Exercitiul fizic medical

„Nu exista persoana care sa nu poata beneficia de efectul pozitiv al exercitiului fizic”

Interviu cu Prof. CFM Pr. Dr. Elena Caciulan, Presedintele APK „Muntenia”, despre importanta legiferarii Ordinului Kinetoterapeutilor din Romania, unde se situeaza kinetoterapia in sistemul national de sanatate si care sunt beneficiile pe care aceasta practica medicala le aduce pacientului.

Federatia Romana a Asociatiilor de Fizioterapie

Context: Al VII-lea Congres de Kinetoterapie, cu tema „Legiferarea Ordinului Kinetoterapeutilor – normalitate si necesitate in societatea romaneasca”. Congresul a avut ca scop promovarea profesiei de kinetoterapeut in tare noastra si legiferarea Ordinului Kinetoterapeutilor din Romania. Kinetoterapia este o componenta importanta a serviciilor medicale, iar rolul profesional al kinetoterapeutului in asigurarea serviciilor de ingrijire a sanatatii este recunoscut la nivel mondial. Insa, in Romania, aceasta profesie nu beneficiaza inca de un cadru legal corespunzator. Aceasta in conditiile in care Regiunea Europeana a Confederatiei Mondiale pentru Kinetoterapie – organizatie ce reprezinta profesia de kinetoterapeut la nivel mondial, cuprinzand 35 de asociatii de kinetoterapie din fiecare stat european comunitar – solicita guvernelor organizatiilor membre sa elaboreze legislatia, acolo unde nu exista deja, cu privire la statutul kinetoterapeutilor in sistemul sanitar. Kinetoterapeutii, fie ca se numesc fizioterapeuti sau fiziokinetoterapeuti, indeplinescu un rol important in educatia si imbunatatirea sanatatii indivizilor societatii, folosind tehnici si teste variate standardizate la nivel international. Un kinetoterapeut calificat asigura prin excelenta indrumarea studentilor si colegilor, prin tehnici de predare si comunicare, atat timp cat exista o supervizare din partea unui for specializat.

MpT.ro: Asociatia Profesionala a Profesorilor CFM si Kinetoterapeutilor „Muntenia” Bucuresti (APK „Muntenia”) este initiatoarea demersurilor pentru legiferarea Ordinului Kinetoterapeutilor din Romania. In ce stadiu se afla, la momentul actual, acest proiect?

E.C.: Kinetoterapeutii romani se lupta de peste patru ani de zile pentru crearea unui ordin profesional. Acest Ordin Profesional al Kinetoterapeutilor din Romania a trecut de Comisia de Sanatate de la nivelul Camerei Deputatilor, insa a ramas blocat de patru ani la Comisia de Sanatate a Senatului Romaniei.

MpT.ro: Cum ati putea descrie importanta pe care aceasta lege ar avea-o pentru practicarea profesiei de kinetoterapeut si pentru pacient, ca beneficiar final? Mai mult decat atat, care sunt principalele avantaje pe care kinetoterapia le ofera pacientului?

E.C.: Aceasta lege este importanta in primul rand pentru ca responsabilizeaza profesionistul din domeniu, pentru ca ii apara drepturile, dar in acelasi timp ii impune si anumite reguli. Reguli care tin de dezvoltarea profesionala a acestuia, de controlul actului kinetic, de aparitia in Romania a cabinetelor liberale – cabinete obligatorii si cabinete care se gasesc oriunde in lumea aceasta, pentru a degreva sistemul national de sanatate si pentru a dezvolta aceasta profesie pe teritoriul Romaniei.

Nu trebuie sa uitam un singur lucru: kinetoterapia are ca instrument miscarea. Miscarea este cea mai ieftina forma de terapie, cea mai neinvaziva, daca este bine facuta si bine condusa de catre kinetoterapeut.

Kinetoterapia reprezinta in primul rand aceasta miscare despre care vorbim, care este chemata sa imbunatateasca viata omului modern, sa-l educe, pentru ca ea face, in acelasi timp preventie si tratament.

Este important sa ne amintim ca in tarile dezvoltate ale lumii exista specialisti care calculeaza costurile acestei terapii si au ajuns la concluzia ca atat preventia, cat si tratamentul, nu cer investitii enorme. De aceea, in tarile dezvoltate, terapia poate este atat de cunoscuta si atat de bine sustinuta de sistemul de sanatate.

MpT.ro: Fara existenta acestei legi, in ce masura sunt limitate drepturile kinetoterapeutilor, ca si specialisti in medicina?

E.C.: Vorbim despre profesionisti in sistemul national de sanatate… Ei au dreptul sa-si desfasoare profesia, dar inca nu sunt bine situati in sistemul de sanatate in care activeaza. De ce? Pentru ca sunt doua categorii profesionale care practica aceeasi profesie, pentru ca sunt multe probleme si multe neintelegeri, pentru ca nu intotdeauna colaborarea pe care o are kinetoterapeutul cu medicul de recuperare sau cu medicul specialist in ortopedie, chirurgie, cardiologie s.a.m.d. clarifica suficient care sunt atributiile kinetoterapeutului.

Pentru ca, pana la urma, in sala de kinetoterapie, kinetoterapeutul, impreuna cu medicul, este capabil sa evalueze starea pacientului si sa decida asupra programului de kinetoterapie. Prin natura pregatirii sale profesionale, nimeni nu are dreptul sa-i spuna ce sa faca; se poate consulta, poate sa-i sugereze si de comun acord sa ajunga la o concluzie, dar trebuie sa inteleaga toata lumea ca acest kinetoterapeut este profesionistul care decide programul de kinetoterapie si categoric, nimeni altcineva.

MpT.ro: Aveti la acest congres invitati din tari francofone, Franta, Belgia, Canada etc. Care este contributia dansilor in demersul pe care Asociatia Profesionala a Profesorilor CFM si Kinetoterapeutilor „Muntenia” l-a initiat?

E.C.: Eu si nu numai eu, ci toti kinetoterapeutii romani, avem o sansa unica de a avea invitatii unii din cei mai mari kinetoterapeuti din Europa, vorbim aici de Franta, Spania, Luxemburg, Belgia, precum si reprezentantul Canadei si reprezentantul ordinului (NR: Ordinului Kinetoterapeutilor) din Liban, care isi desfasoara activitatea in domenii vaste si foarte importante, ce uneori sunt foarte putin cunoscute in Romania. Avem aici un specialist in osteopatie – si vorbim intr-adevar de osteopatie, nu de povestile care se vehiculeaza in Romania, vorbim de tratarea afectiunilor genito-urinare, de recuperarea scoliozei. Iar daca in Romania trebuie sa astepti pana cand inclinatia coloanei depaseste 40*, pentru ati fi recomandata interventia chirurgicala, ei bine, in strainatate se face kinetoterapie, care poate salva pacientul de interventia chirurgicala. Printre invitati se numara specialisti in reeducarea echilibrului, specialisti in reeducarea respiratorie…

In orice caz, acest Congres International a reunit poate printre cei mai mari specialisti in recuperarea kinetica, din diverse domenii ale sanatatii.

MpT.ro: In ce afectiuni putem apela la kinetoterapie, deopotriva pentru preventie si tratament, tocmai in ideea de a evita pe cat posibil forme de terapie foarte invazive cum este, sa spunem, interventia chirurgicala?

E.C.: Eu inca o data afirm ca aceasta kinetoterapie are un teren extrem de prietenos pentru toata lumea. Si poate de aceea sunt foarte multi neaveniti pe terenul acesta prietenos al kinetoterapiei – si spun acest lucru cu foarte multa responsabilitate.

Kinetoterapia se adreseaza tuturor, de la copilul mic de cateva zile si ajungand pana la persoanele in varsta, carora este pacat ca in Romania nu li se acorda nicio sansa.

Kinetoterapia poate sa mearga pe toate domeniile sanatatii, pe toate sectoarele din sanatate si, repet: daca este bine efectuata aceasta kinetoterapie, niciodata nu va face rau. Practic, nu exista persoana care sa nu poata beneficia, sub o forma sau alta, de efectul benefic al exercitiului fizic, al tehnicilor si metodelor specifice.

Dar, de aceea, poate ne dorim si o lege, de aceea Asociatia Profesionala (NR: a Profesorilor CFM si Kinetoterapeutilor „Muntenia” Bucuresti) incearca sa faca aceasta pregatire profesionala a kinetoterapeutilor. Pentru ca noi sustinem cursuri de formare profesionala, de cele mai multe ori nu doar cu specialisti adusi din strainatate; la cursurile de formare pe care le organizam veti vedea ca vin kinetoterapeuti de la Baia Mare, de la Oradea, de la Cluj, de la Iasi… din toata Romania… iar aceasta este bucuria noastra. Pentru ca asa noi vom dezvolta si vom profesionaliza meseria noastra, pentru a o pune in slujba sanatatii pacientului.

sursa: medicpentrutine.ro