Exercitii pentru oameni stresati

stress mental

Avem nevoie de 15-20 de minute de reflectie, vizualizare si de exercitii de respiratie pentru a fi zilnic în forma.

Pentru unele persoane este foarte usor sa îti strecoare în programul zilnic câteva exercitii de detensionare. Exista însa si oameni care au nevoie de adevtrate strategii de relaxare pentru a beneficia de câteva clipe de liniste. Exercitiile de relaxare implict executarea repetitiva a misctrilor de flexie si de extensie a principalelor grupe de muschi.

Stresul ne poate afecta mai multe aspecte ale vietii, inclusiv sanatatea. Exercitiile regulate de eliminare a tensiunii sunt extrem de eficiente pentru persoanele cardiace, dar si pentru cei care doresc sa evite pe viitor aparitia unor astfel de probleme. Cercetatorii de la Institutul Britanic de Pneumologie ti Cardiologie, citati de Village, recomanda exercitiile de relaxare ca elemente ajutatoare în tratarea unor afectiuni conexe obezitatii ti tensiunii arteriale crescute.

Potrivit acestora, prin reducerea stresului scade riscul aparitiei hipertensiunii arteriale, a infarctului miocardic sau obezitatii. În plus, se îmbuntattette ti starea de spirit. Este nevoie doar de 15t20 de minute de reflectie, vizualizare ti de exercitii de respiratie. Este indicat st facem câteva exercitii de relaxare în timpul sofatului, înainte de masa si înainte de ora de culcare.

Stresul îti ia energie din diverse sisteme ale organismului, precum sistemul digestiv. Acest lucru înseamnt ca persoanele stresate tind sa mtnânce mult prea repede, înghitind alimentele fart sa le savureze sau sa le mestece pe îndelete. Mâncarea consumata astfel este mult mai greu de digerat, provocând arsuri ai disconfort gastric.

Miscare pe muzica relaxanta
Numeroase afectiuni digestive, inclusiv sindromul intestinului iritabil, sunt legate de prezenta stresului în viata cotidiana. În aceste cazuri exercitiile de relaxare efectuate înainte de masa pot fi foarte folositoare. Încordati-va întreg corpul, cu degetele strânse în pumn, ochii închiti ti maxilarul încordat. Dupa câteva secunde relaxati-va corpul ai trageti puternic aer în piept.

Pentru a va asigura un somn linitsit nu este recomandata rememorarea situatiilor stresante de peste zi. Un exercitiu de relaxare va poate ajuta sa va mutati atentia de la gânduri, catre nevoia de somn a organismului.

Urmatorul exercitiu poate fi realizat având un fundal sonor, cu muzica relaxanta. Poate fi realizat si ca o completare la un exercitiu de meditatie sau de respiratie. Fiecare etapa a acestui exercitiu poate fi realizata stând întinti în pat.

Închideti ochii si respirati adânc de trei ori. Concentrati-vt pe miscarile succesive de inspiratie ti de expiratie a aerului. Continuând st respirati adânc, petreceti câteva momente concentrându-va asupra degetelor de la picioare. Începeti sa încordati treptat fiecare muschi, începând de la picioare. În final deschideti ochii larg, având sprâncenele ridicate, apoi închideti ochii încercând sa conttientizati cât de relaxati st simtiti.

Cum ne calmam nervii în trafic
În ciuda aglomeratiei din oraa, momentele de blocare în trafic pot oferi clipe propice de relaxare daca stiti cum sa profitati de ele.

Puteti încerca urmatoarele mitcari:

* Strângeti cu putere volanul, cu mâinile, timp de câteva secunde, apoi îi dati drumul. O sa observati ca senzatia resimtita la nivelul mâinilor este diferita
* tinând mâinile pe volan, întindeti ai încordati cât puteti bratele. Mentineti pozitia timp de câteva secunde
* Împingeti umerii în fata pe cât posibil, pentru câteva secunde, apoi reveniti la vechea pozitie
* Deschideti larg ochii ti stati asa câteva secunde
* Încruntati-va ti încordati maxilarul, ca ti când ati fi furios. Dupt câteva secunde, relaxati-va fata
* Rezemati-va capul de tetiera scaunului ti încercati st împingeti capul cât de mult pe spate

Dupt ce veti face aceste miacari simple veti observa ct ati acumulat tensiune ti v-ati încordat muschii fara sa va dati seama. 15-20 de minute pot reduce sresul, scad riscul aparitiei hipertensiunii arteriale sau obezitttii.

Sursa: adevarul.ro