Cum recuperăm hernia de disc cervicală

hdc fiziokinetoterapie hernie de disc cervicala

 

Reporter – O afecţiune gravă a coloanei vertebrale este hernia de disc cervicală, care odată instalată aduce profunde prejudicii pacientului. Cum se caracterizează această boală?
Ilie Onu – Dezvoltarea imagisticii medicale, mă refer aici la computer tomograf şi rezonanţa magnetică nucleară, a deschis calea unor studii şi diagnosticări de mare precizie. Datorită acestora, hernia de disc cervicală a devenit mai uşor de diagnosticat în urma evaluării imagistice, clinice, şi funcţionale care ne dau un diagnostic precis.
Hernia de disc cervicală poate fi degenerativă, care provine din discopatii, din îmbătrânirea excesivă a discului intervertebral şi a ţesuturilor moi alăturate, sau posttraumatică, prin care o suprasolicitare de moment poate hernia discul.
Rep. – În ce măsură pot fi tratabile?
I.O. – Tratamentul HDC se va face în funcţie de stadiul în care se află şi gravitatea afecţiunii. De obicei, această boală debutează cu dureri la nivelul gâtului şi înţepenirea lui, dureri care trec prin umăr, cot şi degete pe partea afectată.
Unul din cele mai importante semne este nevralgia cervico-brahială, practic acesta dând semnalul de alarmă al instalării bolii. Mai pot urma fenomene parestezice coroborat cu disfuncţii motorii, când pacientul nu poate coordona precis mişcările mâinii.
Rep. – În ce constă tratamentul?
I.O. – În prima etapă, tratamentul medicamentos stabilit de reumatolog, ortoped, neurolog şi neurochirurg, format din antiinflamatorii, antialgice, neurotrofe şi miorelaxante.
Apoi, pacientul trebuie să treacă prin programul de recuperare fiziokinetoterapeutic prin care i se aplică proceduri de electroanalgezie cu efecte antiinflamatorii, relaxante muscular, urmate de kinetoterapie care este bună pentru creşterea mobilităţii coloanei cervicale, prevenirea degenerării discurilor şi structurilor moi, corectarea posturii gâtului, toate ducând la o modificare a stilului de viaţă.
Rep. – O modificare a stilului de viaţă?
I.O. – Da! Pentru că pacientul va fi limitat în anumite acţiuni mecanice legate de gât şi membrul superior, va fi învăţat să facă mişcare controlată corect după anumite tipare terapeutice, va fi învăţat să se protejeze de frig, de efort, de umezeală, de posturi incorecte, inclusiv modificarea mediului de lucru, limitarea prejudiciilor aduse coloanei cervicale de pacient.
HDC degenerativă este rezultanta unui fenomen natural de imbatranire colaborat si cu alti factori patologici şi limitarea uzurii se face prin prevenţie, apoi se are în vedere întreţinerea mobilităţii, supleţii şi funcţionalităţii coloanei cervicale.
Rep. – Fiind un fenomen natural, cum ajută fiziokinetoterapia?
I.O. – Fiziokinetoterapia este singura posibilitate adevărată de a limita, de a frâna această afecţiune. Nu există medicament care să stopeze degenerarea şi cu atât mai puţin vreun supliment alimentar.
Una din trăsnăile de care aud constant este că unii pacienţi consumă cartilaje de animale, gelatină alimentară şi alte produse aşa-zis miraculoase, în loc să meargă să-şi facă investigaţii şi tratamente corecte.
Aici, la departamentul de fiziokinetoterapie de la Micromedica avem posibilitatea să oferim consult clinic si imagistic de înaltă performanţă, iar hernia de disc cervicală se abordează în echipă multidisciplinară – imagist, ortoped, neurolog, reumatolog, fizioterapeut – cu un program de recuperare adecvat pacientului.
Rep. – ce trebuie să înţeleagă bolnavul?
I.O. – Cel care poate să-l ajute eficient este fizioterapeutul, pentru că acesta poate alina durerea, relaxa masa musculară, corecta poziţia coloanei şi învăţa pacientul să nu mai execute mişcări şi posturi greşite.
De cele mai multe ori, pacienţii trec de puseul algic şi parestezic, iar de aici intervenim noi în a-l ghida pentru a înţelege fenomenele declanşatoare şi agravante, aşa încât să nu mai ajungă într-o asemenea situaţie.

Cum recuperăm hernia de disc cervicală