Etiopatogenia paraplegiilor

Prin paraplegie se întelege deficitul neuro-motor al ambelor membre inferioare de cauze diferite si cu manifestari clinice ce reflecta substratul lezionar, topografia leziunii si posibilitatile de compensare naturala.
În general paraplegia are sanse mici de recuperare, cu exceptia cazurilor în care întreruperea conducerii nervoase la nivel medular a fost doar functionala, structurile anatomice ramânân integre.
Paraplegia flasca centrala se caracterizeaza prin bruschetea instalarii si intensitatea ei; într-o leziune dorsala, paralizia este însotita de suferinta muschilor centurii pelviene, cu hipotonie musculara, flasciditate si picioare balante.
Reflexele osteotendinoase, reflexele cutanate, abdominale, sunt abolite, semnul Babinski în paraplegia flasca fiind caracteristic unei leziuni centrale.
Tulburarile senzitive intereseaza atât sensibilitatea superficiala, cât si sensibilitatea profunda.
Totodata întâlnim retentie de urina cu glob vezical, cât si mictiuni dupa revarsare prin spraplin, edeme mai delicve cu escare (pe sacru sau calcâi) si ulceratii necrotice care pot ajunge pâna la os.
Mai frecvente sunt localizarile dorsale mijlocii.
Când leziunea ajunge la C3 , poate prinde membrele superioare, iar la C4 va produce o paralizie diafragmatica, cu respiratie costala superioara.
Paraplegiile joase produc leziuni de con terminal.
Forma flasca poate evolua fatal, prin infectii urinare, escare, casexie.
Paraplegiile flasce pot fi provocae de traumatisme vertebro-medulare, boala Pott, hematomielia, abcesul rece, poliomielita anterioara acuta, poliradiculonevrita, polineropatiile toxice si paralizii prin diskaliemie.
Trecerea paraplegiei în stadiul spastic se face lent, prin aparitia motilitatii si a reflexelor osteotendinoase.
În stadiul flasco-spasmodic apa reflexele de automatism medular: tripla retractie si extensia controlaterala a membrelor inferioare.
Sfincterele ajung la un automatism vezical si rectal cu mictiuni automate, independente de vointa.
Când nu mai apare motilitatea, se ajunge la o grava paraplegie spastica cutano-reflexa în flexie.
În paraplegia spastica, bolnavii vor prezenta o impotenta a membrelor inferioare cu contractura piramidala, hiperreflectivitate osteotendinoasa, clonus, semnul Babinski, reflexe de aparare, fenomene de automatism medular si tulburari sfincteriene.
Mersul este greoi, spastic, cu abductia coapselor.
Bolnavul târaste picioarele, situate în varus ecvin, putându-se ajunge la un mers digitigrad, topaitor, cu picioarele proiectate înainte si sprijinite de cârje.
În contracturi foarte puternice, bolnavul ramâne imobilizat la pat instalându-se retractii fibr-tendinoase si tulburari trofice.
Paraplegiile spastice pot fi întâlnite în leconevraxite, compresiuni medulare, sceroza laterala amiotrofica, în traumatisme, rani ale rahisului la batrâni, în tetraplegia spastica din pahimeningita cervicala hipertrofica (Charcot – Joffrey), unde se produc tulburari de sensibilitate, durerisi amiotrofii Aran – Duchenne.
Paraplegia spastica are un diagnostic mai bun ca paraplegia flasca.
În cazul unei leziuni traumatice sa infectioase care afecteaza integritatea maduvei spinarii, nu apare nici un semn clinic de recuperare spontana, este greu de crezut ca se va mai putea recupera ceva în continuare.
Pe de alta parte, un proces de recuperare spontana care debuteaza în primele doua luni, se poate întinde pe distante mai mari de timp: 2-3 ani, timp în cae bolnavul nu trebuie abandonat.

 

ETIOLOGIA PARAPLEGIILOR PRIN AFECTAREA NEURONULUI MOTOR CENTRAL sI NEURONULUI MOTOR PERIFERIC

Paraplegia consta în impotenta functionala a membrelor inferioare, prin atingerea bilaterala a caii piramidale medulare, dupa o leziune de neuron motor central sau neuron motor periferic.

SINDROAMELE DE NEURON MOTOR

Mobilitatea corpului este asigurata de neuronii motori centrali si neuronii motori periferici, în care primul este ordonator si eliberator al mobilitatii voluntare, iar al doilea un executor al ordinelor venite de la diferitele segmente ale nevroxului.

NEURONUL MOTOR CENTRAL

Sindrmul de neuron motor central este consecinta interesarii la orice nivel al fascicolului piramidal, fiind reprezentat prin deficit motor mai întins.
Simptomele leziunii de neuron motor central include o paralizie interesând mobilitatea voluntara.
În leziunile medulare, sunt atinsi în cadrul unei paraplegii, mai ales flexorii membrelor inferioare mai mult distal.
În leziunile medulare de neuron motor central, se întâlnesc reflexele de automatism medular, traduse prin tripla retractie a membrului inferior aparuta dupa ciupirea pielii piciorului sau flexia ultimelor patru degete.
Raspunsul va fi retractia labei pe gamba, a gambei pe coapsa si a coapsei pe abdomen.

NEURONUL MOTOR PERIFERIC

Neuronul motor periferic, reprezinta legatura aferenta a sistemului nervos central cu muschii.
Sindromul de neuron motor periferic reprezinta urmatoarele caracteristici:
-Paralizie totala cu abdirea motilitatii voluntare
-Reflexe automate si sincinetice.
Paraliziile sunt distribuite în functie de neuronul atins, fiind localizate segmentar numai la un grup de muschi.
Va exista o hipotonie musculara si lasciditatea membrului paralizat.
Atrofia musculara marcata, confirma ca celula materie a cornului anterior este un centru trofic al unitatii motorii.
O alta caracteristica a sindromului de neuron motor periferic este aboliree reflexor asteotendinoase date de interceptarea caii aferente pe un punct al arcului reflex.
În reactia electrica de degenurescenta, aparuta suferinta neuronului motor periferic, muschiul nu mai raspunde la excitatie, atunci când acesta se aplica pe nervul lezat. Reactia de degenerescenta se instaleaza în 10-12 zile de la lezarea nervului, prognosticul fiind totdeauna grav creând lezarea neuronului, care este totala.

sursa: kineto.ro