Detoxifiere şi slăbit prin reflexoterapie

Interviu realizat cu fizioterapeutul Ilie Onu, şeful Departamentului de fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii Micromedica din Piatra Neamţ.

Reporter – Femeia modernă este asaltată în aceste vremuri de sumedenie de metode şi leacuri pentru a ajunge şi a se menţine la o formă fizică dictată de unele reguli nescrise ale tiparelor de frumuseţe, cele mai multe omiţând-o pe cea interioară.

Ilie Onu – De prin anii 1990, informaţiile despre terapii complementare au devenit publice și accesibile prin revistele de specialitate, emisiuni televizate, etc.

Adevărul este că reflexotrapia constituie o metodă complementară de a echilibra fizicul, mentalul şi energeticul, dar în acelaşi timp o formă de detoxifiere noninvazivă, curată, fără efecte secundare. Mai mult, reflexoterapia se adresează persoanelor cu probleme de sănătate, celor fără probleme de sănătate, adulţilor şi copiilor, deci nu este discriminatorie.

Această terapie se comportă ca un panaceu, dar cu limite precise şi trebuie făcută de profesionişti calificaţi, deoarece specificul zonei noastre este un pic diferit de al popoarelor asiatice.

Rep. – Vă referiţi la mentalitate?

I.O. – Da, dar pe lângă asta şi schema punctelor reflexogene este diferită faţă de a altor popoare. Autorii români, dintre care cel mai apreciat este pietreanul Ioan Chiruţă, specialist în reflexoterapie, au adaptat harta reflexogenă pe caracteristicile poporului român. Aceasta conferă o şi mai mare eficienţă terapiei.

Rep. – De ce este atât de importantă localizarea corectă a punctelor reflexogene?

I.O. – Trebuie să menţionez că punctul corect descoperit reprezintă proiecţia unui organ intern, a unui sistem. O dată localizat punctul dureros, putem diagnostica reflexogen şi imediat trata.

Rep. – Practic, reflexoterapia este în acelaşi timp o metodă de diagnostic şi de tratament.

I.O. – Da! Aşa este. Iată, prin urmare, de ce este important să găsim punctul corespunzător organului în suferinţă, pentru a putea stabili un diagnostic şi pentru a trata corect.

Rep. – Care sunt beneficiile reflexoterapiei?

I.O. – Ca metodă complementară, reflexoterapia normalizează funcţiile organelor şi sistemelor de tratat. Unde trebuie stimulat, stimulează şi unde trebuie inhibat, reduce. Potrivit acestui principiu admirabil, organismul este ajutat să lupte cu boala, dar în acelaşi timp produce şi o detoxifiere non-medicamentoasă.

Alături de detoxifiere, un lucru absolut normal în vremurile noastre, echilibrarea energetică este prioritatea numărul 2 în acest tratament.

Rep. – Cum poate o metodă atât de simplă să rezolve aspecte complexe din viaţa omului?

I.O. – Reflexoterapia impune aplicarea a trei metode de lucru prin care-şi produce efectele. Mă refer la stimularea nervoasă a organului corespondent de tratat, apoi stimularea circulaţiei sangvine la nivelul organului corespondent şi reechilibrarea energetică prin meridianele energetice pe care le regăsim în întreg organismul. Panoul de comandă se află în tălpi şi palme, iar prin reflexoterapie practic apăsăm butoanele aferente, obţinând efecte terapeutice.

Rep. – Se aplică unei singure afecţiuni?

I.O. – Noi folosim harta tălpilor, astfel că adresabilitatea acestei terapii este mult mai mare, atingem într-o şedinţă aproximativ jumătate din organe şi sisteme, în cadrul unei scheme generale de tratament care apoi se particularizează, în funcţie de afecţiunile descoperite.

Rep. – Cum ajută reflexoterapia la slăbit?

I.O. – Pe lângă rolul ei detoxifiant, reflexoterapia are efect în stimularea organelor care se ocupă de metabolismul lipidelor şi glucidelor, alături de stimularea rinichilor pentru diureză, asociat cu un program de gimnastică şi de nutriţie sănătoasă, aduce rezultate notabile, pe termen lung. Mai mult, nu obligă pacientul la restricţii culinare dureroase, dar are rol în reglarea apetitului.

Reflexoterapia singură nu va reda silueta dorită, ci ajută extraordinar organismul să compenseze disfuncţiile hormonale, digestive, energetice, metabolice etc, să facă faţă regimului alimentar recomandat de nutriţionist şi programului de exerciţii fizice recomandat de fizioterapeut.

Este un mijloc la îndemână pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii datorat reducerii consumului de medicamente şi suplimente alimentare, prin proprietăţile deosebite de detoxifiere şi reechilibrare energetică pe care le aduce organismului.

Rep. – Reflexoterapia este recomandată şi copiilor?

I.O. – Da! Nu sunt contraindicaţii, ci dimpotrivă, ajută copilul modern, care nu are un regim alimentar echilibrat, un regim de efort fizic pe măsură şi de disciplină corporală. Reflexoterapia îl ajută să combată efectele toxicităţii alimentelor nesănătoase cu minim de efort, într-un mod simplu, nedureros, dar îl ajută şi să lupte cu bolile căpătate pe parcurs ori avute la naştere.

Copiii care au diverse tratamente medicamentoase pot beneficia de reflexoterapie pentru a scădea toxicitatea ca efect secundar al medicaţiei şi pentru a stimula organismul în lupta cu boala.

Recomandarea mea ca specialist este să vă adresaţi doar persoanelor pregătite în acest domeniu, care au urmat cursul de specialitate după şcoala românească de reflexoterapie. Sunt formator în domeniu, am pregătit multe serii de terapeuţi, am foşti elevi care sunt practicieni, nu este o problemă să găsiţi specialişti.

La noi, la Departamentul de fiziokinetoterapie de la Micromedica avem o echipă de asistenţi medicali specializaţi în reflexoterapie şi oferim pacienţilor programe terapeutice complete.

Detoxifiere și slăbit prin reflexoterapie