6. La început aşezaţi-l pe un căluţ mic pentru ca picioarele să atingă podeaua. Arătaţi-i cum să împingă braţele şi picioarele pentru a realiza mişcarea de legănare.
  7. Puteţi lega de balansoar jucării care fac zgomot în timpul legănării (sau folosiţi unul care prin legănare produce sunete muzicale).

 

 

MOTOR 61

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: URCĂ SCĂRILE CU AJUTOR

 

  • SUGESTII:
  1. Exersaţi urcatul pe scări ţinând copilul de mână. Lăudaţi-l şi încurajaţi-l.
  2. Începeţi cu ultimele 2 trepte de la o scară. O mână a copilului puneţi-o pe balustrada scării şi de cealaltă ţineţi-l dv. În timp ce urcaţi scara, trageţi uşor copilul pentru a-l îndemna să urce. Lăudaţi-l când reuşeşte.
  3. Puneţi-i câte o bomboană pe fiecare treaptă. Copilul va urca scara ajutându-se de balustradă şi de mâna dv. pentru sprijin. De fiecare dată când urcă o treaptă poate obţine o bomboană.
  4. Mişcaţi-i piciorul în sus şi în jos ca pentru marş, apoi puneţi-l câte un picior pe treaptă. Puneţi-vă mâna înapoia genunchiului lui şi ridicaţi-i piciorul pe treapta următoare. Lăudaţi-l şi răsplătiţi-l pentru fiecare treaptă pe care o urcă.
  5. Urcaţi scara cu spatele în faţa copilului şi răsplătiţi-l pentru fiecare treaptă pe care o urcă.
  6. Exersaţi mersul în ritm de marş, pe muzică. Aceasta îl va ajuta la urcatul pe trepte.

 

 

MOTOR 62

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: SE APLEACĂ DIN TALIE PENTRU A RIDICA OBIECTELE, FĂRĂ SĂ CADĂ

 

  • SUGESTII:
  1. Rostogoliţi o minge spre copil în timp ce stă în picioare. Spuneţi-i să o ridice.
  2. Demonstraţi cum să ridice un obiect de jos. Lăudaţi-l dacă face la fel, aplecându-se din talie.
  3. La început puneţi-l să ridice obiecte mai înalte. Pe măsură ce copilul are mişcări mai coordonate la aplecarea din talie, reduceţi dimensiunile obiectelor.
  4. Puneţi copilul să ridice de jos jucării sau cărţi şi să le aşeze într-o cutie sau un cărucior de păpuşi. Recompensaţi-l prin aplauze de fiecare dată când reuşeşte. Vă puteţi juca cu copilul pe rând, întâi ridicaţi dv. şi aplaudaţi , apoi el şi aplaudaţi.

 

 

MOTOR 63

 

  • VÂRSTA: 1 – 2 ANI
  • TITLU: IMITĂ MIŞCAREA CIRCULARĂ CU CREIONUL

 

  • SUGESTII:
  1. Arătaţi copilului cum se face un cerc, desenând pe hârtie linii concentrice cu mişcări ample pentru ca el să le imite.
  2. Luaţi mâna copilului şi ghidaţi-o, făcând mişcări circulare cu creionul. Lăudaţi-l în timp ce faceţi aceasta.
  3. Puneţi-l să-şi folosească degetul pentru a face un cerc pe hârtie, în făină, acuarele, nisip, pentru a exersa mişcarea circulară înainte de a folosi creionul.
  4. Puneţi-l să traseze un cerc în jurul celui desenat de dv., apoi îndemnaţi-l să facă şi el un altul. Răsplătiţi-l desenând ceva vesel, atractiv în interiorul cercului ( o faţa zâmbitoare).
  5. Întrebuinţaţi un ziar mare pentru a încuraja mişcarea braţului, înainte de a reduce dimensiunea hârtiei şi de a solicita mişcări ale degetelor şi mâinii.
  6. Puneţi copilul să facă mişcări circulare prin învârtirea braţelor în interiorul unui cerc mare.
  7. Puneţi-l să facă exerciţii pe faianţa de la baie sau pe o placă de plastic, întrebuinţând spumă de ras sau clăbuc de săpun în care să facă cercuri trasând cu degetul.

 

 

MOTOR 64

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: ÎNŞIRĂ 4 MĂRGELE MARI PE UN ŞIRET ÎN 2 MINUTE

 

  • SUGESTII:
  1. Folosiţi mărgele mari şi un şiret care are capetele acoperite cu plastic tare.
  2. Apucaţi şiretul de la baza vârfului întărit. Puneţi mărgeaua pe vârful şiretului şi cu cealaltă mână apucaţi vârful. Luaţi mâna de la baza vârfului şiretului lăsând mărgeaua să cadă.
  3. Repetaţi procesul, de data asta lăsaţi copilul să aşeze mărgeaua pe vârful şiretului. Puneţi-l să ţină de vârf în timp ce dv. vă retrageţi mâna lăsând mărgeaua să cadă.
  4. Aşezaţi degetele copilului la vârful şiretului şi ajutaţi-l să prindă. Lăsaţi-l pe el să facă întreaga operaţie, daţi-i numai puţin ajutor, dacă este nevoie. Lăudaţi-l şi răsplătiţi-i succesele.
  5. Ţineţi suspendat şiretul astfel ca el să penduleze lângă marginea mesei sau scaunului. Îndată ce mărgeaua este pe şiret ea va cădea repede la capătul celălalt al şiretului. Copilul îşi poate imagina ca înşira peşti pe sfoară.
  6. Dacă sarcina este dificilă, folosiţi piese cu orificii mari în mijloc şi un băţ cilindric pe care să-l introducă prin acestea .
  7. Dacă controlul motor fin este slab coordonat aşezaţi braţul copilului sprijinit pe masă şi puneţi un adeziv la capătul şiretului pentru ca să devină rigid.
  8. Folosiţi o jucărie de înşirat ( preferabil din lemn). Prin orificii se înşiră un şiret terminat cu un “a c” mare de lemn.

 

 

 MOTOR 65

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: RĂSUCEŞTE BUTOANE ŞI MÂNERE

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi mâna copilului peste mânerul de la uşă şi întoarceţi-l. Apoi îndemnaţi-l pe el şi spuneţi-i: “întoarce-l”.
  2. Întrebuinţaţi un joc de bucătărie cu dulapuri prevăzut cu uşi şi mânere la uşi. Puneţi o jucărie preferată într-un dulap, în văzul copilului, închideţi uşa la dulap şi puneţi-l pe el să o caute.
  3. Staţi în dormitor şi închideţi uşa. Rugaţi copilul să deschidă uşa şi să vă găsească.
  4. Puneţi copilul să vă ajute deschizând şi închizând robinetele, deschizând uşa într-un magazin etc.
  5. Puneţi copilul să întoarcă de butonul unei jucării muzicale pentru a exersa.
  6. Folosiţi şuruburi din plastic, pentru a îmbunătăţi abilitatea pentru răsucit.

 

 

MOTOR 66

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: SARE PE LOC CU AMBELE PICIOARE DEODATĂ

 

  • SUGESTII:
  1. Staţi în faţa copilului ţinându-l de mâini. Puneţi-l să-şi îndoaie genunchii, ca dv. Ridicaţi-l de mâini în timp ce săriţi dv. cu picioarele apropiate. Recompensaţi-l şi spuneţi-i: “sări”.
  2. Folosiţi o mini trambulină pentru sărit sau o cameră (auto) acoperită cu o pânză groasă. Fixaţi un placaj pe cameră şi săriţi pe el.
  3. Utilizaţi şi patul pentru sărit, până ce copilul are idea mişcării respective.
  4. Puneţi copilul să sară ca la baschet ridicându-i …………………………. .

 

 

MOTOR 67

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: MERGE CU SPATELE

 

  • SUGESTII:
  1. Alegeţi un loc în aer liber pentru a evita lovirea de obiecte. Demonstraţi activitatea. Puneţi copilul să vă imite.
  2. Îndrumaţi copilul în activitate, ţinându-l de mână.
  3. Staţi în faţa copilului, ţinându-l de mâini, mutaţi-vă picioarele în faţa, câte unul o dată, pentru a-i atinge degetele lui de la picioare ca un semn să-şi mute în spate piciorul pe care î-l atingeţi. În timp ce el mişcă piciorul spuneţi-i “înapoi” şi recompensaţi-l.

 

 

MOTOR 68

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: COBOARĂ TREPTELE CU AJUTOR

 

  • SUGESTII:
  1. Exersaţi coborâtul scărilor de la ultima treaptă de jos, treptat creşteţi la 3+4 trepte, până ajunge la vârful scării.
  2. Coborâţi dv. scara cu spatele pentru a fi cu faţa la copil. Vorbiţi-i, încurajaţi-l să pună câte un picior jos. Puneţi-vă mâna pe piciorul lui, ridicaţi-l şi ap coborâţi-l o treaptă. Daţi-i sprijin deplin pentru ca el să nu se teamă. Lăudaţi-i orice încercare de a coborî.
  3. Staţi în faţa copilului pe o treaptă mai jos ca el. Susţineţi-l de şolduri cu fermitate. Spuneţi-i să coboare o treaptă. Trebuie să-i mişcaţi corpul spre dreapta sau stânga, în funcţie de care picior îl mută şi sprijiniţi-l în timp ce coboară. Treptat reduceţi ajutorul şi continuaţi să-l lăudaţi.
  4. Începeţi cu câteva trepte, copilul ar putea sta jos, lăsaţi-l la început să coboare până jos pe şezut ap puneţi-l …………………………………………………….. .

 

 

MOTOR 69

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: ARUNCĂ ADULTULUI MINGEA LA DISTANŢA DE 1,5 M. FĂRĂ CA ADULTUL SĂ SE MIŞTE DIN LOC

 

  • SUGESTII:
  1. Începeţi stând jos, faţă în faţă cu copilul, rostogoliţi mingea, apoi ridicaţi-vă în picioare şi rostogoliţi mingea înainte şi înapoi şi apoi aruncaţi-o. Lăudaţi-l.
  2. Jucaţi un joc cu mingea şi un coş, încercând să aruncaţi mingea în coş (sau un cerc mare).
  3. Staţi jos la o distanţă de 30-35 cm de copil. Aruncaţi sau rostogoliţi mingea spre el daţi-i-o în mână. Spuneţi-i “aruncă mingea spre mine. Rămâneţi în apropierea lui pentru a prinde mingea cu uşurinţă. Lăudaţi-i comportamentul. Repetaţi de câteva ori şi treptat măriţi distanţa.
  4. Aşezaţi-vă în spatele copilului, ţineţi-l de braţe în timp ce el ţine mingea şi ghidaţi-l în aruncarea mingii. Lăudaţi-l şi răsplătiţi-l. pe măsură ce el capătă îndemânare reduceţi ajutorul.
  5. Folosiţi mingi mari de plastic, staţi în picioare la un metru de copil şi îndemnaţi-l să vă arunce mingea. Lăudaţi perfecţionarea direcţiei.
  6. Folosiţi un cerc mare de plastic sau un coş de hârtie în care să ţintească copilul. Puneţi să participe toţi membrii familiei.

 

 

MOTOR 70

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: CONSTRUIEŞTE UN TURN DIN 5-6 CUBURI

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi 6 cuburi în faţa copilului. Puneţi-l să construiască un turn.
  2. Lăudaţi-l pentru fiecare cub pe care-l pune.
  3. Dacă se opreşte la 3, oferiţi-i dv. un altul şi rugaţi-l să-l pună pe turn. Ghidaţi-i mâna dacă este necesar. Lăudaţi succesul.
  4. Treptat reduceţi ajutorul (verbal şi fizic).
  5. Puneţi pe perete o etichetă sau o stea pentru a marca înălţimea a 6 cuburi. Spuneţi copilului să încerce să construiască un turn până la stea.
  6. Ca recompensă lăsaţi copilul să trântească turnul.
  7. Puneţi copilul să exerseze folosind şi alte materiale: cărţi, cutii goale de conserve sau din plastic mici, bucăţi de burete.

 

 

MOTOR 71

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: ÎNTOARCE PAGINI, UNA CÂTE UNA

 

  • SUGESTII:
  1. Daţi-i copilului cărţi să se uite la ele şi să le manevreze.
  2. Puneţi-l să vă întoarcă paginile în timp ce dv. îi citiţi o poveste. Lăudaţi-l şi mulţumiţi-i pentru ajutor.
  3. Folosiţi o carte cu imagini care are paginile din carton. Răsplătiţi-l pentru succes.
  4. Arătaţi-i copilului fotografia sa. Aşezaţi fotografia sub pagina următoare, încurajându-l să întoarcă pagina pentru a-şi găsi fotografia.
  5. Faceţi un album cu poze ale obiectelor lui preferate. Ataşaţi la imaginea paginilor nişte mici dreptunghiuri (2,4 cm) de carton de care să poată apuca mai uşor ca să le întoarcă.

 

 

MOTOR 72

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: DESPACHETEAZĂ UN OBIECT MIC

 

  • SUGESTII:
  1. Arătaţi-i copilului cum se îndepărtează ambalajele, folosind dulciuri care vă plac atât dv. cât şi copilului.
  2. Începeţi prin îndepărtarea parţială a ambalajului ţi daţi-i copilului posibilitatea să ajute din ce în ce mai mult.
  3. Pentru a nu-şi pier de interesul folosiţi diferite obiecte : jucării mici, dulciuri, cărţi.
  4. Împachetaţi un obiect oarecare în mai multe învelişuri de hârtie. Lăsaţi fiecare membru al familiei să desfacă câte un înveliş şi persoana care desface ultimul înveliş de hârtie primeşte ca recompensă obiectul care a fost împachetat.
  5. Împachetaţi cuburi sau mingi în poleială sau împachetaţi prăjiturile pentru gustări. Poleiala este foarte bună pentru a împacheta deoarece ia forma obiectului împachetat.

 

 

MOTOR 73

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: ÎMPĂTUREŞTE O HÂRTIE ÎN DOUĂ, IMITATIV

 

  • SUGESTII:
  1. Folosiţi ca pretext împachetarea unui creion, sau a unei bomboane.
  2. îndoiţi hârtia pe jumătate. Puneţi-l să imite acţiunea.
  3. Desenaţi o linie în diagonală, pe hârtie. Lăsaţi copilul să îndoaie hârtia după această linie.
  4. Aduceţi o margine a hârtiei peste cealaltă margine şi spuneţi copilului să facă mişcarea de îndoire a hârtiei. Lăudaţi-l şi reduceţi ajutorul pe care i-l daţi.
  5. Lăsaţi-l să încerce să îndoaie diferite materiale: prosoape, batiste etc.
  6. Puneţi-l să exerseze reîndoirea unor obiecte care au fost deja îndoite şi au cute, pe şerveţele, cârpe de vase călcate etc.
  7. Folosiţi hârtia groasă (carton) şi puneţi copilul s-o îndoaie în jumătate pentru a face corturi, să facă un orăşel din corturi, o tabără, cu hârtii îndoite corect.

 

 

MOTOR 74

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: DESFACE ŞI ÎMBINĂ JUCĂRII DE ASAMBLAT

 

  • SUGESTII:
  1. Ţineţi mâinile copilului în ale dv. în timp ce descompuneţi jucării şi le îmbinaţi din nou.
  2. Îmbinaţi obiecte cu bandă “Velcro” şi puneţi copilul să exerseze mişcarea de desfacere. Recompensaţi-l.
  3. Jucaţi-vă împreună cu copilul cu jucării care se pot îmbina trăgând fiecare de o parte pentru a le desface.
  4. Confecţionaţi din fetru sau din pâslă o “faţă veselă” ale cărei componente să fie prinse cu capse şi puneţi copilul să le pună şi să le scoată de pe ea.

 

 

MOTOR 75

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: DEŞURUBEAZĂ JUCĂRII CU FILET

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi mâinile copilului pe cele două extremităţi ale jucăriei. Puneţi-vă mâinile peste ale copilului şi faceţi o mişcare de rotire pentru a le deşuruba.
  2. Pentru a exersa mişcarea de rotire, folosiţi borcane cu capace care se înşurubează şi puneţi în interiorul borcanului transparent dulciuri ca să poată fi văzute de copil.
  3. Ţineţi jucăria de la bază în timp ce copilul o deşurubează de la vârf.

 

 

MOTOR 76

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: DĂ CU PICIORUL ÎNTR-O MINGE CARE STĂ PE LOC

 

  • SUGESTII:
  1. Arătaţi-i cum se face, îndreptându-vă spre minge şi lovind-o, apoi puneţi copilul să vă imite.
  2. Staţi în picioare în faţa copilului la o distanţă de 1-1,5 mână de el şi loviţi sau rostogoliţi mingea către el pentru ca s-o lovească cu piciorul.
  3. Ghidaţi-l fizic în acţiunea de lovire a mingii. Mişcaţi-i piciorul de la genunchi şi gleznă. Puneţi-l să-şi menţină echilibrul sprijinându-se de un scaun.
  4. Demonstraţi-i mişcarea de lovire a mingii de câteva ori şi spuneţi copilului să vă imite. Lăudaţi-l când reuşeşte.
  5. Exersaţi lovirea altor obiecte: pernă, găleată din plastic etc.
  6. Legaţi sau lipiţi o greutate de minge astfel ca să parcurgă o traiectorie dezordonată când este lovită.

 

 

MOTOR 77

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: FACE BILUŢE DIN PLASTILINĂ

 

  • SUGESTII:
  1. Folosiţi plastilină sau faceţi dv. un aluat, o pastă densă.
  2. Rupeţi bucăţi mici din plastilină şi arătaţi-i copilului cum să facă biluţe întrebuinţaţi palme sau pe masă.
  3. Faceţi un cuib pentru copil şi puneţi-l să aşeze biluţe în cuib, drept ouă de păsărele.
  4. Spuneţi copilului să vă ajute când învârtiţi bucăţi mici de aluat sau plastilină pentru a o face mingi şi apoi turtiţi-le cu fundul unui pahar.
  5. Încercaţi să faceţi mingi din nisip şi apă, afară, şi apoi puneţi-le să se coacă la soare.

 

 

MOTOR 78

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: APUCĂ CREIONUL ÎNTRE DEGETUL MARE ŞI ARĂTĂTOR, SPRIJINÂNDU-L PE MIJLOCIU

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi corect creionul în mâna copilului. Ghidaţi-i mâna ca să tragă linii pe hârtie. Lăudaţi-l pentru executarea liniilor în timp ce ţine creionul corect.
  2. Întrebuinţaţi carioca. Arătaţi copilului cum să tragă linii. Ghidaţi-i fizic mâna în susţinerea creionului, treptat reduceţi ajutorul , pe măsură ce-şi îmbunătăţeşte abilitatea. Lăudaţi-l pentru poziţia corectă a creionului.
  3. Se pot confecţiona suporturi pentru menţinerea unei prinderi corecte în forma unei prisme triunghiulare care să îmbrace creionul. Înfăşuraţi creionul în mai multe straturi de hârtie sau bandaj.
  4. Folosiţi creioane mari care sunt mai uşor de apucat.

 

 

MOTOR 79

 

  • VÂRSTA: 2 – 3 ANI
  • TITLU: FACE O TUMBĂ ÎNAINTE, CU AJUTOR

 

  • SUGESTII:
  1. Demonstraţi cum se face o tumbă.
  2. Ajutaţi copilul, ţinându-i capul în jos, în timp ce el se rostogoleşte. Când se rostogoleşte sprijiniţi-l şi împingeţi-l. puneţi-vă mâna pe ceafa lui pentru a-l proteja.
  3. Daţi-vă dv. tumba cu copilul punându-l să imite fiecare mişcare necesară pentru a-şi desăvârşi abilitatea. De exemplu se sprijină pe mâini şi genunchi – imitându-vă, îşi stânge capul întrebuinţaţi umeri – imitându-vă şi aşa mai departe, până ce realizează rostogolirea.
  4. Puneţi copilul să stea aplecat înainte cu genunchii flectaţi, mâinile şi capul pe podea; amintiţi-i să-şi ţină capul strâns întrebuinţaţi umeri şi ghidaţi-l fizic în ducerea picioarelor înainte pentru a se răsturna. Treptat reduceţi ajutorul şi folosiţi comenzi verbale: “mergi”, “capul în jos” şi împingeţi-l uşor în timp ce spuneţi: “rostogoleşte-te”. Recompensaţi-l cu laude şi aplauze.

 

 

MOTOR 80

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: BATE CU CIOCANUL 5 PIESE CILINDRICE

 

  • SUGESTII:
  1. Luaţi două ciocane: unul dv. şi celălalt copilul. Puneţi-l să imite când bateţi dv.
  2. Arătaţi copilului cum se loveşte. Daţi-i ajutor fizic ghidându-i mâna. Folosiţi o placă cu orificii cu piese cilindrice care pot fi bătute adânc.
  3. Lăudaţi copilul şi reduceţi ajutorul în timp ce el capătă abilitate.
  4. Începeţi prin a bate dv. cuiele (sau piesele cilindrice) în afară de una din centru. Ajutaţi-l fizic dacă este nevoie şi reduceţi treptat ajutorul pe măsură ce bate mai corect. Adăugaţi câte o piesă în plus pe măsură ce-şi îmbunătăţeşte abilitatea. Recompensaţi-l lăudându-i loviturile bune.

 

 

MOTOR 81

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: COMPLETEAZĂ UN INCASTRU CU 3 FORME

 

  • SUGESTII:
  1. Daţi copilului în mână câte o formă geometrică, începând cu cercul. Dacă este necesar indicaţi-i dv. copilului unde trebuie pusă şi ghidaţi-i mâna. Când el poate aşeza corect cercul fără ajutor, daţi-i pătratul şi apoi triunghiul pentru a le aşeza în locurile corecte.
  2. Puneţi copilul să urmărească cu degetul conturul formei geometrice decupate din incastru şi apoi să găsească o formă care să arate şi să fie la fel la pipăit cu conturul respectiv.
  3. Aşezaţi formele în vecinătatea sau deasupra locului corect de pe incastru şi apoi puneţi copilul să le aşeze. Lăudaţi-l după fiecare aranjare corectă.
  4. Folosiţi un incastru mare din lemn cu 3 forme: cerc, pătrat şi triunghi. La început lipiţi triunghiul pe placă ca să nu fie derutat copilul de cea de-a treia formă. Fixaţi pe fiecare piesă de incastru mici suporturi (butoane) pentru a fi mai uşor de apucat. Scoateţi pătratul şi cercul de pe placă şi daţi-i-le pe rând copilului să le aşeze. Lăudaţi succesul .
  5. Luaţi numai cercul de pe incastru şi daţi-l copilului să-l reaşeze. Dacă este necesar arătaţi-i unde să-l pună, indicându-i locul corect, repetaţi de câteva ori până ce copilul poate plasa cercul fără ajutor şi fără eroare. Apoi daţi-i pătratul să-l pună la loc.
  6. Punând copilul să caute şi să găsească forma care este aceeaşi cu spaţiul decupat de pe incastru îl veţi ajuta să evite plasarea la întâmplare (prin încercare şi eroare).
  7. Puneţi copilul să urmărească cu degetul conturul formei geometrice şi al locului de pe incastru pentru a-l ………………………………………………… .

 

 

MOTOR 82

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: TAIE CU FOARFECA

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi degetele copilului în poziţia potrivită. Ţineţi mâna deasupra mâinii copilului şi spuneţi-i: “deschide, închide”, în timp ce tăiaţi.
  2. Începeţi cu tăierea unei benzi înguste de hârtie printr-o singură mişcare. Lăudaţi copilul pe măsură ce capătă îndemânare.
  3. Faceţi franjuri pe marginile hârtiei tăind de jur împrejur tăieturi scurte paralele.
  4. Dacă copilul nu poate manevra foarfeca executaţi alte activităţi mai simple: să ridice diferite obiecte din hârtie, pânză sau flori şi să le mute dintr-o cutie în alta cu cleşte (pensetă).
  5. Pentru exerciţii folosiţi foarfeca cu mâner dublu cu care dv. îi ghidaţi mâna.
  6. Ţineţi dv. de hârtie în timp ce el o taie, apoi lăsaţi-l să ţină singur în timp ce taie.

 

 

MOTOR 83

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: SARE DE LA ÎNĂLŢIMEA DE APROXIMATIV 20 CM

 

  • SUGESTII:
  1. Săriţi dv. şi rugaţi copilul să facă acelaşi lucru.
  2. Trasaţi linii pe trotuar cu cretă sau aşezaţi două sfori întinse pe covor. Îndemnaţi copilul să sară întrebuinţaţi linii.
  3. Aşezaţi cercuri colorate pe podea şi săriţi dintr-unul într-altul.
  4. Îndemnaţi copilul să sară de pe ultima treaptă a scării, staţi în faţa lui şi întindeţi-vă braţele pentru a-l prinde dacă este necesar.
  5. Puneţi copilul să sară de la înălţime mică – 7-8 cm (o cutie, câteva cărţi aşezate una peste alta). Măriţi treptat înălţimea şi lăudaţi-l pentru îmbunătăţirea săriturii.
  6. Îndemnaţi copilul să sară de la marginea covorului până la uşă, pe podea. Recompensaţi-l cu laude şi aplauze pentru săritura bună.

 

 

MOTOR 84

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: LOVEŞTE MINGEA CU PICIORUL CÂND ACEASTA SE ROSTOGOLEŞTE SPRE EL

 

  • SUGESTII:
  1. Arătaţi-i ce să facă : mergeţi până la minge şi loviţi-o dv. cu piciorul. Apoi puneţi-l să vă imite.
  2. Staţi la o depărtare de câţiva paşi de copil, loviţi sau rostogoliţi mingea spre el pentru ca el s-o lovească cu piciorul ca să v-o trimită înapoi.
  3. Ghidaţi-l fizic în lovirea mingii cu piciorul. Mişcaţi-i piciorul de la genunchi şi gleznă. Puneţi-l să se sprijine de un scaun pentru a-şi menţine echilibrul.
  4. Demonstraţi de câteva ori mişcarea de lovire a mingii şi apoi rugaţi-l să vă imite. Lăudaţi-l când reuşeşte.
  5. La început se poate sprijini de perete în timp ce dă cu piciorul în minge.
  6. Un exerciţiu suplimentar de lovire a mingii în mişcare: fixaţi mingea atârnată de două sfori elastice de-a curmezişul, în cadrul porţii sau uşii, puneţi copilul să lovească mingea cu piciorul şi ea se va întoarce la el. Recompensaţi-l când o loveşte bine.

 

 

MOTOR 85

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: MERGE PE VÂRFURI

 

  • SUGESTII:
  1. Puneţi copilul să vă privească în timp ce mergeţi pe vârfuri şi îndemnaţi-l să vă imite.
  2. Încurajaţi copilul să ajungă la obiecte aflate pe masă sau pe comodă trebuind să stea pe vârfuri sprijinit pentru a lua obiectul.
  3. Desenaţi şi decupaţi din hârtie sau muşama urme de tălpi şi aşezaţi-le pe podea. Jucaţi-vă cu copilul să vă urmărească călcând numai pe urme şi plasaţi o recompensă la fiecare a 4-a urmă pentru a recompensa că a trecut peste cele 4 urme anterioare. Treptat nu mai folosiţi recompensa materială şi folosiţi laude.
  4. Mergeţi pe vârfuri în ciorapi apoi încercaţi în papuci sau pantofi.
  5. Ţineţi deasupra capului copilului o lingură de lemn sau un băţ pe care el să-l prindă în timp ce stă pe vârfuri şi mergeţi câţiva paşi în acest timp. Treptat reduceţi forţa cu care îl susţineţi dv. şi lăsaţi copilul să meargă independent, în timp ce ţine băţul deasupra capului. Aceasta îl va ajuta să-şi menţină echilibrul. Recompensaţi-l când merge corect pe vârfuri.

 

 

MOTOR 86

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: ALEARGĂ 10 PAŞI CU MIŞCĂRI COORDONATE ALTERNATIVE ALE BRAŢELOR

 

  • SUGESTII:
  1. Încurajaţi jocuri care implică alergatul (de-a prinselea, concurs de alergături în jurul curţii sau a blocului).
  2. Puneţi-l să se ia la întrecere la alergări cu fraţii sau tatăl lui.
  3. Prindeţi-l de mână şi alergaţi împreună cu el, încet. Treptat măriţi viteza şi înlăturaţi sprijinul dv. Lăudaţi reuşita.
  4. Exersaţi alergatul repede, apoi mai încet, demonstrându-i copilului. Lăudaţi alergarea corectă.
  5. Pentru exersarea alergării jucaţi-vă cu copilul pretinzând a fi cal de curse, un cal căruţă sau diferite animale cum ar fi căprioara sau vulpea etc.

 

 

MOTOR 87

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: PEDALEAZĂ CU TRICICLETA PE O DISTANŢĂ DE 1,5 M

 

  • SUGESTII:
  1. Dacă copilul nu ajunge cu picioarele la pedale îngroşaţi pedalele cu bucăţi de lemn lipite sau înşurubate pe ele.
  2. Împingeţi copilul pe tricicletă ca el să simtă pedalarea.
  3. Fixaţi cu curele sau bandă adezivă picioarele copilului de pedale. Împingeţi-l ca să simtă cum se mişcă pedalele. Treptat slăbiţi legăturile. Puteţi folosi curelele de la patinele cu rotile.
  4. Presaţi pe genunchii copilului pentru a-l ajuta să împingă pedalele în jos. Împingeţi continuu pe fiecare genunchi. Spuneţi-i “sus”, “jos”; reduceţi treptat ajutorul .
  5. Staţi la aproximativ 30-40 cm. În faţa copilului aşezat pe tricicletă. Arătaţi-i o bomboană şi chemaţi-l să vină să o ia. Lăudaţi şi întăriţi reuşita.
  6. Trageţi tricicleta spre dv. cu o frânghie ca el să se concentreze la pedalare mai mult decât la conducere.
  7. Sprijiniţi tricicleta să stea pe loc în timp ce pedalează.
  8. Aşezaţi tricicleta pe o pantă uşoară astfel încât copilul să nu trebuiască să apese prea mult pe pedale la început.

 

 

MOTOR 88

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: SE DĂ ÎN LEAGĂN DACĂ LEAGĂNUL ESTE PUS ÎN MIŞCARE DE ADULT LA ÎNCEPUT

 

  • SUGESTII:
  1. La început utilizaţi un balansoar din parc.
  2. Împingeţi copilul în acest leagăn. Liniştiţi-l stând în apropierea lui, atingându-l adesea. Nu-l ridicaţi prea sus.
  3. Spuneţi-i să privească la alţi copii care se dau în leagăn şi arătaţi-i cum se mişcă picioarele lor înainte şi înapoi, pentru a realiza mişcarea de legănare. Îndemnaţi-l să se aplece spunându-i: “înapoi”, “înainte”.
  4. Nu-l împingeţi de fiecare dată când leagănul se întoarce la dv. şi spuneţi-i să-şi mişte picioarele înapoi şi înainte cu fiecare mişcare a leagănului.
  5. În timp ce el devine mai independent aşezaţi-l pe un leagăn fără suporturi laterale şi spuneţi-i să se prindă cu mâinile de lanţ, aveţi grijă ca leagănul să fie destul de jos, ca picioarele să atingă pământul. Continuaţi să-l încurajaţi să se legene singur.
  6. Staţi în faţa copilului şi îndemnaţi-l să ajungă la dv. cu picioarele, de fiecare dată când leagănul vine în faţă pentru a începe mişcarea de împingere.

 

 

MOTOR 89

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: SE URCĂ ŞI ÎŞI DĂ DRUMUL LA TOBOGAN

 

  • SUGESTII:
  1. Daţi-vă pe tobogan cu copilul în poala dv.
  2. Aşezaţi-l pe tobogan de la jumătatea acestuia şi ghidaţi-l în timp ce alunecă. Lăudaţi-l , apoi urcaţi-l puţin mai sus şi lăsaţi-l să-şi dea drumul în jos sprijinindu-l de talie. În final lăsaţi-l să se urce în vârf şi să-şi dea drumul singur în jos.
  3. Folosiţi la început tobogan scurt şi mergeţi pe lângă scară în timp ce el urcă, sprijiniţi-l de talie la coborâre.
  4. Aşteptaţi-l la capătul toboganului ca să-l prindeţi şi lăudaţi-l pentru reuşită.

 

 

MOTOR 90

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: SE DĂ TUMBA ÎNAINTE

 

  • SUGESTII:
  1. Arătaţi-i de câteva ori cum se face tumba, în timp ce copilul vă priveşte.
  2. Aşezaţi palmele copilului pe podea. Aşezaţi-i capul întrebuinţaţi umeri astfel ca el să se rostogolească pe ceafă. Ajutaţi-l ridicându-i picioarele. Treptat reduceţi ajutorul.
  3. Când copilul este în poziţie de tumbă, spuneţi-i să împingă puternic cu picioarele. Lăudaţi progresele şi reuşita.
  4. Folosiţi un taburet sau mai multe perne şi o saltea. Ajutaţi copilul să se aşeze pe burtă cu capul şi umerii atârnaţi peste margine spre saltea. Puneţi-l să se mişte înainte şi ajutaţi-l să se rostogolească spunându-i : “rostogoleşte-te” sau “dă-te peste cap”. Lăudaţi succesul.

 

 

MOTOR 91

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: URCĂ SCĂRILE, ALTERNÂND PICIOARELE

 

  • SUGESTII:
  1. Ajutaţi copilul să îndeplinească sarcina stând în spatele lui, mutaţi-i piciorul pe treapta următoare.
  2. Când reuşeşte aceasta cu ajutor fizic redus, atingeţi-i numai uşor piciorul care trebuie mutat.
  3. Ţineţi copilul de mână şi ajutaţi-l să urce trepte altenând picoarele, apoi reduceţi ajutorul. Puneţi-l să se ţină de balustradă pentru a-şi menţine echilibrul mai bine.
  4. Legaţi pantofii copilului cu un şiret roşu la un pantof şi verde la celălalt şi aşezaţi alternativ pe treaptele scării, bucăţi colorate roşu şi verde (pantoful cu şiret verde urcă pe treapta cu verde şi pantoful cu şiret roşu urcă pe treapta cu roşu etc.). lăudaţi şi întăriţi fiecare îmbunătăţire în abilitate.

 

 

MOTOR 92

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: MERGE ÎN PAS DE MARŞ

 

  • SUGESTII:
  1. La început mărşăluiţi pe loc. Demonstraţi copilului activitatea.
  2. Dacă este necesar daţi-i ajutor prinzându-l de glezne şi mişcându-i uşor picioarele în sus şi în jos, alternativ.
  3. Pentru a stabili un ritm folosiţi numărul în cadenţă, “drept-stâng”, muzică ritmată, de marş.
  4. Pentru a înbunătăţii ritmul folosiţi instrumente de ritm (tobă, tamburină) etc.
  5. Reamintiţi copilului să-şi ridice genunchii, exemplificându-i cu mişcări exagerate şi spunându-i : “genunchii sus”.
  6. Puneţi muzică de marş cu bătăi puternice, în cadenţă. Recompensaţi-l pentru mers corect în pas de marş.

 

 

MOTOR 93

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: PRINDE MINGEA CU AMÂNDOUĂ MÂINILE

 

  • SUGESTII:
  1. Puneţi copilul să întindă braţele şi staţi în spatele lui. Puneţi pe altcineva să arunce o minge spre copil de la o distanţă de aproximativ 40 cm, la început. Apropiaţi mâinile copilului pentru a-l ajuta să prindă mingea. Lăudaţi-l şi treptat reduceţi ajutorul.
  2. Puneţi copilul să-şi întindă braţele înainte. Fiţi sigură că el priveşte mingea. Spuneţi-i “întinde braţele. Iată vine mingea”. Apoi aruncaţi încet mingea spre el. Lăudaţi-l pe măsură ce se perfecţionează. Treptat măriţi distanţa între el şi dv. după ce reuşeşte să prindă bine mingea de la distanţa de 40 cm.
  3. Întrebuinţaţi o minge mare şi uşoară. La început ar fi mai bună o minge din burete.
  4. Pentru ca el să înţeleagă cum să efectueze prinderea unui obiect care se mişcă încet, folosiţi la început un balon.

 

 

MOTOR 94

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: FOLOSEŞTE ŞABLOANE

 

  • SUGESTII:
  1. Folosiţi şabloane de cerc, pătrat, triunghi. Arătaţi-i copilului cum se trasează în interiorul şablonului, apoi ridicaţi şablonul de pe hârtie şi arătaţi-i desenul pentru a-i trezi interesul.
  2. Ţineţi fix şablonul pentru copil. Arătaţi-i cum să ţină mâna şi cum să o mişte pentru a nu-i sta în cale.
  3. Arătaţi-i cum să-l ţină el cu o mână în timp ce trasează cu celaltă. Dacă este nevoie fixaţi şablonul pe hârtie cu o bandă adezivă.
  4. Puneţi-l să deseneze forma şablonului împingând cu creionul în marginea acestuia.
  5. Folosiţi creioane colorate, carioca etc.
  6. Puneţi copilul să încerce să traseze linii în jurul obiectelor casnice (cană, capac, pahar).
  7. Când fa ce baie lăsaţi-l să traseze conturul plăcilor de faianţă de pe perete cu degetul ud sau muiat în spumă.
  8. Folosiţi forme de nisip. Îndemnaţi-l să facă “figuri” în nisip cu un beţişor sau cu degetele, trasând conturul obiectelor. Recompensaţi-l când trasează corect.

 

 

MOTOR 95

 

  • VÂRSTA: 3 – 4 ANI
  • TITLU: TAIE DE-A LUNGUL UNEI LINII DREPTE, LUNGĂ DE 20 CM. DEPĂRTÂNDU-SE NUMAI CU 0,5 CM

 

  • SUGESTII:
  1. Desenaţi linii groase pe o foaie de hârtie de 20-28 cm, puneţi copilul să taie fâşii, în timp ce dv. ţineţi hârtia. Treptat reduceţi ajutorul .
  2. Ca întărire din fâşiile de hârtie care au fost tăiate corect, faceţi lanţuri de hârtie.
  3. Tăiaţi o linie diagonală.
  4. Începeţi cu o linie lungă de 10 cm şi pe măsură ce copilul devine mai îndemânatic, prelungiţi linia.
  5. Desenaţi 2 linii la distanţă de 0,5 cm întrebuinţaţi ele şi puneţi copilul să încerce să taie întrebuinţaţi linii.
  6. S-ar putea să trebuiască să începeţi cu o fâşie lată de 3 cm pe care trasaţi linii groase verticale la distanţe de 2,5 cm astfel încât copilul să taie bucăţi de hârtie, dintr-o singură închidere a foarfecei. Treptat creşteţi lăţimea hârtiei pentru a trebui mai multe acţionări ale foarfecei.
  7. Folosiţi sugestii verbale “taie pe linie”, “deschide şi închide foarfeca” pentru a-l încuraja să continue până când ajunge la capătul hârtiei. Recompensaţi tăierea corectă.

 

 

MOTOR 96

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: STĂ ÎNTR-UN PICIOR, FĂRĂ SPRIJIN 4-8 SECUNDE

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi copilul pe un culoar îngust sau întrebuinţaţi două scaune. Puneţi-l să se ţină de scaun sau de perete cu ambele mâini în timp ce ridică un picior. Număraţi rar până la cinci şi lăudaţi-l pe măsură ce capătă îndemănare.
  2. Folosiţi un scaun mic sau ţinându-l de o mână cereţi-i să stea într-un picior.
  3. Când copilul poate sta într-un picior cu sprijin, treptat reduceţi ajutorul dat. Treceţi de la sprijinirea de scaun la sprijinirea de capătul unui creion (adultul ţine creionul de un capăt şi copilul de celălalt).
  4. Pentru exersarea statului într-un picior mai folosiţi păşitul peste o frânghie suspendată, lovirea unei mingi, mersul printre treptele unei scări de lemn culcate pe sol.
  5. Daţi copilului să ţină în mână un creion sau un cub pentru a-l ajuta să se echilibreze singur.
  6. Număraţi cu voce tare cât stă într-un picior şi răsplătiţi înbunătăţirea (progresul). Începeţi cu o anumită durată: 1-2 secunde şi treptat măriţi-o.

 

 

 

MOTOR 97

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: ALEARGĂ, SCHIMBĂ DIRECŢIA

 

  • SUGESTII:
  1. Demonstraţi copilului cum se execută activitatea.
  2. Marcaţi (însemnaţi) cu bandă adezivă, sfoară sau semne un traseu care l-ar obliga să schimbe direcţia în timp ce aleargă.
  3. Jucaţi-vă leapşa, de-a ştafeta.
  4. Exersaţi alergatul cu comenzi, alegând jocuri care necesită 2-3 comenzi cum ar fi: “aleargă până la pom şi apoi până la leagăn”.
  5. Întrebuinţaţi cuvintele: dreapta, stânga drept cuvinte îndrumătoare: “aleargă la dreapta, la stânga” fiind rostite de conducătorul jocului. Întăriţi-l pentru respectarea comenzilor, permiţând copilului să fie şi el conducător.

 

 

MOTOR 98

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: MERGE PE BÂRNĂ ÎN ECHILIBRU

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi scândura pe podea, mergeţi în lungimea ei arătându-i cum să-şi ţină echilibrul. Mergeţi pe podea punând călcâiul unui picior lipit de vârful celuilalt.
  2. Puneţi copilul să privească pe perete un punct (de ex. la un tablou), în timp ce-l ajutaţi să meargă pe bârnă, ţinându-l de mână. Lăudaţi-l în timp ce-şi reduce numărul de căderi de pe bârnă.
  3. Daţi-i copilului să ţină ceva în fiecare mână (cub mic) pentru a-l ajuta să-şi ţină echilibrul. Spuneţi-i să-şi ţină braţele întinse lateral.
  4. Aşezaţi direct pe podea 2 benzi de hârtie la distanţă de 30 cm. una de alta şi cu o lungime de 1-1,5 metri. Puneţi-l pe copil să meargă întrebuinţaţi aceaste benzi şi treptat micşoraţi distanţa întrebuinţaţi ele, apoi încercaţi echilibrul pe bârnă. Lăudaţi copilul pe măsură ce-şi înbunătăţeşte mersul pe bârnă.
  5. Aşezaţi un sac de nisip pe creştetul capului său. Îl va ajuta să-şi menţină corpul şi capul drept pentru un echilibru mai bun.
  6. Aşezaţi scândura pe cuburi mari pentru a o înălţa puţin deasupra podelei.

 

 

MOTOR 99

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: SARE ÎNAINTE DE 10 ORI FĂRĂ SĂ CADĂ

 

  • SUGESTII:
  1. Arătaţi copilului cum să sară înainte numărând cu voce tare fiecare săritură. Îndemnaţi-l să vă imite. Recompensaţi-l pentru sărituri.
  2. Puneţi-l să exerseze sărind pe loc de 10 ori şi număraţi cu voce tare să ştiţi şi el şi dv. dacă progresează.
  3. Staţi în faţa lui la aprox. 1 metru şi rugaţi-l să vină spre dv. sărind. Număraţi cu voce tare fiecare săritură şi treptat creşteţi distanţa întrebuinţaţi dv. şi el. Lăudaţi orice progres.
  4. Trasaţi linii paralele cu creta pe trotuar sau întindeţi bucăţi de sfoară pe covor şi îndemnaţi-l să sară de la o linie la alta.
  5. Săriţi peste scânduri sau peste o sfoară înălţată.
  6. Jucaţi jocuri cu sărituri (capra, broscuţa, mingea).
  7. Săriţi în jurul curţii “de-a iepuraşii”.

 

 

MOTOR 100

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: SARE PESTE O SFOARĂ ÎNTINSĂ, ÎNĂLŢATĂ LA 5CM

 

  • SUGESTII:
  1. La început puneţi-l să sară peste semne aşezate direct pe podea: bandă adezivă, cablu, riglă de măsurat etc.
  2. Începeţi punând copilul să sară peste o sfoară sau coardă întinsă la 2,5 cm pe podea. Treptat măriţi înălţimea. Lăudaţi toate eforturile.
  3. Staţi în faţa copilului – aşezaţi sfoara întrebuinţaţi el şi dv. Ţineţi-l de mâini, daţi-i ajutor fizic trîgându-l în sus şi peste sfoară.
  4. Aşezaţi 2 scaune (solide) la o distanţă oarecare şi legaţi o sfoară de la un scaun la altul la 5 cm înălţime. Arătaţi copilului cum să sară peste sfoară. Îndemnaţi-l şi pe el să sară. Număraţi de câte ori reuşeşte să sară. Recompensaţi-l pentru progrese.
  5. Aşezaţi un băţ la 5 cm. deasupra podelei, îndemnaţi copilul să sară peste el pentru a exersa.

 

 

MOTOR 101

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: SARE ÎNAPOI DE 6 ORI

 

  • SUGESTII:
  1. Alegeţi un loc deschis în care copilul să nu dea peste diferite obiecte. Demonstraţi activitatea. La început săriţi înapoi o dată. Treptat creşteţi numărul săriturilor.
  2. Susţineţi copilul de talie, fie stând în faţa lui, fie stând în spatele lui. Săriţi împreună cu el, până când el este destul de încrezător în el pentru a sări singur .
  3. Pe plajă îndemnaţi copilul să sară înapoi de pe nisip în apă: începeţi cu o săritură şi treptat măriţi numărul săriturilor necesare pentru a ajunge la apă.
  4. Exersaţi săritul spre un obiect anume (ex. săriţi spre un scaun). Recompensaţi săriturile corecte.

 

 

MOTOR 102

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: LOVEŞTE (FACE SĂ SARĂ) O MINGE MARE ŞI O PRINDE

 

  • SUGESTII:
  1. Bateţi dv. mingea pentru a arăta copilului cum se face.
  2. Staţi la aprox. 1 metru de copil şi bateţi mingea spre el, apoi puneţi-l pe el s-o trimită spre dv. la fel (bătând-o pe podea).
  3. Staţi în spatele copilului, luaţi-i mâinile şi ajutaţi-l să lovească mingea pe podea.
  4. Puneţi copilul să lase mingea să cadă şi s-o prindă cu ambele mâini când sare înapoi în sus.
  5. Lăsaţi mingea să cadă pe podea şi puneţi copilul s-o lovească ca să sară.
  6. Susţineţi cu ambele mâini copilul de coate şi încheietura mâinii, retrageţi apoi ajutorul ţinându-l doar de încheietura mâinii. Loviţi mingea împreună cu el, mişcându-i mâna în sus şi în jos, ca să sară.
  7. În timp ce prezentaţi şi ghidaţi fizic acţiunea, folosiţi sugestii verbale sincronizate cu acţiunea.

 

 

MOTOR 103

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: MODELEAZĂ FORME DIN PLASTELINĂ ŞI LE ASAMBLEAZĂ (2-3 PĂRŢI)

 

  • SUGESTII:
  1. şi copilul faceţi fiecare câte 5 bile din plastelină. Arătaţi copilului cum să le lipească împreună pentru a forma corpul unui omuleţ de zăpadă, pisică, iepure, etc. Puneţi-l să copieze modelul. Daţi-i ajutor verbal la plasarea părţilor.
  2. Şi dv. şi copilul faceţi fiecare câte 5 beţişoare şi un dreptunghi. Arătaţi-i cum se ataşează beţişoarele la dreptunghi pentru a forma picioarele şi coada unui animal sau piioarele unei mese, unui scaun etc. Lăsaţi plastelina să se întărească (sau argila să se usuce, dacă lucraţi cu argilă) şi întrebuinaţaţi forme făcute din plastelină ca mobilă de jucărie pentru animalele din plastelină.
  3. Pentru exersare întrebuinţaţi aluat de pâine sau prăjituri şi modelaţi animale sau omuleţi. Ca întărire, lăsaţi copilul să le mănânce când sunt gata.
  4. Folosiţi bomboane şi puneţi copilul să le lipească cu glazură.
  5. Amestecaţi apă cu nisip pentru a face forme.

 

 

MOTOR 104

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: DECUPEAZĂ DE-A LUNGUL UNEI LINII CURBE

 

  • SUGESTII:
  1. Tăiaţi colţurile de la un pătrat.
  2. Decupaţi cercuri. Ţineţi dv. hârtia şi întoarceţi-o în timp ce copilul taie.
  3. Decupaţi o “coadă” urmărind o line groasă pe hârtie.
  4. Folosiţi forme simple cu linii uşor ondulate.
  5. Decupaţi benzi de hârtie curbe.
  6. La început, ca ghidare, folosiţi linii groase. Ghidaţi fizic copilul în timp ce taie, suţinându-i şi întorcându-i hârtia. Treceţi treptat de la ajutor fizic la sugestii verbale ca: “întoarce” sau “taie pe linie” şi în final puneţi-l să taie pe linie, independent. Recompensaţi succesul la decupare.

 

 

MOTOR 105

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: ÎNŞURUBEAZĂ UN OBIECT FIXAT PE FILET

 

  • SUGESTII:
  1. Folosiţi borcane cu capac care se înşurubează, şuruburi etc.
  2. Susţineţi piesa de jos, în timp ce copilul o înşurubează pe cea de deasupra.
  3. Aşezaţi-vă mâinile dv. peste ale copilului şi ajutaţi-l să facă mişcarea de învârtire pentru înşurubarea obiectelor.
  4. Copilul poate ţine borcanul întrebuinţaţi genunchi pentru o mai mare stabilitate. Îndemnaţi-l să ţină borcanul de partea de sus cu mâna stângă şi să învârte capacul cu mâna dreaptă. Oferiţi-i ca întărire pentru deschiderea borcanului o jucărie surpriză sau bomboană în interiorul borcanului pe care trebuie să-l deschidă.
  5. La început asiguraţi-vă dacă capacul este fixat corect pe filet astfel ca copilul să poată termina înşurubarea capacului.

 

 

MOTOR 106

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: COBOARĂ SCARA ALTERNÂND PICIOARELE

 

  • SUGESTII:
  1. Copilul se sprijină pe balustradă şi se ţine de mâna adultului.
  2. Puneţi-i un şiret roşu la un pantof şi unul albastru la celălalt. Aşezaţi pe treptele pe care copilul coboară, alternativ bucăţi roşii şi albastre pentru ghidarea lui. Lăudaţi-l pe măsură ce el progresează şi nu mai folosiţi şiretul colorat.
  3. Arătaţi-i cum să păşească şi să nu pună ambele picioare pe acelaşi treaptă. Un exemplu cu mişcări puţin exagerate îl poate ajuta să-şi reamintească să continue să-şi schimbe piciorul. Folosiţi ajutorul verbal. Întăriţi mersul corect pe scară.
  4. Începeţi cu o scară scurtă sau în partea de jos a scării pentru a-i permite să aibă mai uşor succese.

 

 

MOTOR 107

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: PEDALEAZĂ PE TRICICLETĂ, ÎNTOARCE LA COLŢ

 

  • SUGESTII:
  1. Aşezaţi obstacole pe traseul tricicletei.
  2. Puneţi copilul să vă “urmărească” în timp ce dv. vă deplasaţi în diferite direcţii în faţa lui.
  3. Pentru început staţi în spatele copilului şi ajutaţi-l să întoarcă tricicleta mişcându-i dv. ghidonul. Reduceţi treptat ajutorul dat la conducere până ce copilul reuşeşte singur.
  4. Când copilul poate pedala cu succes înainte, îndemnaţi-l să “întoarcă” la stânga, sau spuneţi-i să întoarcă spre un obiect oarecare aflat în apropiere. Ajutaţi-l fizic să întoarcă ghidonul şi reduceţi treptat ajutorul .
  5. Eliberaţi un spaţiu destul de larg pentru ca tricicleta să facă un cerc întreg, fixaţi ghidonul într-o poziţie largă de întoarcere, pentru ca el să exerseze plimbarea în cerc.
  6. Puneţi copilul să meargă în jurul unui obiect, obstacol.

 

 

MOTOR 108

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: SARE ÎNTR-UN PICIOR DE 5 ORI SUCCESIV

 

  • SUGESTII:
  1. La început puneţi copilul să se ţină de braţul dv. pentru a se sprijini. Săriţi cu el într-un picior de-a lungul podelei şi lăudaţi-l.
  2. Folosiţi o vergea sau un băţ (cum ar fi o coadă de mătură). Staţi în faţa copilului ţinând băţul la nivelul pieptului său, lăsaţi-l să se ţină de el cu mâna şi să sară într-un picior. Treptat susţineţi mai puţin băţul şi lăsaţi-l pe copilul să sară ţinând el băţul.
  3. Jucaţi “săritul pietrelor” sărind într-un picior dintr-un loc însemnat pe podea în altul.
  4. Staţi în faţa copilului la aproximativ 50-60 cm şi puneţi-l să sară într-un picior spre dv. Când reuşeşte, creşteţi treptat distanţa. Lăudaţi fiecare progres.
  5. Uneori, dându-i ceva să ţină în fiecare mână (cuburi) îi veţi da “sprijin” suficient ca el să-şi menţină echilibrul în timp ce sare într-un picior.

 

 

MOTOR 109

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: DECUPEAZĂ UN CERC CU DIAGONALA DE 5 CM

 

  • SUGESTII:
  1. Desenaţi pe hârtii de diferite grosimi cercuri cu linii negre, groase.
  2. Începeţi cu o hârtie groasă cu un cerc de 10 cm diametru şi în interiorul lui, cercuri din ce în ce mai mici, până la 5 cm. Puneţi copilul să le decupeze pe rând. La început cercul mare, până când el capătă îndemănarea să decupeze şi cercuri mici. Răsplătiţi-l după fiecare cerc şi îndemnaţi-l să încerce şi cercuri mai mici.
  3. Îndemnaţi-l să exerseze decupatul cercurilor lăsându-l să taie cu foarfeca de bucătărie, să decupeze cercuri din brânză pe care să le pună pe chifle, felii de şuncă cu care să facă sandvişuri decorate.
  4. La început puteţi să-l ajutaţi să răsucească hârtia sau daţi-i ajutor verbal: “răsuceşte” etc. Reduceţi treptat ajutorul. Recompensaţi o decupare corectă.

 

 

MOTOR 110

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: DESENEAZĂ IMAGINI SIMPLE (CASĂ, OM, COPAC)

 

  • SUGESTII:
  1. Desenaţi o casă folosind forme simple, pătrat sau dreptunghi şi triunghi pentru acoperiş, puneţi copilul să vă imite. Folosiţi sugestii verbale.
  2. Îndemnaţi copilul să se aşeze la masă şi să deseneze cu cretă, carioca, creioane colorate.
  3. Ajutaţi copilul în timp ce el desenează, dacă uită părţi importante, punându-i întrebări: “casa are uşă?”, “câte picioare are omul?”, etc. Lăudaţi-l pentru încercările sale. Nu este nevoie ca desenul lui să fie la fel cu al dv.
  4. Puneţi copilul să închidă ochiişi folosind o carioca neagră să facă o “mâzgălitură” pe hârtie. Puneţi-l să deschidă ochii şi să realizeze o imagine folosind mâzgălitura ca acoperiş, cap etc.
  5. Daţi copilului materiale diferite: cretă colorată, pastă de dinţi, carioca, vopsea. Recompensaţi-l pentru un desen corect.

 

 

MOTOR 111

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: DECUPEAZĂ ŞI LIPEŞTE FORME SIMPLE

 

  • SUGESTII:
  1. Decupaţi forme geometrice. Trasaţi-le conturul pe hârtie. Lipiţi formele în interiorul conturului de pe hârtie.
  2. Decupaţi din reviste poze ale unor obiecte familiare. Trasaţi în jurul formei apoi lipiţi-o în locul respectiv şi realizaţi un album cu tăieturi din reviste.
  3. Decupaţi diferite forme din hârtie colorată, lipiţi-le împreună pe altă coală şi faceţi o imagine.
  4. Decupaţi un cerc, pătrat, triunghi – roşii şi un cerc, pătrat, triunghi – albastre. Desenaţi-le conturul şi lipiţi cercul roşu în conturul roşu, cercul albastru în conturul albastru etc.
  5. Puneţi copilul să exerseze decupatul punându-l să decupeze imagini din cărţi cu imagini daja perforate pe contur.
  6. Însemnaţi cu carioca imagini din reviste sau cataloage de jucării, încercuindu-le într-un cerc sau pătrat gros, negru. Puneţi copilul să le decupeze şi să le lipească într-un album sau pe o foaie mare de ziar (hârtie).

 

 

MOTOR 112

 

  • VÂRSTA: 4 – 5 ANI
  • TITLU: SCRIE LITERE DE TIPAR MARI, DISPARATE LA ÎNTÂMPLARE PE HÂRTIE

 

  • SUGESTII:
  1. Arătaţi copilului un model de literă pentru a-l copia.
  2. Copilul poate ţine creionul în timp ce dv. îi ghidaţi mâna.
  3. Desenaţi dv. câte o line pe rând şi copilul să facă la fel până când litera este formată.
  4. Folosiţi culori diferite pentru fiecare linie a literei. Puneţi copilul să copieze litera folosind aceeaşi culoare pe care aţi întrebuinţat-o şi dv.
  5. Puneţi-l să exerseze cu cretă pe tablă.
  6. Îndemnaţi-l să formeze literele mergând de la stânga la dreapta şi cu mişcări de sus în jos pentru literele cu linii verticale.
  7. Pentru exersare daţi-i diferite materiale, cum ar fi cutii de pantofi umplute cu nisip şi cu beţişoare cu care se scrie litera pe nisip. Scrieţi prin preasarea unui tub de tempera pe carton. Folosiţi apa simplă sau colorată pentru a “picta” litere pe trotuar cu o pensulă mare.

 

 

MOTOR 113

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: MERGE ÎN ECHILIBRU PE BÂRNĂ, ÎNAINTE, ÎNAPOI, LATERAL

 

  • SUGESTII:

 

MOTOR 114

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: ŢOPĂIE

 

  • SUGESTII:

MOTOR 115

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: SE DĂ ÎN LEAGĂN, INIŢIIND ŞI MENŢINÂND MIŞCAREA

 

  • SUGESTII:

MOTOR 116

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: DESFACE DEGETELE ŞI CU CEL MARE LE ATINGE PE CELELALTE ÎN PARTE

 

  • SUGESTII:

MOTOR 117

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: POATE COPIA LITERE MICI

 

  • SUGESTII:

MOTOR 118

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: URCĂ SCĂRILE DE LEMN SAU TREPTELE UNUI TOBOGAN ÎNALT DE 3 METRII

 

  • SUGESTII:

MOTOR 119

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: BATE CU CIOCANUL UN CUI

 

  • SUGESTII:

MOTOR 120

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: DRIBLEAZĂ MINGEA CU DIRECŢIE

 

  • SUGESTII:

MOTOR 121

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: COLOREAZĂ ÎN INTERIORUL CONTURULUI 95%

 

  • SUGESTII:

MOTOR 122

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: POATE DECUPA POZE DIN REVISTE FĂRĂ A DEPĂŞI MAI MULT DE 0,5 CM DE LA CONTUR

 

  • SUGESTII:

MOTOR 123

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: FOLOSEŞTE ASCUŢITOAREA DE CREIOANE

 

  • SUGESTII:

MOTOR 124

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: COPIAZĂ DESENE COMPLICATE

 

  • SUGESTII:

MOTOR 125

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: RUPE FORME SIMPLE DE HÂRTIE

 

  • SUGESTII:

MOTOR 126

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: ÎNDOAIE UN PĂTRAT DE HÂRTIE DE 2 ORI PE DIAGONALĂ, PRIN IMITAŢIE

 

  • SUGESTII:

MOTOR 127

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: PRINDE O MINGE MOALE SAU UN SĂCULEŢ CU NISIP CU O MÂNĂ

 

  • SUGESTII:

MOTOR 128

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: POATE SĂRI SINGUR COARDA

 

  • SUGESTII:

MOTOR 129

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: LOVEŞTE MINGEA CU PALETA SAU CU BĂŢUL

 

  • SUGESTII:

MOTOR 130

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: RIDICĂ DE JOS UN OBIECT ÎN TIMP CE ALEARGĂ

 

  • SUGESTII:
  1. Organizaţi curse în care copilul trebuie să alerge pentru a ridica de jos un obiect şi după ce-l ia să se întoarcă la locul de pornire.
  2. La început puteţi aşeza obiectul care trebuie ridicat ceva mai sus (aşezat pe ceva) şi treptat micşoraţi distanţa întrebuinţaţi obiect şi podea.
  3. Demonstraţi copilului activitatea: la început folosiţi obiecte care pot fi apucate mai uşor (prevăzute cu mâner).
  4. La început puteţi pune copilul să alerge şi doar să atingă un anume punct, apoi puneţi altă persoană să-i înmâneze obiectul copilului şi în final lăsaţi copilul să ridice singur obiectul. Obiecte care pot fi folosite: popice, mingi, bastoane, săculeţe cu nisip.

 

 

MOTOR 131

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: PATINEAZĂ ÎNAINTE APROXIMATIV 3 METRI

 

  • SUGESTII:
  1. Sprijiniţi copilul fie de sub braţe, fie ţinându-l de mână. Reduceţi ajutorul treptat .
  2. Arătaţi-i cum să revină la poziţia de stat în picioare aşezându-se mai întâi în genunchi, pe iarbă sau pe gheaţă şi să se ridice prinzându-se de gard.
  3. Puneţi copilul să “patineze” la început pe un teren acoperit cu un covor, sau teren în aer liber, pe care să nu alunece prea mult.
  4. Mergeţi şi dv. împreună cu copilul ţinând un băţ în mână , de care copilul să se prindă ca să-şi menţină echilibrul pentru două sau mai multe mişcări alternative ale picioarelor.

 

 

MOTOR 132

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: MERGE PE BICICLETĂ

 

  • SUGESTII:
  1. Folosiţi o bicicletă pentru antrenament (de gimnastică).
  2. Susţineţi copilul pe bicicletă ţinând ghidonul şi şaua, în timp ce alergaţi pe lângă bicicletă. Reduceţi treptat ajutorul .
  3. Ţineţi-l de partea de dinapoi a scaunului, numai atât cât trebuie pentru a nu se răsturna.
  4. Puneţi-l să pornească la început pe o pantă uşor înclinată, ca să câştige viteză pentru pornire.

 

 

MOTOR 133

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: SE DĂ CU SANIA

 

  • SUGESTII:
  1. Demonstraţi copilului activitatea.
  2. Lăsaţi copilul să se culce pe sanie în timp ce-l trageţi dv. pe un teren orizontal, apoi trageţi copilul în josul unei pante uşoare. Încercaţi apoi datul cu sania pe o colină mică, pornind de la jumătatea colinei şi de fiecare dată apropiaţi-vă de vârf din ce în ce mai mult.
  3. Urcaţi-vă pe sanie cu copilul aşezat în faţa dv. sau culcat deasupra dv. şi coborâţi cu sania pe pârtie, apoi repetaţi lăsând copilul să preia comanda săniuţei şi în final lăsaţi-l să conducă singur săniuţa, dv. doar împingându-l pe pârtie pentru a-şi lua avânt.

 

 

MOTOR 134

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: MERGE SAU SE JOACĂ ÎNTR-UN BAZIN CU APĂ PÂNĂ LA NIVELUL TALIEI

 

  • SUGESTII:
  1. Lăsaţi copilul să se adapteze treptat la temperatura apei din bazin. Puneţi-l să se stropească cu apă pe corp înainte de a intra în bazin. Dacă nu reuşiţi, asiguraţi-i apă apropiată de temperatura corpului.
  2. Când copilul stă în apă puneţi-l să se ţină de marginea bazinului şi să se obişnuiască cu senzaţia apei.
  3. Puneţi-l să sară în sus şi în jos în timp ce se ţine de marginea bazinului.
  4. Intraţi în apă cu copilul şi lăsaţi-l să vă ţină de mână în timp ce mergeţi împreună prin apă.
  5. Pe măsură ce el devine capabil să meargă singur în apă jucaţi-vă diferite jocuri ca de exemplu: leapşa.
  6. Puneţi copilul să exerseze băgând faţa în apă pentru un moment, iar pe plajă el poate sta culcat cu corpul în apă şi doar cu capul şi gâtul afară.
  7. Pentru a-l ajuta să se simtă în siguranţă, daţi-i să poarte un colac de salvare în timp ce se joacă.

 

 

MOTOR 135

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: CONDUCE UN VEHICOL DE JUCĂRIE (CAMION) ÎMPINGÂNDU-SE CU UN PICIOR

 

  • SUGESTII:
  1. Demonstraţi activitatea.
  2. Aşezaţi copilul în camion, dacă este nevoie, mişcaţi-i piciorul.
  3. Aşezaţi camionul pe o pantă uşor înclinată.
  4. În timp ce copilul stă în camion, împingeţi-l până când el poate controla conducerea camionului.

 

 

MOTOR 136

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: SARE ŞI SE ÎNVÂRTEŞTE ÎNTR-UN PICIOR

 

  • SUGESTII:
  1. Demonstraţi acţiunea.
  2. Susţineţi copilul de sub braţe şi ghidaţi-l fizic în timpul mişcării.
  3. Jucaţi şotronul.
  4. Staţi în spatele copilului. Puneţi-l să sară într-un picior şi să se întoarcă ca să vă privească.

 

 

MOTOR 137

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: ÎŞI SCRIE NUMELE CU LITERE DE TIPAR PE O FOAIE LINIATĂ

 

  • SUGESTII:
  1. Explicaţi copilului rolul ajutător al liniilor.
  2. Scrieţi numele copilului cu litere de tipar, întrebuinţaţi două linii. Puneţi copilul să scrie peste literele scrise de dv.
  3. Folosiţi un model şi puneţi-l să-l copieze.
  4. Îndrumaţi-i mişcarea creionului prin sugestii verbale. Lăudaţi-l.
  5. Împărţiţi pagina prin linii orizontale groase, aşezate la aprox. 5 cm distanţă.
  6. Între două linii faceţi dv. litere punctate pe care copilul să le traseze.

 

 

MOTOR 138

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: SARE DE LA ÎNĂLŢIMEA DE 30 CM ŞI ATERIZEAZĂ PE TĂLPI

 

  • SUGESTII:
  1. Prezentaţi activitatea. Explicaţi şi demonstraţi aterizarea pe podul tălpilor, apoi puneţi-l să imite.
  2. Folosiţi îndrumări verbale: “îndoaie genunchii”, “aterizează pe podul tălpii”.
  3. Staţi în faţa copilului. Prindeţi-l de mâini şi ajutaţi-l să sară.
  4. Puneţi copilul să sară în apă la bazin sau la plajă.

 

 

MOTOR 139

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: STĂ ÎNTR-UN PICIOR FĂRĂ SPRIJIN CU OCHII ÎNCHIŞI, 10 SECUNDE

 

  • SUGESTII:
  1. Prezentaţi activitatea.
  2. Număraţi până la zece cu voce tare.
  3. Pentru a-l ajuta să-şi menţină echilibrul, ţineţi-l de mână, de deget, de îmbrăcă minte. Treptat reduceţi ajutorul.
  4. La început lăsaţi copilul să stea cu degetele celuilalt picior pe podea, pentru oarecare sprijin.

 

 

MOTOR 140

 

  • VÂRSTA: 5 – 6 ANI
  • TITLU: STĂ ATÂRNAT PE O BARĂ ORIZONTALĂ 10 SECUNDE SUSŢINÂNDU-ŞI PROPRIA GREUTATE ÎN BRAŢE

 

  • SUGESTII:
  1. Susţineţi copilul de talie în timp ce stă atârnat de bară. Treptat reduceţi ajutorul.
  2. Folosiţi o bară destul de joasă ca el să fie suspendat la numai 15-20 cm deasupra pământului.
  3. Lăudaţi copilul să se urce pe o scară la tobogan. Îndemnaţi-l să se urce o treptă şi să se atârne în braţe pentru scurt timp, ţinându-şi picioarele deasupra treptei scării. Treptat creşteţi timpul în care el îşi sprijină greutatea în braţe.