Recuperarea la copii

Onu Iliuta kinetoterapeut
onu iliuta kinetoterapeut pediatrie
Interviu cu fizioterapeutul Ilie Onu, coordonatorul Departamentului de fiziokinetoterapie pediatrică din cadrul Clinicii peediatrice „Anastasia” din Piatra Neamţ.Reporter – Ce copii au nevoie de recuperare?
Ilie Onu – Noţiunea de recuperare la copii poate suna sinistru. Dar această abordare nu presupune decât corectarea unor deficienţe care ţin de postură, schemă de mişcare, locomoţie şi autonomie. Gradul mare de supravieţuire după naştere a copiilor prematuri vine cu un preţ.
Rep. – De ce spuneţi gradul mare de supravieţuire?
I.O. – În ultimii 50 de ani s-au făcut mari progrese în domeniul neonatologiei, a resuscitării bebeluşilor născuţi înainte de termen, evident crescând şi posibilităţile de tratament al celor care se nasc cu probleme. Probleme grave apar după ce copilul a fost stabilizat şi este externat.
Rep. – La ce fel de probleme vă referiţi?
I.O. – Sunt probleme legate de dezvoltarea somatică. De fapt, discuţia este despre corelarea vârstei biologice cu cea cronologică. Aceşti copii au un decalaj între nivelul de dezvoltare al corpului faţă de vârsta pe care o au, spre deosebire de copiii sănătoşi la care cele două vârste sunt egale, cu mici diferenţe. La copilul bolnav, vârsta biologică bate pasul pe loc sau rămâne constant în urma celei cronologice. Un copil de un an, de pildă, poate să nu stea în funduleţ, să nu meargă de-a buşilea ori să nu stea în picioare.
Rep. – Kinetoterapia este de ajutor în cazul acestor copilaşi?
I.O. – Kinetoterapia rezolvă 90% din situaţii, pentru că nu există medicamente care să înlocuiască mişcarea şi să repare deficienţele fizice. Ajută şi medicaţia, dar nu recuperează întârzierile de dezvoltare.
Kinetoterapia ajută copilul să treacă prin toate etapele dezvoltării normale, învăţând schemele de postură şi mişcare.
Rep. – Doar kinetoterapia, sau şi masajul terapeutic?
I.O. – Alături de stimularea senzorială, masajul are un rol important în progresele bebeluşului.
Masajul trebuie făcut constant, atât de fizioterapeut, cât şi de părinţi, acasă. Părinţii trebuie şi ei implicaţi la maxim în procesul de recuperare al copilului.
Rep. – Ce trebuie să facă părinţii pentru a-şi ajuta copilul?
I.O. – În principal, ei trebuie să asculte de cel puţin 3 specialişti: de medicul de familie care are copilul în evidenţă, de medicul pediatru care urmăreşte medicaţia şi evoluţia lui şi de fizioterapeut care supraveghează dezvoltarea şi evoluţia motrică a copilului. Aceştia sunt specialiştii care pot da cele mai bune indicaţii părinţilor pentru recuperarea copilului.
Fizioterapeutul învaţă părinţii să facă masaj bebeluşului după fiecare băiţă, fiindcă micuţul are nevoie de o stimulare constantă, alături de cea vizuală, auditivă, senzorială, în completarea programului de recuperare.
La noi aici, în Clinica pediatrică „Anastasia” părinţii sunt invitaţi să urmărească programul de recuperare al copilului lor pentru a se implica activ în dezvoltarea micuţului.
Marele avantaj al Departamentului de fiziokinetoterapie de aici este că avem colegi medici din specialităţi rare cu care am început colaborarea, făcând unică abordarea în judeţul Neamţ, într-un sistem integrat de specialişti care se ocupă doar de copii.
Rep. – Dacă nu se intervine cu recuperarea, care sunt şansele unui copil de a ajunge la nivelul optim de dezvoltare?
I.O. – Din păcate, copiii cu sechele îi putem vedea în comunitate, pe stradă, şi noi nu vrem să perpetuăm această imagine. De asta noi abordăm problema multidisciplinar, iar pe baza experinţei acumulate în peste 10 ani de practică medicală am decis să acordăm atenţie distinctă capitolului pediatric, mai ales că suntem deficitari în acest domeniu.

http://ziarulceahlaul.ro/recuperarea-la-copii/