“boala vindecata rapid si prin forta, este boala vindecata partial”
ATENTIE!!!! Metodele si tehnicile pe care le foloseste chiropraxia trebuie efectuate NUMAI de catre persoanele care detin diploma de medic, NU de catre cele care au urmat cursuri de chiropraxie si nu au legatura cu medicina, asa cum spune si legea. Practicienilor de chiropraxie nu putem sa ne adresam nici macar cu apelativul “terapeut”.
Articolul 7 din Legea nr. 118 din 2 mai 2007 privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina complementara/alternativa (ADOPTATA DE PARLAMENTUL ROMANIEI) spune ca : “Practicarea acupuncturii, a homeopatiei, a apiterapiei, a fitoterapiei, a chiropracticii si a osteopatiei, a medicinei traditionale orientale este permisa numai medicilor, medicilor dentisti sau, dupa caz, farmacistilor si este reglementata de Ministerul Sanatatii Publice, prin norme”.
Chiropraxia
este o terapie manuala a articulatiilor, descoperita in 1845 de medicul englez, Daniel Palmer. Medicul englez a infiintat zeci de scoli pentru formarea specialistilor in acest domeniu. Chiropraxia, cunoscuta si sub denumirea de “tragerea oaselor” este o metoda relativ noua in Europa si mai ales in Romania. Inductia biomecanica de rasucire si deblocare a articulatiilor vertebrale si extensia coloanei vertebrale la toate nivelele stau la baza acestui tratament.
Cuvantul chiropraxie provine de la cuvantul grecesc CHIROS care inseamna mana. Tehnica reprezinta manipularea articulatiilor si vertebrelor cu ajutorul mainilor pentru ca acestea sa poata aluneca, sau mai bine zis reveni in spatiile lor articulare. Succesul manevrei este anuntat de un zgomot specific denumit CRACMENT realizat la nivelul acelei articulatii. Terapia consta in manipulari, apasari, torsiuni si tractiuni, fiind axata in special pe tratarea afectiunilor articulare. Terapia este intalnita si sub numele de osteopatie, chiropractie, manipulari osteo-articulare, masaj ortopedic etc.
ATENTIE!!!!
Deviatiile si deformarile coloanei vertebrale (scolioza, cifoza, lordoza) sunt considerate, din punct de vedere medical, boli ale coloanei si au implicatii majore asupra anumitor organe interne motiv pentru care ele trebuiesc tratate din timp. Metodele clasice recunoscute medical pentru tratarea acestor afectiuni dar si pentru tratamentul folosit in spondiloza, hernie de disc, coxartroza, gonartroza etc., sunt:
» kinetoterapie (gimnastica medicala care trateaza cauza)
» purtarea de orteze (corset)
» tratamentul chirurgical (daca este cazul)
» fizioterapie care actioneaza asupra dureri (tratamentul simptomatologiei) si care se asociaza cu masajul terapeutic.
Este putin probabil ca o deviatie a coloanei vertebrale sau o hernie de disc in care spatiul intervertebral este pensat sa se rezolve in 2-3 sedinte de chiropraxie asa cum afirma chiropracticienii. O coloana deformata in timp necesita cel putin tot atat de mult timp in care sa se lucreze programe de kinetoterapie pentru a tonifia musculatura paravertebrala si pentru a se reveni la curburile fiziologice initiale. Chiar si asa acest lucru este posibil la copiii de pana la 18 ani. Dupa aceasta varsta coloana nu isi mai recapata curburile initiale , lucrandu-se pentru ca deformatia sa nu se agraveze. Asadar, a considera ca o scolioza sau o discopatie lombara pot fi tratate prin chiropraxie este o utopie.
Cautand pe internet date despre aceasta tehnica am gasit undeva scris : “Terapeutul (chiropracticianul) pune un diagnostic initial dupa o anamneza detaliata si dupa o atenta examinare fizica si psihica” si mi-am pus cateva intrebari:
» De cand in Romania un chiropractor are drept de diagnostic? (stiind ca numai medicul pune diagnostic)
» De cand exista specializarea de chiropractor? (poate s-a infiintat o sectie la Facultatea de Medicina si Farmacie si noi nu am auzit)
» Oare exista parinti ai caror copii cu diferite afectiuni (scolioza, cifoza, lordoza, etc), i-ar aduce la un chiropractor sa faca niste manipulari pe coloana vertebrala cu riscul de aparitie a unor fracturi sau fisuri?
» Exista oameni care dupa o discopatie (cel mai frecvent hernie de disc), entorsa, fractura, coxartroza, gonartroza, sau alte afectiuni osteo-articulare ar permite unui chiropractor sa puna la loc o articulatie si sa nu le fie frica de unele miscari necoresponzatore ale acestuia care pot duce chiar la pareza sau paralizie?
Multi dintre noi, in stare de disperare,de insuportabilitate a durerii, suntem dispusi sa apelam la diferite metode de tratament. Insa, nu toate aceste metode sunt indicate intotdeauna de catre cadrele medicale. Exista situatii (ex. : umar dislocat) in care o manevra de chiropraxie poate reaseza suprafetele articulare in pozitia anatomica corecta. Insa, nu putem trata o afectiune a coloanei vertebrale prin chiropraxie, intrucat acest lucru prezinta un grad ridicat de risc. Coloana protejeaza maduva care contine cele mai multe filete nervoase. Orice manevra executa putin gresit poate avea urmari grave.
Fiecare om de pe aceasta planeta, intr-o societate democrata, este liber sa decida ce tratament accepta pentru vindecarea afectiunii proprii, dar recomandarea noastra este sa va ganditi de 2 ori inainte sa alegeti o metoda de tratament, sa consultati un medic de specialitate,sa va informati bine si, daca in ultima faza ajungeti la concluzia ca doriti sa apelati la un chiropractor si sa urmati un tratament de chiropraxie atunci alegeti macar un MEDIC CARE PRACTICA CHIROPRAXIE.
sursa: chiropraxie-chiropractor.ro