Celulita

Exista patogii ale tesutului adipos sau ale sistemului circular care in anumite faze ale dezvoltarii lor pot mima afectiunea celulitica. Mai jos sunt descries cateva dintre cele mai cunoscute tipuri de afectiuni care prezinta similaritati cu celulita si cu care pot fi confundate de un ochi mai putin avizat. Totodata acest capitol are menirea de a incrimina atitudinea conform careia sunt minimalizate simptome certe ale unpr boli grave, cel mai adesea din cauza insuficientei pregatiri in domeniu a celor care ofera astfel de terapii. Este din nou evident rolul important pe care trebuie sa-l aiba medical in diagnostic celulitei si despistarea in faze incipiente a unor boli care pot avea o evolutie foarte grava:

Diagnosticul diferential se face cu ajutorul irmatoarelor elemente:

1. cresterea stazei limfatice (limfedemul);

2. staza venoasa (fleboemul);

3. distrbutia anormala a grasimii care poate fi:

a. in minus (lipodistrofia)

b. in exces, cu c resterea cantitatii de tesut adipos localizat (adipozitate localizata, lipomatoza)

Limfedemul

In aceasta afectiune, uneori extreme de serioasa, gambele si picioarele sunt umflate si edematiate.Edemul este initial moale si usor depresibil, pielea isi pastreaza calitatile, afectiunea este nedureroasa, se insoteste de parestezii, de senzatia de tensiune si greutate in gambele si picvioarele. Un semn caracteristic al limfedemului este edematierea fetei dirsale a pic iorului si a degetelor, acesta luand aspect de carnaciori. In faze mai evoluate, limfedemul devine dur, asimtric si adesea atinge dimensiuni monstroase (elefantiazis)

Este produs de rtentia limfei in tesuturi din cauza unor defecte congenitale ale vaselor limfatice sau a unor infectii. Poate sa devina chiar foate grav in neoplazii (cancere). Exista insa si cazuri este de natura constitutionala. Se dezvolta de cele mai multe ori dinspre distal, adica de la nivelul labelor picioarelor, spre proximal adica ascendant spre gamba si coapsa. Diagniosticarea precoce si corecta a acestei meladii, avand in vedere formele extreme de grave pe care le poate avea, este de importanta vitala. Dupaexcluderea afectiunilor cu risc vital, pentru forma benigna a limfedemului exista mai multe mijloace de prevenire si tratare. Cateva dintre cele mai utile terapii sunt reprezentate de masajul endermologic specializat, de tehnicii manuale de drenaj limfatic, de purtarea ciorapului elastic de uz medical la caregradientul de constrictuie descreaste in sens ascendant, exercitii fizice si evitarea pozitiilor vicioase ale picioarelor si a ortotatismului prelungit. In fazele foarte avansate de boala, chirurgia plastica este eficienta, aplicarea tehnicilor chirurgicale specifice aducand de cele mai multe ori un beneficiu functional net, imbunatatind calitatea vietii.

Fleboedemul

Reprezinta o inflamatie cauzata de insuficienta venoasa a piciorului cu stazaconsecutiva dau, mult mai grav, aparitia unui blocaj acut(trombi, cheaguri de sange) in venele importante de la niovelul membrelor, adesea cu imflamarea consecutive a acestora (tromboflebita). Riscul este foatrte mare in acest caz, loclizarea este cel; mai frecvent unilateral, la nivelul membrelor inferioare, piciorul este marit in volum, cu aparitia semneloir de inflamatie locala, adica incalzirea tegumentului, durere si roseate. Prezentarea de urgenta la medic este obligatorie.

In cazul in care ingustarea lemnului venelor profunde se face treptat si gradat, simptologia acuta pipseste, modificarile clinice vizeaza mai ales zonele periferice ale picioruluii, pielea se modifica, se ingroasa si se sclerozeaza, se descumeaza intens. Apar zone de slaba vascularizare care treptat evolueaza spre moarte, celulele si tesuturile sufera din cauza lipsei de oxygen, lichidele se etravazeaza, adica apa din cellule si din vase se qacumuleaza in spsatiile interleculare producand edem. Acesta este de obicei dur, localizat mai alees in jurul gleznelor, picioarelor si degetelor nefiind edematiate. Ciorapii dlastici se pot dovedii utili in trtamentul axestei afectiuni cornice. Cgirurgia cardiovasculara actuala dispune de mijloace de tratament a;le acestora patologii cornice, metode care implica tehniciu de dezobturaresau bypass-uri venoase. Specialitatea medicala denumita flebologie trateaza cu success cea mai mare prte dintre aceste afectiuni.

Lipodistrofia

Apare in diferite afectiuni conumative sau poate fi constitutionala.

Lipodistrofia se caracterizeaza prin alterarea distributiei tesutului gras, cu afectare sistemului conjuctiv de sustinere, avand drept consecinta disfunctii ale sistemului vascular. Este caracterizata ffibroza tesuturile si deshidratarea lor consecutive. Se accentuaza cu varsta si consta in pirderea maselor de grasimi din anumite zone predilecte, uneori neuniform, mai ales de la nivelul fetei, dar nu numai. Dispunerea tesutului adipos in organism este dictata de fiecare tipologie in parte si este strans dependenta de inpregnarea hormonala sexuala.Incarcatura estrgenica determina dispozitia tipic feminine (ginoida) in care zonele predilecte de depunere adioasa sunt reprezentate de solduri,coapse,portiunea interna a genunchiului,abdomen,si fetele posterioare ala bratelor.

Localizarea grasimi la nivelul soldurilor si al coapselor este asemuita cu modelul pantalonilor de calorie, dispozitia grasimii fiind oarecum superpozabila peste forma acestui obiect de inbracaminte.Uneori apar adipozitati localizate si la persoane normoponderale sau la atleti.Acestea sunt forme contitutionale care raspund favoravil la tehnicile de chirurgicale de remodelare corporala.

Lipomatoza

Este vorba de o patologie benigma, localizata sau difuzacare care caracterizeaza prin prezenta lipoamelor (niste nodozitati adioase), usor de identificat la ecograf, bine definite I capsula lor si care pot fi indepartate numai prin tehnicile chirurgicale.Redivele sunt posibile.

Lipomul este un gen de tumora groasa intilnit frecvent.S-a evidentiat prezenta lipomului in 99% din cazurile de tumori groase.

Cauza exacta care induce formarea acestelor tumori nu este cunoscuta.Se considera ca o tulburare a echibrului metabolic si enzimatic ar sta la baza aparitiei lipoamelor.Tentativele de corectie medicamentoase sau dietice a unei hiperlipemii sau hipercolesterolipemii nu influinteaza nici un fel formarea lipoamelor.

Din puct de vedere clinic, lipomul are aspectul unei tumori subcutanate rotunde, mobile pe planul profund, su suprafata neteda, bombata, cel mai adesea de considenta moale, uneori lubulat, fara aspect inflamator.De regula nedureros; exista cazuri in care lipomul poate ingloba elemente vasculare sau nervoase si atunci poate fi dureros.Se localizeaza de obicei pe torace,antebrade,brate,umeri.Poate exista in varianta de fortiune unica sau multipla.Tratamentul lipoamelor este de natura chirurgicala, acesta presupand excizia tumorii in totalitate,inpreuna cu capsula conjuctiva.

Lipomatoza defineste patologia in care se reunesc la nivel subcutanat mai multe lipoame sau mase lipomatoase.Exista mai multe variante de lipomatoze in functie de modul de distribuire a tesutului adipos excedentar:

– lipomatoza multipla circumscrisa (boala Roch-Leri);

– lipomatoza segmentara a triunchiului (boala Touraine);

– lipomatoza subcutanata nesimetrica

– lipomatoza simetrica predominant cervicala (boala Launois-Bensaude sau boala Madelung);

– lipomatoza dureroasa (boala Dercum);

– lipomatoza difuza congenitala.

In continuare sunt detaliate cateva dintre aceste afectiuni:

Boala Launois-Bensaude a fost descrisa prima data in urma cu peste 100 de ani de Madelung(1878) si, 10 ani mai tarziu, de catre Launois si Bensaude. Este o patologie endocrinometabolica caracterizata de prezenta unei lipomatuze difuze. Este vorba aproape intodeauna de o gibozitate cervicala, asa-zisa cocoasa cervicala. Pacientii, majoritar barbatii, sunt deranjati de modificarea aspectului general cu aparitia unor diformitati de natura lipomatoasa grupate in partea superioara a corpului, mai ales la nivelul capului si gatului. Gatul este deformat, creste in grosime, apar mase adipoase moi la nivelul regiunii scapulo-humerale si toracelui superior, presternal.La nivelul fetei se pot observa mase tumorale de consistenta moale, elastica, de natura lipmatoasa, localizate in regiunile preauriculare, submandibulare si laterocevicale. Maselegrasoase au tendinta de a se dispune la nivelul regiunii cervicale circumferential, precum si la nivelul umerilor, dand un aspect pseudoatletic partii superioare a corpului. Acceasi tumori grasoase pot aparea si la nivelul peretului abdominal, radacinii coapselort, scrobtal sau intern, intratoracic sau intraabdominal.

Boala Dercum este o boala rara si putin conoscuta de lumea medicala, care se asociaza frecvent disbiozei intestinale. Este maladie evolutiva. Se caracterizeaza prin apariria unor nodozitati generalizate, durerose, care nu sunt neaparat legate de masa corporala. Aceasta este mai frecvent la femeile obese dupa menopauza, dar poate aparea si la adolescenti si tineri in perioada de crestere si dezvoltare. Instituirea unui regim alimentar restrictive cu slabire consecutiva nu afecteaza in nici un fel direrea. Aceasta poate fi intensa, cronica, insotita de oboseala si astenie marcata, depresie pshica si confuzie, instabilitate emotionala si chiar epilepsie. Ggrasimea dureroasase gaseste practice peste tot in organism; localizarea predilecta este in hypoderm, dar cu timpul, din cauza cresterii in volum, invadeaza su alte tesuturi. Maladia are trei forme, in functie de localizare, si nume:

1: Localizarea juxta-articulara cu depozite cu depozite dureroasa la nivlul regiunii interne a genunchiului si/ sau la nivelul soldurilor.

2:Forma difuza, generalizata, este cea mai compusa forma a maladiei, nodozitatile doreroase sunt atat de axitinse, incat cuprind si talpile sau zonele axilare. De obicei se asocieaza cu obezitatea.

3:Forma lipomatoasa, in care multipli moi de 0,5-4 cm adera la tesuturile incon- juratoare, cu localizare predilecta la nivelul antebratelor, a regiunii torecice anterioare sau abdominale.

Durerea este adesea insotita de mancarimi, arsuri sau intepaturi, iar intensitatea acesteia poate fi perceputa in diferite grade, de la un usor discomfort pana la durere insuportabila. Ciclul menstrual, infectile, sresul pshic sau fizic accentueaza durerile. Caldura si cresterile de presiune atmosferica scad simptomalogia. Singurul tratament la ora actuala pentru aceasta afectiune este cel simptomatic: se utilizeaza tot arsenalul de antilagice.

Lipomatoza simetrica multipla este o maladie genetica reprezentata de lipomatoze difuze asociate unor cresteri sistematice ale esei corporale. Sanctiunea trapeutica cea mai eficienta este corectia chirurgicala a lipomatozei, asociata cu tehnici de liposculptura difuza. Dieta restrictive potrivita este bine-venita in asociere cu programe complexe de exercitii fizice. Se poate apela la tehnici chirurgicale de micsorare a stomacului, atunci cand este virba de obezitate grava. Este prezenta in special la barbate.

Un asemenea diagnostic este, cu siguranta, incomplete si limitat, alte patologi putand provoca o simptomatologie ce simuleaza maladia celulitica, si din aceasta cauza este bines a ne adresam unui specialist. Toate aceste lucruri demonstreza importanta stabilirii exacte a diagnosticului inainte de inceperea oricarei forme de terapie.

Nu exista un singur tip de celulita, ci mai multe. Nu exista un singur tratament, ci unul complex integrat, ce cuprinde diverse metodologii. Procedeele chirurgicale trebuie combinate cu cele non-chirurgicale, cu dieta si cu programe complexe de exercirii fizice, astfel incat rezultatele obtinute sa fie net superioare. Multi terapeuti sau centre de frumusete propun inbunatatirea aspectului estetic mai ales prin tehnici de impachetare la cald, metode care promit reducerea unor centimetri din circumferinta. Trebuie insa sa fim foarte atenti, deoarece aceasta reducere se obtine prin pierdere de apa; terapiile repetate foarte des pot duce la deshidratari cornice ale tesuturilor, cu distrugere ulterioara de fibre de colagen si elastina si imbatranire precoce. Acest process este in multe cazuri ireversibil.

De aceea este bines a se lucreze intr-o echipa chirurg-kinetoterapeut, care sa se ocupe impreuna de diagnostic si tratament. Si nu in ultimul rand , aceasta echipa trebuie sa-l contina pe pacient; el este cel mai important, de el depinde totul, motivatia lui jucand un rol essential in aceasta perpetua provocare pe care o constituie ,,maladia celulitica

sursa: 4roti.com/carti/CELULITA

A website like http://nycairportslimo.com will provide you with the highest quality in the industry.