Antrenament cardio pe burta goala

Antrenament cardio pe burta goala
De cate ori pana acum ati auzit ca daca te antrenezi dimineata, fara sa iei micul dejun, o sa slabesti mai repede si mai mult?

“Baza teoretica” care sta in spatele acestui sfat pe care adeseori il primim, se refera la faptul ca glicemia este redusa dupa o perioada de post alimentar, asa cum este o noapte de somn, iar daca facem efort fizic, in special aerob, va fi consumata o cantitate mai mare de lipide in procesele metabolice, ceea ce conduce la o scadere in greutate mai eficienta.

Numeroase studii au aratat ca procesul de metabolizare al grasimilor incepe sa se produca dupa 20-30 de minute de la momentul de debut al antrenamentului cardio. Inseamna ca in acest interval organismul este obligat sa functioneze cu resurse energetice limitate, ceea ce conduce la instalarea mai rapida a starii de oboseala.

In acest fel sunteti obligati sa opriti antrenamentul mai devreme decat v-ati propus, acest lucru insemnand o cantitate mai redusa de calorii consumate – in consecinta o limitare a scaderii in greutate. Studiile stiintifice au aratat si faptul ca aceasta atitudine atrage dupa sine si o crestere a catabolizarii proteinelor musculare.

Iata deci cat de important este sa luati micul dejun inainte de merge la antrenament, chiar daca scopul pe care vi l-ati propus este scaderea in greutate. Nu trebuie sa mancati foarte mult – o gustare consistenta va face diferenta intre un antrenament reusit si unul ratat.

Iata cateva argumente care sa va convinga asupra importantei micului dejun inainte de antrenament:

* – Sustine refacerea dupa efort si dezvoltarea masei musculare;
* – Va ajuta sa va antrenati mai intens, pe perioade mai lungi de timp;
* – Va ajuta sa preveniti crizele de hipoglicemie (scaderea nivelului de glucoza in sange), care se manifesta prin ametela, greata, transpiratii reci, tremuraturi, anxietate;
* – Antrenamentele vor fi mai placute si va veti putea concentra mai bine asupra efortului (fiindca nu veti mai avea senzatia de foame);

Unii oameni pot sa faca antrenament cardio dimineata si fara sa manance inainte, insa au probleme atunci cand este vorba de un antrenament de forta. Poate ca unii dintre voi mergeti la sala atat de devreme incat nu mai aveti timp pentru micul dejun. Culcati-va seara mai devreme, pentru a va trezi cu 15-20 de minute mai devreme dimineata, astfel incat sa puteti sa gasiti timp si pentru mancare.

Si in nici un caz nu va ganditi ca daca nu mancati dimineata, inainte de antrenament, veti inregistra o scadere spectaculoasa in greutate. Ganditi-va ca daca nu aveti suficienta energie, nu veti putea sa sustineti antrenamente intense si suficient de lungi pentru a fi eficiente.

Daca v-am convins sa mancati inainte de antrenament, aveti grija sa lasati suficient timp pentru digestie. Cu cat masa este mai bogata, cu atat e nevoie de mai mult timp pentru a fi digerata. Cel mai bine este sa alegeti gustari usoare, de 150-250 kcal, cu continut mare de carbohidrati, pe care sa le consumati cu 30-45 minute inainte de a incepe antrenamentul.

Iata cateva variante de gustari pe care le puteti manca inainte de antrenament: banane sau alte fructe, iaurt, fulgi de cereale cu sau fara lapte, batoane proteice, concentrate de carbohidrati si proteine.

sursa: doctor.info.ro