Epicondilita laterală

epicondilita-laterala

Epicondilita laterală cunoscută ca şi “cotul tenismenului” este o afecţiune dureroasă manifestată la nivelul cotului, cauzând sensibilitate, inflamaţie şi impotenţă funcţională dacă este neglijată terapeutic. Mişcările repetitive tind sa pună şi mai multă presiune asupra tendoanelor extensoare ale pumnului, agravând senzaţia de durere şi disconfort.

Datorită simptomatologiei asemănătoare, epicondilita laterală este adesea confundată cu epicondilita medială (tendinopatie) şi bursita, de aceea este de preferat să consultaţi medicul ortoped sau reumatolog. Principala caracteristică a epicondilitei laterale constă în apariţia unor leziuni la nivelul tendoanelor care inseră muşchii extensori pe structura osoasă a cotului şi este generată de supra-solicitarea mecanică prin activitate sportivă sau muncă intens repetitivă, precum şi de alţi factori agravată: vârsta, condiţia fizică precară, tabagismul şi etilismul (după unii autori), sau poate fi idiopatică (cauze necunoscute).

Tratamentul se rezumă la câteva etape:
– repaos şi antinflamtorii
– orteză de noapte
– fizioterapie (electroterapie, ultrasonoterapie, laserterapie) 8 – 14 şedinte
– kinesiotaping
– kinetoterapie, după depăşirea puseului algic
– terapie cu injecţii (AINS, anestezice, cortiozon, etc.)
– intervenţie chirurgiclă locală

Această afecţiune dacă este neglijată terapeutic şi se cronicizează poate avea un impact devastator asupra funcţiei mâinii ducând la impotenţă funcţională pe o perioadă medie-lungă de timp. Diagnosticarea cu toate formele de consult interdisciplinare, alături de tratamentul fiziokinetoterapeutic se pot efectua în cabinetul Elipetro Med.

Autor: fizioterapeut Onu Ilie