CT sau RMN?

Radiografiile

Sint explorari imagistice care se realizeaza utilizind un tub cu raze si care ofera o imagine de ansamblu a unui organ – practic, medicul „vede” plaminul intreg.

* Contraindicatii

Nu este bine sa se faca radiografii pe absolut toata perioada sarcinii. ” In cazuri extreme, s-ar putea face in trimestrul trei de sarcina, exclus completamente in perioada de formare a fatului – in primele trei luni de sarcina. Asta deoarece radiatiile X pot determina modificari structurale celulare si atunci radiografiile in primul trimestru de sarcina si, prin extensie, la toata sarcina, ar presupune posibilitatea aparitiei unor malformatii congenitale”, spune conf. dr. Dragos Negru.

Acesta atentioneaza ca radiografiile trebuie facute cu o anumita ritmicitate (una la sase luni), pentru ca sa nu se sumeze dozele de raze X. „Noi si in mod obisnuit primim radiatii X, din mediul ambiant. De aceea, daca facem mai des radiografii, pot aparea modificari structurale celulare care pot avea ca punct final, in cel mai rau caz, aparitia unei forme de cancer. Bineinteles, acest lucru se poate intimpla doar daca facem foarte multe radiografii intr-un timp scurt. Oricum, este indicat sa apelam la radiografii cu o anumita ritmicitate”, subliniaza dr. Negru.

De asemenea, atentioneaza acesta, trebuie sa fim foarte atenti cu copiii cu virste pina in zece ani. Acestia trebuie sa faca cit mai putine radiografii. Iar atunci cind este necesara radiografierea, aceasta trebuie sa aiba loc numai cu protectie a organelor genitale, a cristalinului si a tiroidei. Aceasta protectie se realizeaza prin acoperirea cu sorturi speciale cu plumb a zonelor enumerate mai sus.

Computerul tomograf – CT-ul

Aceasta este o investigatie de inalta performanta care a revolutionat radiognosticul. Utilizeaza tot raze x dar, spre deosebire de radiografie, poate sa faca radiografierea intregului corp, pe sectiuni.

„Este ca si cum am taia corpul omenesc pe milioane de felii. Cu ajutorul CT -ului putem vedea plaminul in 50 de sectiuni , in functie de grosimea pe care o aleg: de la un milimetru la 10 milimetri. Sint doua avantaje formidabile ale acestei explorari. Pe de o parte, nu mai avem fenomenele de sumatie de planuri: de exemplu, in radiografie, inima cu coloana vertebrala se suprapun si atunci nu am o informatie foarte buna despre fiecare in parte. In computer tomograf, facind sectiunile astea si uitindu-te ca intr-o carte, practic, nu mai ai sumatia planurilor si atunci vezi mult mai bine fiecare detaliu anatomic. In al doilea rind, cu ajutorul Ct-ului, ai posibilitatea sa masori densitati. Si masurind densitatile cu precizie, poti spune ce este intr-o anumita regiune: o tumora, o acumulare de singe, o acumulare de puroi, o zona de fibroza, o zona cu emfizem -cu acumulare de aer”, explica dr. Negru.

CT-ul se poate face pentru tot corpul: cap, git, torace, abdomen, bazin, membre.

* Contraindicatii

Sint aceleasi contraindicatii ca la radiografie. Asta deoarece ambele utilizeaza acelasi principiu – un tub de raze X.

* Cind nu este necesara substanta de contrast

„Sint situatii in care nu este imperios necesara administrarea substantei de contrast. Depinde de la caz la caz si ce se cere sa aflam despre bolnavul respectiv. De exemplu, nu este neaparat obligatoriu sa folosim substante de contrast in accidentele vasculare hemoragice, in multe cazuri de traumatisme si in cazul unui bolnav care nu stim ce fel de analize are. Asta deoarece, administrarea substantei de contrast e conditionata de doua lucruri – pacientul sa nu fie alergic la iod, pentru ca substantele de contrast au iod si, in cazul in care bolnavul este alergic, poate face soc anafilactic. De asemenea, ea nu poate fi utilizata la un bolnav cu insuficienta renala”, spune conf. dr. Negru.

RMN – ul

Este o explorare aparuta mai nou. Ea poate realiza vizualizarea oricarui organ din corpul omenesc in toate planurile. RMN-ul nu foloseste radiatia X. Acesta utilizeaza un magnet care aliniaza toti protonii de hidrogen, dupa care se da un impuls de frecventa radio care ii face pe acesti protoni de hidrogen sa se invirta in jurul axei lor – ceea ce inseamna fenomenul de rezonanta magnetica de spin. Toata aceasta miscare este preluata de niste antene speciale si apare imaginea, explica conf. dr. Negru.

Acesta subliniaza ca RMN-ul si CT-ul sint metode complementare. De exemplu, pentru a vizualiza plaminul, este cu mult mai utila o examinare computer tomografica. Pentru a vizualiza abdomenul sint foarte multe situatii in care CT-ul este mai bun, avind si o adresabilitate mai mare – este o metoda de investigatii mai ieftina.

„RMN-ul este extraordinar de util pentru cap, coloana si articulatii. Si cu aplicatiile din clipa aceasta, se pot vedea foarte bine si vasele cu ajutorul RMN-ul” remarca conf. dr. Negru.

* Contraindicatii

Nu pot face RMN persoanele care au peace-maker sau persoanele care au diferite clipuri metalice dupa o anumita operatie. Asta deoarece, din cauza cimpului magnetic, nu se pot obtine imagini. In plus, daca persoanele enumerate mai sus efectueaza un RMN, acestea pot suferi hemoragii. Si la fel, RMN-ul nu este o metoda care sa fie folosita in sarcina.

Ecografia

Foloseste ultrasunete care trec prin corpul din regiunea de examinat si se intorc sub forma de ecouri. Acestea sint captate de sonda pe care o punem in contact cu pielea si apare imaginea pe monitor. E o metoda foarte buna pentru ca este ieftina, rapida si foarte accesibila. Poate fi utilizata pentru toate: ochi, tiroida, cord, ficat, splina, suprarenale, organe genitale. Nu este deloc fiabila pentru organele care contin aer: plamini, tub digestiv si nici pentru oase.

Angiografiile

Aceasta este o explorare in care vedem cel mai bine vasele. Se injecteaza direct substanta de contrast in vasele de singe, dupa care facem radiografii si vedem exact care este starea vaselor de singe.

„Totul decurge intr-un ritm foarte rapid, cu ajutorul unor aparate speciale care pot face radiografii cu o frecventa foarte mare pe secunda. Si atunci vedem tot fluxul substantei de contrast prin vas, implicit, fluxul sangvin. Si asa stim ce-i cu vasul: este rupt, obturat, este permeabil”, explica conf. dr. Negru.

Nu mincati inainte de a efectua un CT sau o angiografie

Medicii atentioneaza ca inainte de a efectua un computer tomograf sau o angiografie nu avem voie sa mincam si nici sa bem, timp de sase ore. Asta deoarece injectarea substantei de contrast poate duce la senzatia de voma. Si atunci se poate rata examinarea.

La ce investigatie imagistica apelam?

„Trebuie sa gindim lucrurile dupa un algoritm de diagnostic care presupune ca intotdeauna sa pleci de la simplu, la complicat si de la ieftin, la scump. In functie de bolnav, de ceea ce se cere, incepem cu o radiografie. In multe cazuri aceasta este suficienta. Daca nu am pus diagnosticul, putem face o ecografie, apoi CT, apoi RMN. Dar, daca avem patologia coloanei vertebrale – patologia maduvei ( herniile de disc, tumorile intramedulare), atunci este bine sa nu pierdem timpul si sa facem direct RMN. Bineinteles, aceste investigatii trebuie recomandate fie de medicul de familie, fie de medicul specialist”, puncteaza conf. dr. Negru.

sursa: ziaruldeiasi.ro

keywords: kinetoterapie, fizioterapie, fiziokinetoterapie, Piatra Neamt, recuperare medicala, masaj terapeutic, ct, rmn