Laserterapie

 LASER – adică Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, reprezintă o formă modernă de terapie fizicală, cu multiple utilizări în medicină şi fizioterapie.

Kinetoterapeut Onu Ilie

 Caracteristicile fizice fundamentale ale radiaţiei laser sunt:

  • monocromatismul – radiaţia menţine o singură lungime de undă;
  • polarizarea – orienţărea spaţială a undelor pe o arie definită este absolută;
  • coerenţă – maximile şi minimile tuturor undelor sunt identice în timp.

 În domeniul recuperării medicale, în general, şi al fizioterapiei, în special, cei mai utilizaţi laseri sunt pentru biostimulare, laseri de putere mică. Ei sunt atermici şi au importante efecte terapeutice, aşa cum vom vedea mai departe.

 Laserii biostimulanţi cei mai utilizaţi sunt laserii cu cu dioda semiconductoare (Ga-As sau Ga-A1-As), în spectru invizibil, inflaroşu (790-940 nm) şi regim pulsat.

 Apariţia efectelor terapeutice este datorată absorţiei luminii lase la nivelul cromoforilor tisulari, fotoreceptori sensibili la o anumită lungime de undă laser. Unda laser penetrează organismul datorită existenţei în ţesuturi a unor spaţii interatomice sau intermoleculare, preformate, pe care radiaţia laser accesează cu usurinţă.

  1. Efectul analgezic şi mecanismele sale

 Analgezia este unul dintre cele mai importante efecte terapeutice ale stimulării cu laser de mică putere, asupra căruia toţi autorii şi utilizatorii sunt de acord. Ea este o certitudine, iar asocierea cu alte proceduri fizicale anelgezice creste eficienţă tratamentului.

 Analgezia asigurată de biostimularea laser nu are afecte secundare, reduce consumul de medicamente, analgetice de toate tipurile, antiinflamatoare cu efect secundar anagetic etc., şi poate fi utilizată chiar şi în afecţiuni maligne (Lumnita Sidenco).

 Analgezia este mai eficientă pe articulaţii superficiale şi mai puţin eficientă în cazul unui pacient cu ţesut adipos bogat reprezentat, sau mase musculare voluminoase. De asemenea, metoda este puţin eficientă sau ineficientă în durerea profundă, viscerală.

 Producerea analgeziei implica mecanisme periferice şi mecanisme centrale. La nivel periferic se constată scăderea concentraţiei unor substanţe ca: histamina, serotonină, bradichinină, enzime proteolitice. Aceasta se realizează datorită vasodilataţiei produse de laseri. Transmisia durerii la nivel central este scăzută de biostimularea laser prin influienţarea echilibrului ionic de membrană. Biostimularea laser influienţează în sens pozitiv percepţia durerii la nivelul sistemului nervos central şi determină creşterea concentraţiei endorfinelor.

2. Efectul biostimulant-trofic tisular şi mecanismele sale

 Biostimularea laser are un efect stimulator al troficităţii locale, de creştere a sintezei proteice, de creştere a metabolismului energetic, în general, de stimulare a tuturor funcţiilor celulare, inclusiv de stimulare a diviziunii celulare.

 Lumina laser stimulează circulaţia locală, determină creşterea concentraţiei de substanţe nutritive şi realizează o ,,oxigenare” celulară. Biostimularea laser determină creşterea activităţii energetice şi enzimatice celulare. Se va modifica şi activitatea mitocondrială; ceea ce va determina stimularea sintezei de ADN şi ARN. În continuare, va fi accelerată rata de diviziune celulară. Din acest motiv este contraindicată biostimularea laser la pacienţii cu afecţiuni neoplazice.

 La nivelul cartilajului articular, există autori care observă efectul de creştere a celulelor cartilaginoase, cu regenerarea cartilajului articular sub acţiunea biostimulării laser de mică putere. Acest efect terapeutic s-ar realiza, după aceşti autori, prin frenarea enzimelor proteolitice şi stimularea creşterii metabolismului celular la nivelul cartilajului articular; aceste concluzii nu au fost confirmate de toate grupurile de studiu şi nu sunt recunoscute de toţi autorii.

 În ceea ce priveşte aspectele biostimulării laser asupra ţesutului osos, majoritatea autorilor au demonstrat accelerarea regenerării osoase şi a consolidării fracturilor. A fost observat efectul benefic al biostimularii laser asupra revascularizării şi regenerării ţesutului osos, inclusiv în cazul pseudartrozelor sau al altor complicaţii osoase, în special posttraumatice.

 În ceea ce priveşte ţesutul muscular, nu s-au putut descrie, până îm prezent, modificări ale structurii acestuia după biostimularea laser.

 Accelerarea regenerării fibrelor nervoase sub tratament laser de mică putere a fost demonstrată pe modele experimenţăle şi in vitro. Se acceptă un rol benefic asupra troficităţii nervilor secţionaţi, asociat cu stimularea regenerării lor.

 Un efect benefic semnificativ al aplicaţiilor lases de mică putere se remarca în regenerarea epiteliilor şi a structurilor tegumenţăre lezate, mai probabil, prin modificări circulatorii. Este stimulată rata de multiplicare celulară, cu regenerarea epiteliilor şi a structurilor lezate în ulcerele cronice atone, ulcere varicoase, ulceraţii din arteriopatii; sunt accelerate vindecarea şi regenerarea tegumentară post arsuri. Este stimulată cicatrizarea plăgilor, a rănilor, a ulceraţiilor şi a arsurilor, cu o epitelizare mai rapidă, comparativ cu cazurile netratate cu laser.

 După terapia cu laser de mică putere se constată stimularea organelor hematoformatoare, creşterea concentraţiei de hemoglobina, precum şi a numărului de trombocite, leucocite şi limfocite. Creşte capacitatea de transport a sângelui, inclusiv în transportul de oxigen către periferie.

3. Efectele cardiocirculatorii şi mecanismele lor

 Efectele terapeutice obţinute după biostimularea laser sunt precoce şi complexe, locale şi generale. Cel mai important efect local este cel de vasodilataţia. Vasodilataţia apare încă de la prima sedinţă, dar repetarea tratamentului îi creşte durata în timp. Totuşi, intensitatea vasodilataţiei variază în funcţie de puterea laserului utilizat, iar depăşirea dozei terapeutice duce la epuizare tisulară şi celulară, în care caz se pierde efectul terapeutic benefic, riscând un efect nefavorabil.

 Apariţia efectului vasodilatator s bazează pe doua mecanisme. Primul mecanism este cel direct, asupra sfincterului precapilar, prin intermediul eliberării de histamina, în urma degranulării mastocitare. Al doilea mecanism de producere a vasodilataţiei este legat de creşterea activităţii Ca-ATP-azei, asociată cu creşterea permeabilităţii vasculare, creşterea moderată a temperaturii locale, a trofocităţii, a factorilor nutritivi şi a oxigenului.

 Un alt efect cardio-circulator este creşterea vitezei fluxului sanguin şi , implicit, a volumului de sânge local. Se combate astfel staza venolimfatică şi se favorizează resobţia edemelor şi exudatelor.

 Sub acţiunea laserilor de mică putere, este favorizată regenerarea microcirculaţiei, cu efect terapeutic benefic în arterite şi arteriolare.

 Normalizarea tensiunii arteriale se observă la pacienţii hipertensivi care au urmat un tratament cu laser, în schimb nu s-au observat modificări ale valorilor tensionale la pacienţii normotensivi. Mecanismele acestor modificări nu sunt încă elucidate.

4. Efectul antiinflamator şi antiedematos – mecanisme de producere

 Efectul antiinflamator şi antiedematos al radiaţiei laser de mică putere se exprimă prin favorizarea resorbţiei lichidelor de stază, a edemelor şi exudatelor, atât a celor de natură inflamatorie, cât şi a celor de natură venolimfatică.

 Mecanismul de producere este complex, fiind implicaţi factori umorali şi factori vasculari multipli. Efectul este favorizat de modificările circulatorii, prin activarea circulaţiei de tip arterial şi a microcirculaţiei, prin creşterea vitezei de circulaţie locală şi a debitului sanguin. Este vorba de o vasodilataţie activă, în măsură să activeze, ulterior, circulaţia venolimfatică şi arteriolară şi să combată eficient staza.

5. Efectul de stimulare a imunităţii şi mecanismele sale

 Biostimularea laser de mică putere determină creşterea capacităţii de apărare, prin influenţărea atât a imunităţii specifice, cât şi a celei nespecifice. Au fost demonstrate creşterea numărului de leucocite, activarea fagocitozei, cât şi creşterea concentraţiei elementelor umorale ale apărării. De asemenea, modificările circulatorii locale, specifice aplicaţiilor laserilor de mică putere, pot influenţă în mod pozitiv racţiile imune, printr-un aport mai bun de substanţe nutritive şi oxigen.

6. Indicaţii terapeutice şi parametrii de tratament

 Biostimularea laser de putere mică constituie o metodă de fototerapie, devenită obisnuită şi având indicaţii terapeutice complexe, în splecial în afecţiuni musculoscheletale şi dermatologice. În general, studiile din literatură sunt în favoarea biostimulării laser, fără a se putea trage o concluzie unanim acceptată, nici asupra mecanismului de acţiune, nici asupra tehnicii de tratament. Se admite ideea că biostimularea laser ar conduce la stimularea tuturor funcţiilor celulare, prin exacerbarea sau inhibiţia unor mecanisme biochimice, fiziologice sau poroliferative. Amplitudinea răspunsului se pare că este dependentă, în principal, de lungimea de undă şi dozajul luminii laser.

 Principalele domenii de aplicabilitate ale biostimulării laser sunt, în cazul fizioterapiei, afecţiunile reumatismale, postraumatice, postchirurgicale, traumatologia sportivă, in general toate suferinţele care determină dureri la nivelul aparatului locomotor, cu menţiunea că efectul analgezic se pare că este mai pronunţat în afecţiuni superficiale, cu evoluţii recente şi fără modificări trofice semnificative.

 Până astăzi, nu există un consens în ceea ce priveşte tipul de laser utilizat şi denşitatea de putere necesară în funcţie de patologie. Ca indicaţie de principiu se poate accepta ideea că, durerile superficiale, se utilizează o densitatea de putere şi durate de iradiere mai mici (sub 4J/cm²), comparativ cu durerile articulaţiilor profunde, unde se recomandă densităţi de putere până la 7-8 J/cm².

 Afecţiunile în stadiu acut sau subacut, cu cât sunt mai recente şi fără modificări importante anatomice, locale sau regionale, vor răspunde mai bine şi la o  putere mai mică, la doze asemănătoare celor folosite în durerile superficiale. În formele cronice recidivante, cu importante modificări anatomice locale, este necesară o densitate de putere asemănătoare dozelor utilizate în durerea profundă.

 Indicaţii terapeutice:
• Artrita (osteoartrita, artrita reumatoidă),
• Durerile de cap, inclusiv migrena,
• Durerile coloanei vertebrale: cervicale, dorsale, durerea lombară,
• Afecţiunile discurilor intervertebrale,
• Sindromul de tunel carpian ( cauzat de compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii, manifestat prin durere, amorţeli şi furnicături la nivelul mâinii),
• Fibromialgia (cauzează durere cronică la nivelul muşchilor, articulaţiilor şi a ţesuturilor moi),
• Durerile articulare (genunchi, umăr, coapsă),
• Durerile musculare şi durerea miofascială (durere musculară cronică)
• Nevralgia (durere severă pe traiectul unui nerv),
• Neuropatia (cauzată de o leziune nervoasă),
• Fasceita plantară (durere la nielul călcâiului),
• Durerea postoperatorie,
• Tendinita
• Accidentările (întinderi musculare, entorse), precum şi leziuni cuzate de mişcări repetitive (suprasolicitare segmentară)

 Contraindicaţiile terapiei LASER:
• Iradierea directă a glandelor endocrine, în mod special a glandei tiroide,
• Cancerul – terapia LASER nu se utilizează în tratamentul leziunilor canceroase cunoscute, primare sau secundare.
• Sarcina – utilizarea lui este contraindicată pe uterul gravid;
• Ochii – din cauza naturii coerente a razei LASER, leziunile oculare sunt principala preocupare, fizioterapeutul nu trebuie să privească direct în fascicul.
• Medicamentele fotosensibilizante şi imunosupresoare,
• Epilepsia,
• Pielea tatuată, din cauza aparitiei efectului termic
• Hemoragia – vasodilataţia produsă de laser poate agrava hemoragia.
Implanturile NU sunt contraindicaţii ale terapiei LASER!

Sursa: Curs electroterapie Fizioterapeut Drd.Onu Ilie