Masajul, terapeutic ori cel de relaxare, este un adjuvant natural care echilibrează stări fizice dizarmonice, aducând în același timp o stare de bine la nivel psihic. Ca formă de tratament, poate însoți terapii de altă natură, aducând beneficii suplimentare în mod firesc unui organism care luptă cu boala, după cum explică în interviul acordat fizioterapeutul profesor Ilie Onu, șeful Departamentului fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii Micromedica din Piatra Neamț.
Reporter – Care ar trebui să fie semnalul de alarmă transmis de corpul nostru pentru a realiza că suntem la un pas de a ne îmbolnăvi?
Ilie Onu – Omul modern, care nu mai face mișcare și are timpul limitat, ajunge să fie epuizat psihic, nu doar somatic, cu lentoare în mișcări, segmente umflate sau cu senzație de greutate. Iar pentru că mișcarea înseamnă viață și omul contemporan nu prea mai are timp să se îngrijească de el, apar tot felul de afecțiuni.
Oboseala cronică, de pildă, este un efect negativ care, neluată în seamă, va duce la declanșarea diferitelor boli. Oboseala cronică poate fi un semnal de alarmă și atunci cel mai la îndemână este să facem exerciții fizice în mod regulat, nu neapărat la sală, ci mai degrabă plimbări, un program de masaj de relaxare, un program de efort fizic ușor, care combinate aduc o stare de bine și ajută corpul să depășească acel stres fizic și emoțional care l-a dezechilibrat.
*Masajul, instrument de echilibrare
Rep. – Masajul, mișcarea sunt alternative accesibile și par a avea efecte benefice imediat.
I.O. – Da, pentru că masajul stimulează secreția de endorfine, adică hormonii stării de bine. Masajul, inclusiv reflexoterapia, pot fi căi ajutătoare, instrumente principale prin care facem ca omul să se deconecteze, să se relaxeze, să se detoxifice, să ajungă în final la o stare de echilbru fizic și emoțional, înlăturând astfel factorii declanșatori ai bolii.
Masajul corporal este un instrument extrem de eficient de prevenire, de tratament și de menținere a stării de sănătate. Statul îndelungat pe scaun, lipsa mișcării, duc la dureri lombare și probleme de circulație sangvină, digestive, iar în cazul când nu sunt depistate afecțiuni, este evident că aceste probleme sunt date de lipsa exercițiului fizic și de posturile vicioase. Masajul ajută la prevenire foarte mult și la echilibrare.
*Masajul, metodă de detoxifiere
Rep. – Mai ales acum, când organismul este suprasolicitat după anotimpul rece, este nevoie să ajutăm corpul să facă trecerea mai ușor spre anotimpul cald și să nu mai fim afectați de astenia de primăvară.
I.O. – Da, este adevărat, pentru că exact într-o astfel de perioadă își scot colții afecțiunile deja instalate, cum sunt cele inflamtorii cronice, cele digestive. Și atunci, un masaj general ce face? Stimulează circulația sangvină, să nu uităm că în piele avem un sfert din volumul total de sânge din organism, care mobilizat face ca organismul să fie pus la treabă prin îmbunătățirea schimburilor de oxigen și dioxid de carbon, stimulează masa musculară, sistemul nervos, ajută la creșterea pragului durerii, ajută la mobilitatea articulațiilor. Masajul este un important remediu într-o sumedenie de afecțiuni și stări de dezechilibru, iar împreună cu reflexoterapia potențează detoxifierea, mărește imunitatea. Este important ca după perioade lungi de tratament medicamentos ori cu suplimente alimentare să se practice un program de detoxifiere al organismului prin reflexoterapie, întrucât medicamentele, pe lângă efectele lor, aduc și un aport de toxicitate care trebuie eliminat.
Rep. – Cum ajută drenajul limfatic?
I.O. – Drenajul limfatic se adresează mai ales persoanelor care au probleme circulatorii la nivelul membrelor și care nu au contraindicații pentru un astfel de masaj, cum e cazul în afecțiunile neoplazice, infecțioase ale segmentelor, sau orice altă tulburare vasculară legat de coagularea sângelui. Prin stimularea limfei și a circulației locale ajungem la îmbunătățirea schimburilor de oxigen și dioxid de carbon la nivel profund, celular, obținem un tonus al pileii și eliminăm celulita.
Drenajul limfatic ajută și în afecțiunile ortopedice posttraumatice și mai ales în completarea programelor de kinetoterapie.
*Cum alegem un profesionist
Rep. – Aici, la cabinet, pacienții au acces la aceste terapii?
I.O. – Sunt incluse în programele de tratament masajul general și masajul reflexogen, pe lângă cel terapeutic, în cazul pacienților care solicită acest lucru sau ca formă complementară de terapie. Cei care doresc un program de detoxifiere, însă, e bine să știe că nu oricine poate executa o astfel de terapie, fără o pregătire profesională adecvată. Pentru că o ,,frecție,, nu este egal cu un masaj făcut corect.
Rep. – Sunt, într-adevăr, multe persoane care-și oferă serviciile de masaj la domiciliul pacienților și de multe ori percepția este una eronată.
I.O. – Mentalitatea în zona noastră este una deficitară față de această profesie, de tehnician maseur, însă profesioniștii se disting clar prin seriozitate, prin cunoașterea tehnicilor și prin rezultatele pe care le obțin în beneficiul pacienților.
Din motive de intimitate sau de confort, mulți pacienți aleg să-și cheme acasă maseurul, pentru că acasă se simte el mai în largul lui. Oamenii, însă, trebuie să se adreseze unui maseur calificat care a parcurs noțiuni de bază de anatomie, de fiziopatologie, de fiziologie, cunoaște indicațiile și contraindicațiile masajului pentru că a trecut printr-un curs absolvit în urma unui examen. În relația pacient-maseur, corectitudinea este reciprocă, la rândul lui pacientul trebuie să fie sincer și să anunțe maseurul despre afecțiunile deja diagnosticate, pentru ca maseurul să poată discerne ce terapie abordează, ce program este cel mai bun pentru pacient.
Rep. – Conduceți o școală de tehnician maseur, sunteți formator în profesie, cei care aleg cursurile pe care le susțineți obțin la final o diplomă recunoscută de Autoritatea Națională de Calificare, deci iată aici, local, avem o sursă de profesioniști.
I.O. – Da, pentru că adresabilitatea acestor cursuri este în primul rând pentru cei care simt o chemare în acest sens. Nu poți să fii tehnician maseur dacă nu-ți place să ajuți omul! O parte din cursanții mei vin pentru că au în familie aparținători cu probleme de sănătate și vor să-i ajute să-și îmbunătățească starea de sănătate în condițiile în care serviciile medicale sunt tot mai costisitoare. Alții vin pentru că și-au descoperit această latură umanizantă și vor să se dezvolte personal.
Noi oferim posibilitatea formării profesionale, bazată pe experiența mea medicală din peste 10 ani de activitate în sfera de recuperare și urmărind atent indicațiile, contraindicațiile și lipsa de indicații în tehnicile pe care le studiem. Cursurile sunt completate cu partea practică efectuată în cabinet de recuperare, unde cursanții învață metodele de masaj.