Hernia de disc lombara

HDL L4-L5

Hernia de disc este una dintre bolile moderne care afectează tot mai multe persoane tinere. Semnalul de alarmă este dat de o serie de simptome care trebuie atent analizate pentru a nu fi confundate cu ale altor afecţiuni. Atitudinea cea mai potrivită şi care trebuie adoptată de la primele „înţepeneli” ale coloanei este de a ne prezenta de îndată pentru investigaţii la o clinică pentru obţinerea unui diagnostic precis şi pentru a urma apoi un tratament adecvat care ne poate scăpa de intervenţia chirurgicală şi de recuperarea îndelungată postoperatorie. La ce anume trebuie să fim atenţi şi amănunte utile despre această afecţiune aflăm de la fizioterapeutul Ilie Onu, şeful Departamentului de fiziokinetoterapie din cadrul Clinicii Micromedica din Piatra Neamţ.

Reporter – Domnule Ilie Onu, ce este hernia de disc şi cum recunoaştem primele semne de boală?

Ilie Onu – Vreau să încep prin a atrage atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare care face ca tot mai des la cabinetele noastre să se adreseze tot mai mulţi pacienţi tineri cu diagnostic de hernie de disc. Tocmai de aceea şi pentru că simptomele acestei boli sunt uşor de confundat cu o simplă afectare musculară sau cu „un curent”, de fapt având de a face cu o hernie de disc, o afecţiune complexă, care are nevoie de o abordare complexă, plecând chiar de la diagnostic, cred că este important să spunem de la bun început care sunt simptomele.

În primul rând, durerea lombară cu limitarea mişcărilor coloanei vertebrale (înţepenire), apoi tulburări de sensibilitate (pe un membru, de regulă), durere cu iradiere din lombar coborând pe picior, prin fesă, spre degete, urmate de mers şchiopătat, imposibilitatea de a se deplasa şi de a sta în picioare.

Rep. – Care din semne este cel mai alarmant?

I.O. – Durerea care nu cedează uşor după administrarea de antiinflamatoare şi miorelaxante şi amorţirea unui membru. În această fază trebuie neapărat mers la un consult la medicul reumatolog şi la fizioterapeut. Diagnosticul de hernie de disc se pune cu ajutorul investigaţiilor RMN şi computer tomograf împreună cu evaluarea clinică.

Rep. – Odată stabilit clar diagnosticul, în ce constă tratamentul?

I.O. – Tratamentul iniţial este cu medicaţie antiinflamatorie, analgezică, neurotrofă şi uneori miorelaxantă la recomandarea reumatologului. Concomitent se începe programul de fiziokinetoterapie. Noi, aici, la Departamentul de fiziokinetoterapie de la Micromedica abordăm tratamentul herniei de disc prin mai multe proceduri: electroterapie analgezică, laserterapie, ultrasunete şi, în funcţie de particularităţile pacientului, aplicăm un program personalizat de kinetoterapie care se face pe baza evaluării clinice de către fizioterapeut.

Tot fizioterapeutul va învăţa pacientul cum să-şi organizeze stilul de muncă, de viaţă şi ce program de exerciţii fizice medicale va trebui să facă pentru a limita recidivele violente şi pentru a-i da supleţe coloanei vertebrale şi structurilor moi care intră în componenţa spatelui.

Noi, la Departamentul FKT de la Micromedica utilizăm toate terapiile în sistem integrat, sub conducerea fizioterapeutului, bucurându-ne de colaborarea cu reumatologii, ortopezii, neurologii şi medicii imagişti din clinică.

Rep. – Când recomandaţi începerea tratamentului?

I.O. – În perioada subacută se încep procedurile de fizioterapie, urmate, după scăderea durerii, de kinetoterapie.

Rep. – Şi dacă nu scad durerile?

I.O. – Atunci, reevaluăm pacientul împreună cu medicul care l-a trimis, pentru că după 3 luni de tratament de bază se va stabili dacă este oportună consultarea altor specialişti. Dar, noi nu am avut astfel de cazuri, de regulă, dacă pacientul vine de la primele semne de boală, fiziokinetoterapia dă rezultate foarte bune, iar bolnavul câştigă în beneficiul personal timp, sănătate şi bani.

Terapii în hernia de disc