FizioKinetoterapia in recuperarea scoliozelor

GENERALITATI

Coloana vertebrala este elementul esential de mentinere. Ea dispune de un mare grad de mobilitate ce intereseaza articulatiile intervertebrale, avand amplitudine variabila de la regiune la regiune.

Curburile coloanei vertebrale au aparut ca o adaptare la ortostatism. Curbura toracala o gasim la nou-nascut, curbura cervicala apare cînd copilul ia pozitia sezînd, iar cea lombara odata cu mersul. Acum apar solicitarile muschilor flexori si extensori ai rahisului pentru sustinerea rahisului.

Atitudinea corecta a corpului este semn al echilibrului fizic si psihic, rezultanta a dezvoltarii normale si armonioase a corpului.

DEFINITIE:

SCOLIOZA este o deviatie laterala, incomplet reductibila a rahisului, cu evolutie progresiva si cu consecinte asupra morfologiei si functionalitatii acestuia.

CLASIFICARE:

Scoliozele sunt impartite in doua grupe principale: scolioze functionale (nestructurale) si scolioze structurale.

SCOLIOZELE FUNCTIONALE:

A) atitudinea scoliotica

B) scolioza profesionala si din tulburari de auz si vedere

C) scolioza statica:

–prin asimetrie de bazin (redoare a soldului)

–prin ascensionarea congenitala a omoplatului

–prin inegalitatea membrelor inferioare

D) scolioza antalgica (sindromul vertebral din discopatia vertebrala)

SCOLIOZELE STRUCTURALE SAU OSOASE:

A) Scolioza congenitala:

1)cu malformatii vertebrale asimetrice: hemivertebre, blocuri vertebrale, sacralizare, condrodistrofii (nanism)

2)fara malformatii vertebrale: scolioza idiopatica a nou-nascutului

B) Scolioza aparuta in cursul cresterii:

1)afectiuni genetice: sindromul Marfan, boala Ehlers-Danlos, boala Recklinghausen, boala Lobstein, boala Marquio

2)afectiuni musculare (miopatii): distrofii musculare, sindroame miotonice, miopatii congenitale, miopatii metabolice

3)afectiuni neurologice: boala Friedreich, poliomielita, paralizia cerebrala infantila

4)rahitismul

C) Scoliozele secundare unor afectiuni dobandite:

1)osoase: traumatisme(fracturi-luxatii), costectomii, toracoplastie, laminectomie

2)neurologice: neurofibromatoza, siringomielita, tumori vertebro-medulare, poliomielita, scolioze tetanice

3)empiem toracic cu retractie fibroasa

D) Scoliozele idiopatice(esentiale): cele mai frecvente(75%):

1)scolioza infantila(0-3 ani)

2)scolioza juvenila(3-14 ani)

3)scolioza adolescentilor (cea mai frecventa dupa pubertate)

4)scolioza idiopatica a adultului (posibil debut in adolescenta)

ETIOPATOGENIE:

Scoliozele nestructurale (functionale)

Ele pot fi provocate de inegalitati ale membrelor inferioare, de anchiloze ale soldului in pozitii vicioase, de contracturi musculare paravertebrale antalgice ca in hernia de disc etc.Aceste atitudini scoliotice nu sunt evolutive si dispar odata cu disparitia sau corectarea cauzei care le-a produs.

Scoliozele nestructurale, functionale sau atitudinile scoliotice se caracterizeaza prin faptul ca deviatia laterala a coloanei este complet reductibila clinic si radiologic in pozitia culcat. Acest tip de scolioze nu se insotesc de modificari de structura vertebrala sau gibozitate si se reduc spontan sau prin interventie minima. Atitudinea scoliotica nu se insoteste de o rotatie a vertebrelor, dar se combina frecvent cu atitudinea cifolordotica. Aceasta situatie se intalneste in cazul unei cresteri rapide, insuficienta musculoligamentara, igiena vertebrala deficitara sau, uneori, inegalitate de membre inferioare cu dezechilibru al bazinului (dezechilibru mecanic redresat prin aplicarea unui talonet).

Scoliozele structurale

Cauzele care duc la aparitia scoliozelor structurale pot fi neurologice, musculare, genetice, congenitale, metabolice, dar marea majoritate a scoliozelor au cauza necunoscuta (ex. scoliozele idiopatice: aproximativ 75%).

Scoliozele structurale constau intr-o inflexiune laterala a rahisului cu raza mare de curbura ce antreneaza un aspect discret asimetric al ansamblului spatelui: un umar mai ascensionat, omoplatul mai proeminent, asimetria discreta a triunghiului taliei, un sold usor ascensionat si chiar un usor dezechilibru lateral al trunchiului. In scoliozele structurale coloana vertebrala prezinta modificari ce se accentueaza in perioada de crestere sau de-a lungul evolutiei bolii de baza care duc la deformari ale corpilor vertebrali, sunt insotite de gibozitate laterala prin rotatia vertebrelor in jurul axului lor vertical si sunt rigide. Gibozitatea este situata de partea convexitatii curburii.

CRITERII DE SUSTINERE A DIAGNOSTICULUI:

1) EXAMENUL CLINIC:

TABLOUL CLINIC

Debutul este greu de precizat. Este posibil ca acesta sa aiba loc chiar in perioada copilariei sub forma unei scolioze infantile cu o cuneiformizare vertebrala care evolueaza in perioada de crestere devenind evident clinic. De multe ori instalarea scoliozei coincide cu cresterea rapida in inaltime in perioada pubertara. Rareori, instalarea deviatiei rahisului este precedata de dureri vagi insotite sau nu de mialgii sau radiculite care cedeaza la repaus, precum si de contractura muschilor spatelui de partea convexitatii, fibrilatii musculare si dureri la presiunea insertiilor acestora.

Clinic se descriu trei grade de scolioza:

a. Scolioza de gradul I este mobila si reductibila (nefixata) si poate fi confundata cu atitudinile scoliotice functionale. Curbura poate fi dorsala, insotita sau nu de curburi compensatorii, ori lombara, cand creasta iliaca si spina iliaca proemina de partea concavitatii. Pot sa apara curburi laterale compensatorii, lombosacrata sau dorsala inferioara. Curburile compuse (compensatorii) realizeaza scolioza in ,,S” inversat. Scolioza se reduce prin flexia trunchiului la 90*.

b. Scolioza de gradul II (scolioza fixata) poate sa fie inca reductibila. Contractura paravertebrala perceputa pe partea concava a deviatiei este insotita de dezechilibrul si prabusirea (colapsul) rahisului si de rotatia vertebrelor cu modificarile toracelui caracteristice. Anteflexia rahisului pune si mai bine in evidenta tulburarea de statica. Toracele devine asimetric (plat de partea convexitatii si proeminent de partea opusa), iar copilul scade in inaltime. Coastele de partea concavitatii se ating, in timp ce de partea convexitatii se indeparteaza intre ele.

c. Scolioza de gradul III este ireductibila (retractia musculoligametara asociaza modificari osoase avansate), are consecinte estetice si functionale majore si afecteaza organele toracale si abdominale. In afara de deformarea toracelui, starea generala se altereaza progresiv ca urmare a disfunctiilor organice si a durerilor. In stadiile foarte avansate cu infundarea toracelui si expansiunea coastelor spre oasele coxale (torace mic) apar tulburari grave ale organelor interne.

EXAMENUL CLINIC include investigatii statice si dinamice ale coloanei vertebrale.

La inspectie (copilul in ortostatism) se stabileste sediul si marimea curburii, prezenta unui umar ascensionat sau a unui sold proeminent.

Examenul cu firul de plumb aplicat pe vertebra C7 apreciaza dezechilibrarea scoliozei (daca firul trece in afara santului interfesier), iar inaltimea gibusului cu bolnavul in anteflexie si lungimea sagetilor (distanta dintre apex si fir) se masoara cu rigla.

Important in diagnosticul scoliozelor este aprecierea egalitatii membrelor inferioare.

Supletea curburilor se apreciaza prin inclinarea coloanei (anteflexia reduce o curbura posturala sau statica si exagereaza o scolioza structurala) sau prin suspendarea pacientului prin intermediul cadrului cu capastru Glisson.

INVESTIGATII PARACLINICE:

EXAMENUL RADIOLOGIC este fundamental. El permite:

* determinarea numarului de curburi,
* clasarea diferitelor tipuri de curburi,
* masurarea angulatiei curburii,
* precizarea gradului de inclinare si rotatie a coloanei,
* compararea varstei osoase cu cea cronologica
* urmarirea evolutiei sub tratament.

Se practica radiografia coloanei de fata in ortostatism, daca se poate in intregime, inclusiv crestele iliace. Radiografia de profil este necesara doar la prima examinare, stiind ca evolutia unei scolioze conduce oricum spre o scoliocifoza sau scoliolordoza.

Pentru aprecierea reductibilitatii curburilor patologice se utilizeaza radiografiile in inflexiune laterala maxima, bolnavul fiind in clinostatism, cu bazinul fixat in pozitie de echilibru, sau prin suspendare cu ajutorul colierului Sayre pentru aprecierea reductibilitatii spontane globale (radiografie in suspensie).

EVOLUTIE si PROGNOSTIC:

Scoliozele nestructurale (atitudinile scoliotice) nu sunt evolutive si dispar odata cu disparitia sau corectarea cauzei care le-a produs.

Scoliozele structurale evolueaza in perioada cresterii, indiferent de etiologie (unele scolioze infantile se pot corecta spontan), fiind cu atat mai grave cu cat varsta de debut este mai mica. Odata incheiata osificarea scheletului inceteaza si evolutia scoliozei. La femeie, scoliozele structurale se pot accentua in perioada de sarcina, alaptare si menopauza, in urma unor eforturi profesionale (insuficienta musculoligamentara) sau in urma degenerescentei discale.

TRATAMENT:

1). PROFILACTIC:

Trebuie combatute anumite deprinderi care pot favoriza sau accentua deviatia vertebrala, ca de exemplu, ,,atitudinea soldie”, de sprijin pe un singur picior, pe care o iau adeseori copiii si adolescentii (mai ales fetele). Purtarea ghiozdanului cu carti este recomandabil sa se faca pe spate, iar daca se face in mana, sa se alterneze dintr-una in cealalta.

De o importanta deosebita este mentinerea pozitiei corecte la masa de lucru de la scoala si de la domiciliu. Pentru a se asigura o pozitie corecta in cazul existentei unei deviatii vertebrale este recomandabila inaltarea mesei de lucru prin aplicarea pe ea a unui pupitru cu suprafata inclinata, care sa-l oblige pe scolar sa mentina pozitia corecta.

Este recomandabil ca pacientul sa nu stea timp indelungat la masa de lucru, pana cand oboseala l-ar face sa ia o pozitie incorecta, ci sa faca pauze in care sa execute cateva exercitii fizice sau sa se intinda pe pat.

Este necesar sa se incerce combaterea pozitiilor vicioase pe care unii copii si le insusesc in timpul somnului, ca de exemplu in flexie accentuata, sau in decubit lateral mereu pe aceeasi parte.

Adeseori este utila montarea unei placi dure sub saltea. In cazul utilizarii corsetului Milwaukee, de exemplu, autoredresarea activa a coloanei in timpul somnului este favorizata de planul ferm al patului.

2). TRATAMENT IGIENO-DIETETIC:

Se recomand? pacien?ilor cu scolioz? o diet? adecvat? astfel încât greutatea lor corporal? s? fie optim? în raport cu în?l?imea ?i vârsta. Acest lucru este necesar mai ales la pacien?ii supraponderali, deoarece greutatea poate accentua devia?iile coloanei vertebrale.

3). TRATAMENT MEDICAMENTOS:

Se administreaza antiinflamatoare (ibuprofen, fenilbutazona, aminofenazina, aspirina), antalgice si decontracturante, acestea din urma avand rol de relaxare a musculaturii ale carei contractii pot genera deformari ale coloanei. Administrarea de cortizon joaca un rol foarte important dar trebuie avut in vedere dozajul si stadiul evolutiv. Se mai administreaza calciu si clorocalcin.

Se mai prescriu vitamine din grupurile D, B si vitamina C.

4). TRATAMENTUL ORTOPEDICO-CHIRURGICAL:

TRATAMENTUL ORTOPEDIC

Îsi propune corectarea si mentinerea deviatiei verebrale pentru a neutraliza riscul de agravare reprezentat de puseul pubertar de crestere. Un tratament ortopedic poate fi apreciat ca eficient daca la sfarsitul cresterii el reuseste sa mentina deviatia vertebrala la o valoare cel mult egala cu aceea de la inceputul tratamentului

Tratamentul ortopedic dispune de aparate corectoare active si pasive.

Aparatele ortopedice pasive realizeaza corectia deviatiei folosind forta de presiune, de obicei la nivelul partii convexe a curburii si forta de tractiune care tinde sa elongheze coloana si astfel sa reduca curbura.

Corectarea este in general realizata prin aparate gipsate succesive. Cand se obtine corectia maxima mentinerea ei este incredintata unor corsete ortopedice.

Pentru scolioza corectia se obtine cu ajutorul unui cadru ce realizeaza atat elongarea cat si derotarea coloanei si presiunea pe convexitate. Indiferent de tipul de cadru (Abbot, Risser, Cotrel etc) principiul este acelasi. In cadru se aplica aparatul gipsat. Dupa o perioada de 1-2 luni aparatul gipsat se schimba, obtinandu-se o noua corectie.

Uneori gipsul poate realiza o elongatie progresiva (aparatul de elongatie tip Stagnara).

Aparatele ortopedice active cauta sa obtina corectie printr-o autoredresare activa a coloanei. Aparatul clasic activ este aparatul Milwaukee. Corsetul lui este purtat permanent sau intermitent, in functie de gravitatea curburii. Exista actualmente tendinta de a aplica corsetul Milwaukee noaptea in cazurile de deviatii mici (scolioza sub 30*), dar care la controale repetate fac dovada evolutivitatii lor.

Un alt aparat activ este corsetul cu trei puncte de sprijin care cauta sa redreseze scoliozele lombare.

O alta serie de metode ortopedice: tractiunea continua in timpul noptii (Cotrel), stimularea electrica a musculaturii din convexitate cu aparate special construite, se adreseaza acelorasi deviatii vertebrale de gravitate medie si se asociaza in programul terapeutic.

TRATAMENTUL CHIRURGICAL:

Deviatiile vertebrale grave, evolutive, care se agraveaza lent, dar continuu, si dupa terminarea cresterii, impun redresarea si stabilizarea lor prin metode chirurgicale. Pretul corectiei in aceste cazuri il constituie rigidizarea (cu tije) a unui important segment al coloanei vertebrale. Interventia chirurgicala in cazurile de gravitate extrema trebuie precedata de o pregatire prin elongatie progresiva a coloanei (prin aparate gipsate de elongatie sau elongatie cu halou cranian si gips sau cerc pelvin).

Interventia este urmata de o imobilizare gipsata, apoi de corset ortopedic timp de 18-24 luni, perioada in care artrodeza vertebrala devine solida. Si tratamentul chirurgical va fi insotit de kinetoterapie, cu scop de asuplizare preoperator, cu scop de tonificare musculara generala in perioada de imobilizare, cu vocatia de corectie posturala si integrare in viata cotidiana la inlaturarea corsetului.

PRINCIPIILE SI OBIECTIVELE TRATAMENTULUI BFT

Balneofizioterapia are cele mai largi recomandari, cu cele mai eficiente rezultate. Aproape ca nu exista contraindica?ii , excluzand numai formele complicate (cardiaci, pulmonari decompensa?i, etc).

Mijloacele fizicale cele mai folosite sunt din domeniul electroterapiei, termoterapiei ?i balneoterapiei.

Tratamentul func?ional are ca scop promovarea exerci?iilor de asuplizare a coloanei, de armonizare a curburilor fiziologice ?i de tonifiere a musculaturii paravertebrale.

Crearea unui comportament igienic ?i ergonomic va proteja coloana, preantampinand evolutia si agravarea scoliozei.

Obiective urmarite de tratamentul B.F.T. sunt urmatoarele:

* combaterea durerii
* refacerea echilibrului muscular
* tonifierea musculaturii
* refacerea mobilitatii articulare
* reca?tigarea mobilita?ii coloanei vertebrale

TRATAMENTUL PRIN HIDRO-TERMOTERAPIE:

Termoterapia locala se foloseste ca procedura de relaxare musculara, cresterea metabolismului tisular local prin vasodilatatia cutanata si musculara. Mijloacele se aleg în functie de posibilitati si pot fi extrem de simple sau sofisticate. Important este ca indicatia de termoterapie sa fie corecta si metodologia de aplicare sa fie respectata.

Termoterapia cuprinde proceduri ce dezvolta o mare cantitate de caldura. Efectele de baza ale termoterapiei sunt:

* analgezia,
* hiperemia,
* hipertermia locala si sistemica,
* cresterea tonusului muscular,
* cresterea elasticitatii tesutului conjunctiv.

Aceste efecte cumulate sunt favorabile pentru pregatirea programelor de kinetoterapie si masaj.

Metodologia de termoterapie include tehnici variate de aplicatii:

* caldura profunda, produsa de diatermie si ultrasunete
* caldura superficiala, produsa de celelalte tehnici, în care efectul de penetratie este mai redus, de numai cativa centimetri de la tegument.

Caldura umeda sub forma impachetarilor cu parafina, cu namol si nisip este mai benefica decit caldura uscata.

Incalzirea superficiala se realizeaza cu lampa Solux, cataplasma cu mustar, sare calda, parafina etc. Pentru incalzirea structurilor profunde se folosesc microundele sau undele scurte.

1. Impachetarea namol

Consta în aplicarea namolului la o temperatura de 38 – 40°C pe o anumita regiune. Durata unei sedinte este de 20 – 40 minute.

Actiunea: namolul are mai multe efecte:

* efect mecanic, producând excitatia pielii
* efect fizic: temperatura corpului creste cu 2 – 3°C;
* efect chimic, prin resorbtia unor substante biologic active prin piele din namol. Pe toata durata procedurii se va aplica pe frunte o compresa rece. Procedura se incheie cu un dus mai rece (pentru curatare, dar si pentru a readuce temperatura corpului la normal).

2. Baile de abur complete

Se executa într-o camera supraancalzita de vapori, la temperatura de 40°C. Se mai pot practica in dulapuri speciale orizontale sau verticale.

Se pleaca de la o temperatura initiala de 38 – 42°C si se urca treptat la 50 ~ 55°C. In timpul procedurii se pune o compresa rece pe cap, ceafa sau inima. Baia se termina cu o procedura de racire.

3. Baile de aer cald

Folosesc caldura uscata,cu temperatura intre 60-120*C, care provine de la radiatoare supraancalzite in atmosfera incinsa. Sunt mai usor suportate

decât cele de abur cald. Transpiratia se instaleaza mai încet, dar cantitatea e mai abundenta decât la baile de abur.

4. Baile de lumina

Se realizeaza in dulapuri de lemn cu becuri, iar cele partiale în dispozitive adaptate. Durata bailor este de 5 – 20 minute. Caldura radianta produsa de baile de lumina este mai penetranta decat cea de abur sau aer cald, iar transpiratia incepe mai devreme.

5. Baile de soare si nisip

Utilizeaza spectrul solar complet. Expunerea la soare se face cu precautie, 2-3 minute pentru fiecare parte a corpului; timpul de expunere se creste treptat in zilele urmatoare.

Aceste bai sunt indicate mai ales la copii, in perioada de crestere (ele stimuleaza metabolismul fosfo-calcic si cel al vitaminei D) si contraindicate la persoanele cu probleme cardiace.

6. Cataplasmele

Constau in aplicarea în scop terapeutic a diverselor substante, la temperaturi variate asupra diferitelor regiuni ale corpului.

Ele actioneaza prin factorul termic. Cataplasmele calde se folosesc pentru efectul lor hiperemiant si resorbiv, precum si pentru actiunea antispastica si antialgica. La cataplasmele cu plante medicinale se mai adauga si efectul chimic.

7. Baia kinetoterapeutica

Este o baie calda la care se asociaza miscari in toate articulatiile bolnavului. Se efectueaza intr-o cada mai mare sau intr-un bazin cu apa la temperatura de 37-38*C. Pacientul este invitat sa intre in baie si este lasat linistit 5 minute; dupa aceea tehnicianul executa sub apa toate miscarile posibile in toate articulatiile timp de 5 minuta (pacientul este pasiv). Apoi pacientul este invitat sa execute singur miscarile de mai inainte. Durata baii este de 20-30 minute.

8. Dusul subacvatic

Este aplicarea unui dus cu presiune mare (de la 1 la 8 atmosfere) si cu temperatura mai mare cu 1-3*C decat apa de baie in care se afla pacientul. Coloana de apa este dirijata oblic pe tegument, cu exceptia articulatiilor unde miscarea se face circular. Durata totala a dusului este de 5-15 minute. Acest dus subacval actioneaza prin factorii termic si mecanic ai apei.

TRATAMENTUL PRIN ELECTROTERAPIE:

Electroterapia are unele aplicatii in deformarile coloanei. Rolul sau este de a reduce retractiile si contractiile prin incalzirea profunda a regiunii (ultrasunete, diadinamici), de a asupliza musculatura si ligamentele retractate si sclerozate (ionizarile cu iodura de potasiu 4-5%, ultrasunete cu hidrocortizon 1% sau fenilbutazona), de a limita efectele dureroase sau anchilozele si artrozele secundare.

Contracturile musculare, mai ales cele dureroase la solicitarile pasive, de intindere, mai pot beneficia de bai de lumina infrarosii, masaj, iar hipotoniile musculare de termoterapie, curenti aperiodici de joasa frecventa, curenti faradici si galvanizari.

Electroterapia locala se adreseaza atat durerii ca simptom (electroterapie antalgica simptomatica), cat si contracturii musculare si ea sursa generatoare de durere (electroterapie antalgica patogenica).

Dintre procedeele mai importante de electroterapie amintim: galvanizarile, ionoterapia electrica, faradizarea, curentii diadinamici, fototerapia si ultrasunetele.

Ultrasunetele se folosesc în special pentru efectul mecanic, micromasajul celular, cresterea temperaturii locale prin frecarea indusa de bombardamentul cu ultrasunete, efectul fibrolitic ce dezorganizeaza procesele incipiente de fibrozare.

Galvanizarea transversala este decontracturanta si antalgica, efectul antalgic fiind potentat de alegerea unor solutii medicamentoase cu efect anestezic de suprafata (xilina, novocaina). Esential este ca marimea electrozilor sa acopere integral zona de tratat, intensitatea curentului sa fie la prag si durata tratamentului suficient de mare (peste 20 de minute).

Curentii diadinamici al caror efect antalgic este foarte bine cunoscut actioneaza si prin contractiile musculare pe care le induc formele excitomotorii (RS, PS, PL). Si aici, dozarea intensitatii si durata sedintei conditioneaza efectul terapeutic.

Curentul interferential in aplicatie statica, dar mai ales dinamica, folosind frecvente excitomotorii în forma SPECTRU, aduce o contributie substantiala în pregatirea musculaturii pentru programele de kinetoterapie.

TRATAMENTUL PRIN MASAJ:

MASAJUL este o procedura terapeutica a BFT, care consta in manevre executate pe suprafata corpului cu o anumita intensitate si intr-o anumita ordine, in functie de regiunea masata, de evolutia bolii si de starea generala a organismului, in scop terapeutic, igienic sau sportiv.

1. EFECTELE FIZIOLOGICE ALE MASAJULUI:

Efecte locale

a. Actiune sedativa asupra:

– durerilor de tip nevralgic;

– durerilor musculare si articulare.

Actiunea sedativa se obtine prin manevre usoare, lente care stimuleaza repetat exteroceptorii si proprioceptorii existenti.

b. Actiunea hiperemianta locala se manifesta prin incalzirea si inrosirea tegumentului asupra caruia se exercita masajul; aceasta actiune se obtine prin manevre mai energice.

c. Indepartarea lichidelor interstitiale de staza cu accelerarea proceselor de resorbtie în zona masata. Masajul permite inlaturarea lichidelor de staza. Acest efect este benefic la persoane cu insuficienta venoasa periferica si apare dupa manevre profunde care conduc lichidul de staza de la periferie spre centru.

Efecte generale

Masajul duce la cresterea metabolismului bazal, stimuleaza functiile aparatului respirator si circulator, influenteaza favorabil starea generala a organismului, imbunatateste somnul, indeparteaza oboseala musculara.

Toate aceste efecte generale se explica prin actiunea masajului asupra pielii care este un organ bine vascularizat si mai ales bogat inervat.

Mecanisme de actiune

Cea mai importanta actiune fiziologica a masajului este reprezentata de mecanismul reflex asupra organelor interne. Aceasta se explica prin stimulii care pleaca prin exteroceptori si proprioceptori (stimuli care sunt de diferite intensitati) pe cale aferenta catre SNC, iar de acolo pe cale eferenta, ajung la organele interne in suferinta.

Un alt mecanism al masajului este actiunea mecanica produsa de manevrele mai dure ca framantarea, contratimpul, mangaluirea, rulatul, ciupitul, tapotamentul (care se face transversal pe fibrele musculare) ceea ce duce la tonifierea musculaturii, imbunatatirea functiei si fortei musculare.

2. DESCRIEREA ANATOMICA A REGIUNII:

Coloana vertebrala este un sistem complex, in structura caruia intra 33 – 34 vertebre, 344 de suprafete articulare, 24 de discuri, 365 de ligamente si asupra careia actioneaza 750 de muschi.

Cele 5 segmente ale coloanei vertebrale sunt: cervical (7 vertebre), dorsal (12 vertebre), lombar (5 vertebre), sacral (5 vertebre sudate intre ele) si coccigian (4-5 vertebre rudimentare).

DELIMITARI:

a. Regiunea cervicala :

–in partea sa superioara se delimiteaza de craniu printr-o linie imaginara ce trece prin occiput, liniile articulare nucale, apofizele mastoide;

–in partea sa inferioara se delimiteaza de regiunea dorsala printr-o linie imaginara ce trece prin C7, marginea superioara a omoplatului cu spina omoplatului, pana la acromion;

–in partea sa laterala se delimiteaza de partea anterioara a gatului prin linia imaginara ce porneste de la apofiza mastoida, coboara pe marginea anterioara a muschiului sternocleidomastoidian, pana la acromion.

b. Regiunea dorsala:

–in partea sa superioara se delimiteaza de regiunea cervicala printr-o linie imaginara ce trece prin C7, marginea superioara a omoplatului cu spina omoplatului, pana la acromion;

–in partea sa inferioara se delimiteaza de regiunea lombara printr-o linie imaginara ce trece prin T12 si marginile inferioare ale coastelor flotante;

–in partea sa laterala se delimiteaza de partea anterioara a trunchiului printr-o linie imaginara ce coboara de sub axila pana la creasta iliaca.

c. Regiunea lombara:

–in partea sa superioara se delimiteaza de regiunea dorsala printr-o linie imaginara ce trece prin T12 si marginile inferioare ale coastelor flotante;

–in partea sa inferioara se delimiteaza de regiunea sacrata printr-o linie imaginara ce trece prin L5 si marginea superioara a crestelor iliace;

–in partea sa laterala se delimiteaza de abdomen printr-o linie imaginara ce coboara de la ultima coasta flotanta pana la creasta iliaca.

ANATOMIE:

a. Regiunea cervicala :

–oase: cele 7 vertebre cervicale; primele doua se numesc ATLAS si AXIS;

–muschii: paravertebralii cervicali ( in profunzime ), flexorii capului (m. lungul capului, m. dreptul anterior al capului, m. sternocleidomastoidian ), extensorii capului ( m. marele drept posterior al capului, m. micul drept posterior al capului,m. micul oblic al capului ), rotatorii capului ( m. oblicul mare al capului, m. splenius ), portiunea superioara a muschilor trapezi.

b. Regiunea dorsala:

–oase: coloana vertebrala dorsala ( 12 vertebre care se articuleaza cu 12 perechi de coaste prin articulatiile costo-vertebrale );

–muschii: marii dorsali, m. ilio-costali, m. dintati postero-superiori si postero-inferiori, m. intercostali si subcostali, m. proprii ai coloanei ( paravertebrali, m. interspinosi, m. intervertebrali, m. transverso-spinosi ),m. trapezi ( partea lor inferioara ).Mai putem adauga m. romboizi, m. infra- si supraspinosi, desi acestia intra si la masajul regiunii cervicale si la umar.

c. Regiunea lombara:

–oase: cele 5 vertebre lombare

–muschii: m. patratul lombar, m. ilio-costali, m. proprii coloanei vertebrale lombare ( paravertebralii ), m. spinali ( care formeaza masa comuna cu marii dorsali ).

3. TEHNICA MASAJULUI:

Masajul regiunii dorsale se executa asezând bolnavul în decubit ventral, cu mainile pe langa corp. Bolnavul este acoperit cu un cearceaf lasând descoperita numai regiunea de masat.

Se începe cu netezirea sau efleurajul cu ambele palme intinse, pornind de la partea inferioara a toracelui pe muschii paravertebrali si muschii dorsali, partea superioara a trapezilor, inconjurând umerii.

A doua forma de netezire se face tot cu palmele întinse pe partile laterale ale toracelui tot de jos în sus facand terminatia la C7. O alta forma de netezire este netezirea pe coloana cu doua degete departate, cu spina vertebrala intre degetele departate. De asemenea, cu degetele mainii stangi departate, se face netezirea intercostala( luand fiecare coasta intre degete) intai pe partea opusa noua, apoi pe partea noastra.

Ultima netezire este pieptene si se face pe muschii bine dezvoltati( marii dorsali) deruland pumnul de la radacina catre varful degetelor de 5-6 ori.

Netezirea este o manevra de introducere a masajului sau de adaptare a mainii maseurului cu tegumentul bolnavului (si invers), de intrerupere a celorlalte manevre care sunt mai dure si de incheiere a masajului, deoarece actiunea sa este calmanta, linistitoare, sedeaza durerea de tip nevralgic din tegument si este o manevra decontracturanta si relaxanta.

Urmeaza framantarea sau petrisajul cu toate formele sale: framantarea cu o mana si framantarea cu doua maini ( incepând cu partea opusa noua, in 2-3 straturi de muschi, prin compresiuni si relaxari dintre police si celelalte 4 degete, ridicand muschiul de pe planul osos), si contratimpul(pe aceleasi straturi). Dupa fiecare forma de masaj se face netezirea de intrerupere.

Framantarea este o manevra specifica musculaturii. Datorita efectului de tonifiere pe care il are framantarea este folosita pe musculatura flasca, atona sau atrofiata. Framantarea se executa intotdeauna transversal pe fibrele musculare, imbunatatind astfel contractibilitatea acestora. Pe langa efectul tonifiant framantarea are si actiune de asuplizare a musculaturii, a pielii si a cicatricilor.

Geluirea este tot o framantare ce se face pe coloana precum si intercostal (cu 2 degete departate cu spina vertebrala între degete sau cu coastele intre degete). O alta directie a geluirii: cu degetele apropiate se face pe muschii paravertebrali dorsali.Toate formele framantarii se fac de 2-3 ori pe fiecare directie.

Dupa netezirea de intrerupere urmeaza frictiunea care se face pe coloana cu doua degete departate cu miscari de sus in jos, stanga-dreapta, circular dreapta, circular stanga. O alta directie de frictiune este intercostala cu degetele departate cu miscari circulare si o alta cu degetele apropiate pe muschii paravertebrali, tot cu miscari circulare. Frictiunea se poate combina cu vibratia, obtinandu-se un efect decontracturant mai bun.

Frictiunea este o manevra specifica elementelor anatomice dintr-o articulatie (cartilaje, burse seroase, ligamente, tendoane) santurilor intramusculare si originii insertiilor musculare. Are o actiune de capatare a elasticitatii tendoanelor si ligamentelor si de relaxare a lor, antiinflamatoare (la bursa seroasa) si indeparteaza lichidele interstitiale de staza dintre fasciculele musculare (cu resorbtia si indepartarea lor catre organele excretoare).

Dupa frictiune urmeaza tapotamentul care se face pe muschii bine dezvoltati ca marii dorsali si trapezi (partea lor inferioara) avand în vedere evitarea zonei rinichilor precum si a coloanei vertebrale. Formele tapotamentului sunt: cu palma caus, cu partea cubitala a degetelor si cu partea cubitala pumnului.

Tapotamentul este o manevra specifica musculaturii si se executa tot transversal (ca o hasurare). Are o actiune si mai tonifianta decat framantarea.

Urmeaza vibratia care se face cu palma intreaga pe toata suprafata musculara prin trenuri vibratorii destul de profunde si rapide pentru a ajunge vibratia si la organele interne .

Vibratia are o actiune relaxanta, sedativa, calmanta. Se adreseaza atat tegumentului cat si fibrelor musculare.

Dupa toate formele aplicate masajul se termina cu netezirile de incheiere.

Dupa aceea facem kinetoterapie deoarece avem articulatiile costo-vertebrale care trebuiesc mobilizate. Pentru acest lucru facem miscarile de inspiratie-expiratie masorul tinând palmele perpendiculare pe coloana dorsala si spunându-i bolnavului sa traga aer în piept dupa care bolnavul expira aerul, iar masorul apasa prin vibratii coloana dorsala (de 2-3 ori).

In cazul scoliozelor urmarim echilibrarea si egalarea fortei de contractie a musculaturii paravertebrale in vederea restabilirii aliniamentului fiziologic al coloanei vertebrale. Astfel, vom executa manevre decontracturante (neteziri, geluiri, frictiuni, vibratii) pe partea concavitatii curburii scoliotice si manevre tonifiante (framantari, tapotament) pe partea convexitatii curburii scoliotice.

4. KINETOTERAPIA:

Kinetoterapia urmareste echilibrarea musculaturii paravertebrale si a bazinului. In general sunt eficiente exercitiile simetrice, angajand abductorii si adductorii coapsei, ca si muschii paravertebrali lombari, vizand mai ales sa ii creeze pacientului simtul pozitiei corecte a bazinului si sa tonifice muschii care asigura echilibrarea acestuia.

Modificarea lungimii si tonusului muschilor care mentin echilibrul bazinului este in general consecinta, iar nu cauza inclinarii laterale a acestuia in atitudinile scoliotice. Este necesar ca odata constituite aceste modificari, sa se corecteze si sa se reechilibreze lungimea si tonusul acestor muschi.

In ceea ce priveste mobilizarea coloanei vertebrale in atitudinile scoliotice, se recurge de obicei la intinderea in lungime prin suspensii (de regula simetrice) la spalier si prin exercitii active de auto-intindere (ca si cand pacientul ar incerca sa devina mai inalt) in pozitiile pe spate culcat, sezand sau stand.

Kinetoterapia atitudinilor scoliotice trebuie completata cu tonificarea complexa, simetrica, a intregii musculaturi a spatelui, abdomenului si membrelor, precum si cu exercitii pentru antrenarea capacitatii generale de efort, ca sporturi si jocuri sportive, indeosebi inot, volei, baschet.

Exercitiile fizice corective, exercitiile analitice si cele pentru conditionare fizica generala trebuie sa asigure formarea simtului tinutei corecte (indeosebi simtului pozitiei corecte a bazinului), sa asigure un tonus si o forta corespunzatoare grupelor musculare care trebuie sa mentina tinuta corecta si pozitia echilibrata a bazinului, precum si sa confere intregului organism vigoarea generala necesara si inlaturarea starii de hipotonie generala.

Mobilizarea coloanei vertebrale trebuie sa preceada tonificarea musculara, pentru ca aceasta sa se poata face pe un schelet cat se poate de corectat sau de flexibil. Pentru mobilizarea coloanei vertebrale se folosesc urmatoarele procedee:

a) Intinderea in lungime.

b) Flexia laterala.

c) Derotarea.

d) Presiunea directa asupra gibozitatii.

a) Intinderea in lungime actioneaza corectiv atat asupra deviatiei laterale a coloanei, cat si asupra rotatiei vertebrale.

Intinderea se poate realiza in mod pasiv, sub actiunea greutatii corpului, prin:

–atarnari in brate la spalier sau pe o bara;

–atarnari prin prindere de cap cu un capastru, de obicei in pozitia culcat pe un plan inclinat, alunecos;

–se poate efectua de asemenea prin tractiuni simultane de solduri si de cap sau umeri, cu dispozitive speciale.

In mod activ, intinderea se poate realiza prin auto-extensie, cu contractia muschilor paravertebrali.

b) Flexia laterala, corectiva, in directia convexitatii, este usor de realizat in scoliozele cu o singura curbura, in,,C”. In scoliozele cu dubla curbura, corectarea prin inflexiune laterala se poate face prin mai multe modalitati:

–actionand simultan asupra ambelor curburi, dar in sens invers asupra uneia fata de cealalta;

–actionand selectiv asupra uneia din curburi, in timp ce cealalta este fixata in pozitie corecta sau hipercorectata.

Se poate fixa in pozitie corecta o curbura dorsala prin:

–tractiune asupra bratului din partea concavitatii;

–presiune directa asupra hemitoracelui din partea convexitatii;

O curbura lombara se poate fixa in pozitie corectata prin:

–tractiune asupra membrului inferior corespunzator concavitatii;

–ridicarea fesei de partea convexa prin fixarea unui suport pe scaun in pozitia sezand;

–flexia pe bazin a coapsei din partea convexitatii.

c) Derotarea vertebrala. In scolioze se produce o rotare a vertebrelor din curbura, care isi deplaseaza fata anterioara a corpului vertebral inspre convexitate, antrenand in aceasta rotare si coastele, ceea ce face sa apara o gibozitate in hemitoracele din partea convexitatii.

Derotarea trebuie facuta in sensul invers. De exemplu, daca este prezenta o scolioza dorsala dreapta, derotarea trebuie sa se faca prin deplasarea umarului drept inainte si a celui stang inapoi. Pentru a fi durabila derotarea trebuie facuta activ, cu participarea contractiilor musculare corective.

d) Presiunea directa asupra gibozitatii se aplica pe hemitoracele corespunzator convexitatii, in directie oblica dinapoi inainte. Ea favorizeaza atat derotarea vertebrelor, cat si reducerea curburii scoliotice. Presiunea se poate face manual, sau cu ajutorul unei pelote aplicata sub gibozitate, pe care apasa greutatea corpului.

5. GIMNASTICA MEDICALA:

a. Stand in fata oglinzii: corectarea pozitiei globale si segmentare a corpului; intinderi active ale coloanei vertebrale (autoelongare) alternate cu relaxari.

b. Stand cu mainile inclestate inainte, ducerea bratelor prin inainte sus cu ridicarea pe varfuri si intindere maxima pe verticala, inspiratie; revenire cu bratele intinse prin lateral in pozitie relaxata, cu expiratie.

c. Departat stand, cu fata la oglinda: aplecarea lenta a trunchiului inainte cu spatele in extensie, bratele lateral, revenire: aceeasi miscare cu ducerea bratelor prin inainte sus, revenire cu bratele prin lateral. Se executa cu inspiratii profunde.

d. Mers pe varfuri cu mainile pe cap inclestate si intoarse cu palma in sus, coatele trase inapoi.

e. Mers pe varfuri inapoi, mainile libere pe langa corp, trunchiul drept.

f. Atarnare relaxata cu fata la spalier, trecere in atarnare activa (autoinaltare cu ridicarea gatului dintre umeri, barbia la orizontala, bratele intinse) cu departarea si apropierea ritmica a picioarelor.

g. Sezand calare pe banca, indoirea trunchiului inainte cu bratele intinse incercand sa atinga banca cat mai departe posibil, revenire in pozitia asezat cu genunchii indoiti, talpile pe banca, mainile la ceafa, spatele in usoara extensie, coatele trase inapoi.

i. Inainte culcat cu bratele in prelungirea trunchiului, mainile inclestate, picioarele departate: extensia trunchiului cu ridicarea bratelor inainte sus si intindere voluntara: revenire.

j. Pe spate culcat, mainile sub ceafa, picioarele ridicate la 45-90* departarea ampla si apropierea picioarelor intinse cu respiratie ritmica.

k. Pe genunchi sprijinit pe palme, deplasare inainte cu o mana si genunchi opus, apoi cu mana si genunchiul de aceeasi parte.

l. Atarnat activ cu spatele la spalier, cu picioarele intinse inainte spre 90* ; departarea si apropierea picioarelor, cu respiratie ritmica.

m. Se repeta exercitiul nr. 1.

TERAPIA OCUPATIONALA:

Este o metoda de reeducare activa care completeaza kinetoterapia folosind diverse activitati adaptate la tipul de deficiente motorii ale individului cu scop recreativ si terapeutic, ajutand bolnavul sa folosesca mai bine muschii ramasi indemni si recuperand functia celor afectati de boala, contribuind astfel la readaptarea functionala la gesturile vietii curente.

Prin aceasta terapie se evita pasivitatea in care se fixeaza bolnavul spitalizat pe perioade mai lungi, trezindu-i interesul pentru diverse miscari utile si contribuind astfel la readaptarea functionala la efort.

Principalele efecte pe care le urmarim prin aplicarea terapiei ocupationale sunt:

– mobilizarea unor articulatii si cresterea amplitudinii miscarilor;

– dezvoltarea fortei musculare;

– restabilirea echilibrului psihic.

Asistenta in terapia ocupationala se desfasoara in doua etape:

–primirea pacientului si evaluarea lui: este cel mai important moment penru ca de calitatea evaluarii depinde alegerea mijloacelor si aplicarea tratamentului.

–etapa de tratament (asistenta propriu-zisa).

In cazul pacientilor cu scolioza putem aplica din activitatile esentiale tehnicile sportive cu caracter recreativ, cu practicarea integrala. Vom alege acele sporturi sau jocuri ce pot avea o contributie la atingerea obiectivelor terapeutice propuse. De exemplu: inotul, voleiul, baschetul, bedmintonul sunt foarte indicate in cazul pacientilor cu scolioza.

Inotul trebuie sa fie simetric si facut multi ani la rînd (bras, spate, fluture). Este un excelent mijloc activ de autocontrol, de reechilibrare a curburilor coloanei vertebrale si de dirijare a dezvoltarii simetrice a toracelui.

Pacientilor care practica volei, bedminton sau baschet le vom spune sa-si foloseasca mai mult mana de pe partea unde se afla concavitatea curburii scoliotice deoarece umarul de pe acea parte este cazut.

Gimnastica respiratorie, in apa, se face sub forma de inot sau programe specializate. Exercitiile se executa timp de 10-15 minute, bolnavul fiind imersionat pana la barbie, membrele inferioare intinse si atingand fundul bazinului cu varful degetelor de la picioare. Aceasta gimnastica asuplizeaza curburile, niveleaza centurile, stimuleaza autocontrolul si favorizeaza dezvoltarea simetrica a toracelui si cresterea capacitatii vitale. Rezultatele depind de gradul de stabilizare a evolutiei bolii si de încadrarea rationala a ergoterapiei in complexele de recuperare si readaptare functionala.

Din activitatile neesentiale: exercitiile terapeutice si fizioterapia descrise in capitolele de mai sus.

TRATAMENTUL BALNEOLOGIC:

Bolnavul cu SCOLIOZA poate beneficia de tratament balneo-fizical in statiuni profilate pe tratamentul afectiunilor aparatului locomotor (Felix, Eforie Nord, Mangalia, Techirghiol etc.), unde asocierea factorilor naturali (apa minerala, namol terapeutic, climatul) este benefica si, impreuna cu programele de kinetoterapie adecvate, pot contribui la recuperarea functionala.

Tratamentul balnear vizeaza urmatoarele obiective:

* Incetinirea procesului degenerativ
* Imbunatatirea circulatiei locale si generale
* Ameliorarea sau mentinerea mobilitatii articulare si a fortei musculare.

Tipuri de ape:

* Ape termale algominerale (Felix, 1 Mai, Geoagiu)
* Ape sarate concentrate (Sovata, Amara, Techirghiol)
* Ape sarate iodurate (Bazna)
* Ape sulfuroase sarate (Calimanesti, Govora)
* Ape sulfuroase termale (Herculane)

Terapia cu namol actioneaza prin cei trei factori cunoscuti: termic, fizic (mecanic) si chimic.

Statiunile indicate sunt:

* Techirghiol (si tot litoralul) care are namol sapropelic;
* Amara, Sovata, Telega, Bazna, Slanic Prahova (namoluri de lacuri sarate);
* Vatra Dornei, Borsec, Felix (turba);
* Govora (namol silicos si iodat);
* Geoagiu (namoluri feruginoase).

sursa: topmasaj.ro